Prica je pocela ovako... Trenutno imam WD od 320GB/7200rpm/8MB buffer koji se povezuje preko ATA133. Posto refresujem komp i kupujem GIGABYTE GA-890GPA-UD3H,razmishljao sam o kupovini novog HDD-a. E sada.... 1)Da li kupiti od 500GB ili 1TB.(Znam koji model,samo velicina posto sam cuo da je bolje imati manji hard za sistem) 2)Da li uopste vredi ulagati u SATA 2.0 (3Gbit/s) ili cekati vecu ponudu SATA 3.0 (6Gbit/s)? 3)Hmm...da li vredi cekati da padnu cene i poraste kapacitet SSD-ova?
taj hard disk koji imas je veoma brz i skroz OK za sistem, ja licno ga ne bih menjao, preporucio bih ti da uzmes jos jedan disk i da ti taj sluzi za skladistenje podataka, npr WD 1TB Green, on je sporiji trosi manje struje i sluzi za skladistenje.
Ti matori wd-ovi od 320 i nisu nešto, osetio bi dosta razlike da kupiš recimo onaj samsung f3 od 500. Dobro je imati manji hard za sistem zato što stalno nešto drndaš s njim, praviš particije, brišeš, pojebe se nešto pa sređuješ i ako ti je pun koječega, što će svakako i biti pitanje je de ćeš sa tim stvarima. Brzina je otprilike ista, nema veze što ovi od 500 generalno imaju manje keša nego ovi od 1TB. Kolko mi se čini ni sata 2 nije iskorišćen do kraja pa ne znam kolko će 3 da koristi, kad su hard diskovi u pitanju verovatno nimalo, imaju mehanička ograničenja, za ssd će verovatno biti razlike.
Rezime: Ako ti se žuri uzmi neki sata2 od 500gb za sistem a ako ne, čekaj ssd, taman dok im padne cena zaživeće i sata3.
Les certitudes rendent les hommes aveugles et fous. Elles peuvent dévorer leur coeur et les changer en bête.
Taj od 320 sto imas ostavi za sistem, bar jednu particiju od 60-100 GB i ostatak za svasta nesto, i uzmi jedan od 1TB za isto svasta nesto.
Ja imam 80GB (ATA133 od starog kompa) koji je sada podeljen na 2 particije i obe su sistemske. Jedna mi je za XP jedna za W7. Nekada mi je bio 30GB za sistem i ostatak za skladistenje. Ali zato pored tog imam 3 harda SATA II (to se kupovalo vremenom). Jedan od 160, od 320 i jedan od 1TB kojeg sam skoro nabacio.
Zasto zato sto podaci imaju tendeciju da budu sve veci kako cena prostora opada, tako da prostora nikada dosta. I da sistem ide na nov disk jer je osetno brzi od tvog ata diska. I da razlika u sata2 i sata3 se nece osetiti na obicnim diskovima.
Shto hogar reche, podaci imaju tendenciju da budu sve veci i veci, sa jedne strane, dok sa druge ovaj postojeci je ATA 133!!!? Zashto da taj ostane sistemski, ako plocha podrzava SATA 2. Gde je tu logika?
Kupi HDD od 1 TB, particionisi ga tako da ostavis za sistem oko 40-50gb., i to ti je najbolje resenje. Taj ATA, nikako ne stavljaj da bude za sistem, jer ima da koci ceo komp, To je najveca greska, koju bi napravio. Pitanje je da li mozes taj ATA133 da nateras da bude slave??? Najpametnije je da ga prodas, doplatis i uzmes jos jedan od 1TB
A4Tech, XL-740K,Oscar. A4Tech X7, G800 Thermaltake Soprano RS 200 Intel Q6600. CM - TX3 Asus P5QL-E Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz WD Caviar 640 Gb, AAKS ATI Sapphire HD 5770, 1Gb, DDR5
Nije greska, jer u realnom radu nije toliko velika razlika. ATA to SATA II transfer oko ~ 65MB/s SATA to SATA ~ 80MB/s. Racunajuci i BUS. Zaboravi na benchmarke i uzmi nesto rucno da kopiras. Od foldera sa sitnim fajlovima do foldera koji ima ISO od 4GB, za primer. Da particionise taj 1TB, ista glava ce mu juriti po obe particije. I po sistemskom i po skladisnom delu. Ovako na 320GB glava ce juriti OS i ostatak HD-a(pozeljno da drzi instalacije softvera i jos po nesto), dok ce na 1TB njegova glava juriti skladistene stvari. Racunaj i na fragmentaciju.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.