konacno mi je stigao pqi i820 8gb slim ubacim ga i dobijem neki norton anti virus ali posto imam licenciran nod32 ja obrisem to i formatiram ga i pise mi da ima slobodno 7,52gb znam da ne moze da ima svih 8 ali da nije ovo previse , pitao sam druga kaze on na kingstonu od 8gb ima 7,9 gb slobodno , a meni znaci svaki mb
To je to, ne moze vise, formatiraj ga u NTFS da bi mogao da prebacujes fajlove vece od 4GB, to ce da ti smanji kapacitet flasha za par mb (barem je tako kod mene :)).
Postoji zavera proizvodjaca hard diskova i flash memorija, te oni prikazuju poluistinite vrednosti.
Moj hard disk od `80` GB se savrseno uklapa u odgovor na tvoje pitanje. Zasto? Zato sto je njegova velicina u stvari 74.5 GB.
Gde je 5.5 GB (ili u tvoj slucaju 0.55 GB)? U racunici.
Stvar je u tome da je hard disk kapaciteta 80 000 000 000 bajta. I to je tacno. Ono sto, medjutim, nije tacno, a vecina ljudi smatra da jeste, je da 1 KB (jedan kilobajt) ima 1000 bajta. To nije istina i nikad nece biti.
1 kilobajt = 1024 bajta 1024 = 2^10
To jeste istina. Daljim mnozenjem videces kako se broj povecava, jer megabajt nije 1000*1000, vec 1024*1024, i tako dalje.
Dakle, tvoja flash memorija je kapaciteta 8 000 000 000 bajta. To je:
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.