Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
preporuka za kupiti i programi
STRANA 1 OD 1
nurius preporuka za kupiti i programi 13.09.2010. 02:56 T29353

status: user
broj poruka: 113
Imam dva WD 3200aaks i 6400aaks.
3200aaks mi kao radi dobro... mada mi je sumnjiv jer mnogo problema imam s njim u xp-u, drajveri i tako to. Dok mi se ewo 640gb vec drugi put kvari, i sad opet moram da vadim podatke sa njega... trudim se da ga proveram redovno ali ne uspewa... moracu da trazim neko resenje
E sad, hocu da kupim interni i externi hard... interni da bude 500 ili 640, razmisljao sam se da uznem i samsung jer ove poslednje generacije wd-a me razocaravaju mada vim da i njih reklamiraju, koja je vasa preporuka? a za eksterni bih isto tako oko 500gb, moze i 3.5 incha, mada ako imate nesto dobro u ponudi moze externi i od 1tb, vazno mi je samo da stavim neke vazne stvari, a ne da drzim sve filmove na njemu
I krajnje, kakve mi sve programe preporucujete za odrzavanje hard diskove sto je cesce moguce, i za proveravanje njihove pouzdanosti...
hwala
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
operator re 13.09.2010. 04:07 #244432

broj poruka: 4266
Hitachi HT0F10381 HDD 500 GB 7200rpm / Serial ATA II 3.0Gb/s / 16MB
Ovo ti je interni hdd. Najpouzdaniji je na starijim napajanjima i na noname napajanjima.
Potrebno mu je najmanje struje, nema puno reklamacija( nisam za svojim kompom, ali ima oko 60 reklamacija na otprilike 8000 +/-50 komada prodatih, sto je jako dobro.
Sledeci su Samsung diskovi, mada zadnje serije, koje dolaze, su manje pouzdane( oko 1% reklamacija), tako da je to lutrija, uostalom, kao i sa svim diskovima danas, ali daleko pouzdaniji od WD-a i Seagate-a.
Sto se tice programa za proveru hdd-a, najbolje ti je da proveravas na taj nacin sto ces kopirati podatke, pa meriti vreme, koje je potrebno da se iskopiraju, posto poprilicno lazu u ocitavanju. Naime, na slabijim napajanjima svi programi pokazuju da do otkaza ce doci za npr. 3 dana ili lupam 6 meseci, a kad stavis Chieftec A80 ili A135 napajanje ili Cooler Master 550w extreme, Corsair 520w, svi programi prikazuju da ce otkazati za 20 godina ili 5 godina ili nesto slicno, tako da tu nema pravila, koji prikazuje kako treba. Sigurnije ti je za proveru da nekim programom proveris povrsinsko ocitavanje podataka i zapisivanje i temperaturu tog harda, jer je to dosta sigurniji nacin za proveru. Npr. ima dosta diskova, koji su u programima tipa HDD Crystal disk info ili HDD Sentinel i slicni prikazani kao pouzdani, a crknu za par sati, dok na testu kopiranja podataka i citanju su padali, tako da sam davao predlog za zamenu, a ljudi me napadali da im testni programi pokazuju da su ispravni.
To ti je moje misljenje na osnovu dugogodisnjeg iskustva.
Sto se tice eksternih diskova, Transcend TS500GSJ25M External HDD 500GB 2.5`, USB2.0, Black/Orange, Alu, Anti-Shock, Backup Sofware, 206 gr.
Najmanje reklamacija. Iz licnog iskustva, dosta puta mi je ispadao iz torbe, pa iz ruke na putu( imam ih 3 komada) i nijednom nije dolazilo do otkaza diskova. Za razliku od fleseva, ovde je neophodno da svaki put odes na opciju safely remove, jer je potrebno da se glava vrati u nulti polozaj, a ne da ga cupas, kada ga iskljucujes nasilno, jer u 95 % slucajeva, kada padne sa visine od 1 do 2 metra i isprevrce se, nece crknuti. Sa prenosnim HDD-ovima od Hitachi-ja i LG-a nema puno reklamacija, ali ih ima. WD i Seagate externe izbegavaj u sirokom luku. Vise nisu toliko pouzdani, bez obzira sta ti bilo ko napisao. Imao sam slucaj da od cele serije koje sam dobio, svi HDD-ovi su crkli, pa da li nakon mesec ili 2 godine.
Opsirno od mene, ali nadam se da si zadovoljan odgovorom.
Srecno pri kupovimi.

operator

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Scyter Re: 13.09.2010. 10:16 #244460

broj poruka: 8138
Što se internog HDD-a tiče, preporučujem ti Samsung F3 500 GB. Imam jedan od 1 TB, radi fenomalno, tako da ne verujem da ovaj radi išta lošije. Što se externog tiče, upravo taj Transcend koji ti je Operator preporučio. Njega ima ortak, radi ko zmija.

nurius ty 13.09.2010. 21:41 #244585

broj poruka: 113
operator, hwala puno na odgovoru, videcu gde mogu da se nadju ti hdovi i da ih pazarim... a za odrtavanje i za testiranje hard diskova, neki softver koristi li neko?
probacu naravno i to sa kopiranjem, slazem se da je od dobar nacin

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re: ty 13.09.2010. 21:54 #244589

broj poruka: 9459
Vec ti je napisao operator sto se tice softvera za dijagnostiku harda.U biti bilo koji program za iscitavanje SMART-a ce ti reci o njegovom trenutnom zdravlju.U biti vrlo je tesko i na osnovu softvera pretpostaviti kada ce hard ispustiti dusu.Moze da radi i jos 3 godine sa 300 BS,a moze i sutradan da pocne da skljocka i jednostavno nemas pristup podacima.Jedino se moze zakljuciti na osnovu njegovog mehanickog dela gde ce se viseti da ima lose sektore i konstanntno ih dobija neispravnoscu glave ili samih ploca koje najcesce ispadnu iz centra za neki mikron(desava se samo ako je hard fizicki udaren i sl. i prepoznace se po stvaranju jacih vibracija i bice bucniji)Sto se tice elektonickog dela tu ti ne moze ni gosp.Trgovcevic reci kada ce mu doci kraj.
Znaci HDSentinel i redovan bekap tebi mnogo bitnih podataka i to je to,jer nijedan hdd nije 100% siguran i niko ne moze garantovati za tvoje podatke.Ima zilion nacina/razloga da hard crkne,bez obzira na marku/kvalitet...neki su vise,a neki mane sigurniji.Gore ti je receno koje modele da juris.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: operator, hwala puno na odgovoru, videcu gde mogu da se nadju ti hdovi i da ih pazarim... a za odrtavanje i za testiranje hard diskova, neki softver koristi li neko
:: probacu naravno i to sa kopiranjem, slazem se da je od dobar naci
::
::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs