Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
S.M.A.R.T. question
STRANA 1 OD 1
geloso S.M.A.R.T. question 19.05.2009. 01:09 T17462

status: user
broj poruka: 584
Ajde stara garda, koga ne mrzi, neka pogleda ovo:

http://www.hddstatus.com/hdrepshowreport.php?ReportCode=3671035&ReportVerification=0A36DDA8

Radi se o jednom Momentusu koji se vrti u Asus-ovom laptopu koji
sedi na CM Notepalu... Sve temperature su ok za ovo vreme, ali od starta
mi hdd ne da mira. Ima 6 meseci, posle jedno 2 meseca mu se Load Cycle
popeo na preko 110k (po proizvodjacu racunaju na >500k ali na period od 5 godina).
Parkirao se ali apsolutno kad god stigne, Win PM ne konstatuje, Power4Gear ne
konstatuje, jedino preko NHC ukoliko se HDD APM fiksira na 254,
ne radi ni SpinDown niti se parkira pa se ovo obuzdalo na neku normalnu vrednost,
pri tome na otprilike istoj temperaturi radi u obe varijante.
Temperatura mu je u startu normalna da bi se radna popela na 47-51°C.
Nov detalj je Reallocated Sector Count - 22 komada.
Sta me zbunjuje je da mi ovo definitivno ne deluje normalno, a da mi svi programi
za testove (ukljucujuci i SeaTools) kazu da ne berem brigu. Samo, tesko mogu da
okrenem na veselje kad pomislim sta mi je na njemu.

U stvari, kad sad procitam ovo, bolje da se odmah nocas pokupim i obijem neku radnju
sa opremom, ali za svaki slucaj da pitam ima li neko slicna (i licna!) iskustva.

Zahvalan
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Hm... 19.05.2009. 01:25 #115057

broj poruka: 5710
Statisticki podaci procene na osnovu ugradjenih sondi znas i sami kako su labavi...backup je svakako prioritet i kod zdravog diska, tu nemas dileme. Vidjao sam i gore od toga, diskovi su po SMARTu na samrti vec nekih 5 godina ali nikako da umru...na mojoj Barracudi su se stalno javljali BB i popunjavali ti rezervni sektori raalokacijama pa sam to resio dole navedenom procedurom, ako hoces da zaista `osvezis` i proveris disk uradi sledece korake:

-dotegni malo srafove na sasiji, elektronici
-napravi ghost sistema npr. Acronis tako ces ga vratiti preko CD/DVD
-ako mozes za sad utuli SMART
-uradis fabricki LowLevelFormat
-HDDregenerator 1.61 za SVAKi sector osvezenje ili pak SpinRite 6 Level-5 maintenance, naoruzaj se strpljenjem :)) moze i iz vise cugova
-to je deo koji se tice magnetike, ali ne resava moguce probleme magnente glave
-Hiren`s, uzmes PC-check 6 i testiras: Stress Mechanic i Cache Buffer, sto duze

To je to...ja nakon nonstop javljanja BB sada vec godinu dana nista...a T sonde cesto `riknu` vremenom pa javljaju nebuloze...meni je na WDC nekih 70-80C a on pod rukom 30C :))

A N G E L

darkoc78 re: 19.05.2009. 01:40 #115059

broj poruka: 467
Cim pocne da ti se povecava Reallocated Sector Count to je znak da se pojavljuju bed blokovi i da ih sam disk `sklanja` i umesto njih koristi rezervne. Jasno je sta to znaci. Bekapuj ono sto imas vazno na tom disku jer je pitanje vremena kada ce da ispusti dusu totalno. U sustini takvi diskovi mozda i mogu da se isprave sa nekim specijalizovanim alatima ali to kosta i ne verujem da se vise isplati od kupovine novog diska. Posto ima samo 6 meseci pretpostavljam da ima garanciju, ako je tako da sam na tvom mestu ja bih to vec sutra reklamirao.

geloso :: 19.05.2009. 02:20 #115063

broj poruka: 584
@masinerija

Znas sta, i ja sam se svojevremeno kleo u moju Barracudu, ali kad se setim
kakvi su zvuci posle godinu-dve izlazili iz nje, vise nisam siguran da su to toliko
kvalitetni diskovi bili... Posle sam cuo jos Barracuda i shvatio sam da nisam usamljen
slucaj, specijalno kad mi je u masinu usao i ostao SpinPoint F1, taj
disk bre vec skoro godinu dana bez greske, na nenormalno niskoj temperaturi i
ne cuje se.
Ne obazirem se ja specijalno na smart, samo ne volim kad se nesto naglo menja i
to u nedobrom pravcu... A t sonda... znam, ali ovo je pod rukom prevruce, taj
deo laptopa gori spram ostatka, tako sam i primetio, ali sam mislio da je tu smesteno
jos nesto od elektronike, kad ono medjutim.
A inace je super fora za prodaju da imas uzasno pouzdan disk, otporan na udarce,
tako sto ga nateras da se parkira 180 puta u sekundi. No comment.
Ovo oko testiranja ce biti aktuelno ako postane externi...

@darkoc78
U principu jeste los znak, ali ne mora uvek da bude, na gomili diskova mozes da iskopas
remapirane sektore, i kod onih koji su u nekoj normalnoj upotrebi a i kod onih koji
su bas gazeni... Bitno je samo da ne budu progresivni. U svakom slucaju, atribut koji
treba propratiti, slazem se. But, kada se uzme jos u obzir koliko je radio i radna temperatura,
mislim da cu zvati ovi iz servisa sutra da vidim kakva su njihova razmisljanja na tu temu.
Sve je u garanciji 2 godine.

Hvala
darkoc78 re: 19.05.2009. 02:53 #115065

broj poruka: 467
Slazem se da takvi diskovi mogu cak da rade i sasvim normalno ali sama po sebi pojava losih sektora u smart parametrima nije normalna stvar i takav disk zasigurno ima nekakav problem. Na kraju krajeva zato taj smart i postoji, da bi se predvidelo crkavanje i sprecio gubitak podataka, a broj realociranih sektora je sigurno jedan od najboljih pokazatelja u kakvom stanju se disk trenutno nalazi.
Stripy S.M.A.R.T self monitoring i bla bla bla 19.05.2009. 08:15 #115077

broj poruka: 4163
Bekapuj podatke i gledaj da u skorije vreme zameniš disk. Iz ličnog iskustva svi diskovi koje sam video sa smart greškom su vrlo nepouzdani po pitanju daljeg funkcionisanja. Video sam primerke koji su nastavili besprekorno da funkcionišu godinama, a bilo je i nekih koji su vrisnuli u roku od par dana posle pojave ove greške. Nema nekih striktnih pravila koliko će disk još da bude živ ali sudeći po informacijama koji si izložio disk ti je za zamenu.

NEMOJ NA SILU, UZMI VEĆI ČEKIĆ!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs