Treba mi pomoc, tachnije jednom mom ortaku je vrisnuo izgleda hard disk WD 400GB sata2. Znachi kaze kao kad upali komp samo se iz HDD-a chuje: ``tak...tak` i to je sve. Razmishljam da je mozda neki mehanichki kvar... motor ili ? ... Zvao je neke ljude koji se bave spashavanjem podataka a ovi mu trazili dobru sumu novca ne bi li mu povratili HDD. To mu je stvarno bilo nenormalno skupo, 5x skuplje nego nov da je kupio. On bi nov i kupio ali jadan ima veliki problem... Obzirom da se bavi 3D animacijom i duzi niz godina radi taj posao i veoma je uspeshan u tome - sve ama bash sve radove i projekte drzi na tom disku koji sad eto nece ni da se upali. A nije pravio nikakav backup Najlepshe bih molio do dushe u njegovo ime (Vuk) ako neko zna drugi nachin da se dodje do tih podataka sa harda. On bi chak i platio ali neku razumnu cenu tipa do 50 evrica a ne par stotina evra... Eto, hvala unapred za pomoc...
Ako si uspesan u poslu kojim se bavis,i SVE projekte koji ti `lebac donose drzis na hardu(koji moze da crkne iz milion razloga) i NE napravis backup,onda i trebas da platis kaznu za glupost od par stotina evra...mislim tvoj drug...
KO DRUGOME JAMU KOPA-FIZICKI JE RADNIK!!!
:: :: Treba mi pomoc, tachnije jednom mom ortaku je vrisnuo izgleda hard dis :: WD 400GB sata2. Znachi kaze kao kad upali komp samo se iz HDD-a chuje :: ``tak...tak` i to je sve. Razmishljam da je mozda neki mehanichki kvar... moto :: ili ? ... Zvao je neke ljude koji se bave spashavanjem podataka a ovi mu trazili dobru sumu novca ne bi li mu povratili HDD :: To mu je stvarno bilo nenormalno skupo, 5x skuplje nego nov da je kupio :: On bi nov i kupio ali jadan ima veliki problem... Obzirom da se bavi 3D animacijo :: i duzi niz godina radi taj posao i veoma je uspeshan u tome - sve ama bash sve radove i projekte drzi na tom disku koji sad eto nece ni da se upali. A nije pravio nikakav backup Najlepshe bih molio do dushe u njegovo ime (Vuk) ako neko zna drugi nachin da se dodje do tih podataka sa harda :: On bi chak i platio ali neku razumnu cenu tipa do 50 evrica a ne par stotina evra.. :: Eto, hvala unapred za pomoc...
uze mi rec iz usta...a i ako je vec tolko upesan ko sto pricas, sta je za njega par stotina jevrica... neka proba hard na drugom kompu da bi bio siguran da je vrisnu...a ako je stvarno vrisnuo, jedina alternativa (pored placanja tih par stotina evra) je da nadje potpuno isti HDD i da skine elektroniku sa ispravnog, da stavi na taj i da izcupa podatke...
To što se čuje je, najverovatnije, znak da je otišla mehanika glave i da kači ploče koje se uzalud vrte. Inače, spašavanje podataka sa skrljanog harda je veoma zeznut posao i nije ni čudo što se toliko naplaćuje, jer su potrebni i posebni uslovi. Petljanje sa kojekakvim `majstorima` i `zamena delova` diska u 90% slučajeva završavaju katastrofom. Da nije tako, ne bi firme toliko naplaćivale spašavanje podataka. Tako da će teško naći neštto za 50 evrića...
ATI cards are like buses... They`re huge, red and have bad drivers. But nVidia is like Rolls Royce, you can have a perfect drive but the car is too damn expensive. American Grafitti revisited
Backup, baby, backup.... ne znači: dupe gore mala, gore dupe... već da se... ma jasno. Elektronika za diskove ide oko 10-tak €, pa, na svu cenu vredi se igrati... ako ne planira da se iskešira da spasavanje podataka. Inače, čuk-čuk Stana obično se ne čuje odjedanput i jednom iz diska, nego, kljuca duži niz dana, meseci, pre nego rikne ko` Boranija. Posle Y nema kajanja.... a lako je biti general. Next - Next - Next - Accept - Ok ...? Eh? Jbt!!!
Ja sam to sredio tako sto mi je hdd bio uboden na molex pa sam ga posle stavio na SATA napajanje i on je proradio. Probaj da mu das drugo napajanje ako moze drugi SATA ili molex mada mislim da on nema molex.
nije bitno, platice koliko treba, ja sam mu popio mozak shto nije bekapovao ali mislim sad je kasno o tome prichati, to je kao ona fora: `Nece se to meni desiti`, a od toga uvek treba krenuti, da se stalno bude na oprezu, pogotovo u njegovom sluchaju, mislim to mu je bukvalno hleb ... Hvala na odgovorima
Mozda mu mozes pomoci, ovom jedinstvenom tehnikom alternativne PC-ologije !!!
Na HDD-u je verovatno mehanika otisla, ali daje znake zivota, sto je dobro!
Izvadi ga iz ravnoteznog polozaja, tj. odsrafi ga, pa ga prevrni na jednu od bocnih strana, pa probaj upali comp. To obavljaj do unedogled... (probaj sve poze dok si mlad hahaha)
Ako proradi ne pomeraj ga nikako dok ne poskidas sve sa HDD-a.
Meni je jedan hdd sa `tak tak` problemima proradio tek kada sam ga obesio da slobodno visi u vazduhu nakacen na potrebne mu kablove, a opet drugi sam samo prevrnuo (gornju stranu okrenuo ka dole) radi i dan danas, ali naravno nije u upotrebi...
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.