Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Softverska dijagnostika kvara HDD-a?
STRANA 1 OD 1
goranvu Softverska dijagnostika kvara HDD-a? 13.01.2009. 20:34 T14488

status: user
broj poruka: 195
Odnedavno mi je windows prilikom butovanja poceo ponekad da pokrece scandisk iako sam regularno izlazio iz sistema. Nalazio je greske i popravljao ih. Ali jednom je haos nastao i u boot sektoru i scandisk nije pomogao, tek je windows repair resio problem. Po meni je to gotovo siguran dokaz da je disk sam zabrljao. Virusi su apsolutno iskljuceni, svi diskovi su mi temeljito ispitani. Sada mi windows funkcionise ali imam nekoliko nepopravljivih problema - nema network ikona i ne radi internet explorer. Ali najgore je sto prilikom pokretanja svakog programa postoji zadrska od jedno pola sekunde do sekundu, pre nego se program pokrene. U pitanju je Seagate Barracuda 7200.11 od 500 GB. Seatools od seagatea mi pokazuje FAIL i na Short DST i na Long DST testovima, a znam da mi je pre to bilo u redu. Ono sto me buni je sto mi FAIL prikazuje i za jedan drugi disk sa kojim nisam imao i nemam takvih problema. Zato mi se namece pitanje koliko je pouzdan Seatools? DST je test koji disk obavlja sam na sebi, tako da mi se cini da tu Seatools nema nikakve krivice.
E da, posto je to originalni seagate softver, da li je FAIL dovoljan argument prilikom reklamacije kod prodavca?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
MACHINE Re: Softverska dijagnostika kvara HDD-a? 13.01.2009. 21:46 #89156

broj poruka: 5710
Specificiraj gresku. Sta ti jevlja SMART kada ga ocitas ima li nekih pojava u vidu realokacije sektora, CRC errors, spin problema? Ako ti i na drugoj masini SeaTools javi gresku trebalo bi da je dovoljno za reklamaciju...

A N G E L

:: Odnedavno mi je windows prilikom butovanja poceo ponekad da pokrece scandisk iako sam regularno izlazio iz sistema. Nalazio je greske i popravljao ih. Ali jednom je haos nastao i u boot sektoru i scandisk nije pomogao, tek je windows repair resio problem. Po meni je to gotovo siguran dokaz da je disk sam zabrljao. Virusi su apsolutno iskljuceni, svi diskovi su mi temeljito ispitani. Sada mi windows funkcionise ali imam nekoliko nepopravljivih problema - nema network ikona i ne radi internet explorer. Ali najgore je sto prilikom pokretanja svakog programa postoji zadrska od jedno pola sekunde do sekundu, pre nego se program pokrene. U pitanju je Seagate Barracuda 7200.11 od 500 GB. Seatools od seagatea mi pokazuje FAIL i na Short DST i na Long DST testovima, a znam da mi je pre to bilo u redu. Ono sto me buni je sto mi FAIL prikazuje i za jedan drugi disk sa kojim nisam imao i nemam takvih problema. Zato mi se namece pitanje koliko je pouzdan Seatools? DST je test koji disk obavlja sam na sebi, tako da mi se cini da tu Seatools nema nikakve krivice
:: E da, posto je to originalni seagate softver, da li je FAIL dovoljan argument prilikom reklamacije kod prodavca?
Pisko Moja procena 13.01.2009. 21:48 #89158

broj poruka: 6650
Imaš virus ili rootkit.
Trenutno najmodernija zaštita od brisanja i detektovanja takvih malih gadosti, više nije da se proglase za windows zaštićen fajl, da se ubace u zaštićene foldere kao što su recycler, system32, restore.... sad se proglašavaju corrupted fajlovima, a isto to rade i windows fajlovima... jer tako ima nema uništenja. Da, stvarno može biti i kvar diska, pa, može i da se odjednom pojavi na više njih sa istim karakteristikama... ali, ko u to može tako lakomisleno da poveruje?
Probaj Malware.... i još nešto, već smo dosta toga izreklamirali a i likovi koji pišu klonove virusa i smeća, ne stoje mirno i čekaju da ih pobrišemo. Ja sam nešto slično doneo preko usb memorije... misleći da je samo autorun smeće koje se množi...
Recimo, mogu da se kladim da ćeš sva tri iili koliko već imaš diskova, sa programom za regeneraciju diska - vratiti u super stanje. Odraditi instalaciju ponovo itd. itd.... dok opet ne pokupiš isto. Moje je stanovište, možda već dosadno (meni je dosadno da ga ponavljam) a to je: insistiranje na jednoj opciji bezbednosti (isključivo jedan ZAKON omiljeni antivir, jedan anti-malware i slično...) samo je malo bolje od nemati ništa na PC-u.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Pisko Eventualno... 14.01.2009. 00:33 #89216

broj poruka: 6650
Sad videh na The Inquier-u kako Seagate ima katastrofalnih problema sa 7200.11 serijom, ali od 1Tb. 30-40% otkaza, navodno nešto muvaju sa firmware-om, ali, to je očito krpanje hardverske greške. Nije valjda to. Proveri na forumu Seagate-a, ima gomila nesrećnika kojima se to desilo - sa većim modelom, da li su slični simptomi. Na kraju će ostati samo dva proizvođača diskova, i ti neće biti ni za Q.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

goranvu ... 14.01.2009. 04:58 #89260

broj poruka: 195
@MACHINE:

SMART prolazi na Seatools, ali HD Tune Pro mi prikazuje tri zute linije u Health tabu:
- Reallocated Sector Count
- Spin Retry Count
- unknown attribute

mada za sve tri u desnoj koloni pise OK.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs