Imam problem sa plocom asus a7v600-x koja podrzava satu I i novim hdd-om Hitachi Deskstar 500 gb sata II. Ceo dan nisam uspeo da podesim da mi bios prepozna Hard i da se vidi u windowsu. Apdejtovao sam bios i opet ista situacija.posle 12 sati pokusavanja ostalo mi je jos da se ovde obratim za pomoc.
Podesi jumper na HDD-u da radi kao SATA I (SATA 150). _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Na HDD-u postoje samo dva pina .Njih sam spojio dzamperom ali ista situacija. U device manageru mi stoji zuti uzvicnik pored Via serial ATA RAID controller.
Najpre pogledaj da li ga masina (ploca) vidi u BIOSu ili tabeli pre OSa...ako si dobro jumperisao i ako ti je SATA kontroler omogucen u opcijama BIOSa onda ce ga videti. U Winu moras najpre instalirati nove VIA Hyperion drivere ili pak ako imas specifican SATA kontroler i namenske drivere za njega
- - - - - - - - - A N G E L - - - - - - - - -
:: :: Na HDD-u postoje samo dva pina .Njih sam spojio dzamperom ali ista situacija. :: U device manageru mi stoji zuti uzvicnik pored Via serial ATA RAID controller :: ::
Prosto moram da te pitam: jesi siguran da je upaljen SATA kontroler na ploči (u integrated peripherals najverovatnije) ? _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
jel mozes da mi objasnis gde se nalazi, kojoj opciji. posto postoje glavne opcije u BIOS-u Main, Advanced, Power, Boot i Exit. sve mislim da je iskljucen ali uopste ne mogu da provalim gde da ukljucim
U poglavlju 3.4.1 im a sve o SATA hard diskovima. Prouči to. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
:: :: :: jel mozes da mi objasnis gde se nalazi, kojoj opciji. posto postoje glavne opcije u BIOS-u :: Main, Advanced, Power, Boot i Exit. sve mislim da je iskljucen ali uopste ne mogu da provalim gde da ukljuci ::
Nikad ga nece prepoznati ja sam krv propljuvao kad sa je imao,jedina opcija koja postoji je da kupis IDE disk i da dignes sitem na IDE disk,kad udjes u sistem opet ti nece videti i instaliraj RAID i onda na SATA disk kopiraj sta oces a da ti sistem bude na IDE disku
1.Premesti Jamper na sata 1 2.Skini sa sajta ako nemas cd drajvere za Sata/Raid i stavi na flopy 3.Pokreni instalaciju windovsa i na samom pocetku instalacije idi F6 da skine drajvera sa flopija 4.Radi 100%
Posle A7V8X-X, A7V600-X je sledeća najgora ASUS-ova ploča. Samo što joj se sat u BIOS-u ne baguje. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Hoping for the best but expecting the worst.
Da ukljucen je u BIOS-u, ali u device manageru stoji zuti uzvicnik. verovatno nesto nije kako treba. inace hard sam nosio kod druga i formatirao sam ga i uradio Windovs i sve radi normalno, ali kad sam ga doneo kuci opet ista prica. Mozda gresim negde. sto se tice ovih dzampera pored sata kabla na hdd - u postoje dva pina koja sam spojio sa dzamperom to je valjda to. Sto se tice drivera za sata raid preko flopija mi sa onom opcijom F6 izgleda ne funkcionise ili ne ubacim prave drivere. Drajvere na flopi uzimam iz foldera via raid pa unutra ima neki fajlovi pa folder pise SATA, pa u tom folderu ima neki fajlovi pa ima folder DRIVER. pa unutra folder Win XP. pa iz tog foldera fajlove prebacim na flopy. Da li negde gresim.
Inace nisam napomenuo da pored ovog sata imam i HDD Samsung od 80gb ata koji radi normalno. probao sam i da iskljucim samsung i da rade zajedno ali nista ne vidi ga u biosu
Koja koincidencija, baš juče sam drugaru ubacivao SATA2 hard na tu ploču, bilo je malo problema ali sve na kraju radi ok. U bios-u treba da bude uključen `OnBoard ATA Boot ROM` i da je hard obavezno u SATA1 modu. Odma da znaš da se hard uopšte neće videti u bios-u već SATA RAID kontroler ima svoj configuration tool u kojem se vidi sata hard. Nikakvi driver-i ti nisu potrebni osim ako ne postavljaš sistem na taj hard. Pozdrav!
Hvala na pokusaju za pomoc ali nece ni da cuje. Jedino mi ostaje jos da probam windows da odradim pa sta mu bog da. Ako nece ni to onda nosim u servis pa nek probaju tamo nesto da odrade ako moze Stoji mi u device manageru non stop na sata raid onaj zuti uzvicnik i kad kliknem dvaput pise troubleshoting 010 cini mi se. Kad procitam pise da reinstaliram sata raid. Odradim reinstalaciju ono ista situacija. Znaci jos da windows pokusam i to je kraj.
Kao sto sam i napisao: ako ti je u BIOSu sve omoguceno sto se tice SATA kontrolera (uscitaj Setup Defaults pa potom podesi) i ako si jumperisao disk a ploca ga i dalje ne vidi u tabeli komponenata nakon POSTa dzaba ti instaliras drivere ili lupas F6 u instalaciji XPa. Javi najpre za ovo...to su neki osnovni uslovi
Pufi uradio sam i nista novo.I dalje ga ne prepoznaje. Prepoznaje samo particije C i D sa Samsunga i DvD. Poslusao sam i Machine, i ista situacija. Da li je moguce da HDD nije namesten na slave.iako sam spojio ona dva pina (sto mislim da su dzamperi) ako uopste i ima dzampere.
Njepre SerialATA ne podrzava master-slave rezime (to je za ParallelATA). Dakle jumperom samo vrsis `usaglasavanje`standarda...ako ti ga ne vidi BIOS nemamom o cemu vise da pricamo: ili ne valja HDD ili ne valja ploca (konstroler), pod uslovom da si sve uradiio kako je predlozeno
- - - - - - - - - A N G E L - - - - - - - - -
:: :: Primetio sam da ne mogu da manipulisem u RAID biosu tj kad restartujem pritiskam TAB i on se pojavi, ali mogu samo da izadjem drugo ne radi nista ::
Da li ti je dobar SATA kablic,uzmi neki novi,promeni kablic za napajanje na disku,promeni redosled konentora na ploci,menjaj malo sada, promeni i stavi NPR. u prvi SATA,jer koliko ja znam ona ima 2 konetora
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.