HITNO nece da digne sistem kad je prikacen SATA hdd i IDE hdd
STRANA 1 OD 1
gor7
HITNO nece da digne sistem kad je prikacen SATA hdd i IDE hdd
10.07.2009. 20:37
T18696
status: user broj poruka: 80
Kako da dignem sistem sa SATA hdd-a kad je prikacen drugi hdd koji je na IDE slotu. Sa IDE hdd-a je skinut jumper i u bios-u ga vidi ka Primari IDE Slave a u opcijama Boot secvence uopste nedaje da se odabere SATA hdd.Napominjem da moram da dignem sistem sa SATA hdd-a
probaj da ugasis komp i skines napajanje sa ata harda samo privremeno, pa digni sistem sa SATA harda, nakon toga, vrati napajanje pa u biosu podesi u TABU advanced ili Boot ako imas asusa sa kog harda zelis da ti butuje..
onda verovatno imas stariju plocu, a mogao bi da navedes i koju plocu imas, onda trebas da instaliras driver za sata kontroler preko floppy diskete u toku ucitavanja windowsa sa cd-a (ono kad te pita da pritisnes F6).
Stavi native ide (bez obzira sto je sata disk) ili sata and ide (ako se dobro secam, mrzi me sad da idem u bios). To ti omogucava normalan rad. Te opcije izbegavaju instalaciju AHCI ili RAID ili bilo cega slicnog, a sistem ce ti normalno raditi. Nema sta da podesavas u priority jer SATA je automatski prvi. Tako je bar meni bilo na prosloj mashini
kada sam pokusavao sata rezac i ide hdd......pokusaj da promenis sata konektor na koji kacis hdd,a ako ne pomaze,pokusaj da na ata hdd-u promenis setovanje dzampera...a ukoliko je na istu sta granu stavljen sata hdd i sata optika,promeni pa probaj...u svakome slucaju i meni se desavalo,i imao sam muke da resim....nema veze sa boot priority-ima,jer nije hteo ni da vidi hdd kod mene....
Ovo sa native ide ima smisla jer mi se nesto slicno desavalo i upalilo je (to je slucaj da mu se ne vidi sata hdd),ali mi se isto desilo i sa ovim boot priority-jem i to je upalilo tako da se ne bih slozio da je bas u svakom slucaju automatski sata na 1. mestu.Covek nigde nije naveo da mu se ne vidi sata disk vec da ga ne vidi u boot options sto je i u redu tu i ne moze da ga vidi.
Ovo sata optika,sata hdd na istu granu ne kontam mislim, ne znam sta je covek zeleo da kaze......vazno je da je siguran da nije boot priority :)
napisao sam nema veze sa boot priotiy-ima,jer nije hteo ni da vidi hdd KOD MENE...znaci ja sam preneo iskustvo sta se desilo MENI....i da nije imalo veze sa boot priority-ima na mom kompu....sto ne znaci da je slucaj kod ovoga momka..... a inace svaka sata grana ima po dva mesta za ubadanje sata uredjaja....u ovom konkretnom slucaju,tj kod ove ploce treba da vodi racuna da ne ubode sata kablic u sata konektore crne boje,jer su one predvidjene sa raid,ako se secam....
Pa ti napisa gore da si imao sata rezac i ide hdd tako da je i logicno da kod tebe to nije bio razlog.Inace ako je rec o ploci koju je naveo ona nema nikakve konektore crne boje ili sam ja daltonista
na ploci koju sam ja imao,bilo je ukupno 6 sata prikljucka,4 crvena,i 2 crna.... http://www.legitreviews.com/article/693/1/ a inace pise lepo da ukoliko je na istu granu stavljen sata disk i sata optika,savetovao sam mu da na drugu sata granu stavi jedan od sata uredjaja...sve pise lepo...xexe
ja citam ono sto pise ne znam da gledam u pasulj nema tu podrazumeva se ,kako ja da znam da se podrazumeva da ti imas i sata hdd ako to nisi napisao.No nebitno da se ne prepucavamo zbog gluposti ne napisa covek da li je uopste resio problem!!!
.... pored te Boot sequence koji mozes da menjas izmedju HDD-a, optike ili nekog treceg diska ili LAN ali trebalo bi da imas opciju koja se zove HDD Boot Disk Prority ili slicnog naziva. Samo zato sto ploca ima SATA prikljucke koji se vise ne zasnivaju na Master/Slave/Cable select sistemu, nego se vrsi kroz Bios. Tu namestas sa kog harda da dize sistem.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.