Razmisljam se o kupovini jednog SSD hdd-a, konkretno `64GB SSD Kingston V-Series SATA2 2.5```, pa me zanima sta mislite, s obzirom da jos uvek nisu jeftini, da li je mozda bolje i isplativije uzeti recimo dva hdd-a od po 160GB sata2/8mb i staviti ih u raid 0(stripe), sta biste Vi uradili?
Konkretna razlika izmedju ove dve varijante, sto se tice para, je oko 50e u korist raid-a.
za sad ti je SSD mnogo skup bar za nase uslove.Lepo uzmes za 100e imas da nadjes na oglasima nove sa garancijemo WD 640 Black i kad njih stvais RAID vrlo lako ces da zaboravis na SSD.Pozdrav
A sto se tice raid-a (nije onaj za bube i moljce) ni to ti nije tako potrebno posto vec mozes da kupis Samsung F3 koji ima transfer od 160-180 MB/s. Cena je stvarno pristojna posto ti za sistem ni ne treba veci od 500Gb.
bolje je uzeti dva od 160 i povezai ih u raid i kada se bude snizila cijena ssd-a ili proizvedu nesto bolje mozes iskoristit oba diska 300 GB kao storage i kupit nesto novo, jer je ssd dosta skup, manji kapacitet i mnogo manje traje bar na papiru read/write unosa od obicnog hdd koji iz mojeg iskustva evo 5 godina bez greske maxtor 40 GB 7200rpm non stop igrice internet...
iskreno, ja ti ne bih preporucio RAID, pogotovu 0, jer neces osetiti razliku, a i zbog podataka, cimaces se sve to da postavis, drugo, skracujes vek hard diskovima, moras da uzmes sto kvalitetnije hardove da bi podneli operacije koje zahteva RAID, znaci neki hard koji je dizajniran samo za RAID, a posto trazis povoljno, neces uspeti da nadjes takve diskove, ako se odlucis za RAID, NE preporucujem ti hardove od 160GB, jer imaju po 16mb casche memorije i sporiji su dosta od vecih kapaciteta, zatim ubrzo ce poceti da `otkazuju`, veruj mi, probao sam mnogo varijanti i uopste nisam bio zadovoljan, pravilo je da se RAID isplati samo sa SCSI diskovima i naravno SCSI kontrolerom, probao sam i RAID1, i tu sam imao problema i na kraju sam ostavio hard od 500 za system, backup-ujem redovno i shvatio sam da je to najbolja varijanta, mozda uzmem taj F3 zbog brzine i kraj, tako da, najadekvatnija preporuka bi bila od MalogAbnera, ja bih ti takodje to preporucio.
(misli se na hdd) imaju visoku brzinu citanja u burst-u ali prosek je 50MB/s i to je to ssd je realno preskup, jer za maltene iste novce kod obicnog dobijes bar 10 puta vise prostora
Ovo se itekako primeti, evo recimo ja sam tek posle godinu dana posedovanja prebacio OS 160bg ATA diska na samsung F1 640gb do tada je radio kao skladiste (i to dva komada). No sa kupovinom novog veceg skladista od 1.5Tb jedan je dobio prekomandu na novi zadatak.
Razlika je bas primetna ucitavanje programa ide primetno brze a oni ne prebacuju 120Mb/s u burst rezimu rada, mogu da zamislim kako je to sa pomenutim F3 koji u burstu ide 180mb/s.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: (misli se na hdd :: imaju visoku brzinu citanja u burst- :: ali prosek je 50MB/ :: i to je t :: ssd je realno preskup, jer za maltene iste novce kod obicnog dobijes bar 10 puta vise prostor :: :: :: ulsi :: ::
ako je disk stvvarno toliko brzi onda mora da je od onih koji dipole slazu vertikalno jer je brzina citanja/pisanja kod diskova odredjen njegovim dizajnom
OK. Moje pitanje je bilo cisto da vidim subjektivna misljenja, ranije sam dosta dugo koristio raid na sata1 diskovima(2x80GB) u stripe-u i bogme bio sam prezadovoljan performansama, a hdd-ovi su bili nista posebno, maxtori, oni sto su se grejali ko blesavi.
Ne patim od toga da mi sve leti nego eto, resio sam da menjam hdd posto mi se ovaj sto sada imam kao systemski(seagate 250 sata2) raspada, krci, drlja, usporio se do zla boga.
Vidim da nahvaliste taj Samsung F3, verovatno cu njega da uzmem, ali mi se ne svidja sto ga izgleda nema ispod 500GB, mnogo mi to za system al ajd`.
Neces verovati ali licencu na perpendicular upis na HDD drze neki ukrajinci i to nekih 20-30 godina unazad. Prednosti su prilicno jasne to je kao kad kutiju sibica prospes na pod i vidis koliko @gman prostora zauzimaju rasute (stara horizontalna tehnologija) i onda ih sakupis i shvatis kako malo mesta treba za takav upis. F3 500gb je single plate-r pa ti razmisli kakav je to disk i koliko cita u jednom prolazu glave preko diska.
@-ShonE- 500GB Samsung HD502HJ SATA2, 7200pm, 16MB F3 29.10 3.950 (42,26€) Atom Computers Ovo nije puni ni u kinti...
Nakon ponovnog gledanja ustanovio sam da sam mozda malo preterao za nekih 5-10mb/s a mozda i nisam posto ne mogu da nadjem test na kome sam nasao fantasticnih 180mb/s.
Ali stvarno mislim da tih 500Gb uskoro nece biti tako puno za OS jer kad isntaliras sve one stvari koje verovatno koristis i par igara od po 25Gb bices sretan da imas tih 500Gb, mada sam ja ipak moj sistemski disk podelio na 200+460Gb.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ako je disk stvvarno toliko brz :: onda mora da je od onih koji dipole slazu vertikaln :: jer je brzina citanja/pisanja kod diskova odredjen njegovim dizajno :: :: :: ulsi :: ::
ako je tako... a jeste onda je disk stvarno brz cak daleko brzi a za perpendicular, nisam znao da ukrajinci drze patent odavno analogija sa sibicama je preva stvar
Nikada se nisam bavio RAID-om ali me interesuje da li bi na jednom kompu moglo da dva harda budu stripe a treci da koristim za storage? Takodje, da li bi sa 5000AAKS mogao da napravim RAID sa 6400AAKS ili sa nekim WD od 1tb? Ili mora da i drugi bude 5000AAKS, shto je najverovatnije?
pa naravno da moze, odvojis 2 harda za raid, a treci ostavis posebno na drugom kontroleru, zasto ne bi moglo.. to ces morati da probas, trebalo bi da moze, isti modeli su u pitanju, kod stripped bi moglo, a kod mirrored-a bi morao da ogranicis taj 640 na 500GB, da bi se izjednacio sa drugim..
znachi tri bi radila u ovoj varijanti. Stavio bih dva u striped zbog brzine, imam WD 5000aaks i npr. WD 64000aaks ili neki WD od 1tb a kao treci za podatke da koristim stari WD 3200aajs.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.