Korisnik:   Lozinka:   
Beograd Novi Sad Kragujevac Niš
PC Berza Forum : Ver. 2.35
Najnovije teme Najnoviji odgovori Prikačene teme Najaktivnije teme Najčitanije teme
Pronađi : U : Pretraži :
Forum : Komponente
Uređaji za skladištenje podataka
Da li moze RAID sa jednim diskom
STRANA 1 OD 1
mijat1980 Da li moze RAID sa jednim diskom 23.09.2008. 00:55 T12138

status: user
broj poruka: 7
Skoro sam kupio WD7500AYYS RE2 blue, i receno mi je da mogu sa njim uspostaviti RAID vezu bez dodavanja jos jednog HDD pokusao sam ali mi nesto ne ide od ruke. Inace ploca je GA-G33-DSR3.Ako neko ima iskustva sa ovim neka mi objasni kako da resim ovaj problem
:: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
Equinoxe Re: 23.09.2008. 01:11 #71896

broj poruka: 12057

Ne može prijatelju, ni hardverski ni softverski, ni teoretski ni u snu.

http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Standard_levels
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
On je naučen u špijunsko-terorističkim centrima da sve pamti...

VMARC a kakav bi ti rejd hteo sa jednim diskom...? 23.09.2008. 01:14 #71897

broj poruka: 9425
...u kom modu?

Taj ko ti je to rekao nema blage veze sa mozgom, a kamoli sa informacionim tehnologijama...

Jedan disk moze da ide na raid kontroler, ali kao takav sam, ne moze obavljati funkcije koje raid kontroler pruza. Za bilo koji od raid modova ti treba dva diska.

dabliju dabliju dabliju tacka er te es tacka r s

vladarko RE: re 23.09.2008. 01:16 #71898

broj poruka: 4228
@ bax2003

nemoj tako, može Žile to da namesti, samo mu treba đunta sa sitnim nutom...

@ mijat1980 Tom majstoru koji ti je to rekao traži taj jedan hard disk, pa sa svojim diksom ga poveži u RAID. I neka ti da isti taj model!

Pozdrav!

Vlada
mijat1980 ... 23.09.2008. 01:21 #71899

Znaci ni ovi ne znaju sta pricaju gde sam ga kupio.Mnogo sam ga skupo platio bas zbog tog njihovog objasnjenja da radi brze od ostalih HDD-ova i da bih mogao uspostaviti Raid. Inace sada mi se javlja jos jedan problem sa tim HDD-om posto sam ga stavio da mi on bude primaran HDD u toku instairanja dva puta mi je pucao sistem odnosno prijavljivao mi je ozbiljnu gresku (plavi ekran).Pa sada me zanima da li nesto nije do hard diska ili je nesto drugo?
Equinoxe Re: 23.09.2008. 01:26 #71900

@vladarko
Al samo kadga pogleda `A jesu ti tako rekli ?!` - Padam od smeha.

@mijat1980
Verovatno nisi prodavca dobor razumeo ili dobro čuo, AYYS RE2 jeste dobra serija diskova, ali RAID apsolutno nije moguć sa diskom komada 1. Ako ti je rekao da može RAID sa jednim....ne želim ni da diskutujem dalje ako je tako.

:: @ bax200
::
:: nemoj tako, može Žile to da namesti, samo mu treba đunta sa sitnim nutom...
vladarko Ne očajavaj previše! 23.09.2008. 01:27 #71901

broj poruka: 4228
jedan deo njeihove priče je u redu, a to da ovaj disk u RAID vezi sa bar još jednim istim takvim jeste jedan ozbiljno-brži-od-ostalih sistem.

Ako već imaš hard disk sa instaliranim Windowsom, otkači ga, instaliraj Windows na novi disk, a kada se to završi prikači stari disk.

Pod uslovom da ne praviš neki dual boot ili nešto već slično...

Pozdrav!

Vlada

mijat1980 .... 23.09.2008. 01:31 #71902

Znaci da iskljucim RAID opciju u BIOS-u i da instaliram sistem klasicno sa jednim diskom posto mi ovaj stari daleko od indenticnog.

Hvala ljudi

Pozdrav
Equinoxe Re: .... 23.09.2008. 01:32 #71903

Tako je.

:: Znaci da iskljucim RAID opciju u BIOS-u i da instaliram sistem klasicno sa jednim diskom posto mi ovaj stari daleko od indenticnog
:: Hvala ljudi
:: Pozdra
MACHINE Skupo si ga platio jer je radak 23.09.2008. 01:41 #71904

broj poruka: 5710
To nije SE16 (Special Edition sa 16MB) vec RE2 (Raid Edition 2) koji poseduje dodatnu logiku koja kontrolise parity bitove kao druga linija posle chipset-a. Ali ti treba najmanje 2 diska za RAID (ista) ili pak 4 i 5

- A N G E L -

Daum ... 23.09.2008. 01:49 #71905

broj poruka: 12796
Fenomenalno pitanje...
Kad smo vec kod toga, da odem malo offtopic. Jel moze SLi da mi radi sa jednom grafickom?
:D :D :D

liman Re: ... 23.09.2008. 02:26 #71907

broj poruka: 812
Moze ako je kupis u provideonadzoru

:: Fenomenalno pitanje..
:: Kad smo vec kod toga, da odem malo offtopic. Jel moze SLi da mi radi sa jednom grafickom
:: :D :D :
Daum Re: Re: ... 23.09.2008. 03:20 #71910

broj poruka: 12796
E 100% moze, jos samo kad bi naisao negde taj spammer da baci malo spama, pa da vidim na sajtu kontakte... :P

:: Moze ako je kupis u provideonadzor
:: :: Fenomenalno pitanje..
:: :: Kad smo vec kod toga, da odem malo offtopic. Jel moze SLi da mi radi sa jednom grafickom
:: :: :D :D :
:: ::
tortojed pa moze! 23.09.2008. 04:17 #71918

broj poruka: 10999

Ako je neka dual GPU karta(9800x2). Ona vec dolazi kao SLI - interno je uvezana, ha, ha, ha! Mozda je Mijat kupio dvostruki HDD, pa ako je kratkospojnik (jumper) u polozaju `X` onda `blizanci` rade u raid-u, a ako je u polozaju `Y` onda rade kao jedan disk veceg kapaciteta.
Shtono bi rek`o Haso, shala, maskara!
Sasvim ozbiljno: kod nas je cest slucaj da su prodavci PC komponenti u stvari na brzinu prekvalifikovani piljari i pekari. A znaju i namerno da obmanu kupca.
MACHINE Re: pa moze! 23.09.2008. 12:35 #71958

Fin nam ovaj novi kolega...a i svasta zna...prijatan boravak na PCB-u :)

- A N G E L -

:: Ako je neka dual GPU karta(9800x2). Ona vec dolazi kao SLI - interno je uvezana, ha, ha, ha! Mozda je Mijat kupio dvostruki HDD, pa ako je kratkospojnik (jumper) u polozaju `X` onda `blizanci` rade u raid-u, a ako je u polozaju `Y` onda rade kao jedan disk veceg kapaciteta
:: Shtono bi rek`o Haso, shala, maskara!
:: Sasvim ozbiljno: kod nas je cest slucaj da su prodavci PC komponenti u stvari na brzinu prekvalifikovani piljari i pekari. A znaju i namerno da obmanu kupca.
vampirbg MOZE 23.09.2008. 13:05 #71968

broj poruka: 711
RAID sa jednim diskom je moguc, ali nema koristi od toga... To podrzava intelov kontroler i to tako sto se hdd podeli na dve identicne particije... Naravno, nema neke koristi od toga posto je i dalje u pitanju isti disk i ne povecava mu se brzina niti sigurnost podataka...

Takodje, moguce je da u Stripe mod postavis i samo jedan disk (probao sa NF4 plocom) ali opet nikakve koristi od toga nemas posto ce raditi isto kao i da nije u RAID modu...

Naravno, pravi RAID pocinje tek od 2 diska pa navise... :) Ovo sve ostalo je bezveze i nema mnogo koristi od toga...
MACHINE Re: MOZE 23.09.2008. 13:54 #71977

Ne da nema koristi vec ima stete u Stripe, Mirror mogu da opravdam dupliranjem i sigurnoscu pod uslovom da disk nikada ne otkazuje. Ali stripe? pa parni bitovi na jednu a neparni na drugu particiju a glava seta cas vamo cas namo sto rezultuje i do 50% nizim performansama. To je isto kao kada bi poceo kopirati 10 filmova svaki ponaosob umesto u queee (red za cekanje) ti radis sumultano pa glava prenese jedan blok podataka pa predje na sledeci zadatak pa tako ciklicno i dobijes extra gubitke :))

- A N G E L -

:: RAID sa jednim diskom je moguc, ali nema koristi od toga... To podrzava intelov kontroler i to tako sto se hdd podeli na dve identicne particije... Naravno, nema neke koristi od toga posto je i dalje u pitanju isti disk i ne povecava mu se brzina niti sigurnost podataka..
:: Takodje, moguce je da u Stripe mod postavis i samo jedan disk (probao sa NF4 plocom) ali opet nikakve koristi od toga nemas posto ce raditi isto kao i da nije u RAID modu..
:: Naravno, pravi RAID pocinje tek od 2 diska pa navise... :) Ovo sve ostalo je bezveze i nema mnogo koristi od toga...
vampirbg Re: Re: MOZE 23.09.2008. 20:33 #72036

broj poruka: 711
:: Ne da nema koristi vec ima stete u Stripe, Mirror mogu da opravdam dupliranjem i sigurnoscu pod
:: uslovom da disk nikada ne otkazuje. Ali stripe? pa parni bitovi na jednu a neparni na drugu particiju a
:: glava seta cas vamo cas namo sto rezultuje i do 50% nizim performansama. To je isto kao kada bi poceo

Ne, nisi shvatio... Ploca je dozvolila RAID sa jednim diskom i jednom particijom na njemu... (znaci ne RAID sa 2 particije) :)
KaiserSoze Mala digresija... 23.09.2008. 21:20 #72046

broj poruka: 568

da li je neko probao da stavi u raid 0 stripe ili neki drugi raid niz dva dvd rw uređaja ili da li može da se upare jedan dvd rw i jedan cdrw, moraju li da budu od istog proizvođača i slično ??

Kažu da ćemo uskoro imati raid-ovane frižidere, zamrzivače i naravno šporete, pa ti vidi ....

:: www :: e-mail :: prijavi adminu :: citiraj :: odgovori ::
STRANA 1 OD 1
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173.
Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.
- niste prijavljeni - samo za čitanje - zaključano
- nema novih poruka - ima novih poruka - ima novih tema
Slagalica.net
Microsystems d.o.o.
PCB Network: pcberza.rs | lisica.rs