sledece nedelje kupujem novi hard i odlucio sam se da uzmem neki hitachi od 640gb sata2. e tu nastaje problem ja u kompu imam vec westel digital od 160 gb koji zelim da bude slave. pitanje: 1-da li kod sata diskova ima vece oni dzamperi pozadi master i slave neke veze tj da li treba to da se menja?imam na ploci mogucnost ja jos jedan sata uredjaj 2-kada budem ubacio novi hdd hteo bih da ga particionisem i napravim mu 3 particije kako to?imam neki bootabilni cd sa nekim programima tipa particion magic,paragan i sl..koji da koristim?koji je najbolji?da li ce mi komp razlikovati hardove da ne izbrisem podatke sa ovog drugog harda? koja se extenzija fat 32 ili ntsf (ako se tako kaze ne znam zaista),se koristi pri particionisanju. naglasavam da taj novi hdd ce mi biti sistemski jer sam mislio da kada mu napravim particije vratim image sistema koji sam napravio. Na sat bih trebao da obratim paznju?da li to moze da se izvede jer image je radjen na drugom hdd-u,mislim zbog drajvera za hdd ako je to uopste bitno? hvala unapred
SATA ce to sama da regulise,samo namesti u biosu da mu primarni disk bude ovaj od 160Gb da ne bi poceo da ddize windows sa ovog novog na kojem neam nista,A sto se tice pravljena particija mozes i iz windowsa,desni klik na My computer pa Menage i tu pravi particije koliko oces,UVEK FORMATIRAJ U NTFS,mozes da napravis particije tako sto ces kjrenuti u instalaciju XP-a i kad dodje vreme da se disk formatira ti nemoj da ga formatiras vec ovaj drugi disk podeli na zeljene particije kad to zavrsis resetuj masinu i on ce to zapamtiti,ja bi radio iz windowsa,za tebe je sigurnije!!!
Za prvo vreme nek ti sistem ostane na ovom od 160 dok ne napravis particije onda ces lako instalirati windows
Nema kod sata master-slave, već jedna grana, jedan kabl, jedan disk.
Koristi Acronis Disk Director za particionisanje.
Windows XP, Vista (AVOID), 7 -> NTFS file system obavezno.
To san vraćanjem systemskog image-a na novi disk će raditi 99%. Samo će ti taj backupovani OS preporznati noviHDD i to je to. Samo zvekni image na prvu (aktivu tj. boot) particiju i ako se bude recovery program bunio, pusti ga da je resize-uje. A to možeš i sama, da napraviš particiju odmah u Acronisu veličine koje je bila ta backupovana particija koju imaš.
hvala ljudi puno..bax ti se `bre` ziva enciklopedija sve znas, hvala sto to znanje delis sa nama. mala mi C-particija ceo sistem sad sa svim programima koje koristim ima samo 7gb a sada imam sistemsku 20gb a kada budem uzeo novi hard stavicu da sistemska bude 50gb tako da to sa resize verovatno nece biti potrebno. a uzecu neki hitaci od 640gb i imacu puno mesta za sve he
samo jos ovo da vas pitam: posto cu najveravtnije stari hdd dati ortaku da koristi zanima me to da li ce on moci da stavi taj sata2 uredjaj u njegov komp on ima neki intel na 2.4ghz star 4god znaci stariji komp? kod njega se vodi racuna o dzamperima i ide kao ata klasican siroki kabl?
Nego, ako ti ne treba 50GB sistemska particija, onda stavi koliko ti treba, jer to se pokazalo odavno kao nepogrešiva teroija: što veći disk imaš to si manje tolerantan na stvari koje stavljaš na njega (ma neka ga, ajde i to i to....) zato u početku pametno, samo koliko ti i šta treba, pa makar imala i 800 terabajta.
Prabao sam razne programe, ali je Acronis nekako najbolji. Jednostavan i precizan. Treba da budeš ekspert pa da nešto zezneš. I ne hvalite previše Baksa, da se ne uobrazi.
@citokinin Ma bre, nema na čemu Hm....kad bi znali model ploče, rekli bi ti. Objasni mu kako izgleda SATA konektor ineka ga traži, ili pogleda na netu. E sad ako HDD ima samo SATA napajanje, a ne onaj klasični 4-pin molex, onda u treba i molex -> sata kablić. Obični je molex -> 2 x SATA.
Treba da vodi računa, ako planira 2 uređaja na širokom, ATA, kablu, kraj - master, sredina - slave, a ako je sam može i cable select.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.