U okviru nove konfiguracije uzeo sam i gore imenovani hard disk. Citao sam dosta o njemu, na bench forumu ima ogromna tema, jedni ga kude, jedni hvale, a jedni kazu e moj brale on je bio.... U pocetku, mislim cim sam ukljucio nov racunar gotovo da se nije cuo, mislim ceo racunar u koji ukljucujem i pomenutog Ali svakakve price o njemu poterase me da malo odvojim uvo. I cujem sledece. Generalno hd je tih, ali cim nesto pocnem da radim na racunaru, otvaram neki folder, startujem bilo koju aplikaciju, surfujem operom po netu (prilikom otvaranja svake strane) iz kucista se cuje tupo drljanje, ne znam da li je to adekvatna rec, da pojasnim malo sitno krckanje, mada je najbolje reci drljanje, i nadam se da razumete na sta mislim. To se zavrsi onog trenutka kada se ugasi ona lampica na kucistu odnosno kada se odredjeni proces zaustavi. Malo me podseca na jedan moj racunar od pre 10 god , imao je hdd od 4,3 gb i drljao je kao lud, samo mnogo bucnije.
Imao sam kasperskog na njemu, pa sam ga skinuo, sada sam stavio avast i mislim da je drljanje malo tise.
Podeljen je na 4 particije, C: 45gb (Win xp sp3), D: 50 gb, E: 200 gb, F: 300 gb Na E: imam oko 47 gb materijala koji je sinoc prebacen LAN-om sa starog racunara za 4 sata.
Da skratim, hdd radi veoma korektno, ali se cuje taj tupi zvuk drljanja, pa me interesuje da li je to normalno i ima li potrebe da ga vracam, ili mozda ja paranoisem, mada cisto sumnjam. Mozda gresim ali prethodni WD 80gb nije ispustao nikakvo drljanje.
cek cek...ti oces da kazes da ti je cudno sto hard drlja...pa covece, pa sta ti mislis kako on cita te podatke...Hard disk je mehanicki uredjaj, ima pokretne delove i mora da se cuje...SVAKI HARD DISK DRLJA KAD CITA NESTO, samo sto se neki cuju manje, a neki vise...ako hoces da se ne cuje, skines HDTune i odes na tab AAM i podesis onaj slajder na 128 i stisnes set...posle toga se nece cuti uopste, ali ce mu opasti performanse...
i za sada mi ne pravi nikakve probleme. Mozda se kod mene potrefio dobar primerak. Posedujem ga vec 4 meseca a program Hard Disk Sentiel mi prijavljuje da ima zbir od 77 dana i tri sata efektivnog rada. Za to vreme je trpeo raznorazne torture tako da nije bio postedjen.
I ako imam ovog WD-ja potajno najvise volim Seagate baracude i poznato mi je da se kod WD-a pojavljuju hdd primerci jednog te istog modela koji kod nekog rade OK ili pocnu da brljave vrlo brzo. Javna je tajna da WD i nekada Maxtor su odredjen broj hardova reparirali u fabrici i ponovo slali na trziste kao sto je nase i takvi hardovi su brzo otkazivali.
Nece ti uvaziti reklamaciju samo zato sto hdd drlja kada radi. Ako pocne da pravi neke brljotine u toku rada pre isteka garancije onda ce to biti moguce.
Moja su iskustva da hdd-ovi novije generacije koji drljaju su kraceg radnog veka od onih koji su tihi.
Ja ima Seagate Barracuda 7 od 80GB na serveru koji radi non-stop i HDsentinel prijavljuje da je ukupno vreme u on-line rezimu preko 1000 dana pa ti vidi sta je pouzdanost: performanse na istom nivou, bez BB, SMART ko u mladica :)
- A N G E L -
:: i za sada mi ne pravi nikakve probleme. Mozda se kod mene potrefio dobar primerak. Posedujem ga vec 4 meseca a program Hard Disk Sentiel mi prijavljuje da ima zbir od 77 dana i tri sata efektivnog rada. Za to vreme je trpeo raznorazne torture tako da nije bio postedjen :: :: I ako imam ovog WD-ja potajno najvise volim Seagate baracude i poznato mi je da se kod WD-a pojavljuju hdd primerci jednog te istog modela koji kod nekog rade OK ili pocnu da brljave vrlo brzo. Javna je tajna da WD i nekada Maxtor su odredjen broj hardova reparirali u fabrici i ponovo slali na trziste kao sto je nase i takvi hardovi su brzo otkazivali. :: :: Nece ti uvaziti reklamaciju samo zato sto hdd drlja kada radi. Ako pocne da pravi neke brljotine u toku rada pre isteka garancije onda ce to biti moguce :: :: Moja su iskustva da hdd-ovi novije generacije koji drljaju su kraceg radnog veka od onih koji su tihi :: :: ___________________________________ :: :: I pijan i trezan za kompjuter vezan. :: ::
Politika je zabranjena na forumu, pogledaj od onoga SMART, vecinu hardova ti mozes da cujes samo kad otvoris kuciste i malo blize pridjes njemu,...
Pozdrav!!!
:: Ja ima Seagate Barracuda 7 od 80GB na serveru koji radi non-stop i HDsentinel prijavljuje da je ukupno vreme u on-line rezimu preko 1000 dana pa ti vidi sta je pouzdanost: performanse na istom nivou, bez BB, SMART ko u mladica : :: :: :: - A N G E L - :: :: :: i za sada mi ne pravi nikakve probleme. Mozda se kod mene potrefio dobar primerak. Posedujem ga vec 4 meseca a program Hard Disk Sentiel mi prijavljuje da ima zbir od 77 dana i tri sata efektivnog rada. Za to vreme je trpeo raznorazne torture tako da nije bio postedjen :: :: :: :: I ako imam ovog WD-ja potajno najvise volim Seagate baracude i poznato mi je da se kod WD-a pojavljuju hdd primerci jednog te istog modela koji kod nekog rade OK ili pocnu da brljave vrlo brzo. Javna je tajna da WD i nekada Maxtor su odredjen broj hardova reparirali u fabrici i ponovo slali na trziste kao sto je nase i takvi hardovi su brzo otkazivali. :: :: :: :: Nece ti uvaziti reklamaciju samo zato sto hdd drlja kada radi. Ako pocne da pravi neke brljotine u toku rada pre isteka garancije onda ce to biti moguce :: :: :: :: Moja su iskustva da hdd-ovi novije generacije koji drljaju su kraceg radnog veka od onih koji su tihi :: :: :: :: ___________________________________ :: :: :: :: I pijan i trezan za kompjuter vezan. :: :: :: ::
I ja sam kupio taj disk i ne čuje se uopšte. Nedavno mi je jedan ortak doneo svoj, blizu riknjavanja, WD 640, koji je `orao` po pločama i koji je bio crn i na njemu je pisalo MADE IN CHINA. Moj Wd 640 je srebrni i piše MADE IN MALAYSIA i, da kucnem u drvo, radi kao satić. Ne znam u čemu je stvar, ali mi je ispričao da je `negde pročitao` da su kineske verzije veoma loše. Ma kako to glupo zvučalo...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. American Grafitti revisited
Moj je srebrni, u cetvrtak sam dobio konfiguraciju, vec u petak sam primetio povisen zvuk, ali vikend bio pa nisam nista mogao. Ama razumem ja da je to mehanika, ali da hdd bude najbucniji u kucistu, to mi ne ide. Ma brate u pojedinim trenucima ore, a ne drlja, bas je onako iritantno. Mislim ja sedim na stolici za stolom, kuciste ispod, pored nogu i drlja pa trese, mislim da kad je tisina moze da se cuje i sa 2 m.
Probao sam HD Tune pro 3.10, iso na AAM smanjio na 128, cuje se manje, mozda upola ako i toliko ali i dalje se cuje da drlja, najlepse kada se ispod lupi na test, a kada vratim na 254 ko vrsalica, majku mu imperijalisticku.
Ma sutra ga nosim u radnju, celu konfiguraciju, samo je bezveze sto on radi ok koliko sam do sada mogao da vidim, samo ne znam do kada ce. Ne znam kolikoima osnove za reklamaciju, ali mislim da nisam duzan da slusam to nesnosno drljanje naredne dve-tri godine. Mislim da i to mora da se racuna, tim pre ako se ima u vidu da je ovde bilo nekliko ljudi koji kazu da im se nista ne cuje i ako se podje od cinjenice da je tih rad hdd prirodnije stanje nego, sada slobodno mogu reci, drcanje, odnosno drljanje koje se veoma upadljivo izdvaja iz kucista.
ali trenutno ga ne koristim, ali i meni je bilo nesto sumljivo(mada radio je samo jednu noc). Garancija je 1god, sto je takodje sumljivo(svi moji prethodni diskovi su imali garanciju 3god)... Go Go Go !!!
Mada, pronasao sam sliku potpuno crnog primerka ovog harda sa jednog domaceg sajta. Ovu sliku sam vrlo tesko nasao. Uglavnom je google izbacivao slike srebrnih.
Ako je ovo sto pricas tacno onda cemo mozda znati koji je primerak dobar a koji nije.
:: I ja sam kupio taj disk i ne čuje se uopšte. Nedavno mi je jedan ortak doneo svoj, blizu riknjavanja, WD 640, koji je `orao` po pločama i koji je bio crn i na njemu je pisalo MADE IN CHINA. Moj Wd 640 je srebrni i piše MADE IN MALAYSIA i, da kucnem u drvo, radi kao satić. Ne znam u čemu je stvar, ali mi je ispričao da je `negde pročitao` da su kineske verzije veoma loše. Ma kako to glupo zvučalo.. :: :: ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. :: American Grafitti revisited :: :: ::
...kao prvo,svi uvoznici WD-a daju garanciju 3(tri) godine na doticne proizvode,tako da je taj tvoj prodavac,HM....... ....kao drugo,evo ja ima jedan primerak kod sebe koji je `srebrn` na koje pise product of Thailand(mada po meni to nema veze da li je Kina,malezija.....svi su....)
ja da sam na tvom mestu prvo bih pogledao ko je davalac garancije,i prvo bih se na to zalio.....a za ostalo,ako radi tesko da ce da ti uvaze(mada zavisi) reklamaciju
Kad sam kupovao novi hdd pre 4-5 meseci birao sam izmedju tog i samsunga iste velicine (640). Uzeo sam samsunga i nisam se pokajao. Bolji hdd do sada nisam imao a dosta ih je proslo kroz moje ruke. O WD-u sam imao pozitivno misljenje do ove godine. Onda se odjednom pojavilo nekoliko problematicnih modela raznih gabarita. Zadnji koji je poceo da pravi probleme je jedan od 320GB koji sam ugradio kod prijateljice u komp. Posle mesec dana su se javili bad sektori i postao je tako spor da je to cudo jedno. Trenutno u svom kucistu imam i jednog seagate-a od 400GB i nisam bas zadovoljan sa njim. Greje se kao lud (morao sam da mu ugradim ventilatore odozdo) i sporiji je od samsunga. Trenutana temperatura seagate-a sa ventilatirima je 35c a samsunga bez je 25c. Inace imam CM centurion koji ima sa prednje strane ventilator sto hladi hdd-e. Ovaj model samsunga je mozda najbolja kupovina u skorije vreme.
Pa koji se bre disk ne cuje dok radi, ni jedan. Imam dva WD-a, dva Maxtora i jedan SmugSmug, svi rade svis e greju pogotovu leti, a kad smo vec kod buke najbucniji je Maxtor 120gb, zatim 40gb, pa za njima 2xWD 160gb, i na kraju natisi i najhladniji SmugSmug od 640gb.
To sto je SmugSmug najtisi ne znaci i da je necujan.
Ali obratite paznju na to kako ste pricvrstili diskove u kucistu i koje je kuciste u pitanju ako je neka kanta normalno je da ce se cuti vise nego sto treba, moji (tri komada) su u Centurion 5 kucistu i prilicno su hladniji nego oni koji su u Elite 332 kucistu i drasticno manje se cuju nego maxtori, 120% se toliko cuju zbog kante zvana CM Elite 332 covece ona sama po sebi od stajanja skripi stenje i kojesta drugo.
Pricvrstite dikove lepo zategnite srafove stranice i buka nestaje, vala bas kao sto kod mene nestaje buka cim otvorim stranicu kucista.
Pise da je napravljen maja meseca 2008.godine a ja ga masiram od juna.
Moj zakljucak je : ili je srebrni na kome pise Product of Malaysia dobitna kombinacija ili to nema veze pa kako se kome padne primerak (ako je proizveden od nule - sluzice dobro, ako je repariran stari - odapece brzo).
Ja sam moj kupio u P..k..m-u koji su zvanicni uvoznici za WD a njihova radnja postoji i u mom gradu.
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.