E ovako: dobio sam neki hdd od 20gb stavio sam ga kao slave i prikopcao sa njega sam sve obrisao osim windowsa sto je ta osoba koristila jer mi nedozvoljava kako da ga obrisem
Prvo sto mi pada na pamet je da probas da formatiras desni klik na particiju, ono standard, ako nece, onda ubaci instalacioni disk za windows i odatle formatiraj kad bootujes
Pretupaj te win fajlove sa unlocker-om.Neki fajlovi iz tog wina se poklapaju i win ne dozvoljava brisanje,jer konta da su njegovi sistemski fajlovi u procesu.Ili sa hiren`s-om iz boot-a nekim od programa za particije...
(c) 1982 Sinclair research Ltd
:: E ovako :: dobio sam neki hdd od 20g :: stavio sam ga kao slave i prikopca :: sa njega sam sve obrisao osim windowsa sto je ta osoba koristila jer mi nedozvoljav :: kako da ga obrisem
Nerazumem!!! Nisam ti ja bas vest sa tim stvarima! Mozda je bolje da zovem nekog da mi to sredi! Ili ako oce neko detaljno da mi objasni pa da probam sam! U svakom slucaju vam hvala!!!
Obrati pažnju kada to budeš radio, koju tačno particiju/disk formatiraš.
Pozdrav!
Vlada
:: Ma formatiraj prokletinju, ako ko zna iz kog razloga nećeš, digni neki live ubuntu i obriši odatle, unlockerom zna da potraje :: :: Ehm, klikneš desnim na taj hard što si prikopčao, ideš na format, odabereš NTFS i štikliraš quick forma :: :: Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous :: Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête. :: ::
Dali ja sad mogu da na taj hdd prebacim WINDOWS i sve programe sto imam na ovom HDD-u sto ga sad koristim pa da mi taj od 20GB bude master a ovaj drugi slave i da ga koristim za pesme, filmove, slike i tako to! Ako moze, molio bi odma i da mi objasnite kako to da uradim!
To može da se uradi relativno jednostavno, butuj hirens bootcd, startuj acronis partition manager, prvo idi na ovaj novi hard od 20gb, selektuj mu postojeću particiju, udri delete partition, pa klikni onu zastavicu gore, onda selektuj particiju na kojoj ti je windows na starom hardu pa idi na copy partition i dalje prati uputstva, pitaće te na koji hard disk da je kopira i kolika veličina da bude, opet udri commit changes i sačekaj da završi, može da potraje malo. Proces može da se obavi samo ako količina zauzetog prostora na starom hardu nije veća od tog tvog čitavog novog harda.
Onda izvadi stari i probaj da startiuješ windows s novog, ako ti uspe, vrati stari i formatiraj ga, pa koristi za šta oćeš.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
butuj hirens bootcd, startuj acronis partition manager i ovo ostalo, stvarno nerazumem!
jel bi mogao malo opsirnije da mi objasnis, pojednostavis! ja stvarno oko toga neznam nista a hteo bi sam da resim problem! mislim uz vasu pomoc ako moze!!!!
Posto se slabo snalazis...Evo kao sto ti je rekao @shgh:
Ako si nekada instalisao win.Dakle iscupas sve hardove i ostavis samo taj koji zelis da formatiras,ubacis instalacioni windows(kako gad dizes novi sistem),butujes sa cd/dvd,kada dodje do onog dela gde prijavi hard i gde treba da selektujes particiju na koju ces da instalises win...lepo izbrises obe particije sa `D`,pa potvrdis sa `L`,pa posle na unpartition space(20gb)formiras jednu ili vise particija(koliko ti treba) sa `C`(create new part...)upises vrednost u Mb.Recimo upises 10 000,sa time si napravio particiju od 10gb.Vratis se sa ESC,pa navedes na unpartition i lupis opet `C`,posle toga ce ti ponuditi ostatak,i dovoljno je da stisnes return i napravice ti particiju od restva slobodnog mesta.Ako ne mislis da pravis particije,onda sve isto,dakle obrises obe sa `d` i sa `C` napravis samo jednu tj. kompletnu od unpartition space-a. Valjda si skontao
:: :: Joj raicu, pa ja te nerazumem!!! :: :: butuj hirens bootcd, startuj acronis partition manager i ovo ostalo, stvarno nerazumem :: :: jel bi mogao malo opsirnije da mi objasnis, pojednostavis :: ja stvarno oko toga neznam nista a hteo bi sam da resim problem :: mislim uz vasu pomoc ako moze!!! :: ::
moze to da se uradi, ali nemoj, posto neces znati, ne moze to laik da uradi, postoji rizik da obrises sve sa harda, a kloniranje je jedini nacin toga sto ti hoces da uradis.
:: :: Joj raicu, pa ja te nerazumem!!! :: :: butuj hirens bootcd, startuj acronis partition manager i ovo ostalo, stvarno nerazumem :: :: jel bi mogao malo opsirnije da mi objasnis, pojednostavis :: ja stvarno oko toga neznam nista a hteo bi sam da resim problem :: mislim uz vasu pomoc ako moze!!! :: ::
Brrr, možda bi bilo najbolje onda da ti neko drugi odradi da se ne sjebeš
13.07.2010. 10:28
status: user broj poruka: 9006
Ajd probaćemo korak po korak, sasvim moguće da ću da ispustim nešto, nemam ovde ništa od toga pored sebe.
1. Skini sa nekog torenta hirens bootcd 10.5 i dobićeš nekih par fajlova u njemu, i jedan od njih .iso, taj ćeš da narežeš na cd opcijom burn iso file, možeš i na rw ali dobro je da imaš, jako korisna stvar, bread&butter.
2. Ideš u bios i namestiš pod boot options da je prvi boot device cdrom, drugi local hard disk, ubaciš cd i resetuješ se
3. Onda će da ti izbaci meni po podizanju i ti izabereš start bootcd pa u meniju ideš partition tools - acronis disc director
4. Kad se program podigne, videćeš s desne strane listu hardova koji su ti u kompu i particije koje se nalaze na njima, zauzetost svake particije, itd. Videćeš taj tvoj novi hard disk od 20gb koji ima samo jednu particiju koja je prazna. Klikneš na nju desnim i ideš delete partition pa onda klikneš gore na zastavicu kakvu bi nosio hrvat grobar.
5. Ako stari hard disk ima samo jednu particiju klikneš na nju i odabereš copy partition. Pokrenuće se wizard za kopiranje kojeg se i ne sećam baš najbolje, prvo će da te pita da odabereš prazan prostor na disku na koji hoćeš da je kopiraš, ti odabereš unpartitioned space na tom novom disku, pose će da te pita koj veličine da bude particija, minmum je veličina prostora koji je zauzet fajlovima na starom disk a maksimum veličina novog diska, ideš na maksimum, mislim da dalje nema ništa preterano bitno da biraš, možeš na next. Opet udri zastavicu i sačekaj da završi.
6. Izađi iz programa, ugasi komp, izvadi matori disk i stavi novi da bude primary master, izvadiš cd i vidiš oće li da digne sistam i jel sve ok. Ako jeste, ugasiš se opet, vratiš stari disk i formatiraš ga iz windowsa već apsolviranom tehnikom i to bi trebalo da bude sve.
7. Čitava operacija nije preterano rizična ali pošto se sranja dešavaju bilo bi dobro da neko bar gleda dok radiš, sasvim je moguće da sam izostavio neke jednostavnije korake pa može da se desi da se zbuniš negde.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Ne uspeh da editujem.I ono sto je vazno,da kada win zavrsi sa formatiranjem particije koje,i koliko si odabrao(traje nekih 5sec) i kada pocne prva faza kopiranja fajlova za instalaciju win-a,jednostavno iskljuci racunar na dugme.
:: Posto se slabo snalazis...Evo kao sto ti je rekao @shgh :: :: Ako si nekada instalisao win.Dakle iscupas sve hardove i ostavis samo taj koji zelis da formatiras,ubacis instalacioni windows(kako gad dizes novi sistem),butujes sa cd/dvd,kada dodje do onog dela gde prijavi hard i gde treba da selektujes particiju na koju ces da instalises win...lepo izbrises obe particije sa `D`,pa potvrdis sa `L`,pa posle na unpartition space(20gb)formiras jednu ili vise particija(koliko ti treba) s :: `C`(create new part...)upises vrednost u Mb.Recimo upises 10 000,sa time si napravio particiju od 10gb.Vratis se sa ESC,pa navedes na unpartition i lupis opet `C`,posle toga ce ti ponuditi ostatak,i dovoljno je da stisnes return i napravice ti particiju od restva slobodnog mesta.Ako ne mislis da pravis particije,onda sve isto,dakle obrises obe sa `d` i sa `C` napravis samo jednu tj. kompletnu od unpartition space-a :: Valjda si skonta :: :: :: (c) 1982 Sinclair research Ltd :: :: :: :: :: Joj raicu, pa ja te nerazumem!!! :: :: :: :: butuj hirens bootcd, startuj acronis partition manager i ovo ostalo, stvarno nerazumem :: :: :: :: jel bi mogao malo opsirnije da mi objasnis, pojednostavis :: :: ja stvarno oko toga neznam nista a hteo bi sam da resim problem :: :: mislim uz vasu pomoc ako moze!!! :: :: :: ::
Ako se neko bolje seća nek doda šta sam izostavio. Ja odavde ne umem detaljnije i jasnije, jedan kolega laik je uspeo nešto slično da odradi, doduše on je imao i moje veštom rukom crtane ilustracije pri ruci.
Samo jos da napomenem, dok skidam hirens, da ja ocu znaci sve sa C particije da prebacim na ovaj od 20GB I taj od 20GB ce na njemu imati samo to i on ce mi biti master! Znaci imace samo jednu particiju sa Windowsom i ostalim pratecim programima sto mi se sad nalaze na C particiji starog hdd-a! To ce moci tako?!
Ovim što sam ispisao dobićeš baš taj efekat, kao da si prebacio bukvalno sve sa starog harda na novi takvo kakvo jeste, identična kopija, samo što će sama particija biti druge veličine, ali sve ostalo isto.
nisam nesto dobro uradio! kao iskopirao je ali kad sam ostavio samo taj hdd na master i kad sam upalio komp, on je kreno da radi svoje ali je u drugom ekranu izbacio:
Posle neuspeha sa Hirensom, malo sam guglao i naisao sam na neki ACRONIS MIGRATE EASY HDD pogledao sam na You Tube kako se skida, instalira i kako se odradjuje posao reko ajd da probam i evo javljam da sam uspeo!!!! samo nisam imao opciju da prebacim samo C nego sam morao i D ali on je to sabio i sad i na ovom hdd imam 2 particije stim da mi je sad C na ovom novom skoro skroz popunjen a D mi je maltene prazan Jel ja mogu sad da povecam C particiju a da smanjim D i kako!
Naravno da možeš, ako ti je D prazan najlakše ti je da uzmeš onaj acronis disc director, obrišeš D particiju i onda proširiš C komandom resize partition koliko ti treba i onda na ostatku praznog prostora na disku napraviš d particiju, a i ne moraš ako ti nije potrebna, možeš da proširiš C na čitav disk.
sa onim acronisom nisam uspeo vec sam skino EASEUS Partition Master 6.0.1. i onda sam od starog HDD-a napravio jednu particiju F i od novog HDD-a sam napravio jednu particiju C na kom mi je Win. i svi programi Eto!!! I nije bilo tako tesko!!!!
LJUDI MNOGO VAM HVALA NA POMOCI!!!!
RAICU, tebi sve pohvale za detaljna objasnjenja i strpljenje!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.