Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
ATA Hard, Jumperi, whatever...
STRANA 1 OD 1
MaliBaneBG ATA Hard, Jumperi, whatever... 05.02.2009. 14:09 T15206

status: user
broj poruka: 487
Slika 1: http://img22.imageshack.us/img22/9573/picture001and5.jpg
Slika 2: http://img88.imageshack.us/img88/579/picture002axk8.jpg
Dao mi je drugar da mu skinem neke podatke sa ovog harda posto njemu nije hteo da se digne Win kada ga je prikacio. Zanima me da li je samo potrebno da izvadim jumper i da ga nakacim na komp? On nije cackao jumpere pa mislim da je do toga...
Necu da eksperimentisem nego lepo da pitam.
E da, posto planiram da uzmem jos jedan hard sebi, jel ovo sto sam sada rekao (ako je tacno:) vazi i u slucaju SATA hardova?

PoZ

P.S. Ako njega uzmem (jos jedan hard), jel mogu na jedan da nakacim neki Linux i na njega nekih po kile anti-djubre, virus, rootkit, trojan, zle cini programa i sa njega da surfujem i downloadujem, posto me nece vatati virusi pa da lepo sve skeniram odatle pa da instaliram u Windows itd...?

==========
BLEJA:)))
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
tdenis re 05.02.2009. 14:19 #94741

broj poruka: 37

Pazi kako povezijes te hardove, moj drug i ja smo se jednom pravili pametni hteli smo da povezemo HDDove i premestali smo jumpere jer nismo znali kako treba pa mu je otiso HDD.
MaliBaneBG Re: re 05.02.2009. 14:21 #94742

Ma ja se samo vodim onime sto je nacrtano na hardu, ali necu da eksperimentisem pa zato pitam...:)

==========

::
:: Pazi kako povezijes te hardove, moj drug i ja smo se jednom pravili pametni hteli smo da povezemo HDDove i premestali smo jumpere jer nismo znali kako treba pa mu je otiso HDD.
gilopile Re:ATA Hard, Jumperi, whatever... 05.02.2009. 14:25 #94743

broj poruka: 9459

Sve zavisi sta ti imas u compu(ata/ide)hdd,dvd...
Po meni najlakse ti je da pocupas sve cd,dvd-ove,pa tek onda da nakacis taj hard,jer tako ces svesti`sutiranje`hardwera na minimum.Dale ostavis svoj hdd i prikljucis frendov,po mogucnosti na drugu granu,ili ti kabel.A sto se tice sata-e mislim da neces imati problema.Koliko sata prikljucaka na ploci,toliko i ddd-ova.

zzarko Re: Re: re 05.02.2009. 14:27 #94744

broj poruka: 128

Ako trenutno imas samo jedan HDD na PATA grani onda samo skini jumper.
Ako ga kacis na drugu PATA granu (ne znam koju plocu imas i koliko PATA grana imas) ako je sam onda ne moras nista da diras.

SATA hardovi se ne-jamperisu

Mozes da stavis Linux na taj drugi HDD sto ces uzeti bez problema.

:: Ma ja se samo vodim onime sto je nacrtano na hardu, ali necu da eksperimentisem pa zato pitam...:
:: =========
:: BLEJA:))
:: ::
:: :: Pazi kako povezijes te hardove, moj drug i ja smo se jednom pravili pametni hteli smo da povezemo HDDove i premestali smo jumpere jer nismo znali kako treba pa mu je otiso HDD.
MaliBaneBG Re: Re: Re: re 05.02.2009. 14:30 #94745

E jebiga, glup sam ali sta je goddamit PATA?
Imam samo jedan prikljucak za ATA hardove, tj ATA DVDove, skinucu DVD sa tog ATA kabla i prikaciti na ovaj hard...sada ne znam. Imam jedan SATA hard i to je moj, prikacio bih ortakov na ovo ATA sto imam i eto...
Jbg sada sta si mislio...:(

Eeee, nasao sam na wikipediji. To je to, ATA kabl, ono siroko, imam samo jedno i skinucu ga sa CDa da bih nakacio na ovaj hard, jel treba jumper?
PoZ

==========

:: Ako trenutno imas samo jedan HDD na PATA grani onda samo skini jumper.
:: Ako ga kacis na drugu PATA granu (ne znam koju plocu imas i koliko PATA grana imas) ako je sam onda ne moras nista da diras
:: SATA hardovi se ne-jamperisu
:: Mozes da stavis Linux na taj drugi HDD sto ces uzeti bez problema
:: :: Ma ja se samo vodim onime sto je nacrtano na hardu, ali necu da eksperimentisem pa zato pitam...:
:: :: =========
:: :: BLEJA:))
:: :: ::
:: :: :: Pazi kako povezijes te hardove, moj drug i ja smo se jednom pravili pametni hteli smo da povezemo HDDove i premestali smo jumpere jer nismo znali kako treba pa mu je otiso HDD.
gilopile ... 05.02.2009. 14:35 #94748

broj poruka: 9459

Netrebas da diras jumpere,ako ti je prazan kabel,odnosno,ako mislis da prikljucis samo frendov hdd.
A ako si ih vec dirao,obavezno ih vrati kako su i bili,jer ce frend da ima problema kada ga vrati u svoj comp.
zzarko Re: Re: Re: Re: re 05.02.2009. 14:37 #94750

broj poruka: 128

PATA - Parallel-ATA
SATA - Serial-ATA

Onda ne treba da skidas jumper, samo vidi da se sa tvog HDD dize sistem.
Samo skini sa DVD-a i nakaci na taj HDD i ne moras dirati jumpere.

:: E jebiga, glup sam ali sta je goddamit PATA
:: Imam samo jedan prikljucak za ATA hardove, tj ATA DVDove, skinucu DVD sa tog ATA kabla i prikaciti na ovaj hard...sada ne znam. Imam jedan SATA hard i to je moj, prikacio bih ortakov na ovo ATA sto imam i eto..
:: Jbg sada sta si mislio...:
:: Eeee, nasao sam na wikipediji. To je to, ATA kabl, ono siroko, imam samo jedno i skinucu ga sa CDa da bih nakacio na ovaj hard, jel treba jumper
:: Po
:: :: Ako trenutno imas samo jedan HDD na PATA grani onda samo skini jumper.
:: :: Ako ga kacis na drugu PATA granu (ne znam koju plocu imas i koliko PATA grana imas) ako je sam onda ne moras nista da diras
:: :: SATA hardovi se ne-jamperisu
:: :: Mozes da stavis Linux na taj drugi HDD sto ces uzeti bez problema
:: :: :: Ma ja se samo vodim onime sto je nacrtano na hardu, ali necu da eksperimentisem pa zato pitam...:
:: :: :: =========
:: :: :: BLEJA:))
:: :: :: ::
:: :: :: ::
:: :: :: :: Pazi kako povezijes te hardove, moj drug i ja smo se jednom pravili pametni hteli smo da povezemo HDDove i premestali smo jumpere jer nismo znali kako treba pa mu je otiso HDD.
MaliBaneBG OK 05.02.2009. 23:19 #94855

Hvala:)
Nego sada da pitam nesto drugo, a jel treba da se izvadi jumper ako ortak hoce da nakaci na svoj komp na kome ima jos jedan takav hard (samo veci) i ATA DVD itd...?
PoZ

==========

rasha44 Re: OK 06.02.2009. 03:09 #94902

broj poruka: 1492
Na prvoj slici, koju si postavio, lepo se vidi DS (Master) sa džamperom, Slave bez džampera. Imaš još i opciju CS (Cable select) koja nije uvek sigurna. Na ATA konekciji HHD na kome je sistem uvek ide kao Master. Ako stavljaš dva na isti kabl, obavezno postavi džampere na oba. Sistem HDD - Master, drugi HDD - Slave. Slave se kači na srednji priključak na kablu, a Master na krajnji. Ako kombinuješ CD/DVD i HDD na kome nije sistem, onda CD/DVD ide kao Master, a HDD kao Slave. Oba obavezno sa džamperima na pravim položajima.
Tu postoje dve škole mišljenja. Jedni su za oba HDD-a na jednom kablu (kanalu) i optički uređaji na drugom.
Drugi su za kombinaciju HDD - CD/DVD na oba kanala. U tom slučaju ti je prvi kanal HDD - Master, CD/DVD - Slave. Na drugom kanalu CD/DVD-RW - Master, HDD - Slave.
Na ploči su ti obeleženi Prvi i Drugi kanal. Prvi je gotovo uvek crven, a drugi plav. Mada je na nekim starijim pločama Prvi plav a drugi crn.

Nightbird
ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme.
HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

:: Hvala:
:: Nego sada da pitam nesto drugo, a jel treba da se izvadi jumper ako ortak hoce da nakaci na svoj komp na kome ima jos jedan takav hard (samo veci) i ATA DVD itd...
:: PoZ
MaliBaneBG Re: Re: OK 06.02.2009. 08:01 #94913

OK, mislim da sam pohvatao sve:)
Hvala!

==========

:: Na prvoj slici, koju si postavio, lepo se vidi DS (Master) sa džamperom, Slave bez džampera. Imaš još i opciju CS (Cable select) koja nije uvek sigurna. Na ATA konekciji HHD na kome je sistem uvek ide kao Master. Ako stavljaš dva na isti kabl, obavezno postavi džampere na oba. Sistem HDD - Master, drugi HDD - Slave. Slave se kači na srednji priključak na kablu, a Master na krajnji. Ako kombinuješ CD/DVD i HDD na kome nije sistem, onda CD/DVD ide kao Master, a HDD kao Slave. Oba obavezno sa džamperima na pravim položajima
:: Tu postoje dve škole mišljenja. Jedni su za oba HDD-a na jednom kablu (kanalu) i optički uređaji na drugom
:: Drugi su za kombinaciju HDD - CD/DVD na oba kanala. U tom slučaju ti je prvi kanal HDD - Master, CD/DVD - Slave. Na drugom kanalu CD/DVD-RW - Master, HDD - Slave
:: Na ploči su ti obeleženi Prvi i Drugi kanal. Prvi je gotovo uvek crven, a drugi plav. Mada je na nekim starijim pločama Prvi plav a drugi crn
:: Nightbird
:: ISKUSTVO - Proporcionalno količini uništene opreme
:: HOBI - Način umaranja tokom slobodnog vremena.

:: :: Hvala:
:: :: Nego sada da pitam nesto drugo, a jel treba da se izvadi jumper ako ortak hoce da nakaci na svoj komp na kome ima jos jedan takav hard (samo veci) i ATA DVD itd...
:: :: PoZ
:: :: =========
:: :: BLEJA:))
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647176.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs