Posle nekog vremena, nekad sat, nekad 2 sata, jedan od 2 HDD-a se ugasi. Jednostavno ga nema u My Computer-u. Gasi se ili WD od 250GB star oko 4-5 godina, ili Samsung od 180 GB star oko 5-6 godina. Ne cuje se nista u kucistu, samo jednostavno nestane i nakon normalnog restarta se pojavi...
Pored ta dva imam i sistemski WD Raptor od 37GB koji se nikad nije ugasio...
Desi se takodje da umesto nekog od dva HDD-a nestane i DVD-RW. Probao sam 2 identicna Samsungova rezaca...
Ja sumnjam na maticnu...
Probano na Vista x64, Windows 7 x64 i XP SP3 x32
Ostatak hardvera je: Q6600 OC na 3.6ghz sa CM V8 GA P35-DS4 CM Real Power M700 GTX280
Nigde na netu nisam mogao da nadjem slican problem... __________________ Scourge of PCBerza
Napajanje nije, uređaju koji se gase verovatno nisu sami krivi, kablovi, ne verujem (takve random zajebancije nisu simptomi problema sa kablom, naročito na više uređaja)...sve ovo dovodi do zaključka - pobesneo je ICH9 južni most iz nekog razloga. Pregrevanje istog ? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Desava mi se ponekad da kad nestane neki, i restartujem ga, sistem stoji neprestano na post screenu iako je detektovao sve hardove. Detecting IDE drives... Inace, nemam nijedan IDE drajv, ali svi hardovi rade u IDE rezimu iako su na SATA... __________________ Scourge of PCBerza
:: Ne nestaju u BIOSU :: :: Desava mi se ponekad da kad nestane neki, i restartujem ga, sistem stoji neprestano na post screenu iako je detektovao sve hardove. Detecting IDE drives.. :: Inace, nemam nijedan IDE drajv, ali svi hardovi rade u IDE rezimu iako su na SATA.. :: _________________ :: Scourge of PCBerza :: ::
Isti simptomi su mi se desavali u dva slucaja i u oba slucaja je bio razliciti problem. Pogadjajte, obe ploce su bile Gigabyte :o) Ovo je bila sala na konto GB-a jer mi se nesto cini da je to sistem zastite kako ne bi doslo do ugrozavanja podataka na hardovima kada se nesto kopira pa dodje do uzastopnih gresaka... Isuvise se cesto desava i manifestuje na taj nacin umesto da pocne hard da gresi , korumpira fajlove ili da sistem pobenavi zbog gresaka pa sporo radi itd. Prvi je bio sam bridge, pregrevanje, narocito kod intenzivnijeg kopiranja i uopste intenzivnije upotrebe kontrolera, pregreje se i pogasi ili hardove ili optiku ili jednostavno uspori dok se ne rastereti, cim se rastereti odmah proradi normalno. Drugi slucaj je bio krivac hard, jedan od dva SATA harda je pravio problem i kada god on pobesni ili on nestane iz sistema, ili drugi hard ili optika...
Samo da napomenem da nijednom nije doslo do pada sistema u toku rada, pucanja programa koji su radili kada se to desavalo ili slicno... U najgorem slucaju se zamrzne sistem ako se na vreme ne primeti da se nesto cudno desava
Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada!
E upravo! Niti prsne, niti se zaglavi sistem, samo kad odem u My Computer vidim da jedan fali... __________________ Scourge of PCBerza
:: Isti simptomi su mi se desavali u dva slucaja i u oba slucaja je bio razliciti problem. Pogadjajte, obe ploce su bile Gigabyte :o) Ovo je bila sala na konto GB-a jer mi se nesto cini da je to sistem zastite kako ne bi doslo do ugrozavanja podataka na hardovima kada se nesto kopira pa dodje do uzastopnih gresaka... Isuvise se cesto desava i manifestuje na taj nacin umesto da pocne hard da gresi , korumpira fajlove ili da sistem pobenavi zbog gresaka pa sporo radi itd :: Prvi je bio sam bridge, pregrevanje, narocito kod intenzivnijeg kopiranja i uopste intenzivnije upotrebe kontrolera, pregreje se i pogasi ili hardove ili optiku ili jednostavno uspori dok se ne rastereti, cim se rastereti odmah proradi normalno :: Drugi slucaj je bio krivac hard, jedan od dva SATA harda je pravio problem i kada god on pobesni ili on nestane iz sistema, ili drugi hard ili optika.. :: :: Samo da napomenem da nijednom nije doslo do pada sistema u toku rada, pucanja programa koji su radili kada se to desavalo ili slicno... U najgorem slucaju se zamrzne sistem ako se na vreme ne primeti da se nesto cudno desav :: :: Da li ce se u krevetu odigrati komedija ili tragedija zavisi od - komada! :: ::
Imao sam tri rezača, LG CD-RW, Nec DVD-Rw oba IDE, i Samsung DVD-RW SATA, a sve to povezano da ultra bagiviti Gigabajt GA-M56S-S3. Uglavnom, kupim grafičku Gigabajt Radeon 3870 koja je malo duža od ploče, a IDE konektor na ploči sa našao baš ispod grafičke. E, sad na koji sam način oštetio IDE kabl kada sam ubadao grafičku, nemam pojma. Upalim komp, grafička radi super, ali nema IDE rezača. Ponovo ubodem kablove. Ništa. Proverim u BIOS-u ništa. Reinstaliram Widnows, flešujem BIOS - ništa i dalje. I onda, ajde da promenim kabl. Kad, evo rezača pojaviše se. Međutim, kasnije se pojavio neki IDE-SATA konflikt, verovatno zbog pregrevanja MPC čipa na ploči, pa su drajvovi pri rezanju često usporavali i rezanje je trajalo čitavu večnost. Tako da sam morao da ostavim samo Samsunga, a rešim se usluga LG-a i NEC-a koji su odlično radili 3-4 godine. Dakle, veoma je verovatno ono što je Baks naveo. Probaj da mu nabudžiš neku osmicu da ga hladi, ukoliko imaš mesta da je uglaviš. Ja sam morao da kupim čipset kuler, zato što je dotična rerna od čipa vukla skoro 65 stepeni prošlog leta.
posto nece odmah,znam kod drugara on je imao Asus p35 sa q6600 normala mu radilo ,kad je kupio q9550 45 nm chipset je poceo da luduje pregrevanje ploce ,zamenio plocu sa GA-EP45-DS3R sve ok,tako da ne bih bas olako pripisao Gigabyte ovo,mada ne iskljucujem mogucnost. DmasteRNo1 ja sam imao slican problem sa Asus deluxe nforce4 chipset ,socket 754 ,kako zabodem Ati Saphire tv kartu chipset pocinje da se greje dostizao je i 50 c,sumnjao sam na Tv kartu,ali kad sam je probao na drugim masinama sve ok.Resava kuler problem ,sa AM2 socketom presao sam na Ati chipset koji je ladan ko boza ,da kucnem u drvo.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.