Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Koji HDD za OS ???
STRANA 1 OD 1
vockica Koji HDD za OS ??? 11.09.2009. 13:20 T20022

status: user
broj poruka: 26

Interesuje me koji HDDovi su najbolji da se na njih instalira windows vista ili 7? Oni koji imaju vise cache-a (32MB) od 1TB ili oni od 160GB od 8 ili 16MB ? znaci interesuje me dal je bitan cache ili velicina? i koliko treba ta particija da ima mesta?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Valheru 11.09.2009. 13:28 #139152

broj poruka: 750
Kad smo vec kod toga mene interesuje da li bih dobio boost preformansi ako bih Win instalirao na 10k Raptora ili sa istog da pokrecem igrice?

Miša says: pojavio mi se patrijarh pavle u ppl u may know
kassad says:znam sta je sta, ali ne znam sta da radim sa tim...

mkukic ... 11.09.2009. 13:35 #139153

broj poruka: 2591
Za sistemsku particiju ti nije potrebno mnogo mesta (znaci 1TB je jako mnogo), ali je dobro da hard ima sto vise cache-a. Znaci stavi sistem na onaj hard od 1TB ako ima 32MB cache-a, ali ga podeli na particije i sistem stavi na manju particiju (ako pravis dve) a vecu ostavi za podatke.

@Valheru Ja na sistemsku particiju instaliram sve programe i igre (ranije, sad ih skoro vise i ne igram), a druge particije mi sluze za smestanje podataka (slike, muzika, filmovi, instalacije programa itd...) i za testiranje drugih sistema.
****************************************************************************************
The only way to discover the limits of the possible is to go beyond them into the impossible.

gilopile Re: Koji HDD za OS ??? 11.09.2009. 13:40 #139155

broj poruka: 9459

Za bolje performanse uvek korisi Hdd sa vise cache-a za win,a za skladiste ono sto imas.
Samo podizanje sistema ce ti biti brze,otvaranje aplikacija,instalisanje...
Neki minimum C:particije za win7 bih ti preporucio 50Gb.

@Valheru: Bolje ga koristi za sistem.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

::
:: Interesuje me koji HDDovi su najbolji da se na njih instalira windows vista ili 7? Oni koji imaju vise cache-a (32MB) od 1TB ili oni od 160GB od 8 ili 16MB ? znaci interesuje me dal je bitan cache ili velicina? i koliko treba ta particija da ima mesta?
imarkovic @Valheru 11.09.2009. 13:41 #139156

broj poruka: 19012
dobio bi isti boost kao i sa hardom od 1tb i 32mb casche memorije, mozda bi cak taj hard i bio brzi..ako podrazumevamo da imas Raptora od 32mb, razlike su mizerne, ali kada bi stavio 2xRaptora u RAID0, dobio bi na performansama, taj hard je napravljen za RAID i tu pokazuje svoje performanse.

nenika OVO 11.09.2009. 13:55 #139159

broj poruka: 1133

http://www.atom.rs/?sid=1785

imarkovic @nenika 11.09.2009. 14:00 #139160

jeste kvalitetno bez ikakve sumnje, ali sto je mnogo mnogo je, bar za nas obicne smrtnike..

nenika @imarkovic 11.09.2009. 14:02 #139161

http://www.atom.rs/?sid=1786

OVO JE I MENI MALO MNOGO A ONO GORE CU USKORO DA KUPIM
imarkovic @nenika 11.09.2009. 14:13 #139163

sto ne pricekas dok malo padnu cene, ajde da kazem da je 64gb sasvim ok za sistem, ali 32 je stvarno malo, morao bi da se stalno stekas za space, ne znam koji OS imas ali 7ca zahteva puno vise od XP-a.

imarkovic @nenika 11.09.2009. 14:16 #139164

mada `175MB/s read and 100 MB/ write`, mogu da zamislim kojom brzinom ide ovo cudo, ipak vredi, ali za 64GB..

nenika Re: @nenika 11.09.2009. 14:32 #139169

Ovako stvar kod mene stoji:imam dva racunara ovaj sto mi je za internet radice jos dugo na XP SP3.Nista ne instaliram na C.Imam mnogo portable programe koji se ne instaliraju,(sam ih pravim)a netreba mi veci za ovaj racunar(sada imam na C 20 Gb a prazno mi je 9 Gb).Imam sve windove i sve sam ih isprobo(na onaj drugi racunar).64 bitni windowsi ne dolaze u obzir posto ne mogu da nadjem pola programa koje ja koristim za internet.Tako da je meni tih 32 Gb sasvim dovolno.Imam savrseno podesen windows za internet i kad kupim SSD samo ga prebacim sa Acronisom na SSD. Posto tamo nesme da se vrsi defregmentacija, necu dizati novi windows, vec cu iskoristiti ovaj koji koristim odavno.

:: sto ne pricekas dok malo padnu cene, ajde da kazem da je 64gb sasvim ok za sistem, ali 32 je stvarno malo, morao bi da se stalno stekas za space, ne znam koji OS imas ali 7ca zahteva puno vise od XP-a
vockica RE 11.09.2009. 15:25 #139176

broj poruka: 26

A dal je bolje uzeti sto veci ili sto manji od 32MB(od 1TB ili 500GB) btw naravno da cu da pravim particije :)
gilopile Re: RE 11.09.2009. 15:51 #139181

broj poruka: 9459
Perfomanse su ti iste,bolje uzmi sto veci jer prostora nikad dosta.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

:: A dal je bolje uzeti sto veci ili sto manji od 32MB(od 1TB ili 500GB) btw naravno da cu da pravim particije :)
nenika PERFORMANSE 11.09.2009. 18:44 #139228

Za operativne sistem stavljs jedan mali HDD ili vise ako pravis RAID.Na HDD br 2 stavljas IGRE.FILMOVE,SLIKE i MUZIKU.Na HDD br 3 stavljas jednu particiju ako skidas sa Terrenta i jednu sa klasicnog Interneta,znaci dve particije na HDD br 3.Ako pravis neke BACKUPE to moze da ide i na HDD br 2 i na HDD br 3. U zavismosti sta jos treba da se stavi na HDD uvodis ili HDD br 4 ili povecavas HDD br 2 ili HDD br 3.A gledas da nikad neradu sa JEDNOG HDD DVA PROGRAMA.PA DA VIDIS KAKO ONDA RADI RACUNAR.

MaliAbner Nikako ali nikako jedan veliki HDD... 11.09.2009. 19:54 #139241

broj poruka: 7769
Kad kupujes sistem nikako ne razmisljati o jednom velikom disku.
Kuci imam jedan mali na kome je OS i dva velika na kojima je sve ostalo.

Na poslu imam samo jedan od 1TB izdeljen na tri particiji.

Kuci (c2D 4300 i win7) sve prosto leti nista nije tromo, a na poslu (XP SP2 i procesor C2Q) i sve se vuce ko prebijena zaba.

Sve ovo vazi ako imas mogucnosti za dva diska ako nemas...

Tomato Republic Of Serbia !!!

Equinoxe Re: 11.09.2009. 20:40 #139251

broj poruka: 12057

Krajnje jednostavno, kapacitet ima jako, jako malo veze sa brzinom. Naročito kod novijih diskoava. Fantastično su brzi. Keš ima puno veze.
Zašto bi neko sad uzeo manji disk, kad može od velikog da napravi X particija ?

Taj 1TB disk sa 32 MB keša, za koji god da se odlučiš, WD Black ili Samsung F1, će ti raditi brže od bilo kog manjeg diska sa 8 ili 16 MB keša.

Zašto bi imao više diskova u kućištu ako ne moraš. Ide vreme kad će filmovi i igre biti po 20 GB, 1 TB će se popuniti ko dobar dan.

Jedan HDD bi uzeo kao sistemski manji jedino ako je neki Raptor ili SSD.

nenika nepricamo mi o jednom malom protiv velikog HDD 11.09.2009. 20:50 #139252

naprimer.skidas sa interneta igru reda 7 GB usput gledas film koji si skinuo juce.

Sa jednim velikim glava HDD trci od particije gde skida igru pa na gde je film pa na c gde je windows. to je mnogo sporo spram ovog sto ja imam i sto sam napisao.Gde svaki HDD radi samo jednu stvar.Naprim:stavi backupe pored particije gde ti je windows.Pa ga vrati pa da vidis koliko treba vremena a koliko treba vremena da vratis windows sa druge particije.
Equinoxe Re: nepricamo mi o jednom malom protiv velikog HDD 11.09.2009. 21:02 #139253

Ne znam za vas, ali ja odgovaram tačno ono što vockica pitala/pitao.
Ti ako radiš 100 poslova od jednom, napravi RAID0 od 2n diskova. To što si ti nabrojao, jedan brz disk sa 32 MB keša zvaće ko ništa i nije sporo. Ovo ne znači da sa više diskova nije brže. Ja koliko razumem srpski, pitanje je: `Koji disk za sistem?`

Ako govorimo o više diskova ovo je moja lista:
Brz jedan sistemski
1. SSD / Raptor
2. Ostali diskovi prema potrebi

RAID
1. RAID0 -> particije prema potrebi
2. Ostali diskovi prema potrebi

Više brzih diskova
1. WD Black ili Samsung F1 po 500 / 640 / 750 / 1TB prema potrebi

:: naprimer.skidas sa interneta igru reda 7 GB usput gledas film koji si skinuo juce
:: Sa jednim velikim glava HDD trci od particije gde skida igru pa na gde je film pa na c gde je windows. to je mnogo sporo spram ovog sto ja imam i sto sam napisao.Gde svaki HDD radi samo jednu stvar.Naprim:stavi backupe pored particije gde ti je windows.Pa ga vrati pa da vidis koliko treba vremena a koliko treba vremena da vratis windows sa druge particije.
MaliAbner Re: Re: 11.09.2009. 21:25 #139258

Pa zbog onoga sto smo Nenika i ja naveli, mislim da je potpuno jasno o cemu se radi.

Tri stvari od jenom na jednom disku rade ne TRI NEGO DESET puta sporije od jedne, kraj price.

Bez uvrede ali tako je.

:: Krajnje jednostavno, kapacitet ima jako, jako malo veze sa brzinom. Naročito kod novijih diskoava. Fantastično su brzi. Keš ima puno veze.
:: Zašto bi neko sad uzeo manji disk, kad može od velikog da napravi X particija
:: Taj 1TB disk sa 32 MB keša, za koji god da se odlučiš, WD Black ili Samsung F1, će ti raditi brže od bilo kog manjeg diska sa 8 ili 16 MB keša
:: Zašto bi imao više diskova u kućištu ako ne moraš. Ide vreme kad će filmovi i igre biti po 20 GB, 1 TB će se popuniti ko dobar dan
:: Jedan HDD bi uzeo kao sistemski manji jedino ako je neki Raptor ili SSD
Equinoxe Re: Re: Re: 11.09.2009. 21:34 #139262

Prosečan user kao što je kreator tema sigurno ne radi Acronis Backup, Gleda full Film, Renda, i igra se u isto vreme. Svaka od tih operacija će na bržem 1 TB disku raditi 20 MB /s za sebe, a to uopšte nije sporo.

Da je kreator teme rekao da mu za tako nešto treba disk, odmah bi mu savetovali više diskova ili RAID.

Potšo sam i sam rekao da je više diskova brže za multi tasking, uvrede nema i neće je nikad ni biti. Samo sam odgovorio ono što je pitano.

:: Pa zbog onoga sto smo Nenika i ja naveli, mislim da je potpuno jasno o cemu se radi
:: Tri stvari od jenom na jednom disku rade ne TRI NEGO DESET puta sporije od jedne, kraj price
:: Bez uvrede ali tako je
:: Tomato Republic Of Serbia !!!
:: ::
:: :: Krajnje jednostavno, kapacitet ima jako, jako malo veze sa brzinom. Naročito kod novijih diskoava. Fantastično su brzi. Keš ima puno veze.
:: :: Zašto bi neko sad uzeo manji disk, kad može od velikog da napravi X particija
:: :: Taj 1TB disk sa 32 MB keša, za koji god da se odlučiš, WD Black ili Samsung F1, će ti raditi brže od bilo kog manjeg diska sa 8 ili 16 MB keša
:: :: Zašto bi imao više diskova u kućištu ako ne moraš. Ide vreme kad će filmovi i igre biti po 20 GB, 1 TB će se popuniti ko dobar dan
:: :: Jedan HDD bi uzeo kao sistemski manji jedino ako je neki Raptor ili SSD
nenika Re: Re: 11.09.2009. 21:34 #139263

TAKO JE KRAJ PRICE .BAX OVO JE SVE IZ PRAKSE PROVERENO
UVEK CE MOJ RACUNAR BRZE RADITI NEKO OVAJ NAJNOVIJI SA JEDNIM HDD od 1 Tb.
Equinoxe Re: Re: Re: 11.09.2009. 21:37 #139266

Nema potrebe da o praksi govorimo, jer ono što ja radim je u optičkoj mreži i povezano sa NAS storage-ima, ogromnim RAID 5, 1 i 0 sistemima i vrlo dobro znam šta je brže i zašto. Proveri moj odgovor Pišku.

Pošto imam utisak da tražite kavgu i da me uopšte ne kapirate, završio sam sa ovom temom.

:: TAKO JE KRAJ PRICE .BAX OVO JE SVE IZ PRAKSE PROVEREN
:: UVEK CE MOJ RACUNAR BRZE RADITI NEKO OVAJ NAJNOVIJI SA JEDNIM HDD od 1 Tb.
gile23 ... 11.09.2009. 22:12 #139277

broj poruka: 9121
@Nenika pogledaj OCZ diskove odmah su iza Intelovih X25-ica koje su trenutno najbolje i najskuplje, sto kaze imarkovic treba sacekati to ce otkidaju sa cenom nekoliko godina posle ce da padnu i to dosta.

Ovako imam WD640GB AAKS, podeljen na 2 particije na C:195GB i tu je Vista, i na D:400GB, kada prebacujem sa particije na particiju brzina je 40MB/s ponekad ode +2-3 MB/s. Naravno danas sam prso kada sam instalirao igricu (GRID) i pokrenuo Wow, a licno mislim da imam 2 harda da na jedan iinstaliram igricu i da sa drugog pokrecem wow to bi radilo normaln, a u ovom mom slucaju totalno mi je instalacija ubila sistem, po meni 2 harda vrede ako kao sto kaze bax radi 10 stvari odjednom. To sto se stavljaju 2 harda ima razlike ali nije to razlika veca pri prebacivanju fajlova od 10MB/s-20MB/s, predji ti na neki stariji komp pa pocni da kopiras sa particije na particiju, kada predjes na neki noviji komp videces kolika je razlika u brzini. Naravno ako imas 2 harda u kompu nece ti igrice raditi brze nego sa jednim :).

Pozdrav!
:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MaliAbner Re: Re: Re: Re: 11.09.2009. 22:17 #139282

Da, da, da, to je to kavga...
... a kad nam padnes saka...
... rascetvericemo te i to na tri polovice...

He, he, he...

:: Nema potrebe da o praksi govorimo, jer ono što ja radim je u optičkoj mreži i povezano sa NAS storage-ima, ogromnim RAID 5, 1 i 0 sistemima i vrlo dobro znam šta je brže i zašto. Proveri moj odgovor Pišku
:: Pošto imam utisak da tražite kavgu i da me uopšte ne kapirate, završio sam sa ovom temom
:: :: TAKO JE KRAJ PRICE .BAX OVO JE SVE IZ PRAKSE PROVEREN
:: :: UVEK CE MOJ RACUNAR BRZE RADITI NEKO OVAJ NAJNOVIJI SA JEDNIM HDD od 1 Tb.
markopvict moj izbor 11.09.2009. 22:24 #139288

broj poruka: 4515
brzi za igre i sys... i
neki green za storage... (film, mmuzika)

- -
- - Socijalna Mreza!!!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs