Kakva su iskustva sa kvalitetom WD Green/Samsung ili nesto trece.
P.S. Da li je neko slucajno menja HDD u WD MyBook Essential HU10000? Razmisljam da u to ubacim ovaj od 2TB a ovaj o 1TB za backup osetljivijih stvarcica...
Ja ga ne bih uzimao, mnogo prijavljenih kvarova(samim tim i verovatnoća da ti zapadne takav je realna/očekivana), cela ta zelena serija mi je sumnjiva. Pogledaj po netu, googlaj pa ćeš videti. Uzmi neki Seagate.
WD Green je u principu serija HDD-ova napravljena kao pouzdana i kvalitetna serija. Ne znam sada kakav je taj od 2 TB, ali za ostale sam cuo samo reci hvale.
Pa ako je storage sta ce mu RAID? 5000rpm je dovoljno za storage, i tu nije bitna brzina uopste... Drugo, RAID skracuje radni vek HDD-a, i trece, brzina pristupa HDD-u je sporija. Znaci kliknes na HDD, a cekas sekundu da ti se otvori... __________________ Scourge of PCBerza
:: Da, ali jbg ne moze ni storage disk da se vuce :) :: :: Pozdrav :: :: :: :: ...i nista drugo.. :: :: :: :: @gile, covek rece 2TB za storage, ne za brzinu.. :: :: __________________ :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: ::
Ok je sve to sto ti kazes, skracuje itd. drugar vrti raid 5+ godina, hardovi rade kao prvi dan, tako to da ce disk da crkne za godinu dana nije bas 100% tacno.
Inace za storage je potreban 100% siguran disk, koji nece da se zajebe, ako nece RAID po meni bolje je da uzme dva harda od po 1TB ne mora u RAID (ali ipak RAID ubrzanje itd), jer ako mu crkne jedan od 2TB ode sve, ako crkne jedan od 1TB ostade pola podataka (ako diskovi nisu u RAID-u) :).
Pozdrav!
:: Pa ako je storage sta ce mu RAID? 5000rpm je dovoljno za storage, i tu nije bitna brzina uopste... Drugo, RAID skracuje radni vek HDD-a, i trece, brzina pristupa HDD-u je sporija. Znaci kliknes na HDD, a cekas sekundu da ti se otvori.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: :: Da, ali jbg ne moze ni storage disk da se vuce :) :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: ...i nista drugo.. :: :: :: :: :: :: @gile, covek rece 2TB za storage, ne za brzinu.. :: :: :: __________________ :: :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: ::
Ja se nebi zezao sa podacima. Jednom izgubljeni znači otprilike zauvek izgubljeni. Za važne podatke, kupio bi najaču seriju-WD black seriju i to po dva istovetna HDD. Lepo ih bez ikakvog Raid-a priključio i šibno istovetne podatke na oba. Može čak jedan ili oba da idu na USB jer su skladišta u bukvalnom smislu. Posle bi ih gasio, ili oba ili taj jedan na USB-u što je. Njega bi prozvao: ZA NEDAJ BOŽE. Jer ne treba da rade oba, i jedan je pouzdan, jer je iz najbolje serije. Na prvi koji je u kompu ili je i on na USB-u a , recimo, često deponujem podatke, na njega bi normalno ubacivao podatke kad treba. Dva puta nedeljno ili češće ako ima dosta podataka ili na svakih 100-njak GB bi palio onog :ZA NEDAJ BOŽE i dodao i njemu DOPUNU kao za PREPAID DOPUNA. Tako bi oba imala iste podatke u poslednjih par 10-ina GB, pod uslovom da svakodnevno imam potrebu da nešto skladištim. Ali ako deponujem već gotov materijal koji nema puno izmena i svakodnevnih dopuna, SVAKI PUT BI NA OBA ISTOVREMENO BEZ RAID-a DODAO ISTE PODATKE. I po mom mišljenju, verovatnoća da izgubiš podatke je svedena na teoretski minimum a to praktično znači da ih 99.9999% nikad nećeš izgubiti. SAMO SI TAKO SIGURAN - ako je uopšte u ovom životu nešto sigurno. DA OBA DISKA VISOKIH PERFORMANSI SA ISTIM PODACIMA CKNU U ISTO VREME JE NEMOGUĆE. A I DA RIKNU PO PRINCIPU : JEDAN ZA SVE - SVI ZA JEDNOGA ISTI DAN , OPET NEĆE CRĆI OD ISTE BOLJKE. RASPAKUJEŠ IH I PREPAKUJEŠ ISPRAVNE DELOVE JER SU ISTOVETNI DISKOVI I OPET IZVUČEŠ JEDAN hdd ISPRAVAN I SPASIŠ PODATKE. Sutri dan kupiš ponovo nov isti takav i daš mu titulu: ZA NEDAJ BOŽE, PREBACIŠ NA NJEGA ISTOVETNE PODATKE PRETHODNE OŽIVLJENE CRKOTINE i ti si na KONJU BELOME OPET. Ako pak diskovi dožive duboku starost a nisu puno radili a podaci ti više ne trebaju ili ih staviš na novi dosad neizmišljen medij -ko zna, lepo ove tvoje HDD sa visokim performasnsama ubaciš u komp i možeš koristiti zašto hoćeš, volja ti operativni , volja ti radni disk. JA BI TAKO ZA VAŽNE PODATKE URADIO.
Moja preporuka, pošto sam se izjasnio o kvalitetu diskova PREDLOŽIO BI TI wd 1001FALSE caviar black OD 1TB SA 5 DUGIH GODINA GARANCIJE I KOŠTAJU OKO 8K, svi ga hvale nema razloga da ja sumljam a verujem i ti. Izvinite ako sam Vas smorio ovim ali učinilo mi se da bi mogao svojim predlogom da pomognem ili podstaknem da neko smisli još bolji predlog. SVE BI TO BILO DRUGAČIJE DA NEMA KOMPJUTERA UOPŠTE.
Pa ako mi gekne 2TB mkv necu da secem vene. Jednostavno sam odlucio da se ta cuda ne isplati rezati. Imam vec 2x1T WD My Book Essential, ali su se malo popunili. E, jesam razmisljao o 1.5T i kupovini masinice koja bi drzala jedno 4 HDD-a (ovaj lap je malo zastareo), al ko velim kad sam vec ukokao 2T bolje da pocnem da redjam od po 2TB pa da imam i neke kopije dok ne prigusti sa prostorom, posto bi me za muziku vec bilo zao...
Elem - brzina totalno nebitna - buka vec visemanje - ali se trazi pouzdanost.
Koliko vidim, svi sem Seagate-a su dobili po koji glas... (Rikno mi jedan od 500 i to veoma malo koriscen pa ga zbog licnog iskustva necu ni ramatrati). Cuo sam za WD da je los, ali za Blue liniju, za Green pojma nemam... Svi su na 5400 inace bih uzeo sporiji - nadam se da su osovine iste kao i za 7200 :)) Elem, zahebato bez iskustva nekog servisera koji zna kako mu se sta vraca na reklamacije...
Uvek sam za WD. Nemas potrebe za black serijom, imam jedan Green od 750, hladan, ne cuje se. Ako ne ides na WD onda Samsung F3. U jednoj firmi je na reklamaciju stizalo ovim redosledom 1. Seagate (bilo ih je najvise na reklamaciji zato sto su se najvise isti ugradjivali u kompjutere, kancelarijske masine diskovi od 80-320GB) 2. Maxtor (pre i posle kupovine od Seagate-a) 3. Hitachi 4. WD
ExelStore nije nesto zastupljen bio tako da ne mogu mnogo da pricam.
Edit: Gile care...
___________________________________________________________ ...Away from life, away from light, under your wings...
ATI je bas poznat po tome sto se klokuje dobro a pogotovu sto dobro skalira! Treba jedno 100 Mhz OC za svega 2 FPS u skoku ahaha! Default je keva! Pa koliko dobijes to ti je! ATI je takav i to je fakat!
:: Pa ako je storage sta ce mu RAID? 5000rpm je dovoljno za storage, i tu nije bitna brzina uopste... Drugo, RAID skracuje radni vek HDD-a, i trece, brzina pristupa HDD-u je sporija. Znaci kliknes na HDD, a cekas sekundu da ti se otvori.. :: __________________ :: Scourge of PCBerza :: :: :: Da, ali jbg ne moze ni storage disk da se vuce :) :: :: :: :: Pozdrav :: :: :: :: :: :: :: ...i nista drugo.. :: :: :: :: :: :: @gile, covek rece 2TB za storage, ne za brzinu.. :: :: :: __________________ :: :: :: Scourge of PCBerza :: :: :: :: :: ::
Bolje je da uzmes dva od 1.5TB nego jedan od 2TB. Imam jedan Samsung 1.5TB i to za sada radi kako treba, proslo je vec neko vreme recimo 6 meseci i ja sam za sada zadovoljan.
Dva diska od 1TB (RAID) zasto su bolja od jednog od 2tb, evo zasto, ako crkne jedan od 2TB odose svi podaci, ako crkne jedan disk u RAID opet odose svi podaci ali opet ti 1 hard ostaje :), RAID je brzi, skracuje radni vek (ali nije to ne znam koliko). Ali posto vidm da covek menja diskove kap carape RAID mu ipak nije resenje, dva diska od 1TB zasebno i kraj price ili ako hoces da imas podatke na dva mesta a hoces da budes siguran duze vreme, kupi 2 diska od 2tb i kraj price :).. Serija WD Green je za Storage, WD Black su brzi diskovi, ali samim tim i skuplji.
... vec imam dva od po 1. Razmisljao sam o 1.5 je im je cena po kolicini najbolja, ali kao sto me nervira gomila DVDova, tako mi je i ova dva previse za drustvo treceg, pa bih malo da ukrupnim pricu...
P.S. Danas ne nadjoh nijedan na stanju. Odlucio sam se za WD... A sto su cene sarenis - i do 2000 din razlike...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.