na hardu na kojem je bila uredno instalirana Vista i Xp pokrenuo sam (zbog odredjenih razloga) ponovno instalaciju Viste.E sad prilikom toga sam jedan deo harda,particija na kojem je ranije bio Mac `delete`-ovao da bi taj prostor pridodao Vistinoj particiji i tada umesto da ta particija ostane nelocirana ona se stopila sa particijom na kojoj drzim podatke ,dobila je na volumenu i prijavljuje da je prazna . U najmanju ruku osedeo sam.Podignem Xp a on uopste nevidi taj deo harda,tj vidi samo svoju particiju.Neznam sta da radim podaci su mi jako bitni i nebi da brzam da ne napravim jos vece zlo ,ako moze biti vece,napominjem particiju sa data file-ovima nisam ni pipnuo tako da optimisticki (citaj histericno) verujem da ima leka.Deo tih podataka reda filmovi ,muzika i nisu bitni .
Nisi dovoljno opisao svoj problem. Dakle. Pod: 1. Koji HDD? 2. Koje su particije? 3. Kako si obrisao iz instalacije Viste ili na drugi nacin. Preciziraj. 4. Kako si `dodao`? 5. Koju vistu si koristio? 6. Sta ti je bitno prg, .doc fajlovi, .xls ili nesto drugo? 7. Ili kojom si naredbom `obrisao` Mac particiju tj. Tigar OSX ili neki drugi( stariji)?
1. WD 320 GB 2.po redosledu ,velicini ili formatu? 3.prilikom instalacije Viste 4.particija od viste `delete` sve OK pa particija od Mac `delete` i desi se ovo gore opisano 5.ultimate 64 6. .cdr, .jpeg, .psd, .xls 7.delete (Leopard)
Pa na kojoj su ti podaci, ako si obrisao particiju sa Vistom ili je bila posebna. 2. Po redosledu iz Viste 64 i formatu Jel imas Bootabile disk od Viste: Windows Vista ALL CE LifeCD or USB 32 bita ili skini sa https://www.interesant.net Veoma bitno da proveris strukturu podataka tj. u kakvom je stanju. R-Studio 4.5 Build 127446 ili Recuva - File Recovery 1.15.327
mozda sam malo nervozno objasnio 2. C -xp ntfs D - vista ntfs E - mac F - data ntfs imam CD a brisao sam D i E a F pipnuo nisam a R-Studio bi izgleda povratio sve da imam na ovoj Xp particiji vise prostora( ostavio sam samo 20GB) jel ima sanse samo nekako da `ozivim` particiju to bi mi ponajvise odgovaralo
Neznam sta se desava sa net-om. Kasne mi odgovori. Pa u cemu je problem? Jesi li instalirao Vistu 64 bita ponovo na D particiju? I ako jesi sta se dogodilo? Nikako mi nije jasno zasto si stavio da je vista na D particiji, kad je gledano iz Viste na C
da iz viste je C tacno nisam instalirao Vistu zato sto su se particije od Viste i od Mac-a posle brisanja sjedinili sa data particijom bez ikakve pred najave ili odredjene komande tj nisam nastavio instalaciju Viste iz predostroznost a kada sam podigao Xp sam OS je video samo C particiju i nista vise dok je recimo Particion Magic taj prostor video kao jedan i `unalocated` sad se ukocio i R-studio a poceo je lepo
:: da iz viste je C tacn :: nisam instalirao Vistu zato sto su se particije od Viste i od Mac-a posle brisanja sjedinili sa data particijom bez ikakve pred najave ili odredjene komande tj nisam nastavio instalaciju Viste iz predostroznost a kada sam podigao Xp sam OS je video samo C particiju i nista vise dok je recimo Particion Magic taj prostor video kao jedan i `unalocated` :: sad se ukocio i R-studio a poceo je lep ::
Podaci su ti jos uvek tu, ne brini nista. Pre svega NE INSTALIRAJ NISTA VISE. Pobrljao si samo MBR-ove spojenih particija. Programi koji ti trebaju su testdisk i photorec i skidaju se sa https://www.cgsecurity.org (imas windows i linux verzije)
Moj predlog je da izaberes jednu od sledece dve mogucnosti (verovatno ima i drugih, sa pokusajima iz XP ili ne znam cega, ali to ostavljam da ti objasne oni koji tako predlazu).
Prva mogucnost: Pozovi HELP DISK (ili tako nekako se zovu, bili su u Lominoj), skini HDD i odnesi im. Vidi koliko kosta, dobijas podatke nazad sigurno.
Druga mogucnost:
1) Nadji CD Ubuntu 7.10 ili kasniji.
2) Nadji (kupi) HDD velicine najmanje koliko je velika izgubljena particija, ubaci ga u komp. (vidi sta ti je master a sta slave, dzamperisi diskove kako treba, podesi boot opcije da je CD prvi boot uredjaj)
3) Gurni Ubuntu disk u CD i sacekaj da se podigne live sesija (podrazumevam da imas adsl ili cable, i da mozes iz live sesije da izadjes na net. ako ne mozes - npr. ne prepoznaje ti modem, vidi gore PRVU MOGUCNOST)
4) Iz live sesija instaliraj (u RAM) testdisk - prvo u System>Administration>Software Sources> cekiraj sve repozitorijume izuzev izvornog koda, zatim daj pretragu za testdisk u Synaptic Package Manager, i instaliraj ga sa neta.
5) u konzoli kucaj `sudo gparted` (skloni navodnike) i podize ti se program za particioniranje diska. Trebalo bi da vidi oba HDD, s tim sto ti je master sda (ili hda) a slave sdb (ili hdb). Formatiraj novi HDD na ext 2 ili ext3, jedna particija najmanje iste velicine (moze i veca) od izgubljene particije. VELICINA JE PRESUDNA, NEMOJ TU DA PROMASIS.
6) Procitaj dobro uputstvo za koriscenje testdisk na cgsecurity.org
7) kucaj u konzoli komandu da udjes na NOVI HDD, a verovatno prvo moras da ga `mauntujes` ovako $mount /dev/sdb* /media/disk [Enter] $cd /media/disk [Enter] $ls -l [Enter] (ovo ti daje listing fajlova na disku, treba da je prazan, njome samo proveravas da li si na pravom mestu) $testdisk [Enter] (sada postupaj po uputstvu iz destdisk)
*sdb = onako kako ti prepoznaje novi disk, mozda hdb, mozda sdb0
Ako ti je ovo mnogo komplikovano, imas PRVU VARIJANTU.
Ako ti je gornji savet previse komplikovan jer nemas iskustva sa linuxom, evo mogucnosti 2,5
1) Kupi novi HDD (verovatno bi toliko platio HELP DISKU), izvadi stari, na novi instaliraj XP iz pocetka i instaliraj gore pomenute testdisk i photorec). Ostavi jednu POSEBNU particiju velicine NAJMANJE jednake particiji na kojoj su ti bili podaci.
2) opet ces morati u konzoli (accessories>command prompt) da cd na tu novu particiju na koju ces kopirati podatke (cd D) i onda kucaj PRVO photorec (on samo kopira), a moraces da nadjes particiju sa koje kopiras (videces to u dokumentaciji).
U svakom slucaju NAJVAZNIJE JE DA NE RADIS NISTA VISE SA DISKOM SA KOJEG SPASAVAS PODATKE..
:: Windows Vista ALL CE LifeCD or USB 32 bita ili skini sa https://www.interesant.ne :: Veoma bitno da proveris strukturu podataka tj. u kakvom je stanju :: R-Studio 4.5 Build 127446 ili Recuva - File Recovery 1.15.32
Gore citiran tekst nisam video blgovremeno, sasvim moguce da je to najbolji nacin.
Ipak, JEDAN OD MOGUCIH UZROKA (a po meni najverovatniji) zasto su se particije spojile je sto imas enkriptovani spajver (ili rootkit) na kompu, pa je jedan njegov ogranak bio instaliran na MAC particiji, a drugi na F-u.
Prilikom oporavka najbolje je da radis sa bilo kakvim ZIVIM (live) CD-om, a da ne instaliras nista. Ali, opet ti treba novi HDD (VELICINA PARTICIJE NAJMANJE JEDNAKA VELICINI F).
Broj postavljenih tema: 60373. Broj poslatih odgovora: 647173. Trenutno niste prijavljeni na PC Berzu i zbog toga imate status 'gosta'. Kao gost ne možete da šaljete poruke na Forum. Ako ste registrovani kao član PC Berze, prijavite se. Ako ste novi korisnik, molimo registrujte se da bi dobili mogućnost aktivnog učešća u radu Foruma.