Pozdrav svima na forumu prvo a kao drugo imam pitanjce
problem je sledeci.krajem februara/pocetkom marta prvi put se desio problem da su mi diskovi ispali iz raid 1 rezima(jedan disk je otisao u offline) diskovi su samsung 640GB sata 2 16MB F1 te kad sam ih posebno skenirao oba su imali bad sector-e(sa jednog je mogao win 7 da se podigne sa drugog ne(sistem koji je bio na njima)).diskovi su u garanciji i tad bili i sad jos uvek.nakon njihovog testiranja uradili su low level format i zakljucili da su diskovi ispravni bez BB i vratili mi ih nazad posle par dana te da bih sinoc oko 3 ujutru AMD expert RAID prijavio da je ponovo disk ispao iz raid-a.naravno odmah sam ih backup(imam jos jedan od 1.5TB F2)i pustio kratki test preko HDD sentinel i ni jedan ni drugi nisu prosli(test traje 2min a na 1min su pukli).nakon toga stoji ponovo stoji da imaju BB(kao i prvi put kad sam ih nosio).e sad pitanje sta raditi kad ih odnesem u ponedeljak na reklamaciju(direktno u VP) ako opet isto bude bilo(format, rade-ispravni su)???hvala svima unapred.
PS.diskovi su radili bez problema ih mesec i po dva i te veceri sinoc oko 22h sam resetovao komp(da se isprazni ram) i sve najnormalnije pisalo raid funkcional status dok od posle 3 nakon reseta(oko 6 ujutru kad idem na posao) status critical.diskovi su uredno hladjeni 28-32C.sistem ceo je iz potpisa i u pitanju je win7 64bit
AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water block Asus M4A785TD-M EVO 2*2GB DDR3 HyperX@1600Mhz ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sideport PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LCS 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2
Sad ga instaliraj i po treći put, pa kad ti pukne i treći put, biće ti jasno ono što je meni sada: mani se raid-a sa diskovima koji nisu savršenstvo pouzdanosti. Bar te vrste RAID-a. Treba li ti uopšte, radiš li sa obradom videa a da stvarno vidiš neko limitiranje u protoku? Kupi bolje jedan vrhunski veliki disk, dovoljno brz, i imaš rešenje, i malo-malo kupuj novi a taj prodaj.... uvek si na nekom dobitku. Mada, ako i sa tim preteraš, broj reinstalacija će se izjednačiti sa pucanjima RAID-niza.
pa nije mi bas u opisu posla da na svaka 2 meseca dizem sistem a sto se tice RAID 1 koristim iz razloga bezbednosti podataka(privatne slike,razne druge stvari).nemam limitiranje u protoku vec kazem samo bezbednost(to mi je na 1 mestu).diskovi su stari godinu i po...jos neki predlog :)
AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water block Asus M4A785TD-M EVO 2*2GB DDR3 HyperX@1600Mhz ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sideport PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LCS 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2
:: Sad ga instaliraj i po treći put, pa kad ti pukne i treći put, biće ti jasno ono što je meni sada: mani se raid-a sa diskovima koji nisu savršenstvo pouzdanosti. Bar te vrste RAID-a :: Treba li ti uopšte, radiš li sa obradom videa a da stvarno vidiš neko limitiranje u protoku :: Kupi bolje jedan vrhunski veliki disk, dovoljno brz, i imaš rešenje, i malo-malo kupuj novi a taj prodaj.... uvek si na nekom dobitku. Mada, ako i sa tim preteraš, broj reinstalacija će se izjednačiti sa pucanjima RAID-niza :: :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
lepo ti kaze Pisko, ali, reci mi najpre, koji imas kontroler koji ti kontrolise RAID? mozda ti zbog njega puca? ako nije to, onda moguce da ti diskovi nisu adekvatni za raid sistem, bolje resi to pre nego sto crkne neki od diskova...ja bih ti preporucio WD Black za RAID, jer se dobro pokazao. Za entuzijaste Velloci Raptor.
raid kontroler je iz ploce iz potpisa M4A785TD M EVO diskovi su radili u raid-u vec godinu i po i nikad nisam imao problem do skoro.trebalo bih da je amd-ov kontroler(SB710).imam backup na 1.5TB disku(samsung F2) od kada mi se to prvi put desilo za ne daj boze ako opet pukne kao sto jeste al su podaci i dalje bez problema citljivi al ima BB na oba i ne prolaze testove(nakon low level format-a prolaze sve moguce testove(nisam sad to ponovo probao)).ne znam sta da radim...u svakom slucaju cu videti u ponedeljak sta ce mi reci kad ih odnesem...ne bih uzimao black osim ako bas samsung nije za raid(ne znam kako su mi onda radili god i po dana bez problema) jer mi je samsung extra tih i hladan...jos neko??hvala svima do sada
:: lepo ti kaze Pisko, ali, reci mi najpre, koji imas kontroler koji ti kontrolise RAID? mozda ti zbog njega puca? ako nije to, onda moguce da ti diskovi nisu adekvatni za raid sistem, bolje resi to pre nego sto crkne neki od diskova...ja bih ti preporucio WD Black za RAID, jer se dobro pokazao. Za entuzijaste Velloci Raptor :: :: ::
Čitaj sad pažljivo notornu istinu-glupost koju ću ti reći: ti imaš problem.
Bez obzira koliko budeš čekao na odgovore, ovo gore ostaje, i to se igraš sa podacima i funkcionisanjem sistema. U najmanju ruku, frustrirajuće, a o nekom bar manjem gubitku i podataka a naročito vremena, da ne govorim. ... možda su diskovi dotrajali, ... imaš neke udare struje-napona zbog kojih to nastaje, ... imaš `posetioce`, ... napajanje se proqrwalo, i malo-malo pa mu daje žišku od koje nastaju bb-i, ... ne valjaju ti kablovi ili spoj, ... ploča ima problema, ... pregrevaju se u nekom trenutku diskovi... ... drajverski-sistemski deo nije ispeglan kako treba i u nekim slučajevima proizvodi problem... bilo šta od ovoga, i vraćamo se na konstataciju br. 1 zbog koje NEMOJ stavljati te diskove u raid opet, nešto definitivno nije ok. Ne možeš prosto da to instaliraš i treći put u nadi da sad neće više. Lepo je što imaš backup, više nego lepo i pametno, ali..... valjalo bi saznati uzrok bb-a na disku ili bar osnovano sumnjati u nešto. Do tada, ja bi zamenio diskove - disk.... ili... ne znam. Nastavio po starom što ti reče.. pa kud puklo da puklo, uz besomučan rad acronis-a. Ali, yebo` takav RAID.
Problem koji imas, moze da dolazi zbog ko zna kog razloga i neces ga resiti. Imao sam slican problem, mada mi ti diskovi nisu bili za sistem, vec samo za podatke. delilo mi se dva puta da jedan disk ispadne iz raida. Testirao bih oba i na ni jednom nisam imao lose sektore. Vracao bih podatke i ponovo pokretao raid 1 da bi se opt desilo ispadanje jednog diska posle par meseci. Resenje problema je bilo to sto sam kupio dva druga diska i stavio u raid 1 i rade vec vise od dve godine bez problema. Prva dva stoje zasebno svaki za sebe, a cak je na disku koji je ispadao iz raida podignuta sedmica koja radi bez problema. Znaci, ruku u dzep i kupi dva druga diska. Ove formatiraj i koristi ih nezavisno ili ih prodaj.
a tek kad opletem po Gedzovanu Dzidzabidzi (GA) :))))
D E M I G O D
:: E, neka si mu rekao :: -..... - - tako nešto sam i ja hteo da mu kažem...._... - - -... šmugšmug out :: :: :: :: :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
hvala VMARC to mi je trebalo :) i hvala naravno svima koji su pomogli/odgovorili
AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water block Asus M4A785TD-M EVO 2x2GB DDR3 HyperX@1600Mhz ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sideport PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LCS 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2
:: I ne prihvataj ih nazad. Samo zamenu. kakav crni LOW LEVEL...? Neisprvani, hocu druge, zovite me kada vam odobre zamenu. Dovidjenja, prijatno :: :: Bayerische Motoren Werk :: ::
VMARC jos jedno pitanje da li su u pravu ili ne kada kazu da se diskovi testiraju formatirani ili ipak puni podataka sto i mislim da treba jer kad ga formatiras nestaju privremeno BB???
AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water block Asus M4A785TD-M EVO 2x2GB DDR3 HyperX@1600Mhz ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sideport PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LCS 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2
:: I ne prihvataj ih nazad. Samo zamenu. kakav crni LOW LEVEL...? Neisprvani, hocu druge, zovite me kada vam odobre zamenu. Dovidjenja, prijatno :: :: Bayerische Motoren Werk :: ::
retko kad pogresi i meni se cini da su diskovi u pitanju ,mada mirror radi i sa bad blokovima koji su obelezeni naravno (ne setajuci ) cak i na scsi konfiguraciji .
Da li neki disk ima logicke ili fizicke BB, odlucuje jedino HDD regenrator ili SpinRite. MHDD i HDtunepro rade jedno te isto, samo proveru. SpinRite ima opciju ciklicnog upisa i provere, ali to traje danima na tolikim kapacitetima. Pa cak i HDDreg bi potrajao poprilicno
D E M I G O D
:: VMARC jos jedno pitanje da li su u pravu ili ne kada kazu da se diskovi testiraju formatirani ili ipak puni podataka sto i mislim da treba jer kad ga formatiras nestaju privremeno BB?? :: :: :: AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water bloc :: Asus M4A785TD-M EV :: 2x2GB DDR3 HyperX@1600Mh :: ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sidepor :: PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LC :: 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2 :: :: :: I ne prihvataj ih nazad. Samo zamenu. kakav crni LOW LEVEL...? Neisprvani, hocu druge, zovite me kada vam odobre zamenu. Dovidjenja, prijatno :: :: :: :: Bayerische Motoren Werk :: :: :: ::
Nista za dodati. Osim mozda... HDD Regenerator uspe da `sredi` BB, ali je verovatnoca veoma velika da ce se isti vratiti, tj. da ce se ponovo pisati po markiranim ili `popravljenim` sektorima. To su u tvom slucaju uradili. Medjutim, ti nebi trebao da obracas paznju ni na kakav software, ni na sta drugo osim na nove diskove, iz prostog razloga sto im vec drugi put vracas diskove... Bio bi lud (bez uvrede) kada bi ih uzeo i treci put. Mada mislim da ti ih nece ni dati nazad, pogotovo ako im napomenes da je ovo vec druga reklamacija i da te isti vise ne zanimaju... Samo novi, neotpakovani. To je tvoje pravo.
BTW. licno misljenje da su ti SpinPointi takva bulja od diskova...
Bayerische Motoren Werke
:: Da li neki disk ima logicke ili fizicke BB, odlucuje jedino HDD regenrator ili SpinRite. MHDD i HDtunepro rade jedno te isto, samo proveru. SpinRite ima opciju ciklicnog upisa i provere, ali to traje danima na tolikim kapacitetima. Pa cak i HDDreg bi potrajao poprilicn :: :: :: D E M I G O D :: :: :: VMARC jos jedno pitanje da li su u pravu ili ne kada kazu da se diskovi testiraju formatirani ili ipak puni podataka sto i mislim da treba jer kad ga formatiras nestaju privremeno BB?? :: :: :: :: :: :: AMD Athlon II X3 425@X4 B25@water bloc :: :: Asus M4A785TD-M EV :: :: 2x2GB DDR3 HyperX@1600Mh :: :: ATI HD4200 128MB DDR3@1333Mhz Sidepor :: :: PC power cooling and silencer 500W@TT Kandalf LC :: :: 640GB samsung X2,1.5TB samsung F2 :: :: :: :: :: I ne prihvataj ih nazad. Samo zamenu. kakav crni LOW LEVEL...? Neisprvani, hocu druge, zovite me kada vam odobre zamenu. Dovidjenja, prijatno :: :: :: :: :: :: Bayerische Motoren Werk :: :: :: :: :: ::
Ljudi, čitam sada nešto sebe i vas druge. Možda sam vas (smo se) naveli na pogrešan zaključak? Kakva je u stvari verovatnoća da se u ISTO vreme dese bad sektori na OBA diska, zato što su oni sami po sebi neispravni, loši? Verovatnoća da se to desi zato što je nešto drugo uzrok, e, to je logično (npr. napon ili mehanički udarac) na OBA diska odjednom - isto vreme.... sad mi to kopa glavu. S druge strane, bad sectori se razviju, razviju... i u jednom trenutku, tu biva zapisano nešto ključno za rad operativnog sistema ili raid niza, i sve puca... to jeste mogućnost koja se odnosi na sve što smo do sada pričali - šmugšmug out, bar ta dva.
hvala svima na sugestijama i preporukama nosim ih u ponedeljak pa cemo da vidimo dalji ishod cele situacije.pozdrav i hvala jos jednom
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.