Uzmi bilo koju karticu sa SiliconImage 3124+ 4 ports kontrolerom i lepo će te služiti. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
imas na njemu solidan raid kontorler ,ja sam kod drugara stavljao raid 0 sa 2 Samsunga na p45 chipetu ,cak ti ne treba disketa za Vista 64 ima u sebi taj Intel storage driver,mada dosta ljudi kazu da je najjace kad je raid kontroler na pci e kartici.
Koliko sam shvatio iz dosadašnjeg čitanja, pouzdanije je nemerljivo sa hardverskim RAID-om jer nije potrebno imati Windows da bi takav RAID funkcionisao, pa nema razmišljanja o tome da li će neki virus ili neki fajl na pogrešnom mestu nešto da pokvari i da li će svi Windows drajveri raditi kako treba, pa nema dokupljivanja bar još jednog HDD-a za backup i nema kontinualnog smaranja komšije da pozajmi HDD da ``samo prebacim nešto svoje`` na njegov i formatiram svoj kad pukne neki drajver, a i brže rade diskovi, jer ta neka kartica ima sopstvenu keš memoriju i ne smara sistemsku, rasterećuje procesor, pa je rad PC-a olakšan iliti ubrzan.
Sad, to je sve generalizovano i banalizovano, nemam pojma koliko zavisi od slučaja do slučaja, sećam se da je pre oko godinu dana najjeftinija/najoskudnija koštala oko 120 eura, pa se nadam da sada neka ```prihvatljiva`` nije preko 200, jer mi ne treba za 24HDD-a već samo za 2, možda 4 nekada u budućnosti.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Kad se butne Vista ne vidi nista ,idi onda na opciju load driver ,pojavice ti se ~ Intel storage driver i posle toga je sve normala,naravno pre toga treba da u biosu definises raid 0 sa 2 diska.
ja imam ASUS max.2 formula plocu, i pokusao sam uzaludno da napravim raid0 ili raid1, ne znam sta je problem, kad god ukljucim u bios-u SATA as raid, uopste mi ne radi ulazak u konfiguraciju raid-a, i blokada, moram da clear-ujem cmos, tako da sam morao da kupim kontroler i konfigurisem preko pci-e, nisam gledao po forumima, ali nista nisam nasao, a mrzelo me nesto dublje da trazim...
Znači kolega po matičnoj ploči: Jesi ubadao RAID u ona prva dva CRNA porta ? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: ja imam ASUS max.2 formula plocu, i pokusao sam uzaludno da napravim raid0 ili raid1, ne znam sta je problem, kad god ukljucim u bios-u SATA as raid, uopste mi ne radi ulazak u konfiguraciju raid-a, i blokada, moram da clear-ujem cmos, tako da sam morao da kupim kontroler i konfigurisem preko pci-e, nisam gledao po forumima, ali nista nisam nasao, a mrzelo me nesto dublje da trazim.. :: ::
A, koliko je, Vama svima, koji imate, pouzdana, RAID0 varijanta povezivanja ? Da li često pucaju drajveri ? Da li ima nekih neočekivanih, nepredviđenih reakcija u radu nekih programa, samog OS-a i HDD-ova ? Da li se oseća razlika na bolje u brzini BOOT-ovanja OS-a, tokom instaliranja programa, skeniranja Antivirusa, pokretanja igrica ?
- -Aj` stvarno napišite makar neki odgovor na bilo šta od ovoga, ali samo iz ličnog iskustva i neka bude što kompletniji, a to ne znači da upravo ovog trenutka morate da budete isključivo vlasnici RAID-a 0 kako biste bili adekvatni za odgovor, nego ja nigde nisam naišao ni na jedan potpun, već sat vremena tražim i smorio sam se, samo neke budale trpaju svoje stavove kao da su sami na planeti.
Prednost u odgovaranju neka bude na strani onih koji koriste Windows Xp jer ga i ja koristim.
`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli, Nego nama, - što smo im se naguzili ` (mali Mujo)
Slavuj pouzdano koliko i kad ga stavis na obicnu ide emulaciju
25.04.2009. 16:00
status: user broj poruka: 7723
preko Sata .Znaci evo kod mene preko pola godine normala Ati South Bridge,to isto mogu da potvrdim i za Intel raid 0 na Intel chipsetu p45 za drugo nisam proverio u praksi .Bilo je problema sa Nvidia raid ,ali to je ispalo iz konkurencije odavno.
nVidijin softverski raid je nešto najgore što u životu sa harddiskom može da ti se desi.
Pozdanost zavisi od samih diskova. Tu nema filozofije. Imao sam dugo RAID na ICH9R i SIL3114 kontrolerma i nikad mi drajveri nije nešto upropastio. Pošto je RAID0 takav da ako jedan disk prsne doviđenja, redoviji backup je neophodan. Upari dobre diskove, radi backup bitnih podataka i sve će biti OK. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Svako ko radi ozbiljnije stvari na kompu mora da radi i bekap
25.04.2009. 16:18
status: user broj poruka: 7723
Tako da izadje na isto ,ja na Ati raid-u stvarno nisam imao problem ,ne vidim neki razliku zaista izmedju IDE i Raid 0 ,resetovo sam rucno par puta ,zaglupljivao je bio zbog nekog DVD-a Pioneer koji sam promenio ,on ide onda na check raid iz bios-a nesto slicno kao scandisk i butne se ,govorim o Ati raid ,kod drugara sa Intelom raid 0 ,nisam cuo da se zalio isto ,znaci isto sve normala.Napredniji je interfejs Raid od Ide i od Ahci tu nema price,narocito za servere.
Ok, čitao sam koješta danas i sad razmišljam da li bi bilo bolje da uzmem još jedan AAKS ili 2xAALS, pišu neki stranci da verzija LS, osim 32MB keša, gotovo iste cene kao i KS, ima i 5 godina garancije i po gomili testova je 5-10% brža u RAID-u 0. Da li možda imate iskustva sa WD6400AALS ? Koliko sam video, temperature su im iste.
Imam ga tek nedelju dana, tako da ne mogu da ti kažem nešto posebno. Brz je, ne čuje se, temperatura mu je 34° na idle. Nisam gledao kolika je kad je više opteraćen. Inače, ovo je Black Edition WD6401AALS. Evo ti slike iz Everesta, gde su ti svi podaci, i HD Tach gde vidiš da ide do 120 MB/s.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: Ok, čitao sam koješta danas i sad razmišljam da li bi bilo bolje da uzmem još jedan AAKS ili 2xAALS, pišu neki stranci da verzija LS, osim 32MB keša, gotovo iste cene kao i KS, ima i 5 godina garancije i po gomili testova je 5-10% brža u RAID-u 0. Da li možda imate iskustva sa WD6400AALS ? Koliko sam video, temperature su im iste :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo) :: ::
Još nisam, pošto sam ga dobio kao zamenu za Seagate Barrcuda ST3500320AS, koji sam dao na reklamaciju. Bunio sam se što suviše krči i pucka. Sad čekam da mi jave da li je uvoznik prihvatio reklamaciju, pa da mi zamene račun (uz moju doplatu) i garanciju. Koliko ja znam, garancija je 5 godina. Toliko daje Western Digital.
BTW, cela ova serija Seagate-a je povučena iz prodaje zbog mehaničkih grešaka. Nemoj neko da se zezne i kupi kod nekog ko ih još ima u radnji.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
:: Koliku si garanciju dobio za njega :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Rado bih stavio dva Black WD-a ili AALS (32MB) diska u RAID0. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Tako je, ne znam odakle vam taj 6400AALS, postoji WD6401AALS sa 32MB keša koji pripada Caviar Black seriji. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: Ne postoji 6400AALS, ja sam pogrešno ukucao. Postoje 6401AALS i 6400AAKS :: :: :: A je l` ima neko neki Hitachi HDD i ``kako`` radi :: :: Ni ja nisam gadljiv na predmete na kojima piše Made In Japan, čak štaviše, mislim da su najkvalitetniji :: :: :: `Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli :: Nego nama, - što smo im se naguzili :: (mali Mujo)
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647177. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.