Na stonoj fsc masini zakljucao mi se HDD u BIOSu i kada god je prikljucen taj HDD ne moze da prodje BIOS. Naravno masina nije imala BIOS zakljucan, ali posle restarta se zakljucala i trazi neku lozinku za taj HDD. Ako drugi disk ubacim isto se desava jer ovaj disk ne dozvoljava prolazak BIOS-a. Medjutim, ako otkacim ovaj HDD i stavim drugi sve dobro radi. Guglao sam ali ne nadjoh nista sto zaobilazi BIOS. Probaon sam i sa skidanjem baterije 1 sat i dr. Svaki predlog je dobro dosao!
Najludja stvar sa kojom sam se ja susreo je jos gora. Prijatelj kupio Compaq deskpro gde je ulaz u BIOS zasticen sifrom. Apsolutno ne postoji mogucnost da se sifra skine, kompjuter cak i ne pita za sifra. Takav kakav je radi jer posle vadjenja baterije, fleshovanja on koristi default fabricke vrednosti ali ne moze na primer da mu se promeni Hard. Ne gine mu kontejner.
Compaq (Desqpro) su lude masine, ortak ubacio veci hard i naravno bios ga ne prepozna, potreban je noviji bios, na njihovom sajtu nadjemo najnoviju verziju biosa sa spiskom ispravki i u njoj se navodi da je dodata podrska za velike (u ono vreme 40GB diskove). Posle fleshovanja bios prepoznaje hard, sve radi kako treba sem sto se bios prilikom startovanja buni da je ubacen unsupported CPU (koji je kad se udje u bios ravilno identifikovan i tip i brzina na kojoj radi), poruka se pojavi ali i posle par sekundi nestane i masina najnormalnije radi vec nekoliko godina. Inace sem HDD-a nista drugo u njoj nije menjano.
to je standardna ATA sifra, nekad se desi da se disk samozakljuca kao posledica greske u firmware-u a druga je da ga neko slucajno zakljuca pa zaboravi sifru... Moze se otkljucati ali samo ako su bitni podaci, aparatura je isuvise skupa da bi se na njoj popravljali diskovi. Nikola
Pravo pitanje je kako je hdd zaključan. Sledeće su opcije: U BIOS-u laptopa je setovan User pass i/ili Master pass . Oba pass-a se nalaze u epromu a ne u biosu. Ako promeniš hdd, pass za bios ostaje, novi hdd radi, ali stari je zaključan i nemoguće ga je otključati bez pass-a.
Meni je uspevalo sledeće (kada imam i laptop i hdd) Dakle, pass postoji u eepromu (najčešće 24c..) od laptopa koji je negde blizu biosa. Princip je da je ubležen taj Hdd sa tim serial no i za njega važi taj pass. Naravno, pass je kodiran. Hdd na svom procesoru prima-daje samo 3 komande (marka Hdd-a, veličina ili nešto sl, i ubaci šifru). Dakle, sam HDD se ne može otključati osim zamenom elektronike (i to je diskutabilno - mora baš da se pogodi - a i u tom slučaju je često nemoguće pročitati podatke - mora format, jer može a ne mora da bude i kripcija). Postupak je sledeći. 1. Iskopirati eprom 2. izvući podatke sa eproma koji je na ploči u bin format 2. te podatke učitati u program za razbijanje 3. zapisati sve moguće kombinacije ako ih ima više 4. kopiju eproma vratiti i zezati se dok se ne otključa. 5. kada se otključa - ući u bios i skinuti master pass i hdd pass.
Varijanta 2. Čitao sam da se na nekim hdd-ovima pass nalazi u firmware-u ali to ne mogu da potvrdim. Neki su navodno hackom firmware-a uspeli. Nisam video. Uglavnom je na delu koji se zove non-data zone. Osim u retkim slučajevima (fdisk itd) ne pomaže ništa ako ne znaš pass. Software koji su u ponudi pogađaju a ne otkrivaju pass. Dosta toga se promenilo u zadnje vreme pa i mogućnosti za hackovanje su smanjene. Na novim hdd-ovi se može preko Master Password Revision Code videti da li je master password fabrički ili je menjan ( IDENTIFY - gledaš da li je 0xFFFE na 92). Ako je nije menjan to znači da nije u maximalnom zaključavanju (High security mode or Maximum security mode) i može se zeznuti. Ako se Maximum Sec Mode onda je jedini način da se ponovo upotrebi disk SECURITY ERASE PREPARE a onda SECURITY ERASE UNIT ali ova zadnja komanda ti traži Master pass. Svaki put kada je bio Master pass fabrički uspeo sam da ga osposobim. U drugom slučaju - nijednom.
Masina je stoni Siemens Esprimo P2511. Nikada nije postavljena sifra na njega jer mi je stalno na stolu. Ostako se prekinuo proces formatiranja trazi sifru za hdd u BIOS-u i ne moze da pokrene PC. Nasao sam na netu programe za otkljucavanje hdd-a ali rade u Windows a ne znam kako da pokrenem masinu sa tim diskom da bih usao u Windows. Naime, blokira i kada se stavi drugi hdd. PS U garanciji je. U pakomu mi traze da saljem celu masinu. Problem je sto nece samo hdd da posaljem. To znaci barem 15-20 dana bez masine zbog hdd-a. A ona vec radi sa drugim hdd-om. .....
A ima i uredjaj na kome moze da se otkljuca.... ima tu elemenata koji su tacni ali ima i dosta onih koji nisu. Ako je disk zakljucan ATA paswordom onda je UVEk i jedino sifra sacuvana u jednom od modula na disku. Postoji komanda u ata standardu LOCk a postoji i unlock... Sa pravim alatom moze da se uradi relativno jednostavno, druge nema
:: Pravo pitanje je kako je hdd zaključan. Sledeće su opcije: U BIOS-u laptopa je setovan User pass i/ili Master pass . Oba pass-a se nalaze u epromu a ne u biosu. Ako promeniš hdd, pass za bios ostaje, novi hdd radi, ali stari je zaključan i nemoguće ga je otključati bez pass-a. :: :: Meni je uspevalo sledeće (kada imam i laptop i hdd :: Dakle, pass postoji u eepromu (najčešće 24c..) od laptopa koji je negde blizu biosa. Princip je da je ubležen taj Hdd sa tim serial no i za njega važi taj pass. :: Naravno, pass je kodiran. Hdd na svom procesoru prima-daje samo 3 komande (marka Hdd-a, veličina ili nešto sl, i ubaci šifru). Dakle, sam HDD se ne može otključati osim zamenom elektronike (i to je diskutabilno - mora baš da se pogodi - a i u tom slučaju je često nemoguće pročitati podatke - mora format, jer može a ne mora da bude i kripcija) :: Postupak je sledeći :: 1. Iskopirati epro :: 2. izvući podatke sa eproma koji je na ploči u bin forma :: 2. te podatke učitati u program za razbijanj :: 3. zapisati sve moguće kombinacije ako ih ima viš :: 4. kopiju eproma vratiti i zezati se dok se ne otključa :: 5. kada se otključa - ući u bios i skinuti master pass i hdd pass :: :: Varijanta 2 :: Čitao sam da se na nekim hdd-ovima pass nalazi u firmware-u ali to ne mogu da potvrdim. Neki su navodno hackom firmware-a uspeli. Nisam video :: Uglavnom je na delu koji se zove non-data zone. Osim u retkim slučajevima (fdisk itd) ne pomaže ništa ako ne znaš pass. Software koji su u ponudi pogađaju a ne otkrivaju pass :: Dosta toga se promenilo u zadnje vreme pa i mogućnosti za hackovanje su smanjene :: Na novim hdd-ovi se može preko Master Password Revision Code videti da li je master password fabrički ili je menjan ( IDENTIFY - gledaš da li je 0xFFFE na 92). Ako je nije menjan to znači da nije u maximalnom zaključavanju (High security mode or Maximum security mode) i može se zeznuti. Ako se Maximum Sec Mode onda je jedini način da se ponovo upotrebi disk SECURITY ERASE PREPARE a onda SECURITY ERASE UNIT ali ova zadnja komanda ti traži Master pass :: Svaki put kada je bio Master pass fabrički uspeo sam da ga osposobim. U drugom slučaju - nijednom :: :: :: :: A N G E L :: :: ::
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.