Imam WD6400AAKS, prikljucen preko pci-sata kartice, koriscen kao dodatni prostor, za neku muziku itd, (a Windows XPSP2 je na Maxtoru od 80GB, vec nekih 10 meseci.)
Radio je oko 20 dana na Epox ploci(koju koristim skoro 3 godine - bez ijednog problema), koja je pre nekih 4-5 dana crkla, jednostavno, jednog jutra je prestala da radi, bez slike na monitoru, bez ikakvih zvukova i propratnih efekata, pomisljam da okrivim distribuciju za to... Zamenio sam je plocom ASUS A7V8X-X koja radi.
Kada sam ukljucio kompjuter, ne razmisljajuci o drajverima za PCI-SATA karticu, primetio sam da su dve particije sa tog diska nestale iz MyComputer-a. Otvorio sam Partition Magic 8 i video da pise UNALLOCATED pored velikog diska. Restartovao sam kompjuter nekoliko puta misleci da ce nesto da se promeni, potpuno zaboravljajuci na drajvere. Posle treceg ili cetvrtog restarta sam instalirao i drajvere i na kraju instalacije, po zahtevu programa, resetovao komp opet. Kada se Windows opet ucitao, nista se nije promenilo, opet unallocated.
Imam neki `boot disk`, na kome ima dosta programa za `sve`, uglavnom i nekoliko desetina komada za hdd. Probao sam neki `Get data back` i posle 4 sata skeniranja uspeo da vidim sve fajlove sa diska, samo, ovaj put su bili svi na jednoj particiji i disk je registrovan kao 596,17GB, a ne kao 292,nesto+303,nesto, kako sam podesio prvog dana kada sam ga kupio. Uglavnom, uz pomoc tog programa narezao sam 20ak dvd diskova i `ono najbitnije` sacuvao.
Posle toga sam krenuo da formatiram disk, jer nije htela da se napravi particija, izleti error u Partition Magic-u: Not enough space on the disk to create new partition, tako nesto. Format stigne do 59% i izbaci ERROR #54 - Can`t continue format.
Posle sam probao i Disk Management iz Windows-a, prikazuje ga kao Healthy, ali format stigne do 99%, skoro dva sata radi i onda izbaci - Could not complete the format, try Windows CHKDSK, nesto tako.
A CHKDSK prepoznaje samo IDE diskove, ne umem da ga nateram da skenira i ovaj, koji registruje kao SCSI.
Probao sam sve programe sa onog diska, kada ga boot-ujem, pojave se 3 opcije, Hiren`s Boot CD(bukvalno sam sve probao odavde, ceo dan juce), UltimateBoot-nesto tako, i miniPE-XT.
Mislim da sam sve probao osim LOW-LEVEL formata, instaliranja novog firmvera i nosenja diska na neki drugi komp koji ima direktan SATA prikljucak(mozda kao bude razlike).
Disk nema BAD sektore, niti fizicka ostecenja.
Da li je jos neko imao ovakvo `iskustvo` ? I, da li ima nacina da se ovaj disk vrati u funkciju ? Posto sumnjam da ovo potpada pod garanciju... idem sad da je procitam, da ne serem bezveze.
>Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Garancija je uopsteno napisana i odnosi se na sve uredjaje, tako da nista nije striktno odredjeno za bilo koji uredjaj ponaosob.
p.s. pretpostavljam da se zaglupela pci-sata kartica zbog promene maticne ploce, ili da `ju` je zaglupeo Maxtor hdd, jer se `njemu` istripovao registry.
Nisam spomenuo da sam i dva puta reinstalirao Windows zbog toga, naravno i Format C:, ne quick, nego onaj duzi.
Sada u Partition Magic-u 8, nije vise unallocated, vec unformated ili BAD, kako kad.
A interesantno je to da sam juce, negde u ovo vreme, preko Paragon Partition Managera 9 Pro, ovaj WD prebacio u FAT32 i da sam mogao da preko MyComputer-a udjem u njega i kopiram fajlove jedno 10 minuta, nakon cega sam stiklirao check disk i ono automatically fix and repair... jer je bilo nekih 500MB nicega na disku.
Kada se kompjuter resetovao, kao da se nista nije dogodilo. Mozda sam i ja halucinirao da se to sa kopiranjem dogodilo... ko zna... bilo je bas uverljivo.
Ako iko ima ikakav predlog ili misljenje ili utisak ili bilo sta, neka napise, moze samo od koristi da mi bude.
E` da, sinoc je ZVANICNO WD6400AAKS POCEO DA PISTI ! Ne sad nesto preterano glasno, kao neka sirena, ali svakako primetno.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
Najcesci uzrok crkavanja ili pojave ostecenja na hardovima pored fabricke greke su losa ili nedovoljna snaga napajanja. Nisi naveo koje napajanje koristis!
AMD 2500+(otkljucan) i radi kao 3200+ na 2.2GHz 2x1GB Kingmax DDR 400MHz AGP ATi Radeon 2600XT 256MB, 128bit, 800/1400MHz PCI-SATA Controller VIA6421-tako neka oznaka WinFast TV2000XP Expert Pioneer 112D DVD-RW LG CD-RW Plextor R412-C SCSI, PCI kartica Tekram... nesto.
Када сви мисле исто, значи да нико не мисли довољно
pomocu programa GetDataBack for NTFS za hard od 500 Mb trebalo je 16 h da povrati 95% podataka koje sam sa tim programom prebacio na drugi hard.Hard sam formatirao iz Xp bez problema.Hard je nakacen kao eksterni preko USB i ima svoje napajanje
pomocu programa GetDataBack for NTFS za hard od 500 Mb trebalo je 16 h da povrati 95% podataka koje sam sa tim programom prebacio na drugi hard.Hard sam formatirao iz Xp bez problema.Hard je nakacen kao eksterni preko USB i ima svoje napajanje
postoji mogucnost na nekim plocama da zbog starog biosa ne vide dobro hdd-ove vece od nesecam se tacno da li bese 130 ili 160gb. Koji bios imas ? Ako nije najnoviji preporucljivo da flesnes plocu na zadnji bios. Ako neznas kako se to radi doooobro se informisi da ne zeznes nesto.
ja bih uradio sledece: probao disk na nekom drugom kompu sa sata interfejsom i ako i dalje pravi problem, odneo bih ga na reklamaciju. Podatke si narezao tako da ces preziveti onih 40 dana koji se uvek daju od strane distributera za proizvod koji je preminuo... p.s. mozda potrosis malo vremena da ustanovis zasto je stara ploca vrisnula, da ti se slucajno ne ponovi slicna prica
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.