Vidim da se sve cesce po testovima provlace SSD diskovi, kao buducnost cuvanja podataka i rada racunara.
E sad, prvo su bili ekstremno mali - do 30 GB i skupi. Vremenom su izasli veci i cena je padala (i nastavice da pada). Sada vec ispod 100EURa moze da se nadje SSD disk, a za 200EURa moze da se kupi recimo Muskin 64GB, zadovoljavajuce velicine i brzine za sistemski disk (doduse skuplji).
Druga stvar vezana za SSD je problematika veka trajanja, olicena u broju zapisa na njega, ili sati rada (negde 500.000, negde 1.500.000 sati)
Interesuje me sledece: standardni disk prema SSD disku nema sta da trazi. Medjutim, kombinacija 2xStandardni disk prema SSDu bi mozda mogla da parira (a niza cena). Posto nikad nisam pravio RAID veze diskova, i isprobao takve stvari, molim za misljenje (vazece u ovom vremenskom trenutku - sa sada vazecim cenama,brzinama, garancijama,...): da li je bolje uzeti recimo dva mala diska 80/160GB i spojiti ih u RAID i imati ih kao sistemsku particiju, ili jedan SSD? (sve gledano kroz prizmu sledecih parametara: performanse/cena/pouzdanost/trajnost)
SSD. Ali, ne mozes da gledas sva ova 4 faktora (performanse/cena/pouzdanost/trajnost), jer cena ide napolje, a sa ubacivanjem u RAID 2 diska od 800G neces nista postici, jer su to spori diskovi, sa malo cache-a, da si rekao recimo 2x500G, to vec moze da pariria, a 2x1TB je BRZA varijanta od 1xSSD-a. Tako da, po meni, ako ti treba samo za sistem, eventualno neke igre, bez preterivanja, preporucio bih ti 2xSSD u RAID0, ovako, za sada, gledajuci ove cene, 2xWDBlack od 500G recimo bi bi apsolutno zavrsilo posao. Da napomenem, da ima diskova koji nisu dobri za RAID, koji se tako unistavaju..
... a ideja vezano za male diskove je bila ta da samo sistemska particija bude na njima. Svi podaci bi isli na neki recimo 1TB disk. Ako skikne jedan od dva u RAIDu, ode sistem ,ali ne i podaci. Ono sto nisam znao je da su ovi mali HDD-ovi toliko spori, da ih ni RAID ne izvuce.
Nisam imao ideju za igrice, vec vise razmisljam o orijentaciji u nekoj blizoj ili daljoj buducnosti, da li se preorijentisati na SSD ili cekati da cene jos padnu, a u medjuvremenu budziti RAID, ili sto kaze covek `ja tu nist ne bi diro`.
Da zna da bude iritantno drljanje po disku `pola sata` kad se klikne na neki program - zna. Ali opet, tako je od kada je racunara.
U tom smislu je razmisljanje - smanjiti muke pri koriscenju novijih i zahtevnijih sistema i programa.
Za sistemski disk, 2xSATA diskovi u Raid-u nemaju šta da traže pored SSD-a. Do pre 6 meseci mi je sistem bio na dva WD6400AAKS (7200rpm, 16MB cache) u RAID 0. Onda sam ih zamenio sa Kingston V40 (rebrendirani Intel V 40GB). Sistem je Win 7 Ultimate x64, konfiguracija je E6300@3,6GHz, 4GB Ram. Sistem se mnogo življe ponaša nego sa diskovima u RAID-u, programi se mnogo brže učitavaju. Startovanje više aplikacija simultano, ili recimo rad dok u pozadini AV skenira disk je neuporedivo brži nego sa RAID-om.
U laptopu (HP NC6400, C2D T7200, 4GB RAM, ATI X1300) sam takođe zamenio Seagate Momentus, 160GB 7200rpm za Kingston V+ 64GB. Laptop posle toga bukvalno nisam mogao da prepoznam. Dizanje Win 7 se sa 48 sekundi skratilo na 28s u proseku. Startovanje recimo Word-a 2007 je sa 7s palo na ispod JEDNE sekunde. Baterija mi sa SSD-om traje u proseku pola sata duže.
Najveći problem SSD-ova ostaje odnos CENA/KAPACITET. Ali nakon što su mi u glavim računarima već više od pola godine SSD-ove, nema šanse da bih ikada želeo da se vratim na klasične HDD-ove za OS. Radije ću dati 100e više za SSD nego za neku besnu grafiku.
системски диск - ссд остало - Raid hdd За системски диск нема raid hdd ништа да тражи поред ссда. Брже паљење, брже стартовање програма, а о томе да се ништа не чује и да не говорим. Имам исти диск као овај `mighty` изнад, за који је иначе и изашао незванични трим, али нисам још мењао, због гаранције. То је иначе један од споријих ссдова па опет све је живахније него пре и боље. @kimikus Стаје све лепо, ја држим win, program files i user folder на њему и има места. Напомињем да иначе све веће држим на другим дисковима, дакле игре, исо, музика, слике итд... Дане
Win7 Ultimate X64 + svi programi koji mi trebaju (od većih Office 2010beta, VMWare Workstation, programi za obradu videa i slika i sl.) i pagefile su pojeli oko 20GB, znači 50% mi je slobodno. Igre i virtualne mašine držim na ona dva WD-a u RAID-u, a ostalo na WD Green-ovima ili na externim diskovima.
@Boemstari
Ja sam instalirao novi FW sa podrškom za TRIM na V40, za sada nije bilo nikakvih problema, 15min posla. Instalirao sam ga posle 3 meseca korišćenja diska bez TRIM-a, pustio PC Vantage HDD testove pre flash-ovanja i posle flash-ovanja i optimizacije iz Intel SSD toolbox-a i test je pokazao nekih 7% ubrzanja. Za garanciju nešto i ne brinem, nije sto dukata.
Za rang ispod 100e mislim da je Kingston V40 odličan izbor, a za više od toga, pa sačekaću malo, i ovaj sasvim lepo radi
Drugar ludi od raid-a. Ima mirror odradjen sa 2x500GB i svaki put kad pristupa Hdd-u ceka sekundu... Sem toga, RAID skracuje zivotni vek HDD-a. Za sistem, po meni ili Raptor, ili SSD... __________________ Scourge of PCBerza
Hvala na komentarima. Moj zakljucak je da se ne vredi zezati sa malim diskovima (koji bi krpili samo sistem sa kompletnim Program Files-om. Treba sacekati jos malo i ubaciti SSD.
E sad, kako se racuna trajnost jednog takvog diska. Svi spominju sate rada, a citao sam negde da je bitan broj upisa / brisanja sa istog? To znaci ko cesce radi recimo defragmentaciju, pre ce mu riknuti. Kakva su vasa razmisljanja o ovoj temi?
a zar je bitno?? ako ima nekoliko hiljada sati deklarisano manje od tvojih ocekivanja, oces onda odustati od kupovine? e, cvrc...znas i sam koliko dugo traju hard diskovi (dobri), a deklarisani su za manje od duplo, zar je potrebno dalje diskutovati...?
::E sad, kako se racuna trajnost jednog takvog diska. Svi spominju sate rada, a citao sam negde da je bitan broj upisa / brisanja sa istog? To znaci ko cesce radi recimo defragmentaciju, pre ce mu riknuti. Kakva su vasa razmisljanja o ovoj temi?
Na SSD/ovima se ne radi defragmentacija. Čak Windows 7 po default-u čim prepozna da je nakačen SSD, za njega isključuje defragmentaciju. Postoje određeni alati za optimizaciju, ali ih daje proizvođač SSD-a i rade samo na tim proizvodima.
Za trajnost SSD-ova je po meni još rano pričati, ne znam nikoga ko ima SSD-ove godinama. Mislim da je to mnogo više buke dignuto nego što ćeš stvarno moći da u realnom radu ikada moći da `potrošiš` broj upisa u određene ćelije.
Takođe, SSD uvek ima dovoljno ćelija `za rezervu`, tako da iako detektuje neku problematičnu, automatski je menja drugom.
Svaki SSD bi u realnom radu u PC-u trebalo da izdrži mnogo više upisa nego što možeš da odradiš za nekoliko godina, a ja ne verujem da će za recimo tri-četiri godine moji SSD-ovi od 40 i 64GB biti mnogo upotrebljivi u smislu performansi i kapaciteta, da bi me brinulo hoću li tada moći da ih upotrebljavam.
:: Hvala na komentarima. Moj zakljucak je da se ne vredi zezati sa malim diskovima (koji bi krpili samo sistem sa kompletnim Program Files-om. Treba sacekati jos malo i ubaciti SSD :: :: E sad, kako se racuna trajnost jednog takvog diska. Svi spominju sate rada, a citao sam negde da je bitan broj upisa / brisanja sa istog? To znaci ko cesce radi recimo defragmentaciju, pre ce mu riknuti. Kakva su vasa razmisljanja o ovoj temi :: :: Pozdrav :: :: ::
sam pitao vise sto se ta problematika spominje od njihove pojave (znaci cisto pitanje pouzdanosti). Takve stvari niko nije spominjao za HDDove pre. Inace sto se standardnih diskova tice, ja imam i dan danas diskove sa P2 racunara, koji rade. Naravno da mi ne koriste ni za sta, ali me nisu izneverili i cuvali su podatke dok god mi je trebalo. Cak i danas bih mogao da snimim nesto na njih i bez sekiracije da prenesem to na neki drugi komp (mada koji ce mi kad imam 320GB prenosni USB disk).
E sad, sto rekoste ako ne dostignes limit ni priblizno, kakve veze ima 1000 sati +/- predvidjenog veka trajanja.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.