Koristila sam Acronis Disk Director. Pri pravljenju sam stavila da mi nova particija bude 250 GB, a za staru je pisalo da ima 50 GB. Nije mi jasno gde se izgubilo jos 20 GB...
Ako neko zna u cemu je problem bila bih mu zahvalna da mi kaze.
... Како произвођачи, помоћу међународног стандарда мера, закидају на мери. Произвођачи се у обележавању меморијског капацитета користе декадним системом мера (kilo К=10^3=1000, mega M=10^6=1000000, giga G=10^9=1000000000), док се у информатици користи бинарни систем (kilo K=2^10=1024, mega M=2^20=1048576, giga G=2^30=1073741824), а амери на пример још користе фитски систем мера,али им то не смета да се позивају на SI за мерење капацитета дискова... Са правне стране гледано изражавање капацитета у SI јединицама није прекршај, тако да се произвођачи могу хвалити технолошким достигнућима која нису постигли...
Dakle Disk od 500Gb ima formatirani kapacitet 465GB, zabuna je sto se najcesce takvi diskovi deklarisu kao 500GB, dakle zabunu unosi Byts i Bytes. Ali da ne komplikujemo dodatno sa preracunavanjem bita u bajtove dakle radi se o tome da si dobio tacan kapacitet koji si i trebao da ocekujes da si recimo procitao datasheet od bilo kog proizvodjaca diskova u kojima dole sitnim slovima pise tacno kako oni deklarisu 1GB ili ranije 1MB (dok su diskovi bili nekoliko gigabajta).
pa nisam to citala. ali ok, jasno mi je kako su se ogradili. samo jedna ispravka: sa b se obelezava bit, a sa B bajt. i zasto svi pisu u muskom rodu? pa ima i zena na ovom forumu.
SREĆULJAK
:: 500Gb=500.000.000.000 :: 500.000.000.000b/1024=488.281.250K :: 488.281.250Kb/1024=476.837M :: 476.837Mb/1024=465G :: :: Dakle Disk od 500Gb ima formatirani kapacitet 465GB, zabuna je sto se najcesce takvi diskovi deklarisu kao 500GB, dakle zabunu unosi Byts i Bytes. Ali da ne komplikujemo dodatno sa preracunavanjem bita u bajtove dakle radi se o tome da si dobio tacan kapacitet koji si i trebao da ocekujes da si recimo procitao datasheet od bilo kog proizvodjaca diskova u kojima dole sitnim slovima pise tacno kako oni deklarisu 1GB ili ranije 1MB (dok su diskovi bili nekoliko gigabajta) :: :: ::
@ anchi : Nismo mi navikli da ima mnogo zena, vecinom se rasprave vode izmedju nas muskaraca, tako da svi pisemo u muskom rodu ! Navika jbga... I jos nesto, nasi diskovi su po 320 Gigabyte-a ili 298 Gibibyte-a... To je tako jer je GIGA u SI sistemu 10^9 i ti diskovi stvarno jesu 320 Gigabyte-a...
SONY VAIO VGN-FW285J
:: pa nisam to citala. ali ok, jasno mi je kako su se ogradili :: samo jedna ispravka: sa b se obelezava bit, a sa B bajt :: i zasto svi pisu u muskom rodu? pa ima i zena na ovom forumu :: :: SREĆULJAK
byte u prevodu bajt se obelezava sa B bit u prevodu bit se obelezava sa b
znaci nije isto pisati b ili B, mnogi to mesaju.
SREĆULJAK
:: @ anchi : Nismo mi navikli da ima mnogo zena, vecinom se rasprave vode izmedju nas muskaraca, tako da svi pisemo u muskom rodu :: Navika jbga.. :: I jos nesto, nasi diskovi su po 320 Gigabyte-a ili 298 Gibibyte-a.. :: To je tako jer je GIGA u SI sistemu 10^9 i ti diskovi stvarno jesu 320 Gigabyte-a.. :: :: :: SONY VAIO VGN-FW285 :: :: :: :: :: pa nisam to citala. ali ok, jasno mi je kako su se ogradili :: :: samo jedna ispravka: sa b se obelezava bit, a sa B bajt :: :: i zasto svi pisu u muskom rodu? pa ima i zena na ovom forumu :: :: :: :: SREĆULJAK
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.