Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
HDD prenosi vibracije
STRANA 1 OD 1
cele1988 HDD prenosi vibracije 09.09.2009. 14:59 T19961

status: user
broj poruka: 1424
ovako posto sam dosao do zakljucka da mi se samo hdd-ovi cuju, tj oni se ne cuju u opste nego fora je u tome sto se pernose njihove blage vibracije na stranice kucista na kojima su zakaceni i tako dalje na celu kantu koja mi stoji na polici u stolu (bila visko rupa za big tower pa sam je skratio, a ispod drzim swic tako da sam spojio lepo sa korisnim). Sada malo je polica popustila jer ima samo 4 hosafa ( kako i nebi kad je kanta jedno 15kg teska ako ne i vise) i sad se to bas odvratno cuje tj vibrira sve. Da li negde ima nesto ali cinimi se da sam vidjao kao hdd stavis u nesto od silikona cnimi se i gurnes ga i zasrafis ( kad bi bili i gumeni srafoviii iha :P ) i onda smanji vibracije !
Ima li neko neku ideju
evo i slika kante gde treba da se uguraju diskovi
http://www.dodaj.rs/f/1v/o2/3bVPfNwh/resize-of-1.jpg
http://www.dodaj.rs/f/1L/SB/bWyqodU/resize-of-2.jpg
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
BlueSkyNIS ... 09.09.2009. 15:13 #138587

broj poruka: 860
I ja imam sličan problem, ali samo sa hard diskom od 80Gb, a 640Gb uopšte ne bruji. Ja sam primetio da dosta pomaže ako se postavi stiropor ispod kućišta. Video sam da ljudi instaliraju hard diskove na mesta za 5.25` uređaje i vežu ih žicama ili nekim gumama i oni bukvalno vise u vazduhu.

Windows-free with Fedora 10

cele1988 .... 09.09.2009. 15:16 #138589

da to je carska fora i jako dobra, ali mras fan da stavis da duva na njih jer nema metal da odnosi toplotu alli se zaista ne cuju. ali je ne mogu to da ubudzim u wave master

gman svi imaju slican problem 09.09.2009. 15:18 #138590

broj poruka: 1111
mozes da probas sa acoustic settings hdd-a (nisam siguran da se bas tacno tako zove opcija, ali to je to u sustini)
hdd moze da radi sporije i tise, ili brze i bucnije
druga fora je da vibracije prigusis nekom gumom, sundjerom ili slicnom stvari koja prigusuje zvuk, a samim tim i vibracije, ja se sluzim tom metodom

ulsi

Scyter Re: 09.09.2009. 15:18 #138591

broj poruka: 8138
Isti problem se javlja i kod mene sa mojim WD 250 gb AAJS.Celo kuciste vibrira od njega,a sto je najgore,jedino on stvara buku.

The Way It`s Meant To Be Played

BlueSkyNIS ... 09.09.2009. 15:19 #138592

Pa dobro, to zavisi od hard diska. Nekim diskovima je dovoljna i prirodna cirkulacija vazduha da se ohlade, vredi probati, a?

BlueSkyNIS Re: svi imaju slican problem 09.09.2009. 15:22 #138593

Meni je veći problem ono konstantno brujanje usled rotacije diskova, nego zvuk koji se javlja usled drljanja glava po pločama.

:: mozes da probas sa acoustic settings hdd-a (nisam siguran da se bas tacno tako zove opcija, ali to je to u sustini
:: hdd moze da radi sporije i tise, ili brze i bucnij
:: druga fora je da vibracije prigusis nekom gumom, sundjerom ili slicnom stvari koja prigusuje zvuk, a samim tim i vibracije, ja se sluzim tom metodo
::
:: uls
gilopile ... 09.09.2009. 15:26 #138596

broj poruka: 9459
Ja vec odavno drzim hardove na dno kucista polozene na tanki sundjer i nemam nikakvih problema sa temperaturom.Trenutno nemam kuciste pa mi je comp razbacan po stolu.

(c) 1982 Sinclair research Ltd

cele1988 ..... 09.09.2009. 15:31 #138599

pa u tme jeste fora meni se cpu kuleri okrecu na 300rpm znaci jedva se okrecu, napajanje zalman pali kuler samo nekad :P i samo diskovi se cuju (ne drljanje neno konstantna rotacija)

BlueSkyNIS ... 09.09.2009. 15:35 #138600

Trenutno isključujem HD kada mi ne treba, mada me nervira kada se, ponekad, sam upali...

Onda...ako ne možemo da se rešimo ove muke, ne ginu nam SSD-ovi :)

gman hladjenje 09.09.2009. 15:39 #138602

broj poruka: 1111
inace tu gumu koju spominjem sam stavio izmedju hdd-a i dela kucista koji ima kontakt sa istim

a sto se tice hladjenja, tj. poboljsanog hladjenja, pored fan-a koji stoji ispred hdd-a i uvlaci vazduh u kuciste, na hard sam zakacio i aluminijumske radijatore iz nekog starog napajanja, naravno izmadju je pasta, i iako hladnjaci imaju samo po nekoliko rebara, skidaju temp do nekih 10 stepeni, prosecno oko 8, sto je, po meni, sasvim dovoljno
posle datog zahvata hdd radi na 30 stepeni kada je u kuci par stepeni niza temp

a sve ovo zbog toga sto sam u to vreme kad me je to zanimalo bunario po netu temperature hdd-a i koliko se secam (ipak je to bilo davno, pre, tipa 4 godine) temp hdd-a bi trebalo da bude oko 40, jer hdd koristi magnetizam za cuvanje podataka, a svi znamo da magnetni materijali gube ta svojstva sa povecanjem temperature, mada mislim da ta temp od 40 stepeni nije ni blizu te kriticne temp (kirijeva temperatura)

ulsi

Slavuj ... 09.09.2009. 20:03 #138661

broj poruka: 2236
http://img411.imageshack.us/img411/7113/novibe3nf4.jpg

Imaš pertle na Slaviji kod parkinga, u svim bojama, prodaje neki deda, video sam jutros.

Imaš i Azmafon debljine 2 cm na stovarištu Termodom u Karađorđevoj, kod luke, 300 kinti kvadratni metar, nije kvadrat 1x1 nego otprilike 1,1x0.9, odlična stvar za upijanje zvuka, smanjivanje buke i vibracija.

Kada ideš od Brankovog mosta ka Kalemegdanu, skreneš 50 metara pre semafora i neke male pumpe, levo, preko tramvajskih šina i tu si.

Ja imam ovakvo smeće
http://www.techpowerup.com/reviews/Gigabyte/Triton_180/images/hdd2.jpg

i gumene nogare na kućištu, pa se WD6400AAKS ne čuje skoro bukvalno ni malo.

Najbučniji mi je ventilator napajanja :)

Srbologija, nauka belosvetska.
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs