Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Crkli 3 hdd od 640 GB,bitni podaci,sta raditi?
STRANA 1 OD 2  
prsic Crkli 3 hdd od 640 GB,bitni podaci,sta raditi? 15.06.2010. 01:31 T27496

status: user
broj poruka: 128
Drugar ima 4 hard diska,crkla su 3 odjednom sem sistemskog kada je prikljucio kuler ali nije ugasio racunar,neiskustvo i maler :/
Podaci su mu jako bitni,serviser kaze da je potrebno da nadje iste hard diskove i da probaju da zamene plocu (elektroniku) u nadi da povrate podatke.
Treba mi pomoc da nadjem diskove (okacio sam oglase) a i mislio sam ako neko ima iste da nam pozajmi ploce (platicemo).
U pitanju su wd6400aaks samo sto je jedan blue a dva black (Radnje koje sam zvao kazu da postoji samo blue!?)

http://img819.imageshack.us/img819/7944/14062010001d.jpg

To su black i blue koje imamo,treci je isto black!
E sada,ako neuspemo sa zamenom ploca sta dalje raditi?
Hvala puno na odgovorim unapred!

Nije sramota ne znati,sramota je ne znati a ne pitati
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
imarkovic >> 15.06.2010. 02:04 #222779

broj poruka: 19012
na zalost, ne moze nista uraditi, nece nista postici zamenom ploce...moze samo da ih zavrljaci, ili reklamira..

banep RE 15.06.2010. 02:18 #222782

broj poruka: 537
A sto mislis da se zamenom elektronike ne moze popraviti hdd? Naravno ako je ona crkla a po opisanom dogadjaju sve navodi na to. Kolegi je tako crkao jedan seagate jer je cistio komp dok je radio. Brat mu je imao isti tip hdd-a kom je crklo nesto unutra i stektao je. Samo je prebacio elektroniku i sve je radilo.

MACHINE ... 15.06.2010. 03:21 #222794

broj poruka: 5710
Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue seriju

D E M I G O D

Kn0b Re: ... 15.06.2010. 06:01 #222806

broj poruka: 108

:: Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue serij
::

Ovo nisam znao...

U cemu je stvar? Mislim, zar nije jednostavnije proizvesti diskove da svi budu `isti`?

fandjo80 re 15.06.2010. 07:12 #222808

broj poruka: 80
Ako nadjes iste hardove proci ce to sa elektronikom naravno ako je do nje problem.Ako ne uradis nista a veoma su ti bitni podaci probaj https://www.helpdisc.rs.
Oni ti sigurno mogu pomoci ali ce to da te kosta.

pozz
SrkiLee ... 15.06.2010. 10:24 #222827

broj poruka: 48
Nek zove ANTComputers
http://www.ant.rs/
oni saradjuju sa firmom koja reparira HD-ove... meni se to desilo i sve mi podatke vratili.... jedino.... cena brate... ubijaju!!!
MACHINE Re: re 15.06.2010. 11:57 #222840

Te nece ici. Ne mozes da prekacis samo elektronike. Ranije je to moglo na starijim diskovima recimo do 2007god (do 250GB). Kao kod laptopova gde su pod sifrom, ako bi zamenio plocu mogao bi da iskopiras podatke? Nece moci. NAND memorija ima u mehanickom delu ispred glave recimo a ne samo na ploci. Potrebno je emulirati/flashovati ili prebaciti cip na drugu plocu
banep RE 15.06.2010. 13:25 #222867

A koji je razlog sto su to uradili? Da bi onemogucili popravku hdd-a prostom zamenom elektronike ili ima neki smisleniji razlog?

Hvala za info inace.

MACHINE Re: RE 15.06.2010. 13:33 #222869

e znam bas sve detalje ali kapiram ovako

ako imas cip na elektronici i jedan unutar sasije, koji su medjusobno sihnronizovani IDom preko neke flash memorije. Ti maznes laptop recimo i disk koji je pod sifrom, ne znas sifru ne mozes pristupiti podacima. Ako bi bilo tako lako da uzmes drugu elektroniku istog tog modela diska i prekacis mogao bi uraditi kopiranje, cemu onda zastita sifrom? Recimo podaci su bitni i skupi a ovako manje vise svakao moze da odradi posao swapom. Zato je ovako i odradjeno.

D E M I G O D

:: A koji je razlog sto su to uradili? Da bi onemogucili popravku hdd-a prostom zamenom elektronike ili ima neki smisleniji razlog
:: Hvala za info inace
:: ____________________________________________________________
:: Give us your brain for two hours and you will never be the same again.....
banep oK 15.06.2010. 13:38 #222870

Ima smisla ali onda bi trebalo da je moguce u nekom servisu odraditi zamenu? Help disk npr. To bi trebalo da je laksa operacija jer ne bi morao da se otvara sam disk? Ili mora?

imarkovic Re: oK 15.06.2010. 14:12 #222879

broj poruka: 19012
kao prvo, ne verujem da ce decko da da tri puta vise para za te operacije, akrobacije itd...mislim, ok, ako su neki firmini jako bitni podaci, ali kucna varijanta...ne isplati se.

:: Ima smisla ali onda bi trebalo da je moguce u nekom servisu odraditi zamenu? Help disk npr. To bi trebalo da je laksa operacija jer ne bi morao da se otvara sam disk? Ili mora
:: ____________________________________________________________
:: Give us your brain for two hours and you will never be the same again.....
muff jbg 15.06.2010. 15:04 #222881

broj poruka: 440
Evo ti i ovi momci pored helpd

http://www.datasolutions.rs/

sto se tice zamene ploca, slusao samo price, licno kuci imam 10 maxtorovih od 80gb potpuno istih, probao sve kombinacije nijedna nije fercerala

sto kazu drugi sem ako nije neka firma, ne isplati se za saku filmova i slika, sem ako nisu dobre slike :)

prsic thx 15.06.2010. 15:44 #222891

Hvala Vam na informacijama ljudi!
Trebao sam da napomenem da diskove koje sam odneo,serviser pregledao i ustanovio da je na sva tri pregoreo isti cip,bez obzira sto je ista serija (aaks) na blue i black se taj cip nalazim na razlicitom mestu ali mi je on jasno pokazao prstom da(gde) je gorelo,vidi se golim okom :/
Napomenuo mi je ljude tj firme koje rade data racovery ali sam odlazak kod njih i pregled kosta 30 000 din po disku!!!
Da je saka filmova i neka muzika nebi postavljao pitanje na forumu,na kraju krajeva dace te pare bar za jedan disk ako neuspemo sa zamenimo ploce :/
Javio mi se jedan decko koji ima blue verziju istog i moram da ga kontaktiram ali dalje trazim ako neko ima black da isprobamo zamenu,hvala Vam ljudi jos jednom na informacijama.

codeus Re: Re: RE 15.06.2010. 17:06 #222911

broj poruka: 4054

nema veze sa kradjom ... godinama samo se kapacitet povecava a broj ploca i glava ostaje isti ... sto samo govori o sve preciznijim mehanizmima za pozicioniranje i upis/citanje .. da bi sve ovo postigli potrebno je SVAKI HDD ponaosob podesiti .. stoga su i ubacili poseban flash (negde chip a negde podaci u servisnim sektorima) gde se cuvaju setovanja glava i ostalih cuda ... hdd je elektro-mehanicki uzasno komplikovan uredjaj ..

zamena elektronike je moguca uz prebacivanje flesha na drugu plocu .. naravno moraju biti iste serije i fw-e ..

@Knob - napraviti da svi budu isti - nemoguce - kao kolac u tiganju .. end of story

:: e znam bas sve detalje ali kapiram ovak
:: ako imas cip na elektronici i jedan unutar sasije, koji su medjusobno sihnronizovani IDom preko neke flash memorije. Ti maznes laptop recimo i disk koji je pod sifrom, ne znas sifru ne mozes pristupiti podacima. Ako bi bilo tako lako da uzmes drugu elektroniku istog tog modela diska i prekacis mogao bi uraditi kopiranje, cemu onda zastita sifrom? Recimo podaci su bitni i skupi a ovako manje vise svakao moze da odradi posao swapom. Zato je ovako i odradjeno
:: D E M I G O D
:: :: A koji je razlog sto su to uradili? Da bi onemogucili popravku hdd-a prostom zamenom elektronike ili ima neki smisleniji razlog
:: ::
:: :: Hvala za info inace
:: :: ____________________________________________________________
:: :: Give us your brain for two hours and you will never be the same again.....
Southwind re 15.06.2010. 17:55 #222923

broj poruka: 260

Kakvih bre 30 soma, pa dijagnoza u data solutions je 1000 din (slovima: HILJADU)
Inace ljudi su jako korektni i meni su pomogli.
Evo ti citat iz njihovog cenovnika, za kvar koji je tebe zadesio:
`Disk se ne pokreće - Otkaz elektronskog sklopa - 10000 - 18000` (ovo zadnje je cena popravke)
philaemos Re: ... 15.06.2010. 21:14 #222955

broj poruka: 2743
Blue je AAKS, a Black je AALS, razlika je u tome sto Black ima 32MB a Blue 16MB cache, i black ima 2 kontrolera na sebi a blue ima jedan, black ima neko ojacanje unutar njega, pa je kao izdrzljiviji i ima 5 g garanciju naspram 3 za Blue...
Malo off topic, ali da znate o cemu pricate... nisu isti diskovi.

Demon to some. Angel to others.

:: Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue serij
:: D E M I G O D
prsic Re: Re: ... 15.06.2010. 21:30 #222960

Okacio sam u prvom postu fotografiju diskova bas zato da bi ljudi videli da su diskovi drugaciji ali iz iste serije,nema to aals na njemu,isto pise aaks i oba su 32mb!?
(losije se vidi jer sam obrnuo jedan disk ali mocices da vidis...)
Kazem drugaciji zato kada smo otvorili diskove (blue i bleck) isti cipovi koji su pregoreli bili na razlicitim mestima :/

:: Blue je AAKS, a Black je AALS, razlika je u tome sto Black ima 32MB a Blue 16MB cache, i black ima 2 kontrolera na sebi a blue ima jedan, black ima neko ojacanje unutar njega, pa je kao izdrzljiviji i ima 5 g garanciju naspram 3 za Blue..
:: Malo off topic, ali da znate o cemu pricate... nisu isti diskovi
:: Demon to some. Angel to others.
:: _______________________________
:: :: Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue serij
:: :: D E M I G O D
MACHINE Re: Re: ... 15.06.2010. 21:33 #222961

Ja sam mislio na prve serije koje su imale crne nalepnice npr. WD3200AAKS nije imao na sebi Blue oznaku a imao je black label na silver plate-u, pre toga su celu ALU sasiju bojili u crno...kasnije je to podeljeno na boje i oznake u zavisnosti od serije.

http://ojaoki.blog.so-net.ne.jp/_images/blog/_28d/ojaoki/WD3200AAKS-00B3A0.jpg

http://wind.ap.teacup.com/picoo/timg/middle_1206265356.jpg

D E M I G O D

:: Blue je AAKS, a Black je AALS, razlika je u tome sto Black ima 32MB a Blue 16MB cache, i black ima 2 kontrolera na sebi a blue ima jedan, black ima neko ojacanje unutar njega, pa je kao izdrzljiviji i ima 5 g garanciju naspram 3 za Blue..
:: Malo off topic, ali da znate o cemu pricate... nisu isti diskovi
:: :: Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue serij
:: :: D E M I G O D
philaemos ... 15.06.2010. 21:38 #222965

Ma ok, ja sam vise hteo autoru da pojasnim, posto imam oba 640GB i blue i black...

Taj sa crnom sasijom imam, star 6g i koristim za za back up.

Equinoxe Re: ... 15.06.2010. 23:18 #222997

broj poruka: 12057

Jesi rešio ti problem sa tim blue wd6400aaks ?

Besposlen pop i goveda krsti...

:: Ma ok, ja sam vise hteo autoru da pojasnim, posto imam oba 640GB i blue i black...
:: Taj sa crnom sasijom imam, star 6g i koristim za za back up.
Stripy Re: Re: Re: ... 15.06.2010. 23:18 #222998

broj poruka: 4163
Ako su jauknuli čipovi tzv drajveri za motor to može da se poravi. Jel možeš da slikaš u krupnom planu elektroniku gde je izgorela? Ako je crklo to što mislim, onda bi mogla da se izvede gimnastika zamene dotičnog čipa sa ispravnog harda. Na žalost, ni to nije garancija da će hard da proradi jer može da se desi da je vrisnulo još nešto što se na-oko ne vidi.

ČEKIĆ JE IZMISLIO SVE OSTALE ALATE

:: Okacio sam u prvom postu fotografiju diskova bas zato da bi ljudi videli da su diskovi drugaciji ali iz iste serije,nema to aals na njemu,isto pise aaks i oba su 32mb!
:: (losije se vidi jer sam obrnuo jedan disk ali mocices da vidis...
:: Kazem drugaciji zato kada smo otvorili diskove (blue i bleck) isti cipovi koji su pregoreli bili na razlicitim mestima :
:: Nije sramota ne znati,sramota je ne znati a ne pitat
:: :: Blue je AAKS, a Black je AALS, razlika je u tome sto Black ima 32MB a Blue 16MB cache, i black ima 2 kontrolera na sebi a blue ima jedan, black ima neko ojacanje unutar njega, pa je kao izdrzljiviji i ima 5 g garanciju naspram 3 za Blue..
:: :: Malo off topic, ali da znate o cemu pricate... nisu isti diskovi
:: :: Demon to some. Angel to others.
:: :: _______________________________
:: :: :: Ne moze, svaka elektronika ima jedinstven ID firmware-a i prosta zamena nece proci kod novih modela diskova. Postoji AAKS i Blue i Black, stariji su bili Black pa su sisli u Blue serij
:: :: ::
:: :: :: D E M I G O D
philaemos Re: Re: ... 16.06.2010. 19:19 #223132

Ako mi verujes problem je bio u bios-u...
Stavio sam najnoviju verziju, i sad vec mesec dana radi super.
Problem je bio nesto na relaciji kontroler-bios, nista sa hardom..
Ja lupao glavu sta je, zamenio i kabal, i prikacio ga na drugi SATA port, a ono bio bios.

:: Jesi rešio ti problem sa tim blue wd6400aaks
:: ****************************
:: Besposlen pop i goveda krsti...
:: :: Ma ok, ja sam vise hteo autoru da pojasnim, posto imam oba 640GB i blue i black...
:: :: Taj sa crnom sasijom imam, star 6g i koristim za za back up.
:: :: Demon to some. Angel to others.
:: :: _______________________________
helpdisk odgovor 18.06.2010. 22:47 #223677

broj poruka: 142
Posto je ovde bilo raznih nagadjanja da rascistim.
Bilo je ovde receno mnogo toga.
Reklamiranja kvazi prijatelja i pogrsnih informacija.

Cela prica oko nemogucnosti zamene elektronike je upravo potekla od nas
( HELPDISC-a ) kao i sve informacije u zadnjih 10 godina. Koga interesuje neka proverava.

Ne moze da se zameni elektronika zato sto u rom chipu postoji tzv adaptive data koji zadrzi razne podatke. Jeda od parametara koje drzi je tzv MICRO JOG ili ofset svake glave ponaosob.
Tacno je rekao jedan user koji kaze moze elektronika da se prebaci samo treba da se prebaci ROM CHIP. E to je tacno ali i ma malo ali ... Kod WD diska ovog black taj rom je integrisan u procesor, sto cini operaciju nemogucom. Ono sto moze da se uradi je da se iscitaju podaci iz servisne zone pa da se rekonstruise rom i upise na drugu plocu....sto ne moze u kucnoj radinosti.
Zakljucak, zasto su ovo napravili je da bi povecali uspesnpost proizvodnog procesa i da bi stelovanjem firmware-a izvukli sto vise dobrih diskova.
Chip unutar glava nema memoriju niti kakav sadrzaj, to je logicko kolo sa ad konvertorom itd...bez momorije.
Kod nas u HelpDisc https://www.helpdisc.rs dijagnoza je besplatna a spasavanje podataka sa diska kome je neispravna elektronika ( jedinstven rom chip ) je 14000 din.
Mi nemamo posrednike i predstavike kod nas dodjete licno i pricate sa nama direktno.
Ako ima pitanja moze na nikola.radovanovic@helpdisc.rs
Nikola

http://www.helpdisc.rs

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
prsic Re: Hdd pc berza 19.06.2010. 02:12 #223732

Hvala puno na odgovoru i vidimo se uskoro!

Daum ... 19.06.2010. 02:35 #223736

broj poruka: 12796
Fina reklama nema šta... Samo koliko se zadnje sećam na ovom forumu pomažemo drugima iz čiste dobre volje, ne iz koristi...

CPU-Z Validator : http://spedr.com/53pyh

STRANA 1 OD 2  
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs