Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
...i sta sad?
STRANA 1 OD 1
Ruff ...i sta sad? 22.12.2008. 05:26 T13949

status: user
broj poruka: 829
ploca: asus p5k [bios v.: 0603 -aktuelni je oko 1.0, al se bojim da flesujem...:( ]
hdd: wd 5000aaks[os vista] i wd 6400aaks[media hdd]

veceras upalio komp i hteo da odgledam film sa 6400aaks. kad ono, kmplayer se zabode sta god pokrenuo sa tog hdd.i ja ajde prvo restart... al vista se zabode odma posle onog retardirano zelenog trceceg bara... samo crn ekran... dvaput.[znaci zabode mi 5000aaks na kome je OS]
da napomenem ovde, jos od kada je 5000aaks bio sam u kucistu desavalo se da ponekad on nestane, da ga ploca ne vidi... problem se pojavio nekoliko puta za ovih godinu dana al resenje je uvek bilo samo promenim sata slot na ploci...
probam to sada - vidi samo 5000, nema 6400. probao tako par kombinacija, a 6400 cas tu cas nije [cesce nije], ko nesrecni zec iz sesira. cak je jednom bilo i da vidi 6400, kada sam ostavio samo njega utaknutog.
takodje, sad kad se komp pali, cuje se onaj iniicjalni zvuk sa ploce i hard zakrklja, sto se ranije nije desavalo... cak ni zujanja koje je sada pristuno nije bilo tu.

trenutno sam uspeo da ih ploca vidi oba i prebacujem najbitnije fajlove na 5000aaks. prebacivanje ide prosecnim brzinama, samo se pri sitnim fajlovima cuje, ne pistanje, vec pre shishtanje iz kucista, a bogme i tiho KUCKANJE???... nesto mi govori da ne moram da proveravam na uvce koji je. sta god da uradim na 6400, on se javi. al evo sada ukljucio hdtune, testiram ga i nista se ne cuje...
rezultati: min: 55.9mb/s, max: 111.3mb/s, av:90.7mb/s, acces time:12 ms, burst rate 136.7mb/s, t=32`c i CPU usage: 39.2%.
verzija je 2.54, a ne secam se rezultata testova kada sam kupio 6400 pre nekih 6 meseci... al cpu usage mi se cini malo visok?...

sve u svemu, sad se bojim da ugasim/restartujem komp...:S

jel zna neko sta se ovde desava? sta mi je ciniti? dal da nosim hdd na reklamaciju, posto vidim da `radi`?... ne verujem da bi mi poverovali, star je tek 6 meseci.:( a vidim i da je drugima isti model pravio probleme.

p.s. uspeo sam da s*ebem MBR na 5000aaks[ amaterskom greskom: stavio sam vistu na 5000, a opensuse na 6400], ako vam to nesto pomaze/govori... suse obrisan, a iskoriscen easyBCD za ispravljanje belaja.

molim vas da mi kazete sta bi ste vi uradili...:(((
i izvinjavam se zbog ovolikog texta...

Nikolas
every day 4 us something new...
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 22.12.2008. 05:51 #84972

broj poruka: 12057

Nema razloga za izvinjenje, problem i treba temeljno opisati, a naročito šta se dešavalo pre i posle nastanka problema :-)

To što se ponekad dešavao problem i sa WD5000AAKS je ključna rečenica.
Prvo, skupi petlju .-) i opali jedan BIOS update. Ne retko su neke verzije BIOS-a nestabilne pored pojedinih ispravki koje donose, što može i tebi da pravi problem.

Koje napajanje imaš i koje su ostale komponente ? U kakvom su stanju molex-i koje bodeš u HDD-ove ? (da nisu kontakti razlgavljeni ?) Jel su SATA kablovi u redu ?

http://techrepublic.com.com/5208-6230-0.html?forumID=101&threadID=235181&messageID=2314934

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

xXFearXx ... 22.12.2008. 10:11 #84985

broj poruka: 183

Sto se tice onog kuckanja, menjaj taj disk sto pre. Imao sam isti problem i naravno disk mi je crkao.
A sto se tice ovog drugo problema, isto mi se desavalo nesto slicno i problem je bio u sata kabelu, imao je neku gresku..
Ruff Re: Re: 22.12.2008. 12:06 #84991

::
:: Nema razloga za izvinjenje, problem i treba temeljno opisati, a naročito šta se dešavalo pre i posle nastanka problema :-
:: To što se ponekad dešavao problem i sa WD5000AAKS je ključna rečenica
:: Prvo, skupi petlju .-) i opali jedan BIOS update. Ne retko su neke verzije BIOS-a nestabilne pored pojedinih ispravki koje donose, što može i tebi da pravi problem

probacu, nikad to nisam radio do sada, moracu iz windowsa preko asus utility-ja... molim boga da mi to resi problem.

:: Koje napajanje imaš i koje su ostale komponente ? U kakvom su stanju molex-i koje bodeš u HDD-ove ? (da nisu kontakti razlgavljeni ?) Jel su SATA kablovi u redu

e4400, 2x1gb ddr2 geil, 9600gt i jedan dvdrw [koji ploca uvek vidi]
cooler master extreme power 500w, rp-500-pcap. do sada nisam primetio u biosu neke oscilacije u voltazi 12v grane, mada ona nije tacno 12v vec mislim 11.85 ... to valjda ne bi trebalo da predstavlja problem...

molexi bi trebalo da su ocuvani, kao i sata kablovi, pazljiv sam ja sa kompom. sata su dobijeni uz asusa i jesu malo izvrnuti da bi ih utakao, al trudio sam se da to bude sto manje. probacu da zamenim, mozda pomogne.

:: http://techrepublic.com.com/5208-6230-0.html?forumID=101&threadID=235181&messageID=231493

posto mi je hdd [jos uvek] ziv, pretpostavljam da sam ubo pravi gajtan u njega... olaksanja...:)

evo mali update za post: pre nego sto sam sinoc/jutros zaspao, primetio sam da mi hdd s vremena na vreme *TAKne*... a sada kada rezem/ucitavam disk, firefox se zaglavi na koji trenutak... znaci nesto mi bas koci pc.

@fear: molim te mi reci, koliko jos vremena imam da spasem podatke?...:/

:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.

hoping for the best but always getting the worst [hardware].
Ruff i kiss your bloody bread... -.- 22.12.2008. 13:19 #84998

sad mi zaista nista nije jasno.
flesovao sam bios preko wina i proverio, pise sada v1201, i nastavilo ok da radi. al sad sam hteo da vidim dal je zaista sve u redu pa sam malo menjao slotove hdd-ovima. posle prve promene opet nema 6400. posle toga svaki put ga je video, mada se sada pitam dokle ce tako. hdd je sad postao bucniji, cak i kad se gasi...:/ da je tako zujao, sigurno bih primetio do sada.

ne znam, jel biosu treba neko vreme da `legne` [jes` da zvuci cudno, al otkud znam...:/ ], pa zato prvi put nije registrovao 6400 [sto znaci da mi je hd ok], ili je ovo privremeno resenje [sto je losa vest]? :S

Nikolas
unitra samo napred 22.12.2008. 13:23 #85001

broj poruka: 37

Ma koristi slobodno asus utility ,iz windowsa a to radi bez problema na raznim asus plocama tako sam ubacivao nove biose,pozdrav,poiskljucuj programe ili pak nke dijagosticke alate tipa temperatura cpu-a,nemora ali iskljuce sve osim anti virusa i uradi,ako mislis da je do ploce.

A nema sta da lega razumem sta si time hteo da kazes ali po nekad ima `gremlina` veruj i tako da se desavaju neoubicajene stvari odnesi hard kod nekog eto to mozes da uradis.............
Pisko Sumnjivi disk 22.12.2008. 13:53 #85004

broj poruka: 6650
Skini Malwarebyte`s antimalware, ažuriraj ga ako to treba, i odradi full scan u Safe mod-u, nakon toga, upotrebi jedan (bar dva, jedan nakon drugog) antivirusa, da (ažurirani) odrade skeniranje i isto iz Safe mod-a. Sve to će potrajati, ali, bez obzira na to da li tu leži uzrok problema, neće da škodi tj. odmah koristi, što reče Lane.
U bios-u podesi boot from cd-rom, ubaci winxp instalacioni disk, izaberi opciju `r`, odnosno, repair windows, izaberi na koju instalaciju se misli (pod rednim brojem 1 u 99,9% slučajeva), i, kad se učita command prompt, ukucaj checkdisk /r pa nek odradi svoje. Možeš i da ponoviš, ako se pomenuti program prilikom prvog `prolaza` duže vreme zakucavao na istom mestu diska. Bez obzira da li piše da ima ili nema bad sector-a, na kraju procesa.
Možeš ovo da uradiš i čekiranjem opcija za skeniranje i oporavak - full scan iz Windowsa, ali, nekako ne verujem previše u to, jer je već nešto od samog operativnog sistema aktivno, pa možda i zloće sa njim.
Pregledaj ponovo sve te gownave kablove i kabliće, ako su oni, najverovatnije to ne vidiš lako prostim pregledom (inače ih ne bi ni stavio uopšte), ali, blaga iskrivljenja, nenaleganje, slaba kontaktna površina, oštećenje u vodovima... sve je moguć uzrok problema.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

Spike ko bi ga znao 22.12.2008. 16:05 #85022

broj poruka: 223
meni se slicno desavalo, ali sam vremenom zamenio napajanje i sad sve radio ok. mada mislio sam da kada sam to uradio da je to to. Ali s` vremena na vreme mi se javi pucketanje HDD-a ili nekakvo cangrljanje. Tada u windowsu kada izeberem njegovu particiju, on pocne da radi sporo, da baguje, da koci i ne pomaze mi nista do restarta. Onda ja lepo iscupam taj hard i sve funkcionise normalno. Posle nekog vremena ga vratim i sve bude OK i tako se taj proces vrti u krug sve do besvesti... Mislio sam da mi je taj hard na izdisaju, ali evo tako funkcionise vec dobrih godinu dana. Ne znam koliko ti moze pomoci iako je HDD WD, meni je nekako radilo. Skinuo sam sa Segatovog sajta (ex Maxtor) seatools for dos. Kada to bootojes, on ti u dos-u ispravlja silne neke greske na HDD-u, ali moras imati na umu da to moze da potraje i par sati... Ali funkcionise...
Ruff par dana kasnije... 26.12.2008. 12:34 #85600

hm... nije mi jasno... sada ae da kazem radi ok.
pozajmio sam od ortaka externi hdd 750gb, nakaci se na usb i maximalno pise 10mb/s.
sve u svemu, tom brzinom sam na njega prebacio citavih 550gb bez problema. znaci moze da cita sasvim lepo. a plus, nasnimio sam recimo 50gb na njega, islo punom brzinom... virusa nema, vista lepo radi...
ovo bilo nesto zaista gremlinasto...o__O
nista, imam sve backupovano na tom externom hardu sledecih mesec dana, pa ako mi 6400 i rikne, nece biti velike stete, nosim na reklamaciju i dovidjenja...

hvala svima puno na pomoci!
Nikolas

Equinoxe Re: par dana kasnije... 26.12.2008. 16:47 #85639

broj poruka: 12057

Priznaj, davao si im vode !
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Hoping for the best but expecting the worst.

:: hm... nije mi jasno... sada ae da kazem radi ok
:: pozajmio sam od ortaka externi hdd 750gb, nakaci se na usb i maximalno pise 10mb/s
:: sve u svemu, tom brzinom sam na njega prebacio citavih 550gb bez problema. znaci moze da cita sasvim lepo. a plus, nasnimio sam recimo 50gb na njega, islo punom brzinom... virusa nema, vista lepo radi..
:: ovo bilo nesto zaista gremlinasto...o__
:: nista, imam sve backupovano na tom externom hardu sledecih mesec dana, pa ako mi 6400 i rikne, nece biti velike stete, nosim na reklamaciju i dovidjenja..
:: hvala svima puno na pomoci
:: Nikola
:: every day 4 us something new..
Ruff Re: Re: par dana kasnije... 27.12.2008. 00:23 #85709

e, jbg, znao sam da ce me provaliti...
sta cu, ucinili mi se zedni... al nije to bila obicna voda, vec mineralna, a to znaci da je zdrava po njih!:D

Nikolas

:: Priznaj, davao si im vode !
:: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
:: Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: hm... nije mi jasno... sada ae da kazem radi ok
:: :: pozajmio sam od ortaka externi hdd 750gb, nakaci se na usb i maximalno pise 10mb/s
:: :: sve u svemu, tom brzinom sam na njega prebacio citavih 550gb bez problema. znaci moze da cita sasvim lepo. a plus, nasnimio sam recimo 50gb na njega, islo punom brzinom... virusa nema, vista lepo radi..
:: :: ovo bilo nesto zaista gremlinasto...o__
:: :: nista, imam sve backupovano na tom externom hardu sledecih mesec dana, pa ako mi 6400 i rikne, nece biti velike stete, nosim na reklamaciju i dovidjenja..
:: ::
:: :: hvala svima puno na pomoci
:: :: Nikola
:: :: every day 4 us something new..
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs