U ovo bas nisam upucem pa bih voleo par kratkih objasnjenja... U biosu imam opciju storge manager da se hd stavi u IDE, AHCi ili RAID... Sva tri znam sta su, ali mi nije jasno jedno da li raditi disk da moze da radi u AHCi rezimu tj sta tacno dobijam prebacivanjem iz sadasnjeg IDE u AHCi???
Brze rade diskovi u AHCI rezimu..Brzi odziv..Kad dizes sistem podignes ga direktno na AHCI modu a Sata konfigurises u biosu kao AHCI!Na boot stavis disk sa kojeg podizes sistem.
Onaj patch ti sluzi da ti se win ne slogira kad prebacis u AHCI prilikom bootovanja ali ti svakako trebaju i driveri.
I Want to believe - The truth is out there
:: U ovo bas nisam upucem pa bih voleo par kratkih objasnjenja.. :: U biosu imam opciju storge manager da se hd stavi u IDE, AHCi ili RAID.. :: Sva tri znam sta su, ali mi nije jasno jedno da li raditi disk da moze da radi u AHCi rezimu tj sta tacno dobijam prebacivanjem iz sadasnjeg IDE u AHCi?? :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!!!
Koliko vidim, taj link je za Intelove ploče, tj. južne mostove (pretpostavljam). Da li ima negde da se nađe i za AMD-a (imam SB700 na 780G ploči), a dobro bi došlo i neko objašnjenje da nešto ne zaserem. Ne volim da se pravim pametan, kad nešto nisam siguran kako ide.
Za AMD sa probao fore kao za Intel i nista nije uspelo. Jedini siguran nacin da poteram AHCI je bio disketa sa drajverom pa F6 na instalaciji ili slipstream u instalaciju Win-a. Inace je lepo radio na SB700. Pokusvam da umolim devojku da mi pozajmi hdd da probam i raid na SB700 posto imamo identicne diskove. Dakle, za korisnike AMD/ATI chipsetova, ogranicavam se na svoje iskustvo, samo drajver na disketi pa preko nje ili da se uradi slipstream u sam Win i radi bez ikakvih problema i peripetija. Uspeo sam jednom da uradim reinstal Win-a pa da tada ubacim AHCI drajver ali je vrlo brzo poceo da brljavi, tako da to ne preporucujem.
Ja se igrao na Biostar TA780G, WD i Hitachi hardovi. Na AHCI mi je Hitachi bio primetno brzi od WD, zasto, ne bik znao :o) Ako namestite AHCi, bacite HDTach rezultate, bas me interesuje.
Nadam se da sam pomogao
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
i jos nesto kad se AHCI pojavio namerno je oduzeta udma6 za hdd pa je smanjena na 5, i onda naravno kad spojite to sa onim na wikipediji normalno je da cete dobiti brzi hdd koji pre AHCI radio u udma6 modu malkice sporije nego sad u AHCI modu. Jedina novina u AHCI modu je drugacija putanja kretanja igala sto citaju po HDD.
`....vi ih samo prelakirate i prodajete kao nove - jel tako il` nije`
komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a...
Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem...
Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno ?
u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to ?
Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti .....
p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista
Ajd uzdravlje
:: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: ::
Windows 7 u sebi bi trebalo da ima AHCi drajver (posto Vista ima) tako da ti treba samo Intel Matrix Storge za W7 ako postoji... postupak prebacivanja (ako W7 u sebi ima AHCI driver) udjes u bios prebacis iz IDE u AHCI, sacuvas i izadjes napolje... ako bude BSOD onda W7 nema u sebi driver a za to nema za sada resenja (ono je sajt za XP, posto XP nema AHCI driver)...
Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!!!
:: Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno :: :: u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to :: :: Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti ..... :: :: :: p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: ::
Da skontao sam to, vista ima ahci u sebi a koliko citam apsolutno iste drajvere su prebacili i na win 7 .....skinuo sam poslednji ( koji je KAO za win 7 ) intel matrix storage ali nema sanse da se isntalira....non stop prijavljuje da ne zadovoljavam minimum requirements ???
realno...koliko ubrzanja si dobio i u svemu ili samo prilikom kopiranja ? Ajd uzdravlje
:: Windows 7 u sebi bi trebalo da ima AHCi drajver (posto Vista ima) tako da ti treba samo Intel Matrix Storge za W7 ako postoji... postupak prebacivanja (ako W7 u sebi ima AHCI driver) udjes u bios prebacis iz IDE u AHCI, sacuvas i izadjes napolje... ako bude BSOD onda W7 nema u sebi driver a za to nema za sada resenja (ono je sajt za XP, posto XP nema AHCI driver).. :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno :: :: :: :: u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to :: :: :: :: Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti ..... :: :: :: :: :: :: p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: :: :: :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: ::
Ne dobija se nesto specijalno na brzini.Disk je malo zivlji i ima bolji odziv.Ne verujem da ces toliko da primetis koliko se nadas.Do sad sam sve drzao na AHCI dok nisam pokrenuo RAID0 sa novim diskovima.Inace Vista nema AHCI drivere,mozda je Lonely Max naleteo na verziju gde joj je implementirano.Najlakse je sa nLite ubaciti sve propratne drivere i cao djaci.Ja sam tako radio sa XP-om.Kad god obaram win on povuce AHCI i RAID drivere sa diska najnormalnije i superiska.
:: Da skontao sam to, vista ima ahci u sebi a koliko citam apsolutno iste drajvere su prebacili i na win 7 .....skinuo sam poslednji ( koji je KAO za win 7 ) intel matrix storage ali nema sanse da se isntalira....non stop prijavljuje da ne zadovoljavam minimum requirements ?? :: :: http://i43.tinypic.com/156u5g8.pn :: :: realno...koliko ubrzanja si dobio i u svemu ili samo prilikom kopiranja :: Ajd uzdravlje :: :: :: Windows 7 u sebi bi trebalo da ima AHCi drajver (posto Vista ima) tako da ti treba samo Intel Matrix Storge za W7 ako postoji... postupak prebacivanja (ako W7 u sebi ima AHCI driver) udjes u bios prebacis iz IDE u AHCI, sacuvas i izadjes napolje... ako bude BSOD onda W7 nema u sebi driver a za to nema za sada resenja (ono je sajt za XP, posto XP nema AHCI driver).. :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno :: :: :: :: :: :: u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to :: :: :: :: :: :: Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti ..... :: :: :: :: :: :: :: :: :: p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista :: :: :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: :: :: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: :: :: :: :: :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: :: :: ::
Kao sto si rekao nema nekog JAKO primetnog pobojsanja, malo zivlje i to je to, ali sve u svemu zivlje... A za Vistu sam siguran 95% da ima u sebi AHCI (iaStor.sys) posto sam radio drugu laptop koji je prilagodjen samo Visti (znaci XP u cop, modu koje 5 minuta boot) a vista nikakvih problema nije pravila...
Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!!!
:: Ne dobija se nesto specijalno na brzini.Disk je malo zivlji i ima bolji odziv.Ne verujem da ces toliko da primetis koliko se nadas.Do sad sam sve drzao na AHCI dok nisam pokrenuo RAID0 sa novim diskovima.Inace Vista nema AHCI drivere,mozda je Lonely Max naleteo na verziju gde joj je implementirano.Najlakse je sa nLite ubaciti sve propratne drivere i cao djaci.Ja sam tako radio sa XP-om.Kad god obaram win on povuce AHCI i RAID drivere sa diska najnormalnije i superiska :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: Da skontao sam to, vista ima ahci u sebi a koliko citam apsolutno iste drajvere su prebacili i na win 7 .....skinuo sam poslednji ( koji je KAO za win 7 ) intel matrix storage ali nema sanse da se isntalira....non stop prijavljuje da ne zadovoljavam minimum requirements ?? :: :: :: :: http://i43.tinypic.com/156u5g8.pn :: :: :: :: realno...koliko ubrzanja si dobio i u svemu ili samo prilikom kopiranja :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: Windows 7 u sebi bi trebalo da ima AHCi drajver (posto Vista ima) tako da ti treba samo Intel Matrix Storge za W7 ako postoji... postupak prebacivanja (ako W7 u sebi ima AHCI driver) udjes u bios prebacis iz IDE u AHCI, sacuvas i izadjes napolje... ako bude BSOD onda W7 nema u sebi driver a za to nema za sada resenja (ono je sajt za XP, posto XP nema AHCI driver).. :: :: :: :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: :: :: Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno :: :: :: :: :: :: :: :: u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to :: :: :: :: :: :: :: :: Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti ..... :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista :: :: :: :: :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: :: :: :: :: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Re: Re: Re: Re: Re: Re: prestekao sam se u AHCi...
16.04.2009. 20:25
status: user broj poruka: 18472
I kad pokrenes boot sa diska ako je prethodno konfigurisan u SATA kao AHCI radi bez problema bez BSOD-a?Boga mi kod mene tako ne radi,a ni kod kolege ,i to sa update packom,SP1 .
:: Kao sto si rekao nema nekog JAKO primetnog pobojsanja, malo zivlje i to je to, ali sve u svemu zivlje.. :: A za Vistu sam siguran 95% da ima u sebi AHCI (iaStor.sys) posto sam radio drugu laptop koji je prilagodjen samo Visti (znaci XP u cop, modu koje 5 minuta boot) a vista nikakvih problema nije pravila.. :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: Ne dobija se nesto specijalno na brzini.Disk je malo zivlji i ima bolji odziv.Ne verujem da ces toliko da primetis koliko se nadas.Do sad sam sve drzao na AHCI dok nisam pokrenuo RAID0 sa novim diskovima.Inace Vista nema AHCI drivere,mozda je Lonely Max naleteo na verziju gde joj je implementirano.Najlakse je sa nLite ubaciti sve propratne drivere i cao djaci.Ja sam tako radio sa XP-om.Kad god obaram win on povuce AHCI i RAID drivere sa diska najnormalnije i superiska :: :: :: :: I Want to believe - The truth is out there :: :: :: :: :: :: :: :: :: Da skontao sam to, vista ima ahci u sebi a koliko citam apsolutno iste drajvere su prebacili i na win 7 .....skinuo sam poslednji ( koji je KAO za win 7 ) intel matrix storage ali nema sanse da se isntalira....non stop prijavljuje da ne zadovoljavam minimum requirements ?? :: :: :: :: :: :: http://i43.tinypic.com/156u5g8.pn :: :: :: :: :: :: realno...koliko ubrzanja si dobio i u svemu ili samo prilikom kopiranja :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: :: :: Windows 7 u sebi bi trebalo da ima AHCi drajver (posto Vista ima) tako da ti treba samo Intel Matrix Storge za W7 ako postoji... postupak prebacivanja (ako W7 u sebi ima AHCI driver) udjes u bios prebacis iz IDE u AHCI, sacuvas i izadjes napolje... ako bude BSOD onda W7 nema u sebi driver a za to nema za sada resenja (ono je sajt za XP, posto XP nema AHCI driver).. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: :: :: :: :: Sta si tacno uradio ? Kontam da li da prebacim ovu svoju win 7 cu na ahci ali bez reinstala naravno :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: u biosu prebacim na ahci i onda ce mi traziti drajvere ( Intel® P35 + ICH9 Chipset ) , ubacim disketu i to je to :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Na tom sajtu sto si dao pise da za ich9 nije preporucljiv ahci a u biosu imam opciju ? sta mi je ciniti ..... :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: p.s. nadjoh na netu najnoviji intel matrix storage za windows 7 ali kada pokrenem setup kaze da ne zadovoljavam minimalne requirements sto je smesno. Pokusao i u vista compatible modu ali nista :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Ajd uzdravlje :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: komp radi malo brze tako da mislim da je to na losijim kompovima izrazenije... onaj patch funkcionise znaci BSOD je sredjen :D... kome treba za ICH10R kontroler nek pogleda na tom forumu nize naci ce i za to.... drajvere naravno skidate sa Matrix Storge-a.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Za AMD nisam nasao... potrazim pa javim ako nadjem.. :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: Da li sam ja jedini koji tu vidi problem...???!! :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: :: ::
Ja sam recimo imao problema sa instalacijom ICH10R Raid drajvera sa F6 u WinXP SP3, jednostavno prijavi gresku, jedini nacin je da se drajver integrise sa Nlite-om. Sa WinXP SP2 se taj isti drajver instalirao bez ikakvih problema. U pitanju je ploca P5Q-E i dva WD Caviara 250GB u Raid0.
Glavna i najveca prednost u radi kada je ukljucen AHCI mod je Multitasking, da pojasnim: Prilikom kopiranja vise velikih faijlova istoveremeno gubitak u brzni je minimalan, probajte to u IDE modu pa cete videti o cemu govorim. Naj izrazenije je prilikom rezanja 2 razlicita DVD diska istovremeno sa istog harada, kada je IDE to moze da potraje citavu vecnost (mada nije uvek tako) u AHCI modu nema gubitka u brzini sve radi besprekorno u skladu sa odredjenom brzinom rezanja. Hardov su tisi u radu kada se koristi AHCI.
Meni radi u rezimu AHCI, imam intel P45 chipset i ICH10R, koristim Vistu x64 SP1 koja vec ima drajvere, samo preko `regedit` ukljucis ahci drajver, prebacis u biosu na AHCI i radi bez problema. Jedina fora je sto ja ne vidim nikakvu razliku u radu kompa, ili nisam testirao bitne stvari. Ne znam tacno ni cemu sve sluzi. Hard disk je WD 640GB SATAII (brzina je sataII, ali nema NCQ koliko sam uspeo da procitam na sajtu) mozda zbog njega. _________________________________________________ Hope is the first step on the road to disappointment.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.