Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
External hdd mini problem
STRANA 1 OD 1
priest External hdd mini problem 14.09.2009. 17:42 T20104

status: user
broj poruka: 96
hdd je externi Transcend 320 onaj gumirani sto je otporan na udarce... 2.5 inca,napaja se preko Y USB kabla- gde dva idu u komp i jedan u hdd.

imam problem da mi se hdd gasi...kada god pokrenem neku zahtevniju igru on se ugasi... imam utisak kao da je do napajanja problem.napajam ga sa oba kabla stavljena u komp...na zadnji deo.Otkacim i zakacim ponovo hdd i proradi.ponekad mi se desi da nece da se pokrene pa da moram da restartujem komp...ali retko.Isto tako ne verujem da je do windowsa problem jer kada slusam hdd cujem kako kao da skljoca i posle kada ga otkacim i ponovo ukljucim cujem kako raste broj obrtaja. inace je hdd u NTFS formatu i skeniran je preko tune up 2009

da li to moze da bude nesto drugo? u sustini znam da mi je bezveze napajanje,dobio sam ga uz frontier kuciste od 450w

probao sam moj hdd kod drugara i normalno radi i probao sam njegov,isti hdd kao i moj,kod mene i isto baguje. cime dolazim do zakljucka da je komp u pitanju.

ostatak konfiguracije je

intel e5200 @ 2,5
asus p5k se/epu
2g rama @ 800
8600gt
jedan hdd od 160
jedna optika i tv karta.

sve je ovo pod win xp 64 sp2

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re: External hdd mini problem 14.09.2009. 18:34 #139959

broj poruka: 9459
Da li si drugarov HDD spajao preko svog USB kabla?Ako si siguran da je tvoj USB kabel ispravan,vrlo je moguce da te napajanje zeza.Iskljuci optiku s napajanja i izvadi tv kartu,to ce taman da da dovoljno struje za hard,ako je napajanje na izmaku.Posle znas sta je ciniti.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: hdd je externi Transcend 320 onaj gumirani sto je otporan na udarce... 2.5 inca,napaja se preko Y USB kabla- gde dva idu u komp i jedan u hdd
::
:: imam problem da mi se hdd gasi...kada god pokrenem neku zahtevniju igru on se ugasi... imam utisak kao da je do napajanja problem.napajam ga sa oba kabla stavljena u komp...na zadnji deo.Otkacim i zakacim ponovo hdd i proradi.ponekad mi se desi da nece da se pokrene pa da moram da restartujem komp...ali retko.Isto tako ne verujem da je do windowsa problem jer kada slusam hdd cujem kako kao da skljoca i posle kada ga otkacim i ponovo ukljucim cujem kako raste broj obrtaja. inace je hdd u NTFS formatu i skeniran je preko tune up 200
:: da li to moze da bude nesto drugo? u sustini znam da mi je bezveze napajanje,dobio sam ga uz frontier kuciste od 450
:: probao sam moj hdd kod drugara i normalno radi i probao sam njegov,isti hdd kao i moj,kod mene i isto baguje. cime dolazim do zakljucka da je komp u pitanju
:: ostatak konfiguracije j
:: intel e5200 @ 2,
:: asus p5k se/ep
:: 2g rama @ 80
:: 8600g
:: jedan hdd od 16
:: jedna optika i tv karta
:: sve je ovo pod win xp 64 sp
Pisko .... isključi.... 14.09.2009. 18:58 #139974

broj poruka: 6650
gilopile, omašio si ko` Bata Stojković na uvežbavanju za dvoboj...
Taj se hdd napaja iz USB utičnice, dakle, napajanje koje ide na optiku i ostale hdd-ove, nema neposrednog uticaja. Radi se o max. struji i naponu koju isporučuje napajanje I PLOČA na USB priključnicama, jer, usb ide preko ploče....
Dok ne zameniš napajanje, ili, ne upotrebiš externi usb hub sa sopstvenim napajanjem, bojim se da od toga nema ništa. Samo ćeš dovesti hdd u tužno stanje i kasnije se boriti i sa bad-sectorima ili gubiti podatke.

Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

codeus re 14.09.2009. 19:03 #139978

broj poruka: 4054

napojni usb kabel nebi trebao da je duzi od 20cm .. ili imas problem da ploca ne isporucuje dovoljno (500mA) djusa .. 2.5`` hardovi nisu neki potrosaci pa ti PSU 450W nebi trebalo da bude problem.. probaj drugi kraci usb kabel
priest probao sam 14.09.2009. 19:15 #139982

probao sam sa razlicitim kablovima,tako da nije do njih...inace je kabl smesne neke duzine..tipa25-30 cm...znaci do napajanja je...oke sledeca stavka cim skupim kesh je napajanje...

...mislim da su mi preporucivali LC POWER LC6420 420W ili 450.
oce to da radi posao ovoj masini...eventulano uvedem josh interni citac kartica.

hvala na odgovorima

savatije slcno sa 2.5 hdd 14.09.2009. 21:22 #140023

broj poruka: 1121
kod kuce na staroj abitovoj ploci (s748+550w cheiftec) ne gasi se ali mu cesto treba dosta vremena da se pokrene, pa cak po neki put i ne procita disk... na drugom pc-ju (asus p5Q-SE+500W CHEIFTEC) sve radi bez problema...kucista su mi oba nova (externi usb konektori na njima OK cheiftec i coler master po 70-tak e bez napajanja)
U uporedjivanju koriscen uvek isti Y kabl (koji se malo i raspada...)
Savet...mislim da u asusovom biosu postoji opcija za setovanje napona usb-a, probaj da se sa medium, mrdness na high
I usput, dali si probao da disk ubodes direktno na usb integrisane sa zadnje strane ploce???

gile23 ... 14.09.2009. 21:34 #140032

broj poruka: 9121
Ej jos jedna stvar, kada ti ga tako ne prepozna pipni hard i oseti da li se hard unutra vrti, kada se hard prikljuci na komp trosi veoma malo tako da ti menjanje napajanja nista nije. Ja sam moj WDPassport 320GB (crko) povezivao kod druga preko 50cm-1m kabal, nije uopste htelo da se ukljuci, ako si dobio kabal uz disk na njemu bi trebalo da radi, ili nadji neki kraci od 20cm.

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gilopile Re: .... isključi.... 15.09.2009. 13:39 #140143

broj poruka: 9459
Nisi me razumeo.Znam da se hard napaja iz usb-ovih 5V,a tih 5V se naravno vuku sa napajanja.Iskljucivanjem optike i vadjenjem TV karte sam pre svega mislio da ce napajanju dati malo oduska(ako je na izdisaju ) ,pa ce isporuciti koliko toliko kvalitetniji i stabilniji napon ploci,a samim tim i usb-u.Eto cisto da proba da li ce se i dalje gasiti.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: gilopile, omašio si ko` Bata Stojković na uvežbavanju za dvoboj..
:: Taj se hdd napaja iz USB utičnice, dakle, napajanje koje ide na optiku i ostale hdd-ove, nema neposrednog uticaja. Radi se o max. struji i naponu koju isporučuje napajanje I PLOČA na USB priključnicama, jer, usb ide preko ploče...
:: Dok ne zameniš napajanje, ili, ne upotrebiš externi usb hub sa sopstvenim napajanjem, bojim se da od toga nema ništa. Samo ćeš dovesti hdd u tužno stanje i kasnije se boriti i sa bad-sectorima ili gubiti podatke
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
priest eee 16.09.2009. 01:53 #140309

sada sam radio neka podesavanja u biosu i video da mi je ,sto se tice napajanja 3.3v pao na 3.09v,pa tako kapiram da je to grana napajanja koja daje USB-u struju.
sve ostale voltaze su ispod one zlatne granice , ali ne drasticno
znaci definitivno novo napajanje...pitao sam da li mislite da je dobro ono napajanje sto sam naveo LC power 420w - - citao sam neke komentare i kazu ljudi da je ok...i pri tome je dobro za budzet :)
oce meni to raditi pos`o?

trenutno sam stavio u biosu da je na usb prikacen `usb hdd` ,a ne `auto`
i da se hdd pokrene u roku od 10 ,a ne od 20 sekundi...
to je manje vise to
BIOS je prepoznao hdd bez problema kao `storejet`,ali zato podesavanja jacine struje za USB nisam nasao,tj. ploca(asus p5k se/epu) nema opciju za to.

Hvala svima na odgovorima,(ne)nadam se da ce nekome ova tema pomoci!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs