2x WD 640GB RAID0 vs SSD 60GB vs VelociRaptor 150GB
STRANA 1 OD 2
Erestun
2x WD 640GB RAID0 vs SSD 60GB vs VelociRaptor 150GB
01.11.2009. 23:07
T21470
status: user broj poruka: 1797
Prostor nije bitan, samo performanse sistema. Gledajuci generalno na sve aspekte cena+kolicina prostora+brzina sta je best buy. Bachio sam se na surf, ali me zanima i vase misljenje.
Naravno, najzanimljiviji je tu SSD, ali da li je to trenutno dobra kupovina, s obzirom da ce cene padati, a prostorno ssd-ovi postajati sve veci. Za oko mi zapao: OCZ SSD 60GB, Solid Value Series, SATA2, 2.5` (OCZSSD2-1SLD60G) ___________________________________________________________ Forward, and demonspeed...
Naravno, najbolji je SSD, zbog vremena pristupa, jer to je otprilike ono sto ce ti najvise znaciti u svakodnevnom radu, sledeci je RAID, koji ima nesto sporije vreme pristupa od raptora, ali mi se cini da je brzi po citanju i pisanju od njega, a da ne pominjem sto bi ti raid imao 10 puta vise prostora.
Sebican, bahat i malouman, po svetu pravi rusvaj grdan, sotona tvrdi da je human, i da je andeo milosrdan.
I nož iz leda ponovo vadim, Nada je smenjena razocaranjem, Po ko zna koji put to radim, Bez trunke mržnje sa prezrenj
Postavio sam pre neki dan temu sata raid 0 vs ssd, generalno radi0 sam odavno koristio dugo, i poslednjih para dana sam se dosta informisao o razlikama i shvatio da postoje razlicite varijante ssd diskova, tako da one varijante koje vrede su papreno skupe i definitivno ne opravdavaju cenu kada se ima u vidu da je kolicina GB-a mizerna, tako da moja topla preporuka ti je raid0, sto cu i ja sam ponovo da uradim.
Ne znam i mrzi me da trazim kakve su performanse tog SSD-a ali SSD bi trebao da je bolji...0.1ms access time...prakticno konstantan read...to je nesto sto nijedan HDD ne moze, raid ili ne.
Hvala, to sam upravo zeleo da cujem. Naravno Bax na AALS bih i isao, a opet jeftninije me izadju 2HDD-a od ssd-a, a o prostoru da ne govorim. Jos cu malo da procunjam, po meni je tesko odluciti se jer: Prostor: WD 640 + vs OCZ SSD - Pouzdanost: WD 640RAID0 - vs OCZ SSD + Brzina: WD640 = OCZ SSD
Probacu da nadjem test RAID0 vs SSD, ako je RAID0 primetno brze od ovog SSD-a onda je definitivno HDD varijanta best buy. Opet sa druge strane, meni prostor je potreban samo za sistem i par aplikacija koje ce ici na sistemsku particiju, tako da to sto bih imao 640GB u odnosu na 60GB mi nista ne znaci. Ostalo je jos samo da pogledam u testovima koji je i koliko brzi. ___________________________________________________________ Forward, and demonspeed...
posto vidim da ti je cena manje bitna, sto lepo ne uzmes SCSI kontroler i 2xSCSI najmanja harda, i zavrsis posao, preebes i SSD i WD Black, i napravis pravu stvar, da radi kako treba? jer, po meni, sa obicnim SATA diskovima ne moze da se napravi pravi, adekvatan zadovoljavajuci RAID sistem, ne znam kako to ljudi ne shvataju...
@imarkovic nije bas da je manje bitna. Ovaj ssd kosta 140e kod nas, sto nije toliko strasno, ako se ne obazires na prostor koji (ne)dobijas. @vukdusan upravo gledam tom`s hardware. ___________________________________________________________ Forward, and demonspeed...
Taj SSD sto si naveo je nasporiji od OCZ-a, najbrzi je valjda Vertex, pogledaj na njihovom sajtu. Za taj Solid Value je cisto bacanje para, osim ako ti treba tiho i hladno resenje uz minimalnu potrosnju. Ja sam hteo da kupim SSD disk pa sam dosta gledao po netu. SSD diskovi se itekako razlikuju po brzini. WD VelociRaptor diskovi su u vecini testova brzi od nasporijih SSD-ova koje prave Patriot, OCz, G-Skill... osim u vremenu pristupa. Najbolji SSD je intel x-25. Dobar SSD (Ocz Vertex recimo) od 60GB ili vise koji ima kod nas da se kupi kosta kao 5 WD 640 GB BLack
lepo uzmes taj ssd (ili neka dva ultra brza za raid) za sistem i igre i neki ogromni hdd za ostale stvari u mom slucaju bi bio samo ovaj prvi deo, jer nista drugo ni nemam na pc-ju, dobro jos par GB slika i snimaka
@Philaemos Ja da imam para za jedan Intel SSD ja ne bih ovu temu ni pokretao. Mozda jeste najsporija serija SSD-a (Value), ali je zato i najjeftinija. (Value = Economy/Budget/Entry level products) Post je bas zbog toga i postavljen, kako se odluciti, sta su prednosti, a sta mane, odnosno uopsteno sta je best buy trenutno >za taj cenovni rang
Moj savet je da ili skupis pare da kupis neki od boljih SSDova (tipa Intel X25-M G2, ili od OCZa bar Agility), ili nemoj kupovati SSD uopste. Skupi su oni da bi se kupovale value varijante.
Prvenstveno zato sto povoljni ssd kostaju oko 12000 dinara i imaju okolo 64gb smestajnog kapaciteta. Prica da im je konstantan read (kod pristupacnih ssd je cca 120mb/s) je OK ali kad pogledas krivu velikog diska shvatis da je i njemu read u topu bar prvih 20% s tim da mu je burst rezim i dalje veci nego kod povoljnih ssd diskova.
A da ne govorimo o tome da je write kod povoljnih ssd diskova bar pola (cca 60-70mb/s) manji od citanja znaci da je klasican SATAII disk i dalje u prednosti a verovatno mu je i potrosnja manja posto ovi novi trose od 4.5-8w na sat.
Po meni ssd ima dve prednosti jedna je trentna a to je da nema pokretnih delova a druga je da ce u buducnosti biti usavrsen i najzad postati pristupacan i kvalitetan sto za sada nije mislim pristupacan. Buduci da za orjentacionih 12000 dinara mozes da kupis 2 hdd-a i da imas 2Tb prostora naspram vise nego shugavih 64gb koji mogu da posluze samo za sistem i par instaliranih programa.
Neko moje razmisljanje je da oni i dalje nisu za nas obicne smrtnike jer ko je spreman da za kvalitetan ssd (r/w 250/180mb/s) kapaciteta 64gb izdvoji 250-300E, ja kao prosecan korisnik svakako nisam.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: Ne znam i mrzi me da trazim kakve su performanse tog SSD-a ali SSD bi trebao da je bolji...0.1ms access time...prakticno konstantan read...to je nesto sto nijedan HDD ne moze, raid ili ne :: ::
Slazem se! Ko hoce performasne nek uzme Samsung F seriju ili WD Black, a ko hoce jos bolje performanse onda isto to samo dva kom. i stavi ih u raid0!
:: E ja se sa ovim ne slazem.. :: Zasto :: :: Prvenstveno zato sto povoljni ssd kostaju oko 12000 dinara i imaju okolo 64gb smestajnog kapaciteta :: Prica da im je konstantan read (kod pristupacnih ssd je cca 120mb/s) je OK ali kad pogledas krivu velikog diska shvatis da je i njemu read u topu bar prvih 20% s tim da mu je burst rezim i dalje veci nego kod povoljnih ssd diskova :: :: A da ne govorimo o tome da je write kod povoljnih ssd diskova bar pola (cca 60-70mb/s) manji od citanja znaci da je klasican SATAII disk i dalje u prednosti a verovatno mu je i potrosnja manja posto ovi novi trose od 4.5-8w na sat :: :: Po meni ssd ima dve prednosti jedna je trentna a to je da nema pokretnih delova a druga je da ce u buducnosti biti usavrsen i najzad postati pristupacan i kvalitetan sto za sada nije mislim pristupacan. Buduci da za orjentacionih 12000 dinara mozes da kupis 2 hdd-a i da imas 2Tb prostora naspram vise nego shugavih 64gb koji mogu da posluze samo za sistem i par instaliranih programa :: :: Neko moje razmisljanje je da oni i dalje nisu za nas obicne smrtnike jer ko je spreman da za kvalitetan ssd (r/w 250/180mb/s) kapaciteta 64gb izdvoji 250-300E, ja kao prosecan korisnik svakako nisam :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: :: Ne znam i mrzi me da trazim kakve su performanse tog SSD-a ali SSD bi trebao da je bolji...0.1ms access time...prakticno konstantan read...to je nesto sto nijedan HDD ne moze, raid ili ne :: :: :: ::
Dva u raid jos dva u mirror i ostane ti jedan za zezanciju.
:: Taj SSD sto si naveo je nasporiji od OCZ-a, najbrzi je valjda Vertex, pogledaj na njihovom sajtu. Za taj Solid Value je cisto bacanje para, osim ako ti treba tiho i hladno resenje uz minimalnu potrosnju :: Ja sam hteo da kupim SSD disk pa sam dosta gledao po netu. SSD diskovi se itekako razlikuju po brzini :: WD VelociRaptor diskovi su u vecini testova brzi od nasporijih SSD-ova koje prave Patriot, OCz, G-Skill... osim u vremenu pristupa :: Najbolji SSD je intel x-25 :: Dobar SSD (Ocz Vertex recimo) od 60GB ili vise koji ima kod nas da se kupi kosta kao 5 WD 640 GB BLac :: :: Pogledaj testove :: http://www.hardwarecanucks.com/content/reviews/storage :: :: :: Demon to some. Angel to others. :: _______________________________ :: ::
Ja se apsolutno slazem sto se tice isplativosti. Meni licno ne bi palo na pamet da uzmem neki SSD od 64GB ako za te pare mogu npr. dva F3 Samsung-a od po 1TB koji su sjajni diskovi.
Kao sto rekoh gore ne znam kakav je konkretan model (kazete vi koji ste pogledali da spada u losije, ok) ali dobar i brz SSD disk je u svakoj prednosti u odnosu na bilo koji RAID sto se tice brzine. Jeste da nije isplativo ali je brze..a Erestun rece u prvom postu `Prostor nije bitan, samo performanse sistema`
Re: 2x WD 640GB RAID0 vs SSD 60GB vs VelociRaptor 150GB
02.11.2009. 16:11
status: user broj poruka: 4521
Zavisi cime se bavis i za sta ti treba mada generalno ssd nije ni blizu isplativ ma cime se bavio u nasim uslovima.
Uvek bih uzeo pre i raptora a pogotovo neka 2 tb za te pare nego ssd...
Ajd uzdravlje
:: Prostor nije bitan, samo performanse sistema :: Gledajuci generalno na sve aspekte cena+kolicina prostora+brzina sta je best buy. Bachio sam se na surf, ali me zanima i vase misljenje :: :: Naravno, najzanimljiviji je tu SSD, ali da li je to trenutno dobra kupovina, s obzirom da ce cene padati, a prostorno ssd-ovi postajati sve veci :: Za oko mi zapao :: OCZ SSD 60GB, Solid Value Series, SATA2, 2.5` (OCZSSD2-1SLD60G :: __________________________________________________________ :: Forward, and demonspeed...
Nesto nije u redu sa berzom od kad sam ushtrojio one dosadne reklame pola posta ima a pola nema.
Features Available in 30GB, 60GB, 120GB, and 250GB* Read: up to 155 MB/sec** Write: up to 90 MB/sec** Seek: 0.2-0.3ms Slim 2.5` Design RAID Support Mini USB 2.0 Port MTBF 1.5 million hours 2-Year Warranty
Napisah u proslom da mozes kupiti dva F3 jednog mozes zrtvovati da ima samo 120GB (prvih 20%) a drugi ti bude skladiste i na konju si.
:: To za taj OCZ SSD ? Ako je tako onda je taj model krs i RAID jeste bolje resenje :: :: :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.