Recimo PerfectDisk. Ono što ima a ti sitni programčići nemaju su fore kao scheduler ili mode u kojem radi samo dok ti je komp idle. Ima i neki smart način raspoređivanja fragmenata prema tome koje delove diska više koristiš i navodno je brži od konkurencije. Iskreno ne znam koliko to sve zajedno vredi, koristio sam ga par puta i nisam primetio neku senzacionalnu razliku, al opet i ne defragmentujem disk preterano često.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
trenutno je aktuelna 12.5.339 verzija. Postoji u dve varijante: za 32 - bitne i 64-bitne sisteme. Ima 5 modova za defragmentovanje: stealth, space, complete/name, complete/modified i complete/access.
O&O je stvarno odlican ...kad zavrsi defragmentovanje ,spusti se u sys tray i sprecava dalje fragmentovanje ,nesto kao kod linuxa ...odlican program te vrste
CARPE DIEM
:: trenutno je aktuelna 12.5.339 verzija. Postoji u dve varijante: za 32 - bitne i 64-bitne sisteme. Ima 5 modova za defragmentovanje: stealth, space, complete/name, complete/modified i complete/access :: :: :: Phenom II X3 720B :: OCZ Vendetta :: Gigabyte GA-MA790X-UD3 :: Kingston HyperX 4GB DDR2 106 :: Samsung F3 HD502HJ & WD5000AAK :: Gigabyte GV-R487D5-1G :: Creative X-Fi Xtreme Audio PCI :: CM Storm Sniper AMD Editio :: Chieftec CFT-650-14C :: ::
Ako mi bilo ko dokaže da je neki od tih programa `bolji`, plaćam pivo u pet kafića za redom...????? Po čemu je bolji? Kako ćete dokazati da je EFEKAT defragmentacije bolji u nekom od slučajeva? Nikako... odmah da vam kažem. Razliku je jedva moguće izmeriti kada je disk skroz fragmentiran nasuprot situacije kada se `raščešlja` i složi, najviše zado jer su današnji diskovi isuviše brzi da bi na to mnogo obraćali pažnju... nešto se menja situacija kada je malo RAM-a a swap fajl na c particiji a i ta napunjena preko dve trećine... inače, nema razlike. Samo psihološka caka: čini ti se da je sad sve složeno i na svom mestu.. zato, bilo koji od tih programa po meni, može da se meri brzinom kojom vrši defragmentaciju (a ja pretpostavljam da je brža bar malo nekvalitetnija) i, mogućnostma... a te su uglavnom. malo po malo svi iskopirali. JK Defrag ili, kako se sada zove My Defrag verzije 4.xxx, ima jednu zanimljivu opciju (uz scheduler i ostala manje-više sranja koja nudi i windows 7 sam po sebi), a to je da se pokreće kao screen saver, odnosno, umesto njega, pa kad završi, pusti `pravi` screen saver... pokreće se naravno, samo ako ima potrebe da nešto defragmentira. I to je to. U suprotonom, žao mi je to reći, ali, malo vam ne radi mozak. Cilj defragmentacije je da vam disk radi brže. Ako treba da čekam pola sata ili sat da bi se on malo-malo defragmentovao, bem ti takvo ubrzanje... ako on kao nešto slaže datoteke pri snimanju, pa onda MORA da smara i koči, tako... opcije su mnogobrojne ali nisu sve i pametne. Treba imati mere. Rad umesto screen savera, po meni je najpametniji način da se ne troši dodatno vreme računara od onoga kada bi u svakom slučaju ostao upaljen i dokon, a, dobija se efekat defragmentacije. Mislim da i O&O u novijim verzijama ima ovo iskopirano kao mogućnost, a možda i drugi ali niste to naveli...
Tacno je da savremeni HDD-ovi, zbog relativno velikih brzina...
20.06.2010. 03:40
status: user broj poruka: 10999
citanja i upisivanja podataka, kao i zbog uvodjenja u opticaj novijih file allocation tabela manje pate od fragmentacije nego onda kada su aktuelni bili DOS - bazirani Window$i (3, 95. 98, Me). Medjutim, razlike medju savremenim defragmenterima postoje, i to u 4 segmenta:
1. GUI, odnosno nacin na koji program prikazuje korisniku fragmentisanost diska. Primera radi, Ultimate defrag daje sliku diska (krug na kojem su raznim bojama oznaceni razni klasteri) i to tako da su na slici oni (klasteri) rasporedjeni manje-vise onako kako su rasporedjeni na disku (blize ili dalje od `centra` itd.). Skoro svi drugi programi ovog tipa, disk prikazuju kao pravougaonik. Nekome ovo moze da bude bitno, nekom drugom mozda i ne bude... 2. Informativnost, to jest kolicina i pouzdanost obavestenja o fragmentisanosti diska - koliko procenata, koji fajlovi, njihove `fizicke adrese` itd. 3. Broj nacina na koji se disk moze defragmentisati (only fragmented files, consolidation of the free space...). To su tkz. defrag modes. Razni programi ovog tipa imaju razliciti broj ovih nacina. 4. Razni defragmenteri imaju i razlicite uslove pod kojima su sposobni da valjano obave svoj posao. Tu pre svega mislim na minimum nezauzetog `prostora` na disku (i ovde UltimateDefrag najmanje `zakera`).
Za vecinu Linux-a (ext2/ext3), problem se javlja tek kada...
20.06.2010. 05:29
fragmentacija predje 80% kapaciteta diska (za sta je potreban protok jako, jako dugog vremena). Pojedini strucnjaci savetuju da se u tom slucaju uradi kompletan reinstall sistema (sto u slucaju Linux-a i nije problem). Naime, ako bi tokom defragmentacije doslo do prekida napajanja, mogao bi da nastane zesci haos u OS-u, sto kod Window$-a nije slucaj (nakon reboot-a nastavljamo od tacke u kojoj smo stali). - - - - - - - - - - - Ti si ljubitelj Linux-a (Fedora core). Je si li imao dodira sa Lustre?
To je bila poenta mog posta od pre... nema dokaza da neki sistem radi bolje (svakako ne opipljivih dokaza, možda merljivih u neke promile) nakon upotrebe skoro bilo kog defragmentera uključujući i onog koji je napravila firma koja proizvodi i održava sam taj operativni sistem... radi se samo o pakovanju a q je skoro isti. .. kada bi nam stvarno prikazali gde treba da se fizički premeste podaci na površini okruglog diska, nama bi to ličilo na sve samo ne na `nešto uredno`, a baš na tim nekim područjima diska, glave najbrže pristupaju i imaju najkraći hod.... zato se prikaz u 100% slučajeva lažira tj. blaže rečeno, aproximativno se prikazuje... da bi telad imala u šta da zure. Inače, defragmenteri i opsedunutost njima (bio sam a i još sam povremeno, rob toga), samo su drugačiji oblik izražavanja već dobro poznate neuroze OKP - opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Ne radi se o psihičkom oboljenju nego manifestaciji (dobro, kad se pretera..... ode sve u pm) koja se kod nekih više kod nekih manje i, u neredovno, manifestuje. Opis iste je:
Opsesivno kompulsivni poremećaj – OKP Prisilne misli i radnje koje se stalno ponavljaju
- Stalna/česta zabrinutost mislima da će se nešto loše desiti, sebi ili drugima. - Opterećenost mislima po kojima bi osoba mogla da uradi nešto loše. - Strah osobe da bi mogla da uradi nešto nemoralno/loše. - Strah od prljavštine, zaraze. - Prevelika težnja ka urednosti, higijeni, tačnosti, simetriji. - Preterana provera električnih uređaja, vrata, svega svega što bi moglo da dovede do neke opasnosti. - Preterano ponavljanje nekih radnji, nebili se što bezbednije obavile (prolazak kroz vrata, prelazak preko ulice) - Sakupljanje starih novina, papirića, računa, zbog straha da se ne izgubi nesto vredno. - Oboleli stalno proverava da nekog nije povredio. - Preterani rituali čišćenja, spremanja, nameštanja stvari po posebnom redu.
Ko sebe u nekim fazama korišćenja računara ne prepozna u nekim od ovih aktivnosti (sindrom hrčka, da se gomila (nelegalni) softver i mjuza, da se koriste registry cleaner-y, crap-cleanery i slični popravljači i zamajavači, da se forsira defragmenter i uživa u izgledu postupka defragmentacije ili slike `složenog` diska...) ... taj ga i ne koristi kako treba i nije za ovaj forum. U svemu treba imati meru (al` je prvo treba naći) pa tako i u defragmenterima: ako ubrzavaju i ne smaraju, ok, u suprotnom, MARŠ. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
@Pisko>>>Potpuno se slazem. Sve preteranosti (a vec sama...
20.06.2010. 09:04
preteranost, po definiciji je losa stvar) koje si nabrojao, narocito `gomilanje nepotrebnog softvera` pa i ovoga o kome je rec u post-u, svakako su znak OKP-a. Ja sam se zato i okanuo testiranja defragmentera, ima tome oko dve godine, i koristim Ultimate Defr., verziju iz 2008. godine. I ne nameravam da ga menjam dok ne primetim da zbog, recimo, velikog kapaciteta diska nije u stanju da obavi svoje duznosti (trenutno u masini imam 640GB podeljeno na 100 - 100 - ostatak). Programom sam defragmentisao bezbroj diskova, medju kojima i Samsung F1 od 1TB, pri cemu je jedna particija veca od 500GB (magacin podataka). So far, so good... - - - - - - - - - - - - - -evo kako izgleda particija nakon izrade jednog amaterskog DVD-a (data dodatak od ~4GB) - prethodno je fragmentisanost iznosila oko 0,7%)
-dakle, dolazi do fragmentisanosti od oko 1,6% (sto je jos uvek `sića`) da bi, nakon defragmentacije u `consolidate mode` situacija izgledala ovako:
http://www.dodaj.rs/f/2r/ZJ/2jWN4Dhx/ultimate2.jpg - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ono sto defragmenteru `ugradjenom` u XP, Vi$tu i W7 nedostaje, to je mogucnost grupisanja fajlova/foldera na jednu, a nezauzetog prostora na drugu `stranu` diska. Dobri defragmenteri ovo omogucavaju, to jest, u stanju su da pregrupisu sadrzaje citavih klastera i da na taj nacin smanje povrsinu koju citac diska treba da predje prilikom read/write operacija...
Pa da, slažemo se... mada je za mene upitno i to slaganje i grupisanje, jer, nije cilj da bude složeno ko bombona, nego da mu se brzo i lako pristupa, a to nije po našoj logici slaganja i snalaženja nego je matematički proračun - gde se uzima kretanje ploča diska u jednom smeru i kretanje glava u poprečnom smeru itd. Uglavnom, ako išta ne valja, to je ono što nama izgleda smisleno i prirodno u našem okruženju i fizičkim uslovima-dimenzijama, ili iskustvu... zato se nadam da, pri aproksimizaciji prikaza fragmentisanja i defragmentisanja, ipak rade jedno a prikazuju nešto sasvim drugo. Ali pravo. Nego, ja se oslanjam na jedan članak kada su diskovi 7200rpm tek postali odomaćeni i široko rasprostranjeni, tada je - pogrešiću - Mikro ili SK, a možda i PC Press, nisam siguran jer sam onda sve kupovao, napravio test o defragmentaciji i uticaju na performanse i brzinu. Ukratko, bilo je to mythbuster otkrovenje: nema nikakvog, ali nikakvog uticaja na brzinu fragmentiran i defragmentiran disk, jedini problem koji nastaje i koji je akutan čak i sa defragmentacijom, je kada se aktivna particija nafiluje preko 70-80% kapaciteta a na njoj je (po defaultu) i swap-file, i system restore itd... e, onda ima uticaja i to značajnog kojeg opet, sam defragmenter ne može da reši: potrebno je ručno prečistiti višak fajlova, deinstalirati nepotrebne programe i fizički premestiti ebenu mjuzu i video fajlove sa my music, my videos, my pics na neku drugu, dokonu particiju i medij... P.S. ne izgleda loćikavo taj tvoj disk prikaz... ali, za mene je car careva bio defragmenter iz windows 98, 98SE i 98ME... one kockice koje su na disku od 30Gb znale da se `slažu` po nekoliko sati...to je bio doživljaj! I, taman završiš slaganje, restartuješ mašinu, a ono, algoritam defragmentera pokazuje da su raspakovani fajlovi prilikom podizanja windowsa - fragmentirani.. pa kako se isti nalaze u root-u i sasvim nisko u rangiranju, onda sve ide jovo-nanovo...ma, ko zna setiće se.
@gliga79 Нема бољи. Само као што је неко поменуо већ дуже време се зове my defrag па ако није лапсус, погледај да ли имаш најновију верзију. @svi ostali osim pisko Купити комерцијалан програм за дефрагмент је бацање пара. Крековати још глупље/горе/непотребније. Дуго времена су се продавали на основу тога што су имали могућност константног дефрагмента у позадини који бесплатни програми нису имали(сад има гомила бесплатних па и они имају -нажалост). Стална дефрагментација, било да је константа у позадини или мануелно стартовање сваки дан/пар дана је ем непотребна јер се неће приметити разлика, ем је буквално смрт за хард диск. Колико је ово лоше по хард дискове најбоље знају они који су исте користили за видео надзор где због сталних уписа/преписа животни век харда је као златне рибице у рукама малог детета. Најбоље је дефрагмент радити једном месечно(ако се пуно ради на компу - стално снима, брише, мења итд) или ређе (ако комп користе девојке, родитељи итд .-) ). Ово је најбоље радити након извршеног комплетног update-а система (ОС, програми, игре итд), што такође треба радити једном месечно а не губити време сваки дан кад изађе update једног програма са 1.1.1 на 1.1.1.1 .-). Лепо ставиш да угаси комп кад заврши, стартујеш и одеш од истог .-) Наравно пре овога најбоље један backup, ваљда то више сви знају... Такође дефрагментација је добра и у случају лоших блокова/отказа хард диска због мањег губитка различитих података. BTW OS na SSD, DATA na HDD (raid) FTW. @pisko Ех. Све тачно у твојим постовима на ову тему. Лепо је некад и прочитати нешто што многе може научити нечему и што је паметно, а не стандардно овде: `дебилу` `који монитор` `који миш` `ати или нвидиа` итд... Посебно ми се свидело што си написао да се и теби десило да радиш оно што си написао да не би требало, пошто су сви остали овде безгрешни полубогови који све знају. И сам сам претерано дефрагментовао једно време(у своју одбрану имао сам 286 или 486 не сећам се, а интернет није ни постојао, па где човек да научи...) и смарао се бришући сваку непотребну/погрешну линију регистрија. @tortojed Нисам одмах видео твоје постове, важи слично као за писко .-) Дане
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.