Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Bed sektori
STRANA 1 OD 1
PCoprema Bed sektori 15.12.2008. 00:06 T13791

status: user
broj poruka: 292
Koji uzroci mogu biti nastanku losih blokova? Jeli to zavisi samo od diska ili moze biti do spoljnih faktora kablova, ploca, procesor, grafika, memorija, napajanje? Sta od toga ako moze izaziva BB?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
nomemory bad sectors 15.12.2008. 00:13 #83918

broj poruka: 251

nastaju iskljucivo u HDD-u (oslabljeno magnetno polje sektora). Na to ne uticu spoljne komponente.
Pisko Svašta 15.12.2008. 01:32 #83927

broj poruka: 6650
Prvi deo, da nastaju U hdd-u, logično, tačan je, ali, uzroci su u većini slučajeva (srećom) van hdd-a, a kad je u pitanju sam hdd, onda je to i njegov kraj (skori ili trenutni). Unutrašnji uzrok je, zamor materijala i fizička istrošenost usled koje disk proizvodi bad-sektore (na koje više ne može da upisuje i čita). U spoljašnje uzroke... spada više toga, da ih podelim na fizičke i softverske uzroke. Fizički uzroci mogu biti: problemi sa napajanjem hdd-a (nedovoljno, nestabilno + pikovi napona, parazitne frekvencije ), fizički `napadi` na hdd: šutanje, ispadanje, lupanje po hdd-u kad radi, izloženost vibracijama, zatim, temperatura hdd-a (pregrevanje, nisam siguran baš šta se desi kad ga upališ u sobnoj temperaturi ispod nule..., pa se za 4-5 min. zagreje do +20...,), loša ili refurbished serija diskova, koji su u suštni, škart... U softverske spadaju neki virusi-trojanci, defragmenteri, ali i mnogi drugi programi koji su se izborili za privilegovana prava najnižeg nivoa pristupa resursima računara, jer ih koriste neselektivno, i, mogu da utiču na kvalitet-nekvalitet zapisa na hdd-u, prosto jer ga ometaju. Ima još, al` me mrzi da žvrljam.
Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!

nomemory Re: Svašta 15.12.2008. 02:33 #83930

Vidim da nisi siguran sta se desi kad za 5min poraste temp. za recimo 30C. NISTA.
VIRUSI! Nemoj molim te
Lupanje po HDD-u to DA. Pozdrav!

:: Prvi deo, da nastaju U hdd-u, logično, tačan je, ali, uzroci su u većini slučajeva (srećom) van hdd-a, a kad je u pitanju sam hdd, onda je to i njegov kraj (skori ili trenutni). Unutrašnji uzrok je, zamor materijala i fizička istrošenost usled koje disk proizvodi bad-sektore (na koje više ne može da upisuje i čita). U spoljašnje uzroke... spada više toga, da ih podelim na fizičke i softverske uzroke. Fizički uzroci mogu biti: problemi sa napajanjem hdd-a (nedovoljno, nestabilno + pikovi napona, parazitne frekvencije ), fizički `napadi` na hdd: šutanje, ispadanje, lupanje po hdd-u kad radi, izloženost vibracijama, zatim, temperatura hdd-a (pregrevanje, nisam siguran baš šta se desi kad ga upališ u sobnoj temperaturi ispod nule..., pa se za 4-5 min. zagreje do +20...,), loša ili refurbished serija diskova, koji su u suštni, škart... U softverske spadaju neki virusi-trojanci, defragmenteri, ali i mnogi drugi programi koji su se izborili za privilegovana prava najnižeg nivoa pristupa resursima računara, jer ih koriste neselektivno, i, mogu da utiču na kvalitet-nekvalitet zapisa na hdd-u, prosto jer ga ometaju. Ima još, al` me mrzi da žvrljam.
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
::

Pisko svašta dalje 15.12.2008. 10:30 #83953

.... stvarno, care, kad za 5 minuta poraste temperatura, ne desi se ništa, samo, zanima me ta tvoja konfa gde imaš ringlu koju uključiš ili isključiš na 5-10 minuta pa uspeš da podigneš temperaturu.... ovaj što pita, nema sigurno. Temperatura hdd-a i unutrašnjosti kućišta, obično je poprilično stalno stanje, dok se ne poradi na provetravanju, pa osim šoka ak je prostorija hladna, hdd obično godinama-mesecima funkcioniše u podjednakom okruženju. Ako misliš da je trajnost hdd-a ista na 30 i na 60 stepeni, ja ti ne branim, ali, nemoj druge da ubeđuješ u to... može da ih košta. Ako ništa, pusti nas `druge` da kao i milioni budala na ovom svetu, hladimo komponente - iako je to tebi besmisleno. A o virusima, šta da ti kažem, osim da ti život prođe i dalje u veselju, kao i do sada.
Kad bih ti još rekao da ima aktuelnog malware-a koji proizvodi bad-sectore, ili nečitljive fajlove (naročito one iz system32 direktorijuma) - a koji se onda proglašavaju bad sectorima od strane windowsa (mesta gde su zapisani, a gle čuda - to je baš nebitan folder system32...), ti bi bio još veseliji.

Pisko aditiv 15.12.2008. 11:09 #83956

http://wareseeker.com/free-boot-sector-write-virus/
Evo, ovde nomemory, možeš naći neke benigne programčiće, pa ih instaliraj kod sebe, ako stvarno ne veruješ da to postoji i da lupetam... ionako je to sa pogodnim alatom verovatno moguće `izlečiti`, pa, ako imaš vremena....
Jedino što u vezi virusa mogu da dodam, to je da (osim veoma retkih, i koliko je znam iz vremena W98 i FAT particija) ne prave stvarne bad sectore, nego ih emuliraju, iliti, označe kao bad sectore za win (tako čuvaju sami sebe, jer se na tom mestu najčešće nalazi kopija njih samih koju onda nije moguće zbrisati iz win-a).. ali, za krajnjeg korisnika isti je efekat - imaju bad sector. Mada, koliko znam ti se ne šire po hdd-u kao u situaciji kada disk otkazuje, ali, virusi su dinamična stvar i promene su uvek očekivane.
Kao i običan program, mogu da nateraju hdd da pokuša sa read/write operacijom van sektora diska, ili da ga ubrzaju do sagorevanja... ili neko veruje da to što je već softverski regulisano, ne može softverski i da se promeni?

nomemory Re: aditiv 15.12.2008. 17:19 #83991

:: http://wareseeker.com/free-boot-sector-write-virus
:: Evo, ovde nomemory, možeš naći neke benigne programčiće, pa ih instaliraj kod sebe, ako stvarno ne veruješ da to postoji i da lupetam... ionako je to sa pogodnim alatom verovatno moguće `izlečiti`, pa, ako imaš vremena....
:: Jedino što u vezi virusa mogu da dodam, to je da (osim veoma retkih, i koliko je znam iz vremena W98 i FAT particija) ne prave stvarne bad sectore, nego ih emuliraju, iliti, označe kao bad sectore za win (tako čuvaju sami sebe, jer se na tom mestu najčešće nalazi kopija njih samih koju onda nije moguće zbrisati iz win-a).. ali, za krajnjeg korisnika isti je efekat - imaju bad sector. Mada, koliko znam ti se ne šire po hdd-u kao u situaciji kada disk otkazuje, ali, virusi su dinamična stvar i promene su uvek očekivane
:: Kao i običan program, mogu da nateraju hdd da pokuša sa read/write operacijom van sektora diska, ili da ga ubrzaju do sagorevanja... ili neko veruje da to što je već softverski regulisano, ne može softverski i da se promeni
:: Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Vidis da kad malo proguglas shvatis kako nastaju bad sector-i. Da, zivot ce mi biti veseliji jer sam Tebe necemu naucio. Pozdrav!
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs