Danas za vreme defragmentacije, sedmica mi prijavi da hard disk umire i da uradim back-up. Već sam imao probleme sa smrzavanjem i drečanjem iz zvučnika ranije, sumnjano je na memoriju i matičnu, pitam se da nije u stvari to bio simptom ovoga. Inače, taj hard je najstariji deo opreme, ostao sa prethodne konfe. Šta sve može da bude u pitanju sa ovim hardom, koliko vremena može da ima i za koji da se mašim kao zamenu, ako mora?
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
To znaci da mu je dosao kraj, e sad on tako moze da radi jos par godina a moze da ti rikne za 5 minuta. Nikad se ne zna. Zato poskidaj sa njega sta ti treba i razmisljaj o novom disku. Mislim da neces da pogresis ako uzmes neki WD iz Blue ili Black serije (ne uzimaj Green zato sto su spori) ili neki Samsung F3.
Pre 5-6 godina sam pazario 2 hard diska WD, oba su me izneverila u manje od mesec dana. Što se kaže, imao sam blago reći užas u kući. Sistem je padao na par dana, ntldr je bivao brisan... Ovaj hard mi traje od prilike tako, kupio sam ga posle tih WD-ova.
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Hitachi 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
nema alternative, barem kada pricamo o pouzdanosti/trajnosti... Bilo je tako sa F1, sada je sa F3. Naravno, ako ikako mozes da se domognes ovoga: http://1l2.us/1m, ne sumnjam da ces biti jos zadovoljniji.
@ tortojed Ebi ga druze, ali Hitachi nema premca sto se tice pouzdanosti i odnos cena/dobijeno, ali je u odnosu na Samsunga sporiji oko 1-5 % zavisno sta radis. Ako kopiras vece kolicine podataka, razlika je akademska tj. manje od 1%, ali ako kopiras puno malih fajlova, tipa posta, word dokumenti i sl. onda je razlika cak i do 5% u koris Samsunga. Ali sto se tice pouzdanosti, kod Samsunga ima par reklamacija, dok kod Hitachi-ja samo jedna na par stotina diskova, a rade na temp od 34-37 stepeni, kako prvi dan, tako i kasnije, dok kod Samsunga poprilicno variraju temperature od jedne do druge serije. Ima serija koja radi samo oko 26-28 stepeni, dok druga serija ide i do 48, pa nekad kod kopiranja i do 55 stepeni, kao i zloglasni Maxtor/Seagate, ali da su tihi to jesu, tako da bi, u principu, trebali duze da traju. Cak je i IBM u njihovu novu seriju diskova stavio tehnologiju izrade glava pod licencu od Samsunga, tako da i to ide u prilog ranijoj tvrdnji o kvalitetu izrade glava. Sa druge strane, ni jedan nisam imao disk da mu je crkla glava, vec samo elektronika na hdd-u, bar od ovih sto su dolazili na reklamaciju, tako da vrede svaki dinar, jer i ako se pokvare, samo zameni elektroniku i radi u gotovo 99% slucajeva.
A sto se tice umiranja diskova koje prijavljuje sedmica, samo low level format diska, nakon backupa, pa obrisi sedmicu i instaliraj WinXP. Ako se originalna verzija instalira za 24 minuta., pokreni surface scan sa nekim od prg za tu namenu i iskopiraj random na particije po 4 gb video zapisa i to istovremeno na svim particijama. Ako HDD je do temperature od 45 stepeni, trajace jos neko vrem, pa pusti film i odgledaj ga do kraja sa dve particije uporedo, cisto da vidis da li ima artefakta u slici. Ako ih nema, a surface scan ne prijvljuje nista, a hdd ne krci, slobodno ga koristi i dalje. Uglavnom drljanje po hdd-u pripisujem readfy boost-u, superprefech i Quick Ready Copy funkcijama od Win7. 99% diskova kod WD, Seagate-a crkne u prvih 7.2 GB-a i oko 517-603 GB, tako da ako nemate vremena, proveri na tim mestima za HDD od 1 TB. Pozdrav ! operator
Nemoj molim te da stavljas Maxtor i Seagate u isti kos. To sto ih je Seagate kupio nikako ne znaci da su pitanju isti disk-ovi, samo lud(ne obavesten) covek moze staviti Diamond Max i Barracuda-u u isti kos.
Barracuda-e su i danas bruka diskovi, ja i dosta ljudi koje znam ih vec godinama koriste i niko se nikada nije zalio.
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: @ tortoje :: Ebi ga druze, ali Hitachi nema premca sto se tice pouzdanosti i odnos cena/dobijeno, ali je u odnosu na Samsunga sporiji oko 1-5 % zavisno sta radis. Ako kopiras vece kolicine podataka, razlika je akademska tj. manje od 1%, ali ako kopiras puno malih fajlova, tipa posta, word dokumenti i sl. onda je razlika cak i do 5% u koris Samsunga :: Ali sto se tice pouzdanosti, kod Samsunga ima par reklamacija, dok kod Hitachi-ja samo jedna na par stotina diskova, a rade na temp od 34-37 stepeni, kako prvi dan, tako i kasnije, dok kod Samsunga poprilicno variraju temperature od jedne do druge serije. Ima serija koja radi samo oko 26-28 stepeni, dok druga serija ide i do 48, pa nekad kod kopiranja i do 55 stepeni, kao i zloglasni Maxtor/Seagate, ali da su tihi to jesu, tako da bi, u principu, trebali duze da traju :: Cak je i IBM u njihovu novu seriju diskova stavio tehnologiju izrade glava pod licencu od Samsunga, tako da i to ide u prilog ranijoj tvrdnji o kvalitetu izrade glava. Sa druge strane, ni jedan nisam imao disk da mu je crkla glava, vec samo elektronika na hdd-u, bar od ovih sto su dolazili na reklamaciju, tako da vrede svaki dinar, jer i ako se pokvare, samo zameni elektroniku i radi u gotovo 99% slucajeva :: :: A sto se tice umiranja diskova koje prijavljuje sedmica, samo low level format diska, nakon backupa, pa obrisi sedmicu i instaliraj WinXP. Ako se originalna verzija instalira za 24 minuta., pokreni surface scan sa nekim od prg za tu namenu i iskopiraj random na particije po 4 gb video zapisa i to istovremeno na svim particijama. Ako HDD je do temperature od 45 stepeni, trajace jos neko vrem, pa pusti film i odgledaj ga do kraja sa dve particije uporedo, cisto da vidis da li ima artefakta u slici. Ako ih nema, a surface scan ne prijvljuje nista, a hdd ne krci, slobodno ga koristi i dalje. Uglavnom drljanje po hdd-u pripisujem readfy boost-u, superprefech i Quick Ready Copy funkcijama od Win7 :: 99% diskova kod WD, Seagate-a crkne u prvih 7.2 GB-a i oko 517-603 GB, tako da ako nemate vremena, proveri na tim mestima za HDD od 1 TB :: Pozdrav :: operator :: ::
ma isti su to diskovi, samo na na jednom pise Maxtor, na drugom Seagate, nema druge razlike...Seagate ga pravi pa pravi, isto sranje, drugo pakovanje..kada bih uzimao, bilo bi mi svejedno, nego ih retko ima nesto..kad ih pogledas fizicki, dizajn je potpuno isti, nema razlike..
:: Nemoj molim te da stavljas Maxtor i Seagate u isti kos :: To sto ih je Seagate kupio nikako ne znaci da su pitanju isti disk-ovi, samo lud(ne obavesten) covek moze staviti Diamond Max i Barracuda-u u isti kos :: :: :: Barracuda-e su i danas bruka diskovi, ja i dosta ljudi koje znam ih vec godinama koriste i niko se nikada nije zalio :: :: :: :: Lala 4ever! :: http://spedr.com/4tb3 :: :: `Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran` :: :: :: :: :: @ tortoje :: :: Ebi ga druze, ali Hitachi nema premca sto se tice pouzdanosti i odnos cena/dobijeno, ali je u odnosu na Samsunga sporiji oko 1-5 % zavisno sta radis. Ako kopiras vece kolicine podataka, razlika je akademska tj. manje od 1%, ali ako kopiras puno malih fajlova, tipa posta, word dokumenti i sl. onda je razlika cak i do 5% u koris Samsunga :: :: Ali sto se tice pouzdanosti, kod Samsunga ima par reklamacija, dok kod Hitachi-ja samo jedna na par stotina diskova, a rade na temp od 34-37 stepeni, kako prvi dan, tako i kasnije, dok kod Samsunga poprilicno variraju temperature od jedne do druge serije. Ima serija koja radi samo oko 26-28 stepeni, dok druga serija ide i do 48, pa nekad kod kopiranja i do 55 stepeni, kao i zloglasni Maxtor/Seagate, ali da su tihi to jesu, tako da bi, u principu, trebali duze da traju :: :: Cak je i IBM u njihovu novu seriju diskova stavio tehnologiju izrade glava pod licencu od Samsunga, tako da i to ide u prilog ranijoj tvrdnji o kvalitetu izrade glava. Sa druge strane, ni jedan nisam imao disk da mu je crkla glava, vec samo elektronika na hdd-u, bar od ovih sto su dolazili na reklamaciju, tako da vrede svaki dinar, jer i ako se pokvare, samo zameni elektroniku i radi u gotovo 99% slucajeva :: :: :: :: A sto se tice umiranja diskova koje prijavljuje sedmica, samo low level format diska, nakon backupa, pa obrisi sedmicu i instaliraj WinXP. Ako se originalna verzija instalira za 24 minuta., pokreni surface scan sa nekim od prg za tu namenu i iskopiraj random na particije po 4 gb video zapisa i to istovremeno na svim particijama. Ako HDD je do temperature od 45 stepeni, trajace jos neko vrem, pa pusti film i odgledaj ga do kraja sa dve particije uporedo, cisto da vidis da li ima artefakta u slici. Ako ih nema, a surface scan ne prijvljuje nista, a hdd ne krci, slobodno ga koristi i dalje. Uglavnom drljanje po hdd-u pripisujem readfy boost-u, superprefech i Quick Ready Copy funkcijama od Win7 :: :: 99% diskova kod WD, Seagate-a crkne u prvih 7.2 GB-a i oko 517-603 GB, tako da ako nemate vremena, proveri na tim mestima za HDD od 1 TB :: :: Pozdrav :: :: operator :: :: :: ::
`Samo su dve stvari beskonacne - svemir i ljudska glupost. Doduše, za prvu nisam siguran`
:: ma isti su to diskovi, samo na na jednom pise Maxtor, na drugom Seagate, nema druge razlike...Seagate ga pravi pa pravi, isto sranje, drugo pakovanje..kada bih uzimao, bilo bi mi svejedno, nego ih retko ima nesto..kad ih pogledas fizicki, dizajn je potpuno isti, nema razlike.
Drajveri su sveži, to sam prvo proverio. Zvučnu imam integrisanu. A još jedna odlična vest je da mi rezač otkazuje, biće ovo interesantan back-up. Sve po Marfiju. :-)
AMD Phenom II 720 BE x3 @ x4 Gigabyte GA-MA785GT-UD3H Patriot G series Sector 5 2x2gb 4890hd vapor-x Hitachi Darkstar 160gb Chieftec 600w Chieftec BG-01b-b-sl-op
I molim te ne spominji mi Marfija, od kada sam se rodio idem po njegovom zakonu. Ispravka i pre nego sam se rodio, jer sam ispao na dupe,tj, to je prvo videlo ovaj svet.
:: Drajveri su sveži, to sam prvo proverio :: Zvučnu imam integrisanu :: A još jedna odlična vest je da mi rezač otkazuje, biće ovo interesantan back-up. Sve po Marfiju. :- :: :: AMD Phenom II 720 BE x3 @ x :: Gigabyte GA-MA785GT-UD3 :: Patriot G series Sector 5 2x2g :: 4890hd vapor-x :: Hitachi Darkstar 160g :: Chieftec 600 :: Chieftec BG-01b-b-sl-o :: ::
Nije, skinuo sam nove drajvere za matičnu bio. Pa sam sumnjao na memoriju i slotove. Odradim test, ništa. I sad odlučio da rikne hard, pa ako je to uzrok, da mi lakne, ako ne, da primenim kofu vode, možda `spere` problem. :-) A što se hard-a tiče, nešto od ovog će morati da vrši pos`o, samo još uvek nemam ideju šta.
:: A što se hard-a tiče, nešto od ovog će morati da vrši pos`o, samo još uvek nemam ideju šta :: :: 1TB Samsung HD105SI, 5400rpm, 32MB, F :: HDD SAMSUNG 1TB, SpinPoint F3, HD103SJ, 7200 rpm, 32MB, SATA :: 750GB Samsung HD753LJ, 32MB :: 500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F
Trenutno ne znam sa koliko novca raspolažem, ali je ipak 32mb cash-a bolja stvar, ali opet, videću. Pita se novčanik a ne ja... I niko na kraju nema ideju da li su problemi bili uzrokovani hardom?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.