Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Problem sa USB konektorom
STRANA 1 OD 1
NenadV Problem sa USB konektorom 22.04.2009. 23:18 T16947

status: user
broj poruka: 89

Kupio sam hard disk prenosni `Transcend` , i kada ga povezem preko USB ne radi kako treba tj. kao da nesto nije uredu sa USB konektorom na kompu. Posto sam otisao kod druga i probao ga i radi bez problema, a jos cudnije sto kod mene radi fles USB i kamerica koja je isto prikljucena na doticni komp. Pa se pitam u cemu je problem... Nadam se da ce neko moci da mi pomogne
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE RADI 22.04.2009. 23:24 #109522

broj poruka: 5710
Ubodi pozadi na zalemljene konektore, ovi prednji idu preko ocajnih kablova pa slabi korisni signal usled prekonekcija

A N G E L

NenadV odgovor 23.04.2009. 00:36 #109558

Problem je sto i od pozadi ne radi kako treba, mnogo je cudna stavr, pozadi mi je kamerica prikljucena i radi odlicno, izvadio sam njen prikljucak i prikljucio hard i isto se desava
gosha70 Koju plocu imas 23.04.2009. 00:52 #109569

broj poruka: 192
sa usb 1.1 ili 2.0 standardom? Ako je starija ploca u pitanju sa 1.1 usb protok podataka je do 12 Mb/s a sa 2.0 do 480 ako se ne varam. Zato moze kod druga bolje da radi a kod tebe ne.

MACHINE Nema to veze sa standardom 23.04.2009. 01:08 #109572

Jel ti ga ne pronalazi ili sta, kako ne radi? Ako ga ne vidi masina ni u Linuxu onda ti je losa ili ploca ili napajanje...nema treceg...

Kamera i Flash Stick su mali potrosaci, daleko salbiji nego taj 2.5` disk koji se skroz napaja preko USBa i glave i motor i elektronika

A N G E L

Plamen Imao sam isti problem... 23.04.2009. 02:27 #109576

broj poruka: 2836
Problem je u USB 1.1, tj tvoja maticna ne podrzava standard 2.0 o zbog toga HDD pravi problem. Ja sam imao isti slucaj, kad Transcend flash od 8GB ne radi. Pokusaj da nadjes na CD-u od maticne drajver koji omogucava koriscene hardvera koji radi na 2.0 usb na usb 1.1 ali uz sporiji prenos naravno.
Pisko USB 23.04.2009. 07:31 #109579

broj poruka: 6650
Tri su moguća problema sa USB priključnicama: softverski, da nije u OS-u instaliran ili da je zabagovan, oštećen drajver koji podržava jedan ili oba USB protokola (1,1 ili 2,0), ređe se dešava, ali, dešava se.... `problem` kada ploča ima samo 1,0 kontroler, a mi priključimo uređaj 2.0 specifikacije - samo ruši performanse, protok (radi sporije), e, treći problem, taj je najčešći, to je napajanje od 5V koje ide preko USB-a. Meni liči da ti imaš sa time problem, pa eto sugestija i pitanja: 1. da li si priključio OBA usb konektora sa diska u svoje utičnice? (Na kablu diska je račva-USB od kojih jedan služi za - po mugćstvu 2.0 priključak, a drugi čisto za napajanje, da se duplira dovod ili, da se smanji broj drugih potrošača....LOL), 2. da li si probao da isključiš sve ostale USB potrošače i ostaviš samo taj hdd? Ako si ovo drugo uradio, i uključio oba usb priključka kabla, a i dalje ne radi, onda ti nema pomoći sa tom MBD i/ili napajanjem pa ti ostaje jedino da probaš sa PCI USB karticom, ako nećeš da zbog ovoga menjaš komp ili je baš bitno da to bude taj komp.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

MACHINE Re: Imao sam isti problem... 23.04.2009. 09:43 #109589

@Plamen

Prestani da lupetas

A N G E L

:: Problem je u USB 1.1, tj tvoja maticna ne podrzava standard 2.0 o zbog toga HDD pravi problem. Ja sam imao isti slucaj, kad Transcend flash od 8GB ne radi. Pokusaj da nadjes na CD-u od maticne drajver koji omogucava koriscene hardvera koji radi na 2.0 usb na usb 1.1 ali uz sporiji prenos naravno.
NenadV Odgovor 23.04.2009. 15:09 #109619

Moja ploca je MSI KT4V
http://www1.dealtime.com/xPF-MicroStar-KT4V
i ima usb 2.0 standard. Tacnije hard se cas vidi cas nevidi, kada nabodem oba konektora sa kabla, a kada samo ubodem jedan onda se uopste ne pojavljuje kao da nije ni prikljucen. To se desava na bilo kom usp prikljucku koji imam na kompu. Probacu prvo da reinstaliram windows, pa ako to ne pomogne videcu da nabavim neko napajanje da zamenim pa da vidim onda sta ce se desiti..
doncocos Re 23.04.2009. 16:02 #109638

broj poruka: 417
Definitivno ti HDD ne dobija dovoljno struje preko usb-a. Probaj ovo sto ti je pisko rekao sa PCI USB karticom. Imam isto Transcend eksterni HDD i meni radi sasvim normalno i na racunaru i na laptopu.

imarkovic ..MACHINE 23.04.2009. 16:35 #109667

broj poruka: 19012
::Prestani da lupeta

Napadas coveka, a u pravu je sto se tice USB 1.1 i 2.0, tacno je da 1.1 nekad ne moze da da dovoljno struje ext.hardu, cak recimo sa 2 usb kabla data+power, ali ovo je 2.0 ploca, ali svejedno, sigurno ne daje dovoljno struje..

NenadV,
ako ti ne proradi posle reinstall-a,lepo ti uzmi PCI usb bracket, to radi sigurno, pa preko njega prikljuci HDD..
MACHINE Re: ..MACHINE 23.04.2009. 17:27 #109697

I ti lupetas. Procitaj dobro sta je napisao, pa zatim procitaj tvoj post i uporedi. Oba su glupa do bola!

2 stvari: ploca je junk, ko zna kako pegla napone za 5V, drugo: za taj deo je zaduzen SB stepen napajanja od +5V (purple), pa bi trebalo staviti neko firmirano napajajne za probu...3: ja sam imao 100 ploca sa USB 1.1 (1.0 cak nije ni izasao u prakticnim verzijama) i nijedna nije imala problem sa napajanjem externih HDDova. Toliko!

A N G E L

:: ::Prestani da lupeta
::
:: Napadas coveka, a u pravu je sto se tice USB 1.1 i 2.0, tacno je da 1.1 nekad ne moze da da dovoljno struje ext.hardu, cak recimo sa 2 usb kabla data+power, ali ovo je 2.0 ploca, ali svejedno, sigurno ne daje dovoljno struje.
:: NenadV
:: ako ti ne proradi posle reinstall-a,lepo ti uzmi PCI usb bracket, to radi sigurno, pa preko njega prikljuci HDD..
imarkovic ..MACHINE 23.04.2009. 17:57 #109702

alo, ja sam rekao da moze da bude do USB-a 1.1, ili starijeg 2.0, meni se to desavalo, i zato sam rekao, jer ta Delta ima stariji i sporiji USB 2.0 i nije mi jasno sta se raspravljas oko necega sto se vec zna, a znam da ne moze da bude do napajanja, jer ne bi ni ploca radila, u vecini slucajeva, vec mozda do ploce i to ne mora da znaci da je neispravna, i rekao sam mu na kraju da proba sa USB bracket-om preko PCI-ja, sta ti sad nije jasno, Mikula..? Slobodan si da dodas jos nesto pametno, posto je ceo forum glup, a ti jedini pametan...

MACHINE Re: ..MACHINE 23.04.2009. 18:18 #109714

Sinak, ne citas dobro, again. Kako driver moze resiti problem nedostatka ampera ili pre/pod-napona (Plamenovo resenje)??? Ne postoji stariji USB 2.0!!! Samo losija ploca (ili sam kontroler koji ne postuje specifikacije) koja ga implementira, tj. filtracija, vodovi, konektori...

P.S. nije nista licno, svi dobro znaju da cu ispraviti ili okrpiti svakoga ko pogresi, isto tako primam opravdanu kritiku kada ja nesto izlupetam (i to se desava)...

A N G E L

:: alo, ja sam rekao da moze da bude do USB-a 1.1, ili starijeg 2.0, meni se to desavalo, i zato sam rekao, jer ta Delta ima stariji i sporiji USB 2.0 i nije mi jasno sta se raspravljas oko necega sto se vec zna, a znam da ne moze da bude do napajanja, jer ne bi ni ploca radila, u vecini slucajeva, vec mozda do ploce i to ne mora da znaci da je neispravna, i rekao sam mu na kraju da proba sa USB bracket-om preko PCI-ja, sta ti sad nije jasno, Mikula..? Slobodan si da dodas jos nesto pametno, posto je ceo forum glup, a ti jedini pametan..
imarkovic ..OK, MACHINE, u redu je, ali... 23.04.2009. 18:43 #109726

mislim, znaci nisam 100% siguran, da postoji stariji USB 2.0, na starijim plocama, ne znam na kojoj brzini rade, ali sporiji su, kao sto nove ploce na sebi imaju Hi i full speed, pa cak i 1.1, u bios setovanjima, a plamenova konstatacija:
::na CD-u od maticne drajver koji omogucava koriscene hardvera koji radi na 2.0 usb na usb 1.1 ali uz sporiji prenos naravn

za to mu i ja skidam kapu, da je bar rekao da proba da pokusa da reinstalira driver za chipset za plocu, ili sl. pa to i nekako...

NenadV odgovor 24.04.2009. 02:23 #109837

Ljudi nisam bas ocekivao da se svadjate, ono sto mogu zasigurno da znam da nije do OS-a, reinstalirao sam windows i dalje je isti problem, sutra cu da probam neko napajanje, pa cemo videti..
Da dodam hvala vam na savetima i sugestijama, nadam se da cemo zajedno resiti moj problem

Vaskev re 24.04.2009. 07:55 #109846

broj poruka: 1673
Da sebi skratis muke, probaj da pozajmis od nekoga drugi takav flesh pa probaj sa njim. Mozda je u pitanju kombinacija ne potpuno ispravnog diskica i nekvalitetnog USB kontrolera sa napajanjem koje nema bas stabilnih 5V vec daje nesto tipa 4.7-4.8V pa se to sve urotilo protiv tebe. To sto ti ostali uredjaji rade kako treba je dokaz da je kontroler ispravan ali nije dokaz da je isti ispostovao bas sve tehnicke zahteve USB standarda. U vecini slucajeva prednji USB konektori se povezuju sa kablovima koji su prilicno dugacki i nisu oklopljeni pa kod njih lako dodje do preslusavanja vodova i upijanja smetnji koje mogu dovesti do brljanja uredjaja, to si vec eliminisao kada si probao na direktnim konektorima na ploci. I da ponovim da se manje mucis i lupas glavu probaj sa drugim primerkom takvog flesha.

NenadV Resenje 24.04.2009. 20:47 #109952

Resio sam problem, napajanje je bilo u pitanju kao sto ste i predpostavili, zamenio sam ga i sada radi superiska.

HVALA JOS JEDNOM NA POMOCI SVIM UCESNICIMA U RESAVANJU MOG PROBLEMA
MACHINE Eto jos jedne potvrde 24.04.2009. 21:38 #109957

zasto treba uvesti nivelisanje korisnika (znanja). XYZ puta se desi da nekolicina ljudi, koji su prisutni a koji zaista znaju, daju odgovor a preostalih 99% nastavlja da drvi neke budalastine i kolje tupim nozem ostale forumase - ne mislim na imarkovic :)

Ono sto sam, u ovom slucaju ja rekao a vaskev (inace, vrlo kulturan forumas a pride u bitnim oblastima opskrbljen kvalitetnim znanjem) potvrdio, je bilo resenje problema u 1. koraku...isto ce ispasti i za onu kameru koja daje obrnutu sliku na laptopu: ili sugavi drajveri ili rotiran CMOS senzor, sto je opet receno na samom pocetku...

Na prste 2 sake mogu pobrojati one koji se razumeju u IT, bez obzira sto ovo nije neka naucna materija i u principu je vrlo prosta i prizemna, za one koji se bave istrazivanjem ili priznatom naukom. Ali je zato, nazalost, mnogo onih koji nemaju pojma ni o cemu (poput popularnog strucnjaka za visoke tehnologije aka. Luka Predragovic) i koji ce uneti pometnju, zbuniti rookie-e i usmeriti na pogresan put rasipajuci svoje neznjanje svuda unaokolo

NenadV, pozdravljam ovakav odnos, da forumas javi sta je zapravo bio problem, jer se na taj nacin siri iskustvo mrezom posto takvi zakljuci tome doprinose...uvek treba javiti ako je problem resen i na koji nacin...pozz

A N G E L

imarkovic ..desava se, 25.04.2009. 00:19 #109982

da i nekog nekad ukenja sto se tice davanja saveta (ne mislim na MACHINE-a :), naravno, zato uvek treba slusati iskusnije i kulturnije...

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs