sta sam mu uradio? u pocetku podelio sam ga na 3 [tj. 4] particije. c [45gb], d [200gb] i e [200gb], a preostalih 25 sam ostavio za linux [opensuse]. posle sam obrisao i xp i suse, i ko idiot spojio te dve particije [prva i zadnja, fizicki su lepo razdvojene, al o tome tada nisam razmisljao] i tu stavio vistu. posle sam kupio 6400aaks i na njemu ostavio nekih 25gb na kraju za linux. a onda sam napravio amatersku gresku. tek posle sam saznao da linux treba da ide na isti hdd na kom je i win. sve u svemu, grub loader mi je tada prijavio 5 (!!!) windowsa i nisam mogao da koristim oba os-a, vec samo jedan, zavisno od boot loadera koji stavim/nasnimim.zakljucak je bio da sam mu malo razlupao MBR. project linux dropped.:( sad imam samo vistu.
sta hocu da mu uradim?:) prebacio sam sve podatke sa njega i zvrje mi prazne particije trenutno. os mi je na trecem hardu [3200aaks]. ocu da mu[na 5000aaks] popravim nesrecni mbr i napravim samo dve particije. takodje, zanima me, ako se neko sreo sa ovime, dal sam ostetio i mbr na 6400aaks? [ne znam, posto je on predvidjen samo za mediju...]
oce li obican delete particija i format harda iz windowsovog ili bilo kog drugog partition menagera resiti problem, ili moram da radim low level format? valjaju li programi odavde: http://hddguru.com/content/en/software/ ? gledam samo one koji rade u winu, posto ne volim da dzaram iz dosa...:)
takodje, ako imate neku ideju, slobodno recite, ne zelim da pocnem ovo pre nego sto cujem vasa misljenja...:)
Kratko i bez mnogo razmišljanja (znači, postoje možda i bolje opcije): Formatirenjem ili čistim delete-om particija, rešićeš probleme, i sve može jovo-nanovo. Pogotovo što, kako vidim, na diskovima kojim obiluješ, nemaš ništa korisno pa ti ruka sama leti na particionisanje i formatiranje. Smisli koliko ćeš OS-eva imati, odmah na startu, i koliko to treba za njih. Koliko vidim, Za XP si ostavio 45Gb što je i moja mera, mada, za instalaciju programa ostavljam ipak (i pored toga što dosta programa ide na C-program files) posebnu particiju, za podatke još jednu (najveću) i, za swap file = RAM*2+0,5Gb posebnu particiju.... a onda windows-ov pagefile prebacim u potpunosti na tu zasebnu particijicu.... za linux, tačno je da može sa 25Gb ukupno, ali, formiraj mu 3 particije, od kojih će jedna biti veličine kao i swap za windows - dakle po istoj formuli izračunata, a ostale dve.... pa 15 i 10 Gb. Tu od 15 i onu od 45 za windows, ostavi na istom hard-disku, a ostale razbucaj kako ti drago (eto, picajzle mere karakteristike diska i swap smeštaju na najbržu fizičku teritoriju diska....). Win particije formatiraj sa ntfs-om, linux sa ext3, a swap ostavi neformatiranu, formatiraj je iz linuxa, pri instalaciji. Instaliraj winxp, pa onda i linux, odaberi particije od 15, 10 i swap i ferceraj. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
:: Kratko i bez mnogo razmišljanja (znači, postoje možda i bolje opcije) :: Formatirenjem ili čistim delete-om particija, rešićeš probleme, i sve može jovo-nanovo. Pogotovo što, kako vidim, na diskovima kojim obiluješ, nemaš ništa korisno pa ti ruka sama leti na particionisanje i formatiranje
hvala puno, to me je zanimalo!:)))) evo sad sam obrisao particije sa paragon partition managerom, trebalo bi da je sve u redu...
a da ruka leti... caka je sto imam ortaka koga zanima vecina stvari koje skinem sa neta, pa pokupi recimo 65% ili vise...ko rapidshare al ne kosta nista! hehe. tako da sam malko komforniji sto se toga tice... al ipak ne volim da se previse petljam sa particijama, samo kad se mora.:)
:: Smisli koliko ćeš OS-eva imati, odmah na startu, i koliko to treba za njih. Koliko vidim, Za XP si ostavio 45Gb što je i moja mera, mada, za instalaciju programa ostavljam ipak (i pored toga što dosta programa ide na C-program files) posebnu particiju, za podatke još jednu (najveću) i, za swap file = RAM*2+0,5Gb posebnu particiju.... a onda windows-ov pagefile prebacim u potpunosti na tu zasebnu particijicu.... za linux, tačno je da može sa 25Gb ukupno, ali, formiraj mu 3 particije, od kojih će jedna biti veličine kao i swap za windows - dakle po istoj formuli izračunata, a ostale dve.... pa 15 i 10 Gb. Tu od 15 i onu od 45 za windows, ostavi na istom hard-disku, a ostale razbucaj kako ti drago (eto, picajzle mere karakteristike diska i swap smeštaju na najbržu fizičku teritoriju diska....). Win particije formatiraj sa ntfs-om, linux sa ext3, a swap ostavi neformatiranu, formatiraj je iz linuxa, pri instalaciji. Instaliraj winxp, pa onda i linux, odaberi particije od 15, 10 i swap i ferceraj :: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!! :: ::
moram priznati, iako sam tako delio particije za suse, nije mi palo na pamet da pravim posebnu particiju samo za page file za win [koji mi je sada 2348-3069MB], niti sam znao da to moze... cini mi se malo mnogo 4.5gb samo za paging file...:) mada ne znam, jel da povecam malo page file za recimo pola giga ili vise?
Posebna particija za Page File je u opticaju već dugo. Svojevremeno, a verovatno i danas (prestao sam da pratim), bilo je mnogo diskusija na tu temu. Osnova je da ti page File bude 1.5 do 2 puta veći od količine RAM-a koji imaš. Neko preporučuje da se ostavi Windows default, što je 1.5x, a neko da se stavi 2x. Mnogi preporučuju fiksnu veličinu (što ja radim). Staviš istu vrednost za najmanju i najveću količini RAM-a. Ima još jedna varijanta, a to je da podeliš Page File na dva fiksna dela, jedan na sistemskom a drugi na drugom hardu. Probaj, igraj se, pa vidi šta ti najviše odgovara.
Nightbird ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme. HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.