Kog proizvodjaca HDDova da odaberem,imao sam dobra iskustva sa Seagateom,ali vidim da svi daju reci hvale WD Black seriji tako da nisam ni sam siguran :P Bitno mi je da ima 32Mb bafera i da je neka Performance serija ne Green Edition,trenutno se dvoumim izmedju Samsunga i WD,naravno ako neko ima neki konkretam model da ponudi jos bolje :)
...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
ali posto su se mnogi zalili na njih u poslednje vreme odustao sam. I na kraju uzeo WD Black 1TB... Veoma sam zadovoljan, stavio sam sistem na njega. Temperatura je 33-36c, znaci ne greje se mnogo s obzirom na performanse. A pored njega imam Seagate Barracuda 250GB 7200rpm i on je isto brz i manje se greje od Black-a, sto je i normalno. I Black je malo bucniji, ali nista strasno bucno, bucniji je u odnosu na ovaj Seagate sto imam.
:: Kog proizvodjaca HDDova da odaberem,imao sam dobra iskustva sa Seagateom,ali vidim da svi daju reci hvale WD Black seriji tako da nisam ni sam siguran : :: Bitno mi je da ima 32Mb bafera i da je neka Performance serija ne Green Edition,trenutno se dvoumim izmedju Samsunga i WD,naravno ako neko ima neki konkretam model da ponudi jos bolje : :: :: :: ...i pored sveg spida koji je uzimao, svih zaokreta i prečica kojima je išao u Noćnom Gradu, još je u snu video matricu, blistave rešetke logike kako se šire u bezbojnoj praznini.....
F3 je vec stigao, ima ga u bencho*se-u, samo treba da se rezervise, jer jos nema velikih kolcina ili uzmi njega ili F1, odlican je, sve sto sam ocekivao od njega mi je ispunio, cak i preko toga
:: i ja glasam za samsung, kanda sam čuo negde da uskoro stiže f3 kod na :: :: ako ostane koja devica, može i meni : :: :: ::
To je Samsung F2, sa redukovanim grejanjem, potrošnjom i brzinom. Zašto bi za desktop mašinu uzimao disk na 5400 rpm, osim ako je za externu fioku recimo ili samo backup.
To 5k znači da se ploče vrte na 5400 rpm. Razlika je osetna u odnosu na 7200 rpm diskove.
:: SAMSUN :: SpinPoint 1TB 5k 32MB SATA300 HD103SI 66.04 :: Razmisljam se da ga uzmem pa ako se neko razume dali valja ili ima nesto bolje za te pare :: ::
Klasa od koje se očekuje i koja je napravljena da bude sporija, ekonomičnije i hladnija. Za par evra razlike nema razlike da neko uzme F2 za desktop mašinu, osim za potrebe koje sam gore naveo.
Šta ti porediš kad je F2 brži od nekih 7200 rpm diskova ? Eventualno starije ili lošije diskove. Ista klasa -> ista generacija namenjena za različite potrebe. Ne kapiram šta ti nije jasno.
Neću da poredim Samsung F2 sa STM Maxtorom ili WD-om JD SATA 1 koji jeste na 7200.
:: Pa kako je to ista klasa ? :: Jesu Black/F1 brzi nego samo kazem ovako za F2 da bez obzira sto je 5400RPM on zaostaje minimalno za njima :: :: ::
Lepo sam ti napisao gore šta podrazumevam pod klasa -> ista generacija diskova gde je namerno napravljena određena selekcija i napravljene pod-klase. Ti diskovi se jako malo razlikuju i uopšte nije problem skinuti 16 MB keša i usporiti ploče kako bi disk bio sporiji. Mala razlike između njih svrstavaju ih u istu klasu koja se opet deli po upotrebi. Da li nekom znači 15 mb u sekundi i da li je to mala razlika....po meni i onome što radim razlika se oseća.
:: Ne kapiram :: :: Prvo kazes da poredis F1 vs F2 i Green vs Black. A to nisu iste klase :: Iste klase za poredjenje bi bile F2 vs Green i Black vs F1, right :: :: Ja kazem da nema veze to sto je na 5400RPM jer nije nista strasno sporiji od F1 ili Black. I nije uopste osetna razlika kako si ti prvo rekao :: :: ^ ne, njegova je Black.
igra veliku ulogu i Access Time, meni je na WD Black 1TB oko 12 dok na Green koliko sam ja video 14-15... Samo sto sam ja na Black dobio i 5 godina garancije plus za Green ne daju to a ni za bilo koji Samsung...
Stigli su Samsung F3 diskovi, za 7k din. mozes da uzmes F3 1TB koji ima preko 120Mb/s read i to je trenutno najbrzi 1Tb disk.
@Bax, ti kazes 15Mb/s a ja gore par puta pisao da je razlika minimanla tj. vise bi bilo 5 do max maximuma 10Mb/s - i to da gledamo neka variranja. A review je mator i nema veze sa ovim o cemu pricamo. Nije svaki WD Black/Green ili Samsung isti, ima vise oznaka i nema svaki F1 ili Black iste performanse, treba gledati po oznakama jer mozes da kupis Black-a koji je itekako sporiji od npr. Green-a.
Klasičan primer: Aktuelni WD Black od 2TB (WD2001FASS) - 138 MB/s i Aktuellni WD Green od 2TB (WD20EADS) - 100 MB/s
....nema razlike uopšte.
:: Kod F1 od 1TB je problem sto vise nije samo prva verzija prisutna koja ima preko 90Mb/s read :: :: Ovde sam pre par dana za to rekao :: :: http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=20279&forid=11&katid= :: :: Stigli su Samsung F3 diskovi, za 7k din. mozes da uzmes F3 1TB koji ima preko 120Mb/s read i to je trenutno najbrzi 1Tb disk :: :: @Bax, ti kazes 15Mb/s a ja gore par puta pisao da je razlika minimanla tj. vise bi bilo 5 do max maximuma 10Mb/s - i to da gledamo neka variranja. :: A review je mator i nema veze sa ovim o cemu pricamo. Nije svaki WD Black/Green ili Samsung isti, ima vise oznaka i nema svaki F1 ili Black iste performanse, treba gledati po oznakama jer mozes da kupis Black-a koji je itekako sporiji od npr. Green-a :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.