Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
HELP!!! maximus formula i raid sa raptorima?
STRANA 1 OD 1
Millance82 HELP!!! maximus formula i raid sa raptorima? 18.12.2009. 09:52 T22951

status: user
broj poruka: 578
E ovako, imam znaci gore navedenu plocu, Q6600,2x2gb ram i trenutno imam wd1500adfd raptor ali mi sutra stize isti ovakav, pa me interesuje dali da ih stavim u raid ili ne, u koji raid kako? Do sada sam koristio samsung 640gb sata 2 16mb, nikada nisam koristio raptore tako da sada ne znam sta da radim, dali da instaliram sistem na jednom a ovaj drugi da radi zasebno ili da sacekam da mi sutra stigne drugi, pa da ih pustim u raid? Sta mislite sta je pametno ciniti?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Kedi ako nemash neke podatke 18.12.2009. 10:12 #171935

broj poruka: 319

Raid 0 ili ti STRIPE.

Ja sam imao neka 2 wd-a i to je radilo extra josh su bili sata 1 kod ortaka sata2 prede kako radi.

E sad ako sluchajno pukne jedan disk odoshe svi podaci. Zato shto u raid 0 on malo prebacuje na jedan a malo na drugi. Miror je po meni samo za one koji bash imaju neke podatke koje moraju da chuvaju. Ti ako nemash nishta vazhno slobodno RAID 0 i videcjesh kako to radi bicjesh odushevljen brzinom.

poz
Millance82 re 18.12.2009. 10:21 #171939

Cuo sam za to, rekao mi je drug za raid o i raid 1, ali ni on nema pojma kako sta, a sta mislis dali ce biti velika razlika ako ih ne stavim u raid nego posebno?

Kedi Re: re 18.12.2009. 10:36 #171944

razlika je i vishe nego ochigledna. Da nema razlike rekao bi ti da ne stavljash u raid.

Ako mozhesh da napravish raid0 uzmi pa probaj videcjesh i sam.

p.s.

posebno shto taj raptor vrti 10k obrtaja. TAkva 2 diska u raid 0 ima da ubijaju kako cje da rade. Ako mozhesh obavezno u raid.

poz

:: Cuo sam za to, rekao mi je drug za raid o i raid 1, ali ni on nema pojma kako sta, a sta mislis dali ce biti velika razlika ako ih ne stavim u raid nego posebno
::
imarkovic @Milance 18.12.2009. 10:37 #171945

broj poruka: 19012
licno nisam za SATA RAID, ali kad vec imas Raptore, koji i jesu za RAID, greota da ne napravis isti, po meni. Rokni RAID0, stripped, za speed, i naravno ne drzi podatke na njima, nego samo sistem, osetices razliku, ali ne sad astronomsku, samo sto ce ti raditi jako bucno, videces, samo drlja li drlja, ja bih kupio Scythe Himuro x2 da sam na tvom mestu za izolovanje hardova, ili ako imas kinte za isprsavanje jos bolje Quiet Drive..

Kedi astronaut 18.12.2009. 10:39 #171946

Pa sad necje da oseti astronomsku ali za jedno 30-35% sigurno hocje ako ne i vishe...

Mi smo na sata2 7200 diskovima dobili na testovima brzinu koja je bukvalo za duplo brzha nego sa jednim hardom.
Millance82 re 18.12.2009. 10:52 #171948

Aha.ovako, imam HAF 932 koji ima lepo resenje za HD sa onim fiokicama i gumenim amortizerima tako da ne bi trebalo da budu bucni a sto se tice raid 0 interesujeme sta tu moze da pukne? hard ili raid kao raid da isflesira nesto e da i dali utice nesto na hd kad se stave u raid mislim dali ih to forsira tj skracuje vek trajanja?

imarkovic @Kedi 18.12.2009. 10:56 #171950

pa na testu mozda, ali ovako u realnom radu, oko 25-30%, sto je po meni malo..

@milance
RAID nece da pukne ako da dobro napravis, a hoce hard disk, e sad ti Raptori su izdrzljivi dosta, a raid0 radi po principu transfera paketa pola na jedan, pola na drugi hard, i kad ti jedan ne daj boze crkne, podacima nema traga, imas samo polovinu sa kojom ne mozes nista da radis. Mirror je nesto drugo, pisu ti se podaci i na jedan i na drugi hard, kad ti jedan crkne, ostanu ti svi podaci na drugom.

Millance82 re 18.12.2009. 11:04 #171951

Tako sam i mislio, znaci da ih ja u raidu forsiram sto mozda i nije pametno ali je primamljivo to sto dobija na ubrzanju, stvarno ne znam sta da radim

imarkovic @Milance 18.12.2009. 11:22 #171953

pazi, stvarno ti je glupo da stavljas Raptor u single, on je pravljen za RAID, ako ces to da radis, uzmi obican SATA hard sa 32mb csh, i on ce ti raditi mozda jos bolje, a sigurno tise, ako mozes da otkazes taj jedan raptor, ja bih to uradio da sam na tvom mestu, ali opet ne zelim da te odgovaram od RAID-a, tacno je da se hardovi opterecuju, ali znaj da je taj hard mnogo izdrzljiv i pravljen za tako nesto..a nisi rekao koji je Raptor? Veloci, ili onaj stari?

Millance82 re 18.12.2009. 11:43 #171960

WD Raptor 1500ADFD 150gb

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs