Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Da li drzati Eksterni HDD...
STRANA 1 OD 1
LonleyMax Da li drzati Eksterni HDD... 13.10.2009. 14:33 T20919

status: user
broj poruka: 1475
stalno upaljen i da li mu smeta sto je polegnut... u pitanju je http://www.our-picks.com/wp-content/uploads/2007/09/western_digital_my_book.jpg

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=599722
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nenika NEVALJA DA STOJI STANO UPALJEN-SAMO KAD TI TREBA 13.10.2009. 17:54 #148528

broj poruka: 1133

A VERTIKALNO JE BOLJE DA STOJI NEGO HORIZONTALNO (kao na slici)

meni tako stoje po cetiri HDD usvakom racunaru

MilosNBG ... 13.10.2009. 18:22 #148544

broj poruka: 1586
Nevalja da stalno vrti, a da li ces da ga drzis horizontalno ili vertikalno, svejedno je... Mada je predvidjen da stoji kao knjiga u polici, mnogo lepse izgleda

Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR

SkyFire Re: ... 13.10.2009. 18:24 #148548

broj poruka: 18472
I ja sad citam.Rekoh nije valjda da je moguce da je bitno kako hard stoji mada ima neke logike.Ovi desktop interni svakako se zna kako cemo ih staviti mada sam vidjao korisnike da ih vezuju sa onom `sajlom` pa ih usprave.Navodno to je zbog vibracija.

Green Green Grass Of Home

:: Nevalja da stalno vrti, a da li ces da ga drzis horizontalno ili vertikalno, svejedno je... Mada je predvidjen da stoji kao knjiga u polici, mnogo lepse izgleda
::
:: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
:: Intel PIII 933MHz/FS Intel 815i/512MB SDRAM/GF2MX400 32MB DDR
MilosNBG ... 13.10.2009. 18:34 #148553

Polako Sky, ce da vidis kada izmisle i multilink vesanje ili McPhaerson za HDD

SkyFire Hahaha.. 13.10.2009. 18:35 #148554

To,to..I dve bregaste da nezaboravimo

MilosNBG ... 13.10.2009. 18:47 #148561

Naravno, performanse ne smeju da ostanu u drugom planu

BlueSkyNIS ... 13.10.2009. 18:55 #148564

broj poruka: 860
Namesti u Windowsu da se sam gasi posle nekoliko minuta. Međutim, uveri se da disk ostaje ugašen iako se ne koristi, odnosno, da ga neki program ne pali periodično, dok ga Windows gasi. Veće je trošenje HD-a ako se periodično pali-gasi nego da stalno radi.

Windows-free with Fedora 10

MaliAbner Re: ... 13.10.2009. 19:22 #148572

broj poruka: 7769
NAPOMENA:
Ovo sto je rekao BlueSkyNIS ne raditi nikako !!!
Nikako u Windows-u ne podesavati da HDD ide u OFF.
Zasto?
Najstresniji trenutak koriscenja HDD-a je sam pocetak rada tj. pokretanje i zanimljiva stvar je da svaki HDD belezi broj ciklusa power on-off.

Ali svakako vredi pokrenuti fijokicu kad pokrenes sam racunar i obratno ugasiti kad prekidas sa radom zato sto jelte nema smislia da se on vrti u prazno...

E sad da li ce njegov polozaj biti horizontalan, uspravan ili postrance pa zar mislite da je WD sisao vesla pa na stetu korisnika pravi fijokice koje ce unistavati diskove ne bi li oni vise prodavali. Pa da je to tako onda bi se svi presaltovali na druge firme.

Onako uzgred `JA LICNO NIKAD NE BIH UZEO WD FIJOKU`, cisto zato sto 1TB kosta ~10k dinara i to samo zato sto se na takav disk placa 18% poreza a na kombinaciju fijoka(18%)+HDD(8%), i zato sto su mi WD fijoke nekako previse glomazne, CM mi je daleko elegantniji i rupicast na sve strane.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: Namesti u Windowsu da se sam gasi posle nekoliko minuta. Međutim, uveri se da disk ostaje ugašen iako se ne koristi, odnosno, da ga neki program ne pali periodično, dok ga Windows gasi. Veće je trošenje HD-a ako se periodično pali-gasi nego da stalno radi
:: Windows-free with Fedora 10
mikac962 Re: 13.10.2009. 19:47 #148583

broj poruka: 555
Hajde, molim vas malo razmislite pre nego sto date odgovor. Da li vi uopste znate koji je disk u fioci? Naravno da je u WD Book externom HDD-u obican disk koji se nalazi i u vecini desktopova. Kako vam je postavljen disk u desktopu? Vertikalno ili horizontalno?
Ko malo razmisli shvatice da ima kucista i kucista, tako da je moguce i u obicno desktop kuciste postaviti disk i horizontalno i vertikalno. Zato za eksterni HDD to nije bitno. Drzite ga onako kako vam odgovara, sigurno mu nece skoditi.
Sto se tice pitanja da li ga gasiti. Naravno da ga treba gasiti. Svaki disk ima svoj vek trajanja i obicno se krece kod danasnjih diskova ok o100000 radnih sati. Naravno da ne treba ni tu preterivati. Za sve elektricne - elektronske uredjaje je najkriticnija faza paljenja, odnosno prvih par milisekundi pri ukljucenju. Zato disk ugasi ako si siguran da ga neces koristiti u narednih par sati. Nema smisla ugasiti ga, pa ga ponovo upaliti posle 5 minuta.

codeus re 13.10.2009. 19:54 #148585

broj poruka: 4054

ukjluci ga samo kad ti nestane struje .. polozaj diska je nebitan .. bitno je da se netrese i rotira dok radi !! ..
BlueSkyNIS @MA Da li ja pričam kineski? Citiraću sebe ponovo... 13.10.2009. 23:09 #148668

Međutim, uveri se da disk ostaje ugašen iako se ne koristi, odnosno, da ga neki program ne pali periodično, dok ga Windows gasi. Veće je trošenje HD-a ako se periodično pali-gasi nego da stalno radi.

imarkovic @BlueSkyNIS 13.10.2009. 23:48 #148687

broj poruka: 19012
zar postoji opcija u windowsu gde se podesava kada bi se odredjeni hdd ugasio? da nisi mozda mislio na neki program ili utility, jer u windowsu tako nesto ne postoji, koliko sam ja informisan..

BlueSkyNIS ... 13.10.2009. 23:57 #148690

Auuuu jeste...u pravu si imarković. Zaboravio sam da Windows isključuje sve hard diskove, navikao sam na Linux...izvinjavam se. Verovatno postoji neki programčić koji će to uraditi u Windowsu. Izvinjavam se i MalomAbneru.

Mashinac ... 14.10.2009. 00:03 #148695

broj poruka: 192
Pa ima ono u windowsu u power shemama posle koliko da ide u stand-by, posle koliko da se gasi monitor i pishe posle koliko da se gase hard diskovi... Sad nisam to nikada isprobavao pa ne znam dal funkcionishe :)
BlueSkyNIS ... 14.10.2009. 00:07 #148696

Pa da, ali ta opcija gasi sve diskove, uključujući i interne hard diskove, sistemski C i ostale nakon nekoliko minuta ne korišćenja...a to ne želimo. Želimo da ugasimo samo eksterni, kada se ne koristi, dok bi interni bili stalno aktivni.

Mashinac ... 14.10.2009. 00:10 #148699

Pa to ne znam dal postoji, ali ja dok sam imao fijoku ono cvak power off, kad idem na vikend ili nekad preko noci... Mislim to je jedino realno ako na neki duzi period nece se koristi, tj ako sluzi za neki povremeni backup, ali ono ako 5-6 puta u razmacima od sat-dva u toku dana treba da se snimi neshto na fijoku, mislim da nije bash zdravo `cvakati` je toliko cas off cas on, mislim ima li efekta... A shto se polozaja tice mislim da nema razlike, ili da ne utice u tolikoj meri na radni vek...

NMY Da ali... 14.10.2009. 00:13 #148700

broj poruka: 1509
To je za `diskove`, sto znaci sve diskove u sistemu a covjek hoce da ugasi samo eksterni...

A i tih 100000h u radu, je li neko misli da ce koristiti eksterni HDD toliko dugo ?
Imate li predstavu koliko je to ? Ako nemate, izracunajte...

Inace, to je preko 11 godina, ko ga bude toliko dugo koristio skidam kapu do zemlje...

Moje misljenje je da ga NE TREBA gasiti, ne trosi mnogo struje, ne grije se i sto je bitno UVIJEK JE DOSTUPAN! Sto je neko vec rekao ranije, vise smeta gasenje i paljenje nego konstantan rad...

Pozdrav

SONY VAIO VGN-FW285J

:: Pa ima ono u windowsu u power shemama posle koliko da ide u stand-by, posle koliko da se gasi monitor i pishe posle koliko da se gase hard diskovi... Sad nisam to nikada isprobavao pa ne znam dal funkcionishe :)
MaliAbner Serviseri kazu sledece... 14.10.2009. 00:14 #148701

broj poruka: 7769
Nije bitno dali je disk u horizontalnom, uspravnom polozaju po duzini ili sirini...
...samo da nije pod nekim uglom cca 5-10°...

Meni je celo kuciste bilo par godina pod tim uglom a sa njime i disk pa nista, rade sva tri komada.

Takodje kazu ne pomerati ih dok rade a ja se pitam sta je sa laptop racunarima oni se stalno pomeraju a i ti 2.5` diskovi su dosta osetljiviji od 3.5`.

Generalno u to sujeverje ne pomerati dok radi ama bas ni malo ne verujem, zato sto sam to radio mnogo puta, cak sam pre par meseci kad se pojavio prvi Win7 beta instalirao OS na disk (8 godina star Maxtor 540D) koji je bukvalno na kalu visio van kucista.

@BlueSkyNIS
Sve je OKet.

Tomato Republic Of Serbia !!!

imarkovic @@ 14.10.2009. 00:19 #148702

broj poruka: 19012
da li je moguce da i MaliAbner i Machinac ne znaju da se `FIJOKA` pise bez slova `J`..

malo informacija vezano za gasenje HDD-a:
http://club.cdfreaks.com/f138/turn-off-hard-disk-121536/

Mashinac ... 14.10.2009. 00:50 #148711

Vidish da je moguce, ali mislim da smo se ipak razumeli, a to je najvaznije :)
Neka bude hdd enclosure :)

gilopile Re: Re: 14.10.2009. 10:23 #148768

broj poruka: 9459
Slazem se sa tobom.

@LonleyMax Dakle,nije bitno kako ce hdd stajati(naglavacke,na kant...).

Sto se tice gasenja: kao sto kaze mikac962. jedino ako si siguran da ga neces koristiti par sati,ali ne treba ga ni tada gasiti.Hdd dostize odredjenu radnu temperaturu za nekoliko minuta,pa radio on 500 sati,ili sat vremena za njega je isto.Predvidjen je da radi desetine hiljada radnih sati i nece mu skoditi sto je upaljen non-stop.Pre ce ga `sahraniti` povremeno iskljucivanje.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: Hajde, molim vas malo razmislite pre nego sto date odgovor. Da li vi uopste znate koji je disk u fioci? Naravno da je u WD Book externom HDD-u obican disk koji se nalazi i u vecini desktopova. Kako vam je postavljen disk u desktopu? Vertikalno ili horizontalno?
:: Ko malo razmisli shvatice da ima kucista i kucista, tako da je moguce i u obicno desktop kuciste postaviti disk i horizontalno i vertikalno. Zato za eksterni HDD to nije bitno. Drzite ga onako kako vam odgovara, sigurno mu nece skoditi
:: Sto se tice pitanja da li ga gasiti. Naravno da ga treba gasiti. Svaki disk ima svoj vek trajanja i obicno se krece kod danasnjih diskova ok o100000 radnih sati. Naravno da ne treba ni tu preterivati. Za sve elektricne - elektronske uredjaje je najkriticnija faza paljenja, odnosno prvih par milisekundi pri ukljucenju. Zato disk ugasi ako si siguran da ga neces koristiti u narednih par sati. Nema smisla ugasiti ga, pa ga ponovo upaliti posle 5 minuta
LonleyMax Re: Re: Re: 14.10.2009. 17:34 #148874

Hvala na odgovorima!

Moje misljenje je bilo ovako: unutra su obicni desktop hard diskovi (za koje preporucuju da se drze horizontalno) zasto vamo syoji uspravno da li mu smeta??? Ipak sam ja njega polegao i pre nego sto ste mi odgovorili... a ono sto me je najvise zbunjivalo je to oko paljenja, kasnije sam istom logikom zakljucio da ako bude stalno upaljen bas kao i WD koji je u kucistu, koji nje externi, nece mu biti nista!

:: Slazem se sa tobom
:: @LonleyMax Dakle,nije bitno kako ce hdd stajati(naglavacke,na kant...)
:: Sto se tice gasenja: kao sto kaze mikac962. jedino ako si siguran da ga neces koristiti par sati,ali ne treba ga ni tada gasiti.Hdd dostize odredjenu radnu temperaturu za nekoliko minuta,pa radio on 500 sati,ili sat vremena za njega je isto.Predvidjen je da radi desetine hiljada radnih sati i nece mu skoditi sto je upaljen non-stop.Pre ce ga `sahraniti` povremeno iskljucivanje
:: (c) 1982 Sinclair research Ltd
:: :: Hajde, molim vas malo razmislite pre nego sto date odgovor. Da li vi uopste znate koji je disk u fioci? Naravno da je u WD Book externom HDD-u obican disk koji se nalazi i u vecini desktopova. Kako vam je postavljen disk u desktopu? Vertikalno ili horizontalno?
:: :: Ko malo razmisli shvatice da ima kucista i kucista, tako da je moguce i u obicno desktop kuciste postaviti disk i horizontalno i vertikalno. Zato za eksterni HDD to nije bitno. Drzite ga onako kako vam odgovara, sigurno mu nece skoditi
:: :: Sto se tice pitanja da li ga gasiti. Naravno da ga treba gasiti. Svaki disk ima svoj vek trajanja i obicno se krece kod danasnjih diskova ok o100000 radnih sati. Naravno da ne treba ni tu preterivati. Za sve elektricne - elektronske uredjaje je najkriticnija faza paljenja, odnosno prvih par milisekundi pri ukljucenju. Zato disk ugasi ako si siguran da ga neces koristiti u narednih par sati. Nema smisla ugasiti ga, pa ga ponovo upaliti posle 5 minuta
:: ::
SkyFire @LonleyMax 14.10.2009. 17:38 #148875

Kako ti je povezan hard sa kompom?

LonleyMax Jedan jedini nacin... 14.10.2009. 18:19 #148884

USB 2.0

:: Kako ti je povezan hard sa kompom
:: Green Green Grass Of Home
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs