Planiram da se častim sa jednim SSD hardom. Radiće na platformi 770 sa atlonom 250 i treba da mi zameni sistemski hard disk. Interesuju me iskustva vas koji ste ih kupili, kako su se pokazali u radu, da li su toliko brži kao što piše itd. Meni u suštini završava posao 32Gb.
Imam dva SSD-a, jedan Kingston V+ 64GB u laptopu i Kingston V40GB u desktopu.
V+ ima Samsungov kontroler i nand i nije loš, ali je preskup za ono što nudi. Srećom bio je poklon, a poklonjenom konju u zube se ne gleda. Da ne shvatiš pogrešno, laptop mnogo življe reaguje, programi se startuju za sec baterija traje bar pola sata duže i ništa se ne čuje dok laptop radi, moj prigovor je isklučivo na cenu.
V40 (Kingston V 40GB) mi je u desktopu i zamenio sam RAID 0 od dva WD6400AAKS-a. Nikad lakša odluka, vredi svakog dinara koji sam dao za njega. U suštini to je pola Intel 80GB SSD-a druge generacije. Intelov kontoler i NAND, jedan od jeftinijih diskova, a ima jedan od najboljih IOPS-a koje sam video, sasvim uporediv sa mnogo skupljim SSD-ovima. Uslovno ogranićenje je 40MB/s write, nametnuto kroz firmware, ali veruj mi, za OS disk to je potpuno nebitno. Ograničava ti samo sekvencijalni upis, u randomu razvaljuje bilo koji HDD. Intalirao sam Win 7 64bit i sve što mi treba od programa (igrice jedino ostavio na RAID-u) i ostalo mi 15GB slobodno. Sa najnovijim FW možeš da mu uključiš i TRIM, tako da nema problema sa korišćenjem na duže staze.
Patriot WARP V2 koristi JMicron kontrolere. To su generalno najlošiji kontroleri koji se koriste u SSD-ovima. Probao sam SSD-ove sa Intel, SAmsung i JMicron kontrolerima, takođe i pročitao gomilu review-ova za ostale.
Jedini SSD-ovi koji ti garantuju dobre performanse u nižim cenovnim klasama (Čitaj manje od 250EUR) jesu oni sa Intelo-ovim kontrolerima.
A JMicron je smeće, i samo to ću da kažem. Diskovi sa njima se reklamiraju da imaju veliki sekvencijalni read i write, a u randomu su g*vna živa. Gori od običnih HDD-ova.
Dok ne se SSDovi sa Sandy Bridge kontrolerima ne spuste u razumni cenovni opseg, po meni jedino Intela vredi gledati (ok, i par SSD-ova sa novijim Indilinx, kontrolerima, al njh sam slavo viđao kod nas).
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.