HDD se sam od sebe prebacuje u PIO mod. Ovo se desava kad god povucem vecu kolicinu podataka sa njega (obrada i renderovanje video materijala). Vratim ga ja na UDMA6 mod, ali posle desetak minuta se opet upuca i dalji rad je nemoguc. U PIO modu on radi normalno (mnogo sporije naravno), ali tada zbog smanjene brzine citanja podataka ne mogu raditi sa video materijalom. HDD je Maxtor 160GB (nisam trenutno na tom kompu da procitam tacnu oznaku). Moze li biti problem do napajanja koje je kinez od 350W, ili je HDD spreman za zasluzenu penziju? Da nije problem do XP-a koji nije duuuugooo reinstaliran?
Ja glasam za XP!!! Nesto je verovatno pobrljavio win. Prvo ti instaliraj nov win,i verujem da ce problem nestati... Mada nije na odmet i da proveris hard,recimo na hiren`s boot cd-u imas mnogo dobre alate za proveru hard diska pa pokusaj tako da proveris hard...za svaki slucaj...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: :: HDD se sam od sebe prebacuje u PIO mod. Ovo se desava kad god povucem vecu kolicinu podataka sa njega (obrada i renderovanje video materijala). Vratim ga ja na UDMA6 mod, ali posle desetak minuta se opet upuca i dalji rad je nemoguc. U PIO modu on radi normalno (mnogo sporije naravno), ali tada zbog smanjene brzine citanja podataka ne mogu raditi sa video materijalom. HDD je Maxtor 160GB (nisam trenutno na tom kompu da procitam tacnu oznaku). Moze li biti problem do napajanja koje je kinez od 350W, ili je HDD spreman za zasluzenu penziju? Da nije problem do XP-a koji nije duuuugooo reinstaliran?
E, da. Zaboravio sam da kazem da je drugi disk sistemski (Maxtor 80GB) i on radi savrseno. Ovaj problematicni pobrljavi iskljucivo pri povlacenju video materijala, tj velike kolicine podataka, mada uspeo sam sasvim normalno da prebacim podatke sa njega na externi HDD, i pri tome je radio punom brzinom i nije pravio problem. Reinstall XP-a bih ostavio kao poslednju opciju jer me mrzi da radim sva podesavanja potrebna za posao, ali ako bude moralo nije ni to problem. Jel potpuno iskljucujes napajanje kao potencijalni problem?
Pogresnom logikom pristupas problemu!!! Da li si proverio hard sa nekim alatom za proveru harda? Ako je hard ispravan posle te provere onda reinstal XP-a,nema sta da te mrzi... Ne mozes nagadjati na eci peci pec gde je kvar,nego ides sistemom eliminacije,jedan po jedan deo...
KO RANO RANI,IL` JE PEKAR,IL` NIJE NORMALAN!!!
:: E, da. Zaboravio sam da kazem da je drugi disk sistemski (Maxtor 80GB) i on radi savrseno. Ovaj problematicni pobrljavi iskljucivo pri povlacenju video materijala, tj velike kolicine podataka, mada uspeo sam sasvim normalno da prebacim podatke sa njega na externi HDD, i pri tome je radio punom brzinom i nije pravio problem. Reinstall XP-a bih ostavio kao poslednju opciju jer me mrzi da radim sva podesavanja potrebna za posao, ali ako bude moralo nije ni to problem. Jel potpuno iskljucujes napajanje kao potencijalni problem :: :: ::
Hoće to da se dešava na starijim Intel chipsetovima, što nije obavezno razlog. Može biti problematičan ATA kabl ili iz nekog razloga oštećeni chipset drajveri.
Rešenje koje pali u 95% slučajeva je uninstall grane na kojoj je uređaj, i reset. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
@bax: Uradim ja uninstall i vratim ga na UDMA6, ali opet se pri vecem opterecenju vrati u PIO. @doca80: Probacu i proveru harda pa javljam sta sam uradio.
Windows automatski prebacuje u PIO mod kada neuspešno 5-6 puta ne uspe da pročita ili zapiše na hdd (cd-dvd) drajv. Automatski. Zato ti se to dešava, da sam vraća. Disk traži totalno skeniranje i surface test. Češljanje antivirusom i malwareom (možeš ga izbeći formatiranjem diska i chkdsk-om..../r. Svinjarija na disku može biti prouzrokovana od strane više uzroka, od kojih mi iz rukava, padaju sledeći na pamet: - disku je dosta, vreme mu je da crkne i razvija podmuklo, svoje male bad-sectore - šklj kabl - šklj napajanje (poznato je bilo da maxtor i kung-fu napajanja prave probleme) - imaš zloćudne napasnike u win-u, mada, trebali bi prvenstveno da skewavaju sistemski disk, ali, ... - ploča/drajveri od ploče ne funkcionišu kako treba i proizvode previše grešaka .... ne znam više... Da li ti kućište stoji u horizontali? Da li imaš bilo kakvih vibracija na podlozi gde je kućište-pa i hdd? Da li se hard pregreva (pregrevao u dužem periodu)?
Rezime: proveri S.M.A.R.T. pokazatelje diska, odradi chkdsk /r ili nekim drugim alatom sa hiren`s-a proveri ispravnost diska i površine diska, proveri imaš li setovan `dirty` bit na particiji.... proveri (zameni) kabl, a proveri i priključak napajanja, promeni napajanje, formatiraj particije na problematičnom disku (sporo formatiranje, ne brzo).... a ako ti to ne razreši dilemu, nastavljamo kasnije. Ako se javiš. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.