Hocu da napravim RAID 0 - Striping sa WD1600JS(SATA) I WD1600AAJB(ATA) i da pored njih nezavisan bude WD5000AAKS. Kako da izvedem ovo, nikada nisam konfigurisao RAID?
Softverski raid je nesto sporiji nego hardverski ali ima dosta prednosti :
-mogu da se koriste razliciti standardi (ata,sata,scsi) i razlicite velicine diskova, tako da na primer u mirror modu hdd-ovi od 500 i 160 GB mogu da rade tako sto ce se napraviti mirror od 160 GB sveukupno a ostatak ne HDD-u od 500 moze da se naprave particije kako Vam odgovara.
- u slucaju stradavanja ploce kod hardverskog raida da bi se povratili podaci hdd-ovi se moraju spojiti na istu plocu, kod softverskog raida samo se trebaju spojiti na isti sistem
- Vase hdd-ove mozete nositi kod bilo koga ko ima isti OS kao i vas i radice normalno
E sad odgovor za jebivetra
Nisi mi rekao sa kog hdd-a planiras da dizes sistem. Moj savet je da koristis windows 7 posto ne treba da hakujes nista kao kod XP-a da bi ukljucio raid.
Ako sistem instaliras na 500 gb, normalno instaliraj i oba hdd od 160 gb konvertuj u dinamicki disk i kada kliknes na disk desnim klikom (na disk ne na prostor na disku) imaces mogucnost NEW STRIPED VOLUME.
Svi linuxi takodje dobro rade sa softverskim raid-om
Za XP da bi se otkljucao raid moras neke fajlove da prebacis iz windowsa 2003 da bi radilo mada je izvodljivo i radio sam par puta
ako ces sistem da podizes sa 160 gb posle instalacije sistema konvertuj taj hdd u dinamicki ali onda nisam siguran da ce ti dati opciju STRIPPED ali probaj
da na `spojene` 160gb diskove stavim sistem a da treci od 500gb koristim kao storage. A to je sa softverskim raidom, ako sam dobro razumeo, nemoguce kao shto je i sa hardverskim u ovom sluchaju.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.