Jadna devojka, pozalila mi se kako je odnela svoj diplomski rad u stampariju i desilo se sledece... Radnica, uznemirena upozorenjem antivirus programa, kako se na USB-FLASH memoriji nalazi crv, odmah je pozvala gazdu. Gazda je naredio da se USB FLASH istog trenutka isčupa iz racunara. Od tog trenutka vise ne moze da se pristupi Flashu iz Windowsa, vec samo da se formatira. Narvno, pametnica je Cut-ovala diplomski na flash, tako da nema kopiju na racunaru. To je ono sto mi je prenela.
Da li izvrsiti formatiranje flesa i posle toga nekim programom tipa Get Data Back vratiti rad? Ili nesto drugo?
Sto ne probas da oporavis taj USB Flash?Probaj da ga nakacis na Win 7 imaces vise mogucnosti da proradi..Ako ga sistem prepozna onda backupuj podatke.. Mislim da ako ga formatiras ces tesko povratiti podatke nekim programom..Ipak je to chip,ne ostavlja tragove kao sto se desava sa HDD-om..Mozda ce i moci,realno to nisam nikad radio ali ja nebi rizikovao.. P.S. 4 godine i jednog i drugog (Muzicka akademija/Klavir) ,Menadzment..
1. onaj ko radi diplomski a napravi ovakav propust bolje da ga i ne predaje, bez obzira koje je struke jer nije polozila ispit zrelosti, ako ne ume da se drzi osnovnih postulata pri obradi dokumenata neka koristi kucacu masinu...neka batali fax i prihvati se nekog fizickog posla
2. neka ode u HelpDisk i neka oni to odrade profesionalno, da ne bi i to malo mogucnosti za povracaj dokumenta uspela da minimizira
Machine sliko pa znas koliko ce da je oderu u HelpDisku za povracaj podataka..Isplati joj se vise da ga pise iznova mada diplomski je diplomski.. Znaci ne verujem da je CUT-ovala i nije sacuvala kopiju..Strasno.
@Masina Hvala ti sto si mi otvorio oči. @Sky Sad cu da je iscimam da mi donese da probam Total Cmndr i Win 7... Javicu sta sam uradio tamo negde oko 22h... odoh u zivot...
ja nisam bas strucnjak, al se secam da sam jednom vracao neke podatke sa harda. Mozda da proba da povrati to sto je cutovala, ipak je to kao delete uh, diplomski, kad se samo setim. Pa ja bih prolupao
Ako ne uspe sa fleša, probaj sa harda da povratiš podatke ,get data back, recuva...
:: :: :: :: ja nisam bas strucnjak, al se secam da sam jednom vracao neke podatke sa harda. Mozda da proba da povrati to sto je cutovala, ipak je to kao delete :: uh, diplomski, kad se samo setim. Pa ja bih prolupao
ja se toliko iznerviram kad cujem koliko neko moze biti glup, da u eri kompjutera,virusa,usb flash-ova,na jednu od najvaznijih stvari u zivotu kao sto je diplomski rad,ne napravi kopiju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ma ja joj ne bi ni pomogao!!!!!!
Sa tim trojancem (nije virus, ali opak je) se susrecem svakog dana na poslu. I kod mene blokira flash, ne moze da mu se pristupi kada se ide preko explore/my computer, i to na bilo kom kompu. Pretpostavljam kada kliknes na njega otvori ti `open with`? Samo mozes da pristupis preko totalcmd-a ili slicnih programa.
Zato kada pristupis preko Tcmd-a, iskopiraj sve sa njega, osim onoga sto ti lici na/za trojanca: autorun.inf, verovatno neki exe fajlovi, pa cak i da ti je napravio exe fajlove od naziva direktorijuma u root-u flash-a, a foldere je stavio pod hidden-read only. I par varijacija na ovo. Kad iskopiras formatiraj ga.
Uzrok tome su gamehouse/gamefish igre, za koje misle da su `cracked/proper/razor/reloaded/who ever cracks them` i to naseli njen komp, ili je dobila preko necijeg kompa, zahvaljujuci flash-u.
P.S. ukljuci show system/hidden files or folders u Tcmd-u, pre nego sto bilo sta radish sa flash-om.
ili ako ne postoji dokument na fleshu, ja sam odlicno zavrsio posao sa programom, photorec neka portabl verzija. Odlicno mi se nasao u nekoliko slucajeva a radio sam i sa ostalim recoveru programima
javi se na pm ako ti je problem da nadjes taj program
I ako ne uspeš da izvučeš ništa sa flash-a, probaj da izvučeš diplomski sa hdd-a njenog računara. Reci joj samo da ne koristi računar, da bi smanjila šanse da se preko mesta na kom je bio upisan diplomski upiše nešto drugo. Okači njen hdd na drugi računar, pa probaj sa undelete alatima (File Scavanger i sl) da izvučeš diplomski.
Cut operacija ti ionako samo iskopira fajl na flash, pa ga posle obriše sa HDD-a.
Usput joj i očisti hdd-e od virusa koje verovatno ima.
polako ljudi, imajmo malo postovanja, ipak je zensko, siguran sam da nije bila svesna posledica (prilikom cut-a), ovo joj je za nauk... @marko povratices podatke sa GetDataBack, zasto to odmah nisi uradio, ne kapiram..?
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.