Imam 2 x WD5001ABYS RE3 i hoću da napravim RAID1 (mirror) za čuvanje podataka, ne za butovanje OS-a. Na matičnoj Asus P5B (antika, znam) imam Jmicron raid kontroler, s kojim bih mogao da napravim raid par. Brzina je nebitna, ali ono što me brine je sledeće: šta ako crkne ploča ili Jmicron čip? Ode raid par.
Dakle šta raditi? Da li da kupim PCI-E kontroler ili ne? I koji tip, i gde? Ili da napravim RAID1 par sa Jmicron kontrolerom pa šta bude? Ili da kupim novu matičnu ploču sa ljudskim integrisanim kontrolerom? Ili da nađem neki računar-kantu, postavim ga na UPS i napravim Linux softverski raid preko Etherneta?
I PCI(e) kontroler može da crkne,....koji god da crkne, podaci ostaju nekatknuti....a i skoro nisam čuo da integrisani kontroler, odvojen od čipseta zvekne tek tako.
Ne brini za podatke, ako crkne ploča otišao ti je raid niz ali podaci su tu. Isto tako i ako rikne HDD podaci ostaju na drugom. Pošto praviš mirror i brzina ti nije bitna Jmicron će ti završiti posao tako da bi bez veze bacio pare na neki dodatni raid kontroler. Jedino što je kod te ploče malo bez veze je to što ti je drugi sata port na Jmicron kontroleru ustvari e-sata i nalazi se na back panelu ploče. Ako će ti oba hard diska biti u kućištu onda ćeš jedan sata kabl morati da dovučeš od spolja sa back panela. I još ćeš morati da nabaviš i e-sata kabl pošto se razlikuje na jednom kraju od klasičnog sata.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.