POUZDANOST mi je NAJBITNIJI, DALEKO NAJBITNIJI faktor. Recimo, već 3 godine vozim 2 Barracude 750GB SATA300, namerno sam dao po 188EUR za njih tada, jer sam čuo da su izuzetno pouzdani, `top-of-the-line diskovi` - a ujedno i veoma brzi. (za tadašnje standarde).
Sada nemam toliko para, da kupim neki `top-of-the-line` model - tako da bih se odrekao brzine - u korist pouzdanosti. Dakle, ovaj put ne mora `baby-goat and the money`.
zavisi za cega su namenjeni. Ako su samo za skladistenje/cuvanje podataka, onda moze nova verzija WD green diskova, a ako ti treba za na pr. videomontazu onda WD Black ili Samsung F1, mada licno preferiram WD. Vec dugo godina su mi razni WD u masimama, a i u servisu su najredji. Desi se dodje u servis par WD diskova godisnje, ali su uvek prilicno stari. U poslednih 5 godima je bio samo jedan neispravan WD u garantnom roku, a 2 Samsunga. Ostalih je bilo mnogo vise.
________________________ Ja sam najpametniji... ...kaze moj desetogodisnji sin!
iz mog licnog iskustva ne uzimaj seagate na 7200 a pogotovu baracuda jer bas dosta crkavaju njima je citao sam jer mi nije bilo jasno greska u seriskoj proizvodnji ja sam ih samo preko 50 primio a radio sam u 3 servisa, kako hoces nekad maxtor sada wd ima jos dosta dobroh proizvodjaca hitachi oni su prvi i napravili tb hdd ali seagate ima dobre diskove samo izbegavaj baracuda wd black ili blue a mozes i druge
Kakvi su Spinpoint F1 od 1TB, u poređenju sa Spinpoint F1 od 750GB? Koliko platter-a ima 750GB, a koliko 1TB? Ima li razlika u brzini, zagrevanju, funkcionalnosti?
`The Samsung F1 750GB and 1000GB drives are the quietest 7200 RPM drives currently available, by a small margin. Their overall noise signature is quite benign, with very low tonality. the mostly broadband sound easily blends in with other noise in a PC. The other high capacity 7200 RPM drives we`ve tested don`t come anywhere close to this level of quiet. That the Samsung 1TB F1 drive should also set new highs in performance is icing on the cake. Only the 5400 RPM WD Green Power drives offer better acoustics, but with nowhere near the performance..`
`In the meanwhile, the Samsung 1TB F1 looks like the winning combination of high performance, low noise and affordable high capacity on the market today.`
Htachi od 1.5tb mislim da nema kod nas, a preporucio bih ti Samsung F3 u single-u, izuzetno je brz, a ako bas zelis RAID, sto ti ne preporucujem, onda WD Black, mada bih ja radije uzeo Seagate Server Edition, ali on je dosta skuplji..ali ne preporucujem RAID za SATA, ni 1 ni 0, zbog sigurnosti i zbog izbegavanja nekog cimanja, reklamacija, gubljenja zivaca, da bi se vracao opet na `single`...
Imam Samsung spinpoint 640Gb i seagate barakuda 250Gb. Samsung je daleko brzi, i iako je na njemu sistem i aktivan je uvek mnogo(citaj 5`C) hladniji od neaktivnog seagate_a. Imao sam i problema sa Seagate_om jer mi je jedno vreme ukljucivao nekakvo kodiranje podataka pa su me XP i Vista upozoravali da sacuvam podatke sa njega jer ce da rikne(jos nije rikno i izgleda da ga je to proslo) Elektrofusion Powered by ReactorSuperial
Da li mozes da navedes neke odokativne brojke koliko sta crkava??? Narocito Samsung. Hteo sam ranije jos da uzmem Samsung, pa sam ipak na kraju pazario WD, za sada nemam zamerku. Imam WD Blue od 640GB i WD Black od 640GB.
Demon to some. Angel to others. _______________________________
:: Preporučio bi ti sigejt baraQdu ili WD. Samsunga bi zaobišao, isto tako i hitačija. Ovo kažem na osnovu % crkavanj :: :: Shit happens :: ::
samsunga 1.5 t za sada nema reklamacija ni jedan se nije vratio od celokupne sume koja je sttigla......... 1 t imao je u prvim serijama mnogo fals diskova a sada ove serije koje dolaze ne vracaj se u toj meri ali se ipak vracaju.......750 g je isto tako pozdan disk nema reklamacija na njega .....to je iskustvo sto se tice naseg servisa ako te interesuje prva ruka .........pozzzzzzz.................................(inace ih uvozimo vec tri godine) Terminator
Pazi generalno ovakva pitanja postavljena na ovakav nacin i na ovom mestu su prilicno glupa. ZASTO?
Pa iz prostog razloga sto zivimo u `Paradajz Republiki` gde vicina ljudi ima mala primanja i ne moze sebi da priusti tako nesto kao sto je posedovanje TRI HDD od 1.5TB.
Da se ne lazemo ali to zahteva minimum 250E i za prosecnu platu od cca 300E mesecno je bas veliki izdatak pogotovu ako STOMAK ima prednost.
Iako zaradjujem prilicno preko proseka priustio sam sebi samo JEDAN 1.5TB i smatram da ne mogu da kazem koji je naupouzdaniji, ZASTO?
Prosto imam samo jedan i na znam kakva su ostala dva?
Ovaj jedan koji imam Samsung EcoGreen F2 radi evo vec dva meseca i na osnovu ta dva meseca ti ne mogu reci da je najpouzdaniji, jednostavno suvise malo vremena je kod mene i samo jedan primerak.
ServisPC ti je rekao da izbegavas Samsung, kaze najveci % skarta, ali takodje nije naveo da li se taj procenat odnosi na starije modele (one od osnivanja firme) ili na ove novije (nakon sto je firma naucila na svojim i tudjim greskama) tako da nije bio konretan.
Citajuci domace forume najvise prituzbi je bilo na WD pogotovu modele 640GB i 1TB.
Sto se tice Samsung diskova ja sam generalno zadovoljan imam ih TRI, dva su 640GB i jedan 1.5TB, prva dva imam vec nesto oko 2 godine i nisam imao nekih vecih problema sa njima a da nisu izazvani mojom greskom prilikom formatiranja (izabrao dinamic particiju a ona je samo za RAID). Prilicno su brzi, tihi i stedljivi. 1.5TB je za sada vrlo dobar izbor za skladiste jos uvek ga nisam napunio do pola (40%) i prilicno je sporiji od manje brace cca 25%, ali je i dalje prihvatljive brzine ~85mb/s.
Sta god da kupis neko ce reci da si se zajebao a ti ces vec znati zasto si ste odlucio bas za to sto si kupio.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Samsung EcoGreen F2 :: WD Green :: Seagate LP (5900 rpm) :: :: Ili neki sa 7200 rpm :: Ili su generalno pouzdaniji diskovi od 1TB :: Ako govorimo o 1TB, je li bolji/pouzdaniji WD Black ili Samsung F1 :: :: Jedni hvale Samsunga, drugi govore kako se WD Green i Seagate dosta kvare...
Hvala svima na posvećenom vremenu - a pogotovo serviserima koji su podelili svoja `first-hand` iskustva.
Prema stranim sajtovima-reviewerima, ispada da su Samsung F3 od 1TB (2x500GB platteri) i Samsung F1 (3x333GB platteri) trenutno najbolji, kad se SVE uzme u obzir: i performanse, i tišina/temperatura, i cena...
Jedino što kod nas nema Samsunga F3 iznad 500GB :(
WD Black 1TB, i neces brinuti, vrhunski disk, slabo se i kvari koliko sam cuo, a o tome govori i garancija od 5 godina (neko daje i 3, al po pravilu za Black je 5)...
`The Samsung Spinpoint F1 has for a long time been our hard disk drive of choice here at bit-tech, featuring in every single buyers guide to date! When it was released its triple 334GB platter design outpaced competing quad 250GB platter designs convincingly and despite its 7,200RPM spindle speed the drive remained pleasingly quiet, making it the ideal choice for a primary O/S boot drive or secondary hard disk. The only quirk was the unique WHOOOOOOP spin-up noise anyone who own one knows very well.
It’s been close to a year since the F1 originally hit store shelves though, and the competition has since caught up. Both Seagate’s 7200.12 series and Western Digital’s latest Caviar Black range have surpassed the F1’s performance thanks to their two 500GB platter design, and Samsung’s first foray into 500GB platters, the “EcoGreen” F2, managed to hit the value sweet spot but left a lot to be desired when it came to performance because of its 5,400RPM spindle speed. Yes, we know it`s great for quiet, extremely low power servers or home theatre PCs, but that`s a niche compared to those of us who want cheap, performance storage.`
`Enter then the Spinpoint F3, the true successor to the F1. Unlike the 1.5TB F2, Samsung has chosen to ship the F3 (this is starting to sound like a weekend at Silverstone isn’t it?) with only two 500GB platters, but the reduction in capacity comes with the benefit of a sustained 7,200RPM spindle speed.
As we’ve seen with Samsung’s own 1.5TB F2 and Western Digital’s 2TB Caviar Green, increased areal density is no substitute for a lower spindle speed when it comes to performance, so the fact that the F3 matches other competing high performance hard disks in this regard bodes well.`
Izgleda da u Srbiji WD Caviar Black ostaje kao trenutno najbolje rešenje - s` obzirom da Samsung F3 nije dostupan u kapacitetima iznad 500GB.
`Many people will want to know if the Western Digital Caviar Black manages to outperform the other terabyte hard drives, so let’s start with this first. It does, but only in terms of access time and I/O performance. If this is your area of focus, the Caviar Black 1 TB is the fastest 7,200 RPM drive for I/O-intensive use. Its efficiency is above average, and we found the throughput to be at a high level as well, but it does not beat the Samsung Spinpoint F1 in sequential transfer rates, nor the new Hitachi Deskstar 7K1000.B when it comes to efficiency.
Hitachi, Samsung, WD Each Addressing a Part of the Market
This has us come to a classification of the terabyte hard drives available today—one that is striking after digesting the test results.
The WD Caviar Black and its RE3 counterpart, designed for 24/7 operation, are clearly the best drives for server or workstation applications, as well as power users who put more value on transaction performance than on moving gigabytes of video files.
Hitachi’s new Deskstar 7K1000.B is the new efficiency champion and the best choice for users looking for a balanced desktop hard drive that combines low power, high throughput, and decent application performance with low surface temperature. The only discipline where it lacks punch is the access time test, but in exchange, it offers the highest minimum transfer rates of all terabyte drives.
Samsung is still the master of maximum transfer rates, and it is head-to-head with WD’s Caviar Black when it comes to application performance. Efficiency is average, as are the application and I/O benchmark results.
What about Seagate? The Barracuda 7200.11 still provides good performance across most benchmarks, but the other vendors offer better drives by now. At no point is the Barracuda 7200.11 too far behind, but it cannot win any of the major disciplines. Fortunately, its 1.5 TB successor, presumably with higher performance, is about to arrive.`
ja sam se dvoumio izmedju njega i WD Black od 1TB i uzeo Black, nisam se pokajao. Prezadovoljan sam, pored njega imam jednu Barracudu 250GB 7200rpm, koja je isto odlicna, par godina stara radi ko prvog dana...
`Hitachi’s 1TB 7k1000 not only boasts the beefiest capacity available in a single drive configuration, but enthusiast level performance with noise control suitable for the HTPC crowd. In other words, the 7k1000 is a drive everyone can love.`
:: Htachi od 1.5tb mislim da nema kod nas, a preporucio bih ti Samsung F3 u single-u, izuzetno je brz, a ako bas zelis RAID, sto ti ne preporucujem, onda WD Black, mada bih ja radije uzeo Seagate Server Edition, ali on je dosta skuplji..ali ne preporucujem RAID za SATA, ni 1 ni 0, zbog sigurnosti i zbog izbegavanja nekog cimanja, reklamacija, gubljenja zivaca, da bi se vracao opet na `single`.. :: :: ::
`The WD Caviar Black SATA drive is not a RAID edition drive. When creating a RAID, we recommend that you use our RAID edition drives. We cannot guarantee RAID functionality of our desktop drives for reasons listed in the article below.
`It is normal to experience dropouts in RAID arrays with desktop drives. I recommend returning or exchanging the drives to the place of purchase for RAID edition drives, or contact your RAID controller manufacturer to see if they can provide a RAID controller that can see drives that are in a deep recovery cycle. `
Razmišljem da uzmem 1TB WD Caviar Black za sistem - jer ja retko reinstaliram Windows, a i volim da držim sve instalacije `po defaultu` u `C:\Program Files`, pa mi treba drajv većeg kapaciteta... A za storage da uzmem Samsung EcoGreen F2 - na osnovu rečenog ovde, a i na osnovu iskustava kupaca sa NewEgg-a...
odlican izbor, taj WD Black daje garanciju 5god. Pazi, ne znam sta kazu ljudi sa NewEgg-a, i ne znam koliko dugo imaju taj raid, ali znam da ti hardovi nisu pravljeni za RAID i ne mogu da budu tako izdrzljivi kao npr. SCSI diskovi koji su preporuceni za RAID, pa moze da nosi zvanje `new generation Server Edition ultra RAID mega giga hard disk` ako `oce.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.