Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Problemcic,sumnjam na hard..
STRANA 1 OD 1
WRC Problemcic,sumnjam na hard.. 19.01.2010. 21:38 T23863

status: user
broj poruka: 181
POZ!
Desava mi se u toku rada kompa,da jednostavno na trenutak zaledi,i primetio sam u tom trenutku da lampica harda svetli bez prestanka.Gledao sam temperature svih komp,sve je ok,pregledao kablove,ima li neko neku ideju sta bi moglo biti.Hard je WDgreen 1tb.
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Plamen re 19.01.2010. 21:53 #182031

broj poruka: 2836
Mislim da se to svima desava... pa jednostavno je hdd isuvise opterecen, pa mu treba vremena dok zavrsi taj proces. pogledaj na task menager sta ti opterecuje toliko hdd...

saxija pitanje 19.01.2010. 21:57 #182033

broj poruka: 4016
koji je hard u pitanju, meni se nije desavalo to osim ako pakujem i raspakujem rarom u isto vreme, mozda je malo sistemcic cuknuo neki vajrus jer oni umeju da zabaguju komp bas fino

`O-O`amdgeek`O-O`
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=499049
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=886910
I love my computer because my friends live in it!

WRC re 19.01.2010. 21:59 #182035

ma dok gledam film ili picim igru,ranije se nije desavalo,sad je zatrokirao i na igrici bio,cisto da kazem da nije do slabe masine e8400,4870,p5q.Desi se i kad je cak i jedan program aktivan,ne stalno,ali se desava.

saxija re 19.01.2010. 22:02 #182036

skini neki program za HDD pa ga prechekiraj ako je u redu mozda je do sistema driver za chipset ili nesto drugo, ortak je imao problem sa hardom koji se manifestovao BSOD i random resetom, nekad posle pola sata a nekad posle 2 min

`O-O`amdgeek`O-O`

raic re 19.01.2010. 22:11 #182041

broj poruka: 9006
evo meni je samsung 320gb zastajkivao tako s vremena na vreme nekih mesec dana pa je onda krenuo da blokira komp i tandrče i pre nedelju dana riknuo je skroz, ne bi da te plašim ali bilo bi pametno da za svaki slučaj skloniš bitne stvari na sigurno.

proverii da te možda ne smara antivirus slučajno

MaliAbner Ako OS i par programa... 19.01.2010. 22:12 #182042

broj poruka: 7769
Ako OS i par programa pristupaju HDD-u u isto vreme i normalno je da sistem zablokira s vremena na vreme na trenutak. Vec sam obeleo pricajuci da je u racunaru za dobar rad potrebno imati bar dva diska jedan manji za OS i jedan veci za skladiste.

Primer 1:
Na poslu imam jeda od 1TB disk izdeljen na tri particije i kad prebacujem nesto sa particije na particiju brzina ne prelazi 22mb/s.
Primer 2:
Kuci imam tri HDD-a i kad sa sistemskom diska prebacujem nesto na drugi (isti model HDD-a) retko kada ide ispod 80mb/s.

Nadam se da ce ti to pomoci da shvatis koliko je HDD usko grlo svakog racunara... tj ni jedan hdd nije dovoljno brz za dve, tri ili cetriri stvari na jednom disku od jednom, pazi ali ni jedan hdd pogotovu ne taj koji ti imas tj. GREEN koji nije brzinski sampion nego stedisa a to se kod diskova postize smanjenjem broja obrtaja tj ubijanjem brzine.

Tomato Republic Of Serbia !!!

gliga79 Nije HDD u kvaru 19.01.2010. 22:44 #182044

broj poruka: 4641
Ocisti malo sistem npr CC Cleanerom i optimizuj, kad si radio Defragmentaciju zadnji put ? Pronadji JK Defrag pa nek odradi do kraja, proveri Malwarebytsom da li nemas neke gamadi
Trebalo bi da proradi

Intel Q6600. CM Hyper TX3
Asus P5QL-E
Kingston Hyper X - 4x1 gb.,1066Mhz
Power Color HD 3850, 512, DDR3
HDD WD Caviar 640 Gb. AAKS

NMY Na sta meni lici... 19.01.2010. 23:05 #182046

broj poruka: 1509
Lici mi na to da se HDD ugasi posle nekog odredjenog vremena neaktivnosti, to se meni ponekada desi na lap topu kada mi je na bateriji i prebacim ga na power saver mod, tada nakon 5 minuta nekoristenja diska isti prestane sa radom, a kada ga ponovo zatrebam, postoji spin up time i tada sistem stoji kao zaledjen, a ustvari ceka da hdd bude u pogonu...

Za one koji ne znaju:

ATI: http://www.youtube.com/watch?v=-BQez2RN_uk
nVIdia: http://tinyurl.com/ye5z6bn

LonleyMax Da li u trenutku... 19.01.2010. 23:59 #182054

broj poruka: 1475
... kad zabode cujes neki sljoc ili bilo kaki zvuk HDD-a?

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722

WRC LonleyMax 20.01.2010. 00:04 #182055

Nista se necujem,jednostavno stane na trenutak,secne i prodje.

LonleyMax Re: LonleyMax 20.01.2010. 00:10 #182056

broj poruka: 1475
Ok, onda moguce da ga neki proces zakolje na tren!
Ja reko ako se cuje skljockanje ili bilo sta drugo ume napajanje to da radi cesto... pa kasnije pocnes i BSOD-ove da dobijas, al nije bitno nije do toga! .)

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722

:: Nista se necujem,jednostavno stane na trenutak,secne i prodje
::
saxija re 20.01.2010. 00:16 #182057

task manager pa vidi ima li sMuljivih procesa i kao sto ljudi besedishe defragmentacija,kad kazes da nema nikakvih neartikulisanih caktanja i sl, meni 7ica gasi HDDz pa se to pokatkad cuje nista vise

`O-O`amdgeek`O-O`

muff Re: Ako OS i par programa... 20.01.2010. 00:18 #182058

broj poruka: 440
Very good

Po meni 3 minium, os na jednom, aktivni download na drugom, na trecem swap file plus neke optimizacije i zajbancije.

1 TB tri particije min, ja ga uglavnom delim na cetri particije, a njemu je pretpostavljam podeljen na dve, pa se ubi igla setajuci.

Hirens boot cd, pa hdat2 pa pogledaj parametre, pa hdd reg za svaki slucaj.

:: Ako OS i par programa pristupaju HDD-u u isto vreme i normalno je da sistem zablokira s vremena na vreme na trenutak. Vec sam obeleo pricajuci da je u racunaru za dobar rad potrebno imati bar dva diska jedan manji za OS i jedan veci za skladiste
:: Primer 1
:: Na poslu imam jeda od 1TB disk izdeljen na tri particije i kad prebacujem nesto sa particije na particiju brzina ne prelazi 22mb/s
:: Primer 2
:: Kuci imam tri HDD-a i kad sa sistemskom diska prebacujem nesto na drugi (isti model HDD-a) retko kada ide ispod 80mb/s
:: Nadam se da ce ti to pomoci da shvatis koliko je HDD usko grlo svakog racunara... tj ni jedan hdd nije dovoljno brz za dve, tri ili cetriri stvari na jednom disku od jednom, pazi ali ni jedan hdd pogotovu ne taj koji ti imas tj. GREEN koji nije brzinski sampion nego stedisa a to se kod diskova postize smanjenjem broja obrtaja tj ubijanjem brzine
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
igor87spc virus? 20.01.2010. 00:46 #182060

broj poruka: 1
Meni se to isto desavalo, znaci radio nesto ili ne, tipa na svakih minut,dva, hdd nesto kao radi i to na sec, i onda se iskljuci,a tad komp secne. Proveri u task manageru koje procese imas, probaj pogasi sve sumnjive, pa onda vidi da li secka. Lako moguce virus, mada moze biti i hdd, ali ne bi to trebalo tako da se primecuje.
newtesla Tebi je ustvari sve ispravno :) 20.01.2010. 08:04 #182072

broj poruka: 25
WD Green u toku rada menja broj obrtaja ploče unutra - da bi štedeo struju, broj obrtaja se smanji, čim odluči (on, ne ti) da se harddisk manje koristi - njima inače u specifikaciji ne piše broj obrtaja ploča, već piše naziv tehnologije - intelllipower...

...i,. jednostavno, kad mu naglo zadaš neku harddisk-intensive aplikaciju, kao što su učitavanja igara, pokretanje glomaznijih programa, i slično, on te prvo malo iskulira - čisto dok ploče ne postignu odgovarajuću (trebalo bi maksimalnu) brzinu.

Lampica za to vreme svetli, jer je SATA kontroler zauzet - čeka da se disk zavrti dovoljno :)

Poenta priče je - kupio si Green :) green ima naglasak na štednju struje. ako si hteo performanse, trebao si da kupiš Black.

...priče o deljenju particija, po meni, a i po ostvarenim performansama, nemaju smisla - možda možeš da nateraš disk da velikom brzinom prebaci velik fajl sa particije na particiju, ali ja velike fajlove prebacujem dok trepneš - iz foldera u folder! Particije imaju smisla kada se želi različit filesystem (kao swap kod linuksa), kada se želi prost način za bekapovanje podataka, i slično - ali, što je particija punija, to su fajlovi više fragmentovani - a još nisam sreo nekoga da tako dobro proračuna unapred iskorišćenje particija, da sve budu jednako popunjene :)

...ili izaberite operativne sisteme koji podržavaju slice-ove, umesto particija - slice-ovi su dinamički promenljivi, particije nisu .) hint:*bsd
MaliAbner Re: Tebi je ustvari sve ispravno :) 20.01.2010. 09:54 #182087

broj poruka: 7769
Vidju ti novoga tesle... dobro nam dosao domacine...
Hipoteticko pitanje imas jedan disk i jedan OS, posle godinu ili dve rada sistem postane nestabilan los usled preglomazne registri baze ili je vec toliko puta radjen install pa deinstall itd..
Sta radis sa svim tim folderima kad se odlucis da instaliras sistem iz pocetka...?
(mislim posto kazes da je prica sa particijama smesna...)

Onako usput ona fora sa prebacivanjem iz foldera u folder za tren ti je sjajna od kad si objasnio probao sam je sto puta i svaki put je bila brza (ovo je bio sarkazam), a kako i ne bi bila kad nema fizickog premestanja podataka nego se samo azurira FAT tabela.

Covece zar ti mislis da smo bas toliki debili a ti suvi genija, mislim daj bre malo...

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: WD Green u toku rada menja broj obrtaja ploče unutra - da bi štedeo struju, broj obrtaja se smanji, čim odluči (on, ne ti) da se harddisk manje koristi - njima inače u specifikaciji ne piše broj obrtaja ploča, već piše naziv tehnologije - intelllipower..
:: ...i,. jednostavno, kad mu naglo zadaš neku harddisk-intensive aplikaciju, kao što su učitavanja igara, pokretanje glomaznijih programa, i slično, on te prvo malo iskulira - čisto dok ploče ne postignu odgovarajuću (trebalo bi maksimalnu) brzinu
:: Lampica za to vreme svetli, jer je SATA kontroler zauzet - čeka da se disk zavrti dovoljno :
:: Poenta priče je - kupio si Green :) green ima naglasak na štednju struje. ako si hteo performanse, trebao si da kupiš Black
:: ...priče o deljenju particija, po meni, a i po ostvarenim performansama, nemaju smisla - možda možeš da nateraš disk da velikom brzinom prebaci velik fajl sa particije na particiju, ali ja velike fajlove prebacujem dok trepneš - iz foldera u folder! Particije imaju smisla kada se želi različit filesystem (kao swap kod linuksa), kada se želi prost način za bekapovanje podataka, i slično - ali, što je particija punija, to su fajlovi više fragmentovani - a još nisam sreo nekoga da tako dobro proračuna unapred iskorišćenje particija, da sve budu jednako popunjene :
:: ...ili izaberite operativne sisteme koji podržavaju slice-ove, umesto particija - slice-ovi su dinamički promenljivi, particije nisu .) hint:*bsd
gilopile Re: Problemcic,sumnjam na hard.. 20.01.2010. 10:54 #182098

broj poruka: 9459
Neki proces ti nesto baguje,i vrlo je tesko ga locirati i ispraviti.Bukvalno moze biti do svacega.To ces morati sam odrovariti i ispraviti problem.Hdd ti nije pred mresku,a i mozes pogledati njegovo stanje iz nekog od programa koji iscitava S.M.A.R.T.,recimo hdsentinel...
Evo,do pre neki dan sam imao problem sa otvaranjem particije,foldera...kada bih dvo-kliknuo na folder da ga otvorim,odaziv je trajao nekih pola sekunde.Problem je bio u drajverima za zvucnu karticu,a pre update-ovanja drajvera sam iskljucio u podesavanju za zvuk `start navigation` i problem je izcezao,kakva glupost,jer mu treba tih pola sekunde da se startuje taj .wave fajl tj. zvucnoj kartici teba vremena da `otvori`kanal.Inace uvek gasim te nepotrebno-iritirajuce zvukove,start win,exit win...

Rezime:To je samo jedan primer,a sta kod tebe izaziva taj problem,vrlo je tesko reci sa daljine.Kreni od skoro instaliranih programa,pa ih ubijaj.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: POZ
:: Desava mi se u toku rada kompa,da jednostavno na trenutak zaledi,i primetio sam u tom trenutku da lampica harda svetli bez prestanka.Gledao sam temperature svih komp,sve je ok,pregledao kablove,ima li neko neku ideju sta bi moglo biti.Hard je WDgreen 1tb
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs