Imam problem sa otvaranjem starih CD/DVD diskova na novom PC-u sa novim optičkim uređajima. Na starom PCu imam `Teac` CD-W540 i `NEC` ND-3540A. Gomilu diskova koje sam svojevremeno snimio na starom PC sada ne mogu da otvorim na novom na kome imam dva Samsung SH-S223C koji većinu CDova `ne čita`!!!! Šta je rešenje? Da li na tržištu ima kvalitetnih optičkuh uređaja koji sigurno čitaju `stare` cdove, ustvari ne moraju ni da budu stari, nego da `sigurno` čitaju podatke snimljene na drugom uređaju?
Zavisi. Ako si to rezao na Princo medijima onda se oprosti od diskova. Ako su neki kvalitetni, onda ih probaj na Pioneer ili Sony DVDRW...vise nije kao sto je nekad bilo, pa kad uporedis recimo izradu tog Teac i Samsung rezaca, videces ogromnu razliku u korist Teaca, ali je on samo CDRW...
D E M I G O D
:: Imam problem sa otvaranjem starih CD/DVD diskova na novom PC-u sa novim optičkim uređajima. Na starom PCu imam `Teac` CD-W540 i `NEC` ND-3540A. Gomilu diskova koje sam svojevremeno snimio na starom PC sada ne mogu da otvorim na novom na kome imam dva Samsung SH-S223C koji većinu CDova `ne čita`!!!! Šta je rešenje? Da li na tržištu ima kvalitetnih optičkuh uređaja koji sigurno čitaju `stare` cdove, ustvari ne moraju ni da budu stari, nego da `sigurno` čitaju podatke snimljene na drugom uređaju?
Reci ti nama dali ih pocne citati pa stane negde ili ih uopste ne prepoznaje =============================================== KOJI JE PRVI BIĆE POSLEDNJI A KOJI JE POSLEDNJI BIĆE PRVI A ŠTO JE TAJNO BIĆE JAVNO
Jasno mi je da se sada sve komercijalizuje, ali mora da ima nešto što valja! Očekujući ovakve stvari ja sam od uvek koristio isključivo TDK CD i DVD diskove! Inače oba Samsunga uopšte ne prepoznaju te diskove, krene da vrti, i vrlo brzo se zelena LED ugasi!!!! Probao sam i sa externim Toshiba CD/DVD od Netbooka, on pa neke čita, a neke ne!!!
Ultra ISO, Bad Copy i slični programi mogu da ti pomognu oko vađenja podataka sa delimično čitljivih diskova. Koliko sam ja shvatio kod tebe je nečitljivost skoro potpuna. Konkretno problem nije u čitaču već u propaloj hemijskoj podlozi na kojoj se nalaze podaci na samim diskovima. Pslednjih par godina kod nas je bilo diskova sumnjivog kvaliteta, pa čak i kopija poznatih proizvođača tako da ti ništa ne znači marka diskova na koje si rezao. Ja sam imao slučaj da posle par meseci od rezanja nisam mogao da pročitam diskove na uređaju na kojem sam ih i narezao. Da stvar bude smešnija uspeo sam da ih pročitam na uređaju koji je važio za neispravan jer nije čitao ni originale ni nove narezane diskove. To jasno ukazuje na sumnjiv kvalitet samih diskova i dotrajalost hemijske podloge. Moj predlog ti je da ako su ti podaci na njima važni, probaš da ih pročitaš u što većem broju uređaja bilo koje marke i kvaliteta, možda ih neki pročita. Meni je uspevalo u raznim kombinacijama, ne bi poverovao. Druga varijanta ti je da probaš na nekom Plextor-u koji je važio za najkvalitetniju (najskuplju) optiku, ne znam kakav je danas. Mada ni to nije garancija uspeha jer problem je drugačije prirode. Sa srećom.
kad sam rekao brand mislio sam na emulziju. TDK je extra brand, skup...ali njihova niza klasa je koristila tajvanske/kineske Ritek ili CMC magnetics emulzione podloge, srednja japanski Ricoh a najvisa takodje japanske MCC (Mitsubishi) i Taiyo Yudens. Ovaj info se moze videti za disk preko Alcohola, advanced.
Ako ne moze da ocita Pioneer 216D tesko da ce i stari DVR-105D ili PX-708A moci., Ako su ti jako bitni podaci, mogu ti pokusati to izvuci preko svojih rezaca
Zali boze bacenih tadasnjih 130 eura na isti,tuga jad i beda,pionir 108 koji sam koristio vise da ne bih akao plextor je i dalje ziv,a plextor odavno medju pokojnima. Dabog da u paklu istrulio za svaki cent,od gore pomenutih 130 e
:(
Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi.
My machine: HP 6730b c2D p8600 Intel 4500hd 3gb/160 gb
Da, tacno...oni su posle kupljeni od strane nekog, kao i Teac, i samo prve serije DVD rezaca su bile dobre i u slavi kao njihovi CD rezaci...ja sam nekoliko otvarao i izrada je unutra najgora koju sam do tada vidjao...sramota za takvo ime. No, sada su oko 50e sto nije strasno i ko hoce da proba moze, mozda su se popravili :) ako uopste rade rezace, mislim da ih je ponovo odkupila neka japanksa firma, za delove...ali i dalje da postoji ogranak za lasere
edit: cini mi se da je Plextor sada isto sto i Optiarc, obecava .)
D E M I G O D
:: :: Zali boze bacenih tadasnjih 130 eura na isti,tuga jad i beda,pionir 108 koji sam koristio vise da ne bih akao plextor je i dalje ziv,a plextor odavno medju pokojnima. Dabog da u paklu istrulio za svaki cent,od gore pomenutih 130 :: :: :: : :: :: :: Tko leti vrijedi,tko ne leti ne vrijedi :: :: My machine: HP 6730b c2D p8600 Intel 4500hd 3gb/160 gb ::
nekad mi se desava da mi prave problem izuzetno kvalitetni mediji, a Princo, od koga to najvise ocekujem, NE. I onda samo Princo kupujem, najjeftiniji su, a vrse poso`
:: Zavisi. Ako si to rezao na Princo medijima onda se oprosti od diskova. Ako su neki kvalitetni, onda ih probaj na Pioneer ili Sony DVDRW...vise nije kao sto je nekad bilo, pa kad uporedis recimo izradu tog Teac i Samsung rezaca, videces ogromnu razliku u korist Teaca, ali je on samo CDRW.. :: :: D E M I G O D :: :: :: Imam problem sa otvaranjem starih CD/DVD diskova na novom PC-u sa novim optičkim uređajima. Na starom PCu imam `Teac` CD-W540 i `NEC` ND-3540A. Gomilu diskova koje sam svojevremeno snimio na starom PC sada ne mogu da otvorim na novom na kome imam dva Samsung SH-S223C koji većinu CDova `ne čita`!!!! Šta je rešenje? Da li na tržištu ima kvalitetnih optičkuh uređaja koji sigurno čitaju `stare` cdove, ustvari ne moraju ni da budu stari, nego da `sigurno` čitaju podatke snimljene na drugom uređaju?
Ovo je spomenik kineskog načina funkcionisanja kapitalizma: masovna proizvodnja smanjuje troškove po proizvodu, ovi pojeftinjuju, prodaja raste, standard raste, tako bi trebalo, dok se ne otplate ulaganja u stari proces i zarade za novi.... e, kod kineza ima i dalje: toliko pojeftine proizvodnju, da proizvod bude besmisleno jeftin i neupotrebljiv. Kvalitet nema veze kad je nešto nenormalno, gotovo blesavo, jeftino. Bez obzira na to što je zapad po defaultu kapitalistički, pada na ovu foru: jednostavno ne mogu da odole pojeftinjenjima ispod svake granice normale, gase proizvodnju kvalitetnih uređaja, i opstaju najgori umesto najboljih. Totalno syeban zakon liberalnog kapitalizma, gde bi inače, trebali najekonomičniji, najproduktivniji, najkvalitetniji da opstanu.... kad ono: cvrc. Kineski liberalni kapitalizam. Našim sočnim jezikom, ukratko bi se to opisalo: sve to radi i vredi, dok mu kinezi ne dovedu kvalitet do posranja. Danas svaki ebeni kabal za monitor ili kućište liči na učkur za gaće po debljini, kao da smo blesavi pa možemo poverovati da su unutra stavili superprovodnik a ne bakar, i da manji presek žile znači veći otpor i manju provodnost... ali blah... i ja ga kupih jer drugog nema. A, ti, pokušavaj na više optika, i, koristi magičnu krpu, na ta plastična sra*ja se hvata neka izmaglica usput, uz sva propadanja emulzije, pa nekim umerenim čišćenjem može da se poboljša stvar... ukratko: mrka kapa.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.