Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
sta je najbolje uraditi
STRANA 1 OD 1
Kovle sta je najbolje uraditi 07.01.2009. 01:22 T14281

status: user
broj poruka: 976
Imam hard disk od 500 GB western digital i posto je skoro pun hteo sam da dokupim jos jedan od 1TB. Koji mi preporucujete neki do 110 evra po mogucstvu sto tisi i sa bufferom od 32 MB. Prvi HDD je povezan na maticnu P5K-E. Hteo sam i drugi da povezem i da ih povezem medjusobno. DA li je to moguce i na ovaj drugi bih instalirao vistu posto na prvom imam xp sp2, i jel bi mogao da tako imam dva operativna. Unapred zahvalan
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nomemory Izaberi HDD 07.01.2009. 01:32 #87405

broj poruka: 251

sa najduzom garancijom, ubodi u SATA kreiraj particiju od 50-ak GB, instaliraj Vistu i kod Boot-a imas opciju da biras OS.
Kovle Re: Izaberi HDD 07.01.2009. 01:34 #87406

A jel mogu naprimer da prebacujem podatke sa jednog na drugi hdd. I ako je ukljucen na primer ovaj od 1TB da li ja mogu da vidim i sadrzaj ovog drugog hdd

::
:: sa najduzom garancijom, ubodi u SATA kreiraj particiju od 50-ak GB, instaliraj Vistu i kod Boot-a imas opciju da biras OS.
nomemory Da 07.01.2009. 01:40 #87408

Mozes(ako su i prvi drugi ukljuceni). U My Computer ce biti oznaceni slovima C.D.E....itd.
Kovle Re: Da 07.01.2009. 01:44 #87409

Pa ja npr. kada pokrecem sistem i podignem vistu jel ce i drugi hdd da se ukljuci

:: Mozes(ako su i prvi drugi ukljuceni). U My Computer ce biti oznaceni slovima C.D.E....itd.
doca80 Re: Re: Da 07.01.2009. 01:48 #87410

broj poruka: 3053
Ma samo ti hardove povezi kablovima i videce se medjusobno bez obzira koji sistem boot-uje.

VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!

:: Pa ja npr. kada pokrecem sistem i podignem vistu jel ce i drugi hdd da se ukljuc
:: ::
:: :: Mozes(ako su i prvi drugi ukljuceni). U My Computer ce biti oznaceni slovima C.D.E....itd.
nomemory Re 07.01.2009. 01:48 #87411

Hoce, bez obzira koji OS podignes
Kovle ... 07.01.2009. 01:55 #87413

Hvala i jos nesto drug mi kaze da ih povezem u raid-u 01 bolje je. Pa ja da vas pitam da li je to bolje i moze li neko ukratko da mi pojasni RAID i sta se time dobija. Video sam da se podesava u bios-u

doca80 Re: ... 07.01.2009. 02:11 #87415

broj poruka: 3053
Raid jeste bolje,dobijaju se vece brzine prenosa podataka,a ako nisi do sad to radio,mozda je bolje da prepustis to nekom iskusnijem...

VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!

:: Hvala i jos nesto drug mi kaze da ih povezem u raid-u 01 bolje je. Pa ja da vas pitam da li je to bolje i moze li neko ukratko da mi pojasni RAID i sta se time dobija. Video sam da se podesava u bios-
vaikiki ... 07.01.2009. 02:16 #87417

broj poruka: 304

Ma batali te RAID-ove to ti je za teranje komaraca i drugih... salim se

mislim da za to sto ti hoces da uradis ne treba ti nikakav RAID

to su ti neki modovi u kom ce tvoji diskovi da rade

RAID 0 ti je ja mislim za bezbednost podataka znaci jedan fail ,podatak ili sta god se upisuje na oba diska znaci imaces sve 2X (ti to neces videti) pa ako ti crkne jedan hard neces izgubiti podatke
(dobijas na sigurnosti i poboljsanje u brzini pri citanju podataka)

RAID1 je za performanse
kad treba da se safuva neki fail on da recino podeli na 2 dela i jedan des snimi na prvi disk a drugi deo na drugi disk i to istovremeno tako da dobijes skoro duplo na brzini pisanja kao i citanja
mana je sto kad ti crkne jedan hard odose svi podaci nema veze sto ti je drugi hard jos u funkciji

i da vazna stavka je da kad tu tvoju kombinaciju diskova stavis u radi0 dobices 500GB i kad stavis u raid1 dobices 1TB

nadam se da sam ti malo pojasnio o cemu se tu radi

(mozda sam zamenio raid 0 i 1 stalno ih mesam ali tome sluze )

pozz
Kovle Re: Re: ... 07.01.2009. 02:19 #87418

Pa necu ja to da radim dacu jednom prijatelju da mi uradi posto on zna sve to. ALi ipak ja da se raspitam da vidim sta je bolje da me ne zezne.

:: Raid jeste bolje,dobijaju se vece brzine prenosa podataka,a ako nisi do sad to radio,mozda je bolje da prepustis to nekom iskusnijem..
:: VAZNO JE ZNATI DA NISTA NIJE VAZNO!!!
:: :: Hvala i jos nesto drug mi kaze da ih povezem u raid-u 01 bolje je. Pa ja da vas pitam da li je to bolje i moze li neko ukratko da mi pojasni RAID i sta se time dobija. Video sam da se podesava u bios-
Kovle Re: ... 07.01.2009. 02:22 #87420

a necu dobiti 1.5 TB koja glupost
:: i da vazna stavka je da kad tu tvoju kombinaciju diskova stavis u radi0 dobices 500GB i kad stavis u raid1 dobices 1TB
:: nadam se da sam ti malo pojasnio o cemu se tu rad
:: (mozda sam zamenio raid 0 i 1 stalno ih mesam ali tome sluze
:: pozz
vaikiki ... 07.01.2009. 02:25 #87421

ma samo ti bocni kablove gde treba i ne treba ti niko da ti namesta niti je komplikovano niti ima sta da se pokvari tako

samo ne diraj te raidove to ti je kako god okrenes skupa varianta ako si prosecan korisnik racunara osim ako bas neces sigurnost ili brzinu
vaikiki ... 07.01.2009. 02:28 #87422

pa nije glupost tako mora

da su ti isti diskovi mislim na kapacitet u raid 1 bi dobio normalno 2T ako imas 2 diska po 1T ali ti imas 500gb+1000gb pa mora visak da se makne

a inace bez raid-a imaces normano 1.5 TB
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs