Pre nekoliko dana nabavio sam HDD fijoku i u nju smestio HDD (250GB) koji sam izvadio iz kucista (samo sa podacima, naravno). Fijoku udenuo u struju, zatim u USB port (probao i onaj napred i one pozadi) i `upalio` na dugme. Medjutim... NE RADI!!! Racunar ga prepoznaje u Device Manager-u i u Tray-u se pojavi ikonica Safely Remove Hardware, ali ga u My Computer-u ili nema ili postoji kao New Volume, ali prazan (kako kad). Jednom ga je cak i otvorio sa sadrzajem, ali kada sam pokusao nesto da iskopiram sa njega, nekakav Error se pojavio. Kad probam Safely Remove Hardware, kaze - ne moze da ga iskljuci jer mu program pristupa i malko blokira sistem. Inace na jos dva racunara ( kod ortaka) sam ga probao i radi normalno. Zna li neko ocemu se radi i jos vaznije - kako to da resim?
:: U pitanju su bili jumperi (ATA HDD) koje sam morao da uklonim (govorim u mnozini posto su bila dva diska u pitanju) posle toga je radio bez problema :: :: Takodje nisi naveo koji je disk u pitanju sem sto si naveo da je 250Gb :: :: Proveri ponovo sve kablove i one za struju i one kojima si povezao disk na fijokicu, u slucaju da je ATA mozda si pogresno gurnuo kabel :: :: Tomato Republic Of Serbia !!! :: :: UH, zaboravio. U pitanju je SATA 2 HDD. Svi kablici su u redu (probao ponovo kod ortaka i sve je u redu). Rekao bih da je nesto do racunara, ali ja sam laik za te stvari.
naveo koji je racunar....naime moguce da si prikljucio na usb 1.0 standard usb port,kod starijih racunara,pa nemas dovoljan protok,tj brzinu,pa ti zeza racunar....obzirom da fijoka radi kod drugih ljudi,ocito da je nesto u vezi sa tvojim kompom.....koji ti je windows,koji service pack,itd,pa da vidimo onda sta moze biti....moze cak da se desi da imas viruse na hardu,pa ti antivirus zeza,i ne dozvoljava dodavanje....i na kraju,moguce da ti usb kontroler ne radi kako treba.....
Recimo da ima virus na HDD-u onda bi ga blokirao i na onom drugom racunaru. Da je usb1.1 to bi radilo ako nista drugo izbacio bi mu autoplay i prelistao direktorijume, sve bi trebalo da radi, znam zato sto imam jedan stari racunar na kome je usb1.1 a sa dodatnom karticom 2.0 kad se zeznem i ubodem u 1.1 radi malo sporije ali radi.
Razlog moze biti i banalan da su mu prasnjavi usb portovi.
Ajde probaj neki flash da li radi ako ne radi bar ti je jasno da je u pitanju usb.
Verovatno je u ovome problem USB 1.1 standard nemoze da podrzi toliki protok podataka i nemoze da da dovoljno struje da napaja hard disk(motor) i elektroniku i zato se win zbuni.Meni telefon nije hteo da prenosi podatke na racunar iako ga je win lepo prepoznao i telefon je poceo da se puni al kad treba da prenese podatke pukne veza kao da sam iskljucio telefon iz usb-a i vratio nazad, sve dok nisam nasao usb 2.0 port i sve je proradilo kako treba.
:: naveo koji je racunar....naime moguce da si prikljucio na usb 1.0 standard usb port,kod starijih racunara,pa nemas dovoljan protok,tj brzinu,pa ti zeza racunar....obzirom da fijoka radi kod drugih ljudi,ocito da je nesto u vezi sa tvojim kompom.....koji ti je windows,koji service pack,itd,pa da vidimo onda sta moze biti....moze cak da se desi da imas viruse na hardu,pa ti antivirus zeza,i ne dozvoljava dodavanje....i na kraju,moguce da ti usb kontroler ne radi kako treba.... :: :: ::
Nisi obratio paznju HDD iz racunara (znaci 3.5`) dake on ni ne moze da se napaja preko USB porta, covek je inace pomenuo `Fijoku udenuo u struju, zatim u USB port` znaci da fijoka ima nezavisno napajanje od racunara. Inace na ploci nema mesanih USB portova ili su svi 1.1 ili su pak 2.0.
Mesavina nastaje samo kad na plocu sa 1.1 standardom dodas PCI karticu sa USB2.0, i generalno to nije dobro resenje zato sto zna da zaglupi racunar, meni se to X puta desavalo, posto ploca ima usb1.1 a ja sam dodao PCI to USB2.0 karticu. Korektan rad nisam moga da uspostavim ni karticom sa VIA ni sa NEC kontrolerima.
Jedini nacin da se ti problemi ne desavaju je da ne koristis USB portove sa ploce nego samo i iskljuvico one na kartici, ali to je vec neka druga tema.
Tomato Republic Of Serbia !!!
:: :: Verovatno je u ovome problem USB 1.1 standard nemoze da podrzi toliki protok podataka i nemoze da da dovoljno struje da napaja hard disk(motor) i elektroniku i zato se win zbuni.Meni telefon nije hteo da prenosi podatke na racunar iako ga je win lepo prepoznao i telefon je poceo da se puni al kad treba da prenese podatke pukne veza kao da sam iskljucio telefon iz usb-a i vratio nazad, sve dok nisam nasao usb 2.0 port i sve je proradilo kako treba :: :: :: naveo koji je racunar....naime moguce da si prikljucio na usb 1.0 standard usb port,kod starijih racunara,pa nemas dovoljan protok,tj brzinu,pa ti zeza racunar....obzirom da fijoka radi kod drugih ljudi,ocito da je nesto u vezi sa tvojim kompom.....koji ti je windows,koji service pack,itd,pa da vidimo onda sta moze biti....moze cak da se desi da imas viruse na hardu,pa ti antivirus zeza,i ne dozvoljava dodavanje....i na kraju,moguce da ti usb kontroler ne radi kako treba.... :: :: :: :: :: ::
OS je Windows 2000 Professional Service Pack 2. Antivirus nemam uopste. USB portovi su zaista 1.1, ali i kod ortaka su, a kod njega radi. Medjutim, doslo je do novih momenata... Juce sam uspeo neki film da pokrenem sa tog HDD, ali kad sam pokusao da nekoj pesmi (mp3) promenim Properties, HDD ponovo prestao da radi (crvena LED svetli neprekidno, Safely Remove Hardver - ni da cuje, u My Comuter HDD postoji, ali prazan, blokira sistem). Sta vise, pojavili se i problemi sa Flash-om - sistem izbacuje neke cudne porukice koje nece da se ugase. Videcu se sa ortakom koji radi sa tim stvarima (cim se vrati u Bg), moguce da je sistem pun virusa. HVALA VAM SVIMA PUNO! :)))
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.