Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Hard Disk,Particije,Performanse?!
STRANA 1 OD 1
SkyFire Hard Disk,Particije,Performanse?! 16.04.2009. 01:55 T16811

status: user
broj poruka: 18472
1.Prvo pitanje koje imam je da li sve programe i igrice pakujete na C particiju ili instalaciju programa ili igrica odvajate na drugu a samo C ostavljate za OS i programe koji idu za OS tipa Microsoft Office i sl?

2.Da li se gubi na brzini u odzivu diska i samom radu i koliko je to primetno ako je OS na C particiji a svi ostali programi na D particiji?

3.Kako je najpozeljnije raspodeliti HD i gde samo vrsiti instalaciju programa?

4.U kojoj raspodeli ceo sistem daje najbolje performanse i zasto?

Napomenucu da koristim RAID0 pa mozda u mom slucaju ima nekih uticaja..

I Want to believe - The truth is out there

:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
DmasteRNo1 Ovako 16.04.2009. 08:24 #108562

broj poruka: 6102
1. Na C stavljam Windows (normalno) i sve programe, dok igre idu na D particiju, zato što mnoge možeš da nastaviš da igraš i posle reinstalacije OS-a, pod uslovom da sačuvaš sejvove
2. S obzirom da su mi samo igre na D, nešto nisam primetio da kilave
3. Ja imam WD 500GB, koji sam podelio na sledeći način: C=20,7GB, D=225GB, E=219GB, na drugi pitanja sam već odgovorio
4. E, na ovo pitanje će ti morati da odgovore iskusniji od mene, da ne bih lupetao gluposti

Valjda će ti nešto pomoći i moji odgovori.

Šefe, koji ti je vrag?

bunjevac Hard Disk,Particije,Performanse?! 16.04.2009. 09:49 #108566

broj poruka: 578

Trudim se da na c particiji bude samo sistem, a sve ostalo na nekim drugim particijama.To je jako korisno jer u slučaju da rikne sistem svi ostali podaci tipa dokumenti slike ostaju sačuvani.Najbolje je rešenje imati dva diska,i sa akronisom napraviti bekap na drugom disku.Ako bi pokušao da stavljaš programe na drugu particiju to bi bilo jako sporo jer svi programi imaju povezanost sa sistemom.Ja sam probao i nije zanimljivo.
MaliAbner Re: Ovako 16.04.2009. 10:06 #108567

broj poruka: 7769
E ovo sto si rekao su `urbane legende`...
Konkretno dva primera da je ovo bez veze tj bez prevelikog osnova u cinjenicama:

1. Kolega je OS stavio na C a igre i ostalo na D, navodno kaze da mu je tako lakse da skine igre sa racunara.
Pitanje: kako skida podatke iz win registra?
Odgovor: vala bas kao i da su na C particiji.
Zemljace udjes u program fajls ili moje dokumente pronadjes save za igru i sjezis sve sto ostane posle reinstalacije igre, znaci nebitno je gde su sacuvane pozicije tokom igre.

2. Komsija se zanosio da ce mu ostati sve igre nakon reinstalacije OS-a ako ih instalira na D particiju.
Naravno bio je jako razocaran kad je shvatio da to ne ide tako.
Nazalost velika vecina ne zna da je tako bilo pod DOS-om ali pod WIN to ne biva zato sto se svi linkovi ka fajlovima i registri zapis bespovratno gube te igre (programi takodje) ostaju bespotrebni balast na toj particiji posto su bez izgubljenih linkova neupotrebljivi cast izuzetcima.

Da bi doslo do nekog ubrzanja sistema takvom instalacijom samog OS-a i svega ostalog moras imati dva mala i brza diska jedan za OS a drugi za sve ostale programe i i gre.

JOS NESTO VRLO VAZNO !!!

VELIKA VECINA KORISNIKA RACUNARA PO INERCIJI TRPA SVE DATOTEKE U `MOJE DOKUMENTE` NA `C` PARTICIJI A KASNIJE NE ZNA DA CE SVE TO NESTATI PRILIKOM REINSTALACIJE OS-a.
JOS PRE 15-tak GODINA SAM NA SOPSTVENOM PRIMERU SHVATIO DA SVI PODACI I POSTA TREBA DA SE NALAZE NA D, E, F, G... PARTICIJAMA IZ RAZLOGA ZAOBILAZENJA POTREBE ZA BACKUP-om PODATAKA PRILIKOM REINSTALACIJE SISTEMA.
MENI JE `D` PARTICIJA ZA POSAO I NIJE PRETERANO VELIKA 100GB JE VISE NEGO DOSTA (MOZDA I 50) OBAVEZAN REDOVAN BACKUP NA DVD ILI DRUGI HDD I GLAVA NE BOLI.

NA VREME MISLITE O TOME !!!
(da li vam je skum jedan dvd od 20 dinara ili su vam podaci nebitni)

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: 1. Na C stavljam Windows (normalno) i sve programe, dok igre idu na D particiju, zato što mnoge možeš da nastaviš da igraš i posle reinstalacije OS-a, pod uslovom da sačuvaš sejvov
:: 2. S obzirom da su mi samo igre na D, nešto nisam primetio da kilav
:: 3. Ja imam WD 500GB, koji sam podelio na sledeći način: C=20,7GB, D=225GB, E=219GB, na drugi pitanja sam već odgovori
:: 4. E, na ovo pitanje će ti morati da odgovore iskusniji od mene, da ne bih lupetao glupost
::
:: Valjda će ti nešto pomoći i moji odgovori
:: Šefe, koji ti je vrag?
Dragg re 16.04.2009. 10:14 #108569

broj poruka: 2270
Na c: držim OS i sve programe koji zahtevaju instalaciju, a na d: podatke i programe koji se ne moraju instalirati (tipa winrar, ultraedit, TC) i igre. Ako koristiš swap file, preporučujem i posebnu particiju za swap, čisto zbog fragmentacije, ali ja sam swap ukinuo.
Gotovo da sam siguran da nema gubitka performansi zbog ovakve raspodele u svakodnevnom radu, a u igrama sigurno nema. Najveći dobitak u brzini sam iskusio ukidanjem swapa (windows ga koristi bez obzira koliko memorije ima).
Ako i postoji neko usporenje u običnom radu ono je zanemarivo u odnosu na usporenje koje dolazi od AV programa npr.

Još nešto, za igre i programe koje samo probam obavezno koristim wintools.net. On pravi spisak svih fajlova i registryja pre i posle instalacije i pravi log razlika. Kad deinstaliraš on samo ide po logu i sve briše. To je najtemeljnije čišćenje i nema šanse da nešto pokvari ali ne sme se koristiti za programe koji menjaju i apdejtuju sistem (verovatno svi MS proizvodi)

obradmi Instalacije sve na C 16.04.2009. 10:56 #108572

broj poruka: 7723
Dokumenti i ostalo sto sacuvas stavljas na D .Raid 0 je optimalan sto se tice perfomansi ,najpozeljnije za raid 0 su dva harda od iste firme i naravno istih karakteristika.Znaci C i D.
Slavuj ... 16.04.2009. 11:34 #108574

broj poruka: 2236
1. OS i propratne budalaštine idu na C:, Download-ovi, štek programa i bitne stvari na D:, a E: je za isprobavanje.

2. Rekao bih da ne, pošto nisam primetio. Istom brzinom se učitava OS i pokreću programi i sa jednom i sa 5 particija. Možda ima razlike u nekim desetinama milisekundi.

3. Nemam pojma. Neki kažu da ceo HDD bude jedna particija, neki kažu po pola, neki četvrtine, ja koristim 3 particije, prva 45GB, druga 500GB, treća 50GB i stvarno ne primećujem razliku u performansama diska u odnosu na bilo koju drugu podelu.

4. Mislim da radi gotovo potpuno isto, kako god da ga podeliš, svejedno je spor, mislim da se tek sa nekim SCSI Ultra320 HDD-om na 15k rpm može da oseti razlika u radu ili nekom gomilom onih SSD-ova vezanih u RAID.

`Ma, ne čudim se ja njima, - što su nam ga zavukli,
Nego nama, - što smo im se naguzili `
(mali Mujo)
:: icq :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
OCz re 16.04.2009. 11:46 #108577

broj poruka: 2900
2. Nema veze da li je OS na tom disk-u ili ne, vise se gubi na to koliko je disk popunjen ( ili particije )
3. Kako god :)

HDD vec ima neke svoje specifikacije, odziv, access time, read idt. Znaci da preko toga ne bi mogao ..? Onda je fora u tome da se samo sacuva sve to. Sumnjam da podela particija ima nekog iole bitnog udela u tome, znaci jos samo da nije prenatrpat, tj. sto prazniji to bolje ..
LonleyMax Ugalavnom kao i vecina... 16.04.2009. 11:59 #108580

broj poruka: 1475
1. C: Windows i programcici, D: Moje stvari (igrice, slike, dokumenta, muzika, filmovi...), E: i F: particije za druge ljude...

2.Neko je vec rekao da se PARTICIJA gusi tek kad je skoro popunjena max. (ostale koje nisu popunjene ce raditi normalno)...

3. ja ga delim 50GB za Win i programe, 250GB meni, 250GB sestri i 50GB za ostale ljudove u kuci i oko kuce XD...

4. RAID ne znam, nisam nikad koristio... .)

Ne vidjam te na MSN-u.... nismo se culi... ima! .)

Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!!!

philaemos ...... 16.04.2009. 13:44 #108587

broj poruka: 2743
@MaliAbner:
Nisi bas u pravu, Prey, DOOM 3, Down of War 40k, Counter Strike 1.6, Heroes of Might and Magic V, NFS Carbon, World of Warcraft, mozes da igras bez ikakve instalacije, a to ti kazem jer mi vec posle 10 instalacija Win-a na novom hardu sve te igre stoje na D particiji, pokrenes exe od igre i radi, cak rade i podesavanja za grafiku, itd, ako nisi menjao hradver naravno. A za `save` fajlove zavisi od igre do igre, vecinu moras da izvuces sa C-a.
Sve zavisi koje su igre u pitanju, ne mozes da generalizujes i da kazes za sve da ne mogu

Igre koje sam naveo jesu matore, ali rade, dok npr Assessin`s Creed i COD4 moram da instaliram svaki put.

Sto se tice same teme:
Kao i svi drugi, Win i svi programi koji mi uvek trebaju su na C, podaci i multimedija na D, igre i probni programi na E, a privremeni podaci na malom hardu od 80GB
Teoretski najbolje performanse dobijas kada su operativni sistem i programi koje pokreces
na razlicitim hardovima (predpostavka je da imas SATAII kontroler, pa se svaki hard opsluzuje istovremeno). Nisam nikada testirao, pa ne mogu da tvrdim da je bas tako, uvek potenciram jedan veliki hard koji izdelim na particije i to je to (trenutno WD 640GB)

MaliAbner Re: ...... 16.04.2009. 14:30 #108592

broj poruka: 7769
Mogu zato sto ove laste koje si naveo ne cine prolece.

Tomato Republic Of Serbia !!!

:: @MaliAbner
:: Nisi bas u pravu, Prey, DOOM 3, Down of War 40k, Counter Strike 1.6, Heroes of Might and Magic V, NFS Carbon, World of Warcraft, mozes da igras bez ikakve instalacije, a to ti kazem jer mi vec posle 10 instalacija Win-a na novom hardu sve te igre stoje na D particiji, pokrenes exe od igre i radi, cak rade i podesavanja za grafiku, itd, ako nisi menjao hradver naravno. A za `save` fajlove zavisi od igre do igre, vecinu moras da izvuces sa C-a
:: Sve zavisi koje su igre u pitanju, ne mozes da generalizujes i da kazes za sve da ne mog
:: Igre koje sam naveo jesu matore, ali rade, dok npr Assessin`s Creed i COD4 moram da instaliram svaki put
:: Sto se tice same teme
:: Kao i svi drugi, Win i svi programi koji mi uvek trebaju su na C, podaci i multimedija na D, igre i probni programi na E, a privremeni podaci na malom hardu od 80G
:: Teoretski najbolje performanse dobijas kada su operativni sistem i programi koje pokrece
:: na razlicitim hardovima (predpostavka je da imas SATAII kontroler, pa se svaki hard opsluzuje istovremeno). Nisam nikada testirao, pa ne mogu da tvrdim da je bas tako, uvek potenciram jedan veliki hard koji izdelim na particije i to je to (trenutno WD 640GB
:: ________________________________________________
:: Hope is the first step on the road to disappointment.
ICEsd ..... 16.04.2009. 14:34 #108593

broj poruka: 2158

1. Na C stavljam Windows (normalno) i sve programe, dok igre idu na D particiju, zato što mnoge možeš da nastaviš da igraš i posle reinstalacije OS-a, pod uslovom da sačuvaš sejvove(neke igre stavljaju sejvove na C: ali vecina ih drzi u folderu gde je igra),E: za filmove i download,F: za backup drajvera i programa koje sam skinuo,G: za svaki slucaj ako zatreba mesta za dual boot.

2.Ne gubis na brzini diska ako imas vise particija, moras samo voditi racuna o swap fajlu cija velicinia zavisi od ram memorije(swap=ram x 1.5) za xp swap fajl ne igra veliku ulogu ako ti je ram 2gb ili preko (neke dx9.0c igre koriste swap da tu otpakuju teksture pa ako ga iskljucis mogu da prave probleme zbog toga).

3.Za C: ako tu drzis OS dovoljno ti je od 20- 30 Gb (zavisi od win-a za vistu 40Gb). Brzina ucitavanja win-a i rad zavisi od vrste particije, npr. prilikom prvog deljenja na particije C: particija je uvek primarna a ostale su extended, neki OS zahteva da bude instaliran na primarnoj particiji da bi radio kako treba.
Ostale particije mozes po zelji da stavis velicinu (koliko ti treba).

4. Ceo sistem ce raditi brze ako ti Hdd brzi(2x HDD u raid 0 nizu radice brze od , 1 HDD), idealno bi bilo ako bi ti HDD bio brz kao RAM memorija onda bi usko grlo u brzini bio procesor od koga zavise obrade podataka.HDD sa vise chace memorije bice i brzi jer podatke koji se cesto koriste drzi u memoriji pa nema potrebe za ponovnim citanjem podataka tj. teranjem glave da juri za njima. (WD 250ks ima 16Mb kesa pa je malo brzi od onih koji imasju 8mb nisam probo druge diskove koji imaju NPC funkcije sa 8mb kesa dali su oni nesto brzi u sta cisto sumnjam, mislim ipak da je sirova snaga jaca.)

P.S:Ako imas 1HDD ne stavljaj ga u RAID jer sa time neces nista postici, mozes kod nekih HDD i ploca da izgubis na performansama.
Sto se tice igrara posle reinstalacije radi vecina iz mog iskustva samo nalaeto samo na 10-tak koje nisu radile.(Samo pokrenes exe fajl i igra radi)
Svaki COD radi bez ponovne instalacije, COD4 i COD5 samo gubi status za multiplayer ako ga pre reinstalacije nisi snimio negde(backup) i zapamtio CD kljuc koji je vezan za taj status.Stoje kod mene na F particiji vec 1god. i nesto i prezivele su 20 OS instalacija.Posle 1 pokretanja nakon reinstalacije OS-a COD pravi kljuc(sam ubaci u reg.) u reg. podatke koji su mu potrebni za rad, inace tu stoji i CD key igre.
DmasteRNo1 @MaliAbner 16.04.2009. 15:03 #108603

broj poruka: 6102
Ja sam naveo kako ja to radim, a ne kako mi je neko rekao da uradim, kako sam pročitao negde i tome slično. Tako da ja nisam pričao niokakvim `urbanim legendama`. I nisam rekao da sve igre možeš da igraš posle reinstalacije Wina, ako su na D particiji, nego da mnoge od njih. Do sada sam već skontao koje od igara to mogu, a koje ne. I ne spadam u tu veliku većinu korisnika koji sve stavljaju u moje dokumente, tj. na C particiju. Na D mi se nalaze pored igara dokumenti, muzika, slike, instalacije programa i tome slično, dok je E particija rezervisana isključivo za filmove i serije. Pre reinstaalcije Wina, prebacim ono malo podataka sa C na D, koji će mi biti potrebni i kasnije, a sve ostalo je bezbedno na drugim particijama.

Šefe, koji ti je vrag?

nenika NA C STO MANJE INSTALIRATI BILO STA 16.04.2009. 16:14 #108612

broj poruka: 1133
SVAKI WINDOWS NA PO 1 HDD OD PO 40 GB

ZA IGRE KOJE INSTALIRAS STAVIS 1 HDD PO POTREBI KOLIKO CE BITI KAPACITET .CLUSTERE KAD NIKO NE POMINJE ZA IGRE STAVITI NAJVECE.

NA TRECI HDD STAVIS IGRE U ISO FORMATU I OVDE IDU CLUSTERI NAJVECI KAO I NA PARTICIJI GDE SU FILMOVI OVAJ HDD MOZE DA BUDE SAMOSTALAN ALI NEMORA, MOZE DA IMAS VISE PARTICIJA NA NJEMU .
SkyFire Sad manje vise.. 16.04.2009. 16:40 #108615

Procitah neke savete i primere za malu decu koja se tek upoznaju sa kompom ali nema veze..Hhehehe...
Generalno imam Western Digital Veloci Raptor 300 GB ,16 MB Cache,RAID0...
On mi je na pocetku bio podeljen ovako :
C.50 GB (Operativni sistem) - Windows XP
D.50 GB - Windows Vista ili W7
E.100GB (Instalacije programa i igri)
F. (Po neki backup ili download)

E sad,ovo sam dosao na ideju da vas pitam jer ja godinama ovako delim HD-ove.Uvek na C ide samo OS i neki propratni programi a ostala instalacija na D..
Sada na nagovor prijatelja,rekoh ajde da probam posto i on ima iste diskove i na opvaj nacin je podelio :
C: 65 GB (Operativni sistem)
D: 65 GB (Operativni sistem)
E: 65 GB (Operativni sistem)
F: 363 GB - to nisam mogao da brisem jer sam imao podataka a nisam imao gde da ih prebacim jer sam ostao bez prostora.

Imam jos dva WD-a od po 500 GB i oba su mi puna,zato sam i naceo particiju u RAID-u.

E to je sada zvanicna podela u RAID0.Znaci sve sto pakujem ide u OS dal je program ili igra i meni se to nikako ne svidja.
Po njegovoj logici svaki program zahteva da deo instalacije upise na C tj u registar 32 sto je i tacno ali nije tacno da ce celokupnom instalacijom programa u C dobiti bolje performanse.Takodje ceni kako (ovo mi je bilo zapravo malo smesno) se igla `umara` od HD-a skakajuci sa C particije na D i ispisivajuci podatke HD gubi na performansama.
Jebi ga,nisam od onih skeptika ali mi je ovo zvucalo jako da kazem bar nelogicno ali opet ima ona stara,poslusaj starije ili probaj pa vidi sam..
Evo za sad mi sistem tako radi al ja ne vidim nikakve razlike u performansama osim sto se tripujem da ce svakog momenta ranije da mi pukne win jer peglam sve u njega,svaku instalaciju.
Srecom Ghostovao sam sisteme,napravio sam Windows za Test i Windowse za svaki dan i sl..
P.S.Mnogo igara radi bez instalacije windowsa,poslednji primer koji mi je zapao u oko je FEAR 2,samo pokrenes lunher exe file i bilo da je instalacija na bilo kojoj particiji igra radi.Ima jos dosta naslova ali sad ne mogu da se setim.Od `starijih` takodje ima igara koje na taj sistem rade.

ICEsd Nije igrla nego magnetna glava 16.04.2009. 17:40 #108626

broj poruka: 2158

Nije do mene da se bunim ali nie igla nego magnetna glava, a to da se umara nije tacno jednostavno ako imas puno stop start ciklusa koracnog motora i glavu koja mora da predje veliki put( Fragmentacija podataka koju niko nije pomenuo) dovodi do pada performansi HDD-a.Sada se ne oseca puno ali kod starijih HDD-ova je bilo dosta osetno po pitanju performansi.
I ovaj savet koji je napisao NENIKA za clustere je stvarno dobar na njih sam potpuno zaboravio a veoma su bitni kod performasni citanja / pisanja na disk.
Evo malog linka kako ih podesiti :

http://www.ntfs.com/ntfs_optimization.htm

2. Tvoja prva podela je bila ok po meni (sta ce ti 3 operativna sistema).

P.S: O kojij deci ti to pricas
imarkovic .. 16.04.2009. 17:52 #108628

broj poruka: 19012
po meni je najbolja varijanta, pretpostavljam da koristis RAID0, u mom slucaju napravio bih, kao sto uvek i radim ako je u pitanju XP, C-particiju od 50GB, a ostalo sve munem za D, na C mi je win+svi programi, a na D-folder igrice, ali posto je RAID0, ne bih ti savetovao nikakvve podatke da drzis, samo igre...
nenika brze je ovo moje od raida 0 16.04.2009. 18:02 #108629

WINDOWS NA JEDNOM MALOM HDD
INSTALIRANE IGRE NA DRUGOM HDD+ NAJVECI CLUSTERI

A JOS JE BRZE OVO: DVA HDD U RAID O A NA TRECI HDD INSTALIRANE IGRE
imarkovic nenika.. 16.04.2009. 19:19 #108644

broj poruka: 19012
kad si vec pomenuo raid0, drzao sam neko vreme 2x500GB u raid0, odnosno stripped, na istom instalirao i igre i sys, dok mi nije posle mesec dana pukao jedan, vratio sam sve kako je i ranije bilo, na 1hdd od 500GB,prestao da se mucim oko inst.drivera, a win mi radi isto primetno brzo kao i sa raid-om, tako da sam skontao da je bila propala investicija, ali zato sam stavio drga 2x500 za podatke u raid1 (mirrored)...tako da, SkyFire, razmisli o tom raid-u, i nisu neke performanse, hdd radi za 20mbps brze, a to je jako malo...

a zasto najveci clusteri, kakve veze ima, radi podjednako brzo, ja se drzim pravila, na default, i to je provereno..

MIGOSA Western Digital 16.04.2009. 19:45 #108649

broj poruka: 280
@SkyFire

Kako si zadovoljan svojim hardovima? Posebno me intereusju performanse tog RAID0.
Interesujeme takodje i koliku buku Raptori generisu?
nenika Re: nenika.. 16.04.2009. 19:49 #108651

CLUSTERI ZA VELIKE FAJLOVE IDU NAJVECI ZASTO?PA WINDOWS KAD POCNE DA PUNI JEDAN CLUSTER ON MORA DA ZABELEZI KAD POCNE DA GA PUNI I KAD GA NAPUNI ONDA PRELAZI NA DRUGI CLUSTER.STO VISE MALIH CLUSTERA VISE RADI WINDOWS DA KONROLISE KAD POCNE DA GA PUNI I KAD GA NAPUNI PA DA PREDJE NA DRUGI.

:: kad si vec pomenuo raid0, drzao sam neko vreme 2x500GB u raid0, odnosno stripped, na istom instalirao i igre i sys, dok mi nije posle mesec dana pukao jedan, vratio sam sve kako je i ranije bilo, na 1hdd od 500GB,prestao da se mucim oko inst.drivera, a win mi radi isto primetno brzo kao i sa raid-om, tako da sam skontao da je bila propala investicija, ali zato sam stavio drga 2x500 za podatke u raid1 (mirrored)...tako da, SkyFire, razmisli o tom raid-u, i nisu neke performanse, hdd radi za 20mbps brze, a to je jako malo..
:: a zasto najveci clusteri, kakve veze ima, radi podjednako brzo, ja se drzim pravila, na default, i to je provereno.
SkyFire Re: Western Digital 16.04.2009. 20:16 #108658

Evo kako rade ,RAID0 :

http://img411.imageshack.us/my.php?image=raptor1.png

http://img411.imageshack.us/my.php?image=raptor2.png

Zadovoljan sam poprilicno.Buku?Kakvu buku? Iskreno jedino sto cujes po pokretanju wina,kad upalis komp kad se zavrte i to samo taj momenat iz stanja mirovanja,ne cuju se uopste.

:: @SkyFir
:: Kako si zadovoljan svojim hardovima? Posebno me intereusju performanse tog RAID0
:: Interesujeme takodje i koliku buku Raptori generisu?
Pisko Navika 17.04.2009. 01:29 #108698

broj poruka: 6650
1. Da, C polušavam da ostavim samo za OS i samo za ono što sam siguran da puca pri reinstalaciji + da je glupo do yaya i pravi greške ako nije instalirano baš na C: (gomila tupavih programa blago teleći sugeriše kako je najpametnije da se stave na c: program files... zato što glupsoni koji su ih programirali nisu stavili da se proveri u registru gde je aktuelna putanja u windowsu, već su upisali fiksnu default putanju u programski kod, i ti sad možeš da se slikaš...).
2. Može biti i neke dobiti u brzini, pogotovo ako je i swap na c (podrazumenvano).... ali, pravi razlog zašto ne natrpavam C je, što jedino u slučaju da je ta particija pretrpana (još i ako je na njoj swap...) dolazi do pravog zagušenja i patnje OS-a zbog fragmentacije kada se sve pretrpa, i, kraće traje backup sa acronis-om i manji je fajl, pa stane na manje dvd-a itd. U parama, nije to ušteda, ali, u vremenu stvarno jeste. Jednostavno, zbog par minuta više, ceo postupak ti se zgadi i izbegavaš ga dok ne napraviš sranje.
3. Po meni, bar na četiri particije, jednu za OS (ja guram oko 50Gb za XP, 15 za linux), drugu za programe (i još na njoj imam Program files i Probam files..... pogodi zašto), treću za podatke (video materijal, slike, dokumenti... odnosno, prebačen my documents, valjda još iz win98..., kada si ga mogao sa drag`n`drop-om prebaciti na drugu particiju), ova treća je najveća, i, četvrta, za swap - ako ga koristiš. Ima tu još kod mene i tri dodatne zbog linux-a, ali, ne ulaze u ovo što savetujem sa windows....
4. Kod današnjih diskova, kada je brzina rotacije kao i pre, ali, gustina pakovanja višestruko veća nego pre.... izgleda su performanse teško merljive, odnosno, ono što ti neka logika govori da je kao bolje, jednostavno mehanika diska prepiša i ne vidiš ništa od dobitka, tako da je to posao za myth-busterse izgleda....
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs