Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Da li gasiti HDD?
STRANA 1 OD 1
Jebivetar Da li gasiti HDD? 23.09.2008. 21:52 T12161

status: user
broj poruka: 2386
U kucishtu imam dva harda. OS je Vista 32-bita. U poslednje vreme sam primetio da neshto shkljoca u rachunaru, kao da se hard disk pali i gasi. Gledao sam power options, postavljeno na opciju balanced. Ali u advanced settings je postavljeno da se hard disk gasi posle 20.min ne korishcenja i otuda gashenje. E sada, da li ostavim da mi se taj drugi hard disk gasi posle nekog vremena ili da radi non-stop? Kako to utiche na `zdravlje` hard diska?
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
gile23 ... 23.09.2008. 21:56 #72053

broj poruka: 9121
Neka ti non stop rade oba, nema problema, meni je neki Maxtor 80GB, radio i sad radi 3 godine znaci celo vreme dok je ukljucen racunar, dakle slobodno stavi opciju turn of hard disk, never!!!

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 23.09.2008. 22:16 #72060

broj poruka: 12057

Batali drndanje HDD-ova i uključ-isključ čuvanje energije. Nije desktop - laptop pa da štekaš bateriju. Da ti HDD ne treba, ne bi bio u kućištu. Mene ti izluđuje. Šta bre ti meni gasiš HDD, ako mi ne treba neće ga ni biti. A i ako budem hteo da ga gasim, gasiću ga sam. Gnušam se automatike i pretpostavki.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

Jebivetar Vec sam postavio na never 23.09.2008. 22:25 #72063

Ako su gile23 i bax2003 rekli da ne treba shtedeti onda neka bude tako.

gile23 ... 23.09.2008. 22:31 #72066

broj poruka: 9121
I da nikad ne stavljaj komp i onaj sleep mod (kad je komp pod naponom), jer kakva je nasa mreza taj napon postane malo veci i onda nesto zadimi a mozda i pocne leti ko ce ga znati, ovi normalni kompjuteri nisu neki ogromni potrosaci struje, ako zelis da ustedis, kupaj se `ladnom vodom, isto ovo za hard disk ti vazi za ostale komponente (ako imas desktop), ako imas laptop, kako je namesteno po default-u ostavi!!!

Pozdrav!

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Jebivetar O.k. 23.09.2008. 22:48 #72082

Nikada nisam postavljao da rachunar ili hard disk ode u sleep mode. Ovo sa hardom se desilo zato shto je za balance power scheme bilo postavljeno da se gasi posle 20min.Gasio se samo drugi hard koji sam koristio kao klasichan storage. Meni je smetalo shkljocanje pa sam promenio na never.
Pitao sam vas da li bi mozda koristilo to shto se hard moze postaviti na sleep, jer chesto znam da ostavim upaljen rachunar tokom celog dana i ako ga niko ne koristi.
Hvala na odgovorima.
Pozdrav

LonleyMax Skljocanje i jeste od harda... 24.09.2008. 08:13 #72148

broj poruka: 1475
Ja sam imao trip na nekom Maxtorovom hardu od 80GB posle 6 dina koriscenja i njakanja da je poceo da skljoca bas kao pri paljenju!!!
S vremenom ta pojava se sve cesce dogadjala i ne dugo zatim HDD je zavrsio svoj posao... kad ga upalis stalno se pali i gasi... u prevodu riknuo je!!!
Jebivetar Hvala LonleyMax 24.09.2008. 16:59 #72186

nemam trip jer znam sigurno da se iskljuchivao zbog podeshenog sleep moda u power shemi. Ako rikne ne plashi me, jer je ostalo vishe od dve godine garancije, a podatke sam backup-ovao.

STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs